USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

FETÖ'nün "MİT tırları kumpası"nın üstünden 8 sene geçti

Doğrudan hükümeti ve MİT'i amaç meydan FETÖ'nün düzenlenen örgütsel organizasyonuna bağlı aralarında savcılar ve emektar Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da bulunmuş olduğu 18 sanığa sunulan 4 sene 7 ay ile 26 sene arasındaki dam cezaları onandı.

FETÖ'nün
19-01-2022 11:42
İstanbul

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) adliye, güven ve askeri yapılanmasının eş organizasyonuyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini zorda çoğaltmak düşüncesince girişilen Hatay ve Adana'daki Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ilişik tırların durdurulması operasyonunun üstünden 8 sene geçti.

AA muhabiri, FETÖ'nün 15 Temmuz vuruş girişiminin püskürtülmesiyle sonuç bulan devlete gönül rahatlığı zeval eylemlerinin en önemlilerinden 2014'teki Hatay ve Adana'da MİT'e ilişik tırların durdurulmasına bağlı usa vurma periyodunu derledi.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde 1 Ocak 2014'te, Adana'nın Ceyhan ilçesinde de 19 Ocak 2014'te Suriye'ye revan MİT'e ilişik iane tırlarının hususi izinli savcının emriyle jandarma-polis operasyonuyla durdurulmasından sonraları vakayla dayalı çarpıcı müşterek anket ve sorun süreci yürütüldü.

MİT tırlarının durdurulmasıyla dayalı 14 Ocak 2015'te, Adana 5. Sulh Ceza Hakimliğince, görsel ve genel ağ medyasında değme muhtelif neşriyat yasaklandı.

Tırların durdurulması ve aranmasında fariza meydan cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu, 15 Ocak 2015'te Hakimler ve Savcılar Kurulunca görevden uzaklaştırıldı.

Mersin'de bitmeme fail anket kapsamında, 8 Mayıs 2015'te açığa tahsil edilen emektar savcılar ile emektar Kurmay Albay Özkan Çokay tutuklandı. Bu şahıslar kendisince ağırlaştırılmış müebbet cezaevi cezası istemiyle hazırlanmakta olan dosya, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesince Yargıtaya gönderildi. Yargıtay, 1 Ekim'de mahremiyet sonucu aldı.

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesinde de vakayla dayalı 33 askeri personel hakkında, ağırlaştırılmış müebbet cezaevi cezası istemiyle sorun açıldı. Bu dava, 30 Kasım 2015'te Yargıtay 16. Ceza Dairesinde tanıdık 5 sanıklı davayla birleştirildi.

İstanbul'daki "Selam-Tevhid" soruşturması

Kamuoyunda "Selam-Tevhid" adına aşina neymiş "Kudüs Ordusu Terör Örgütü"ne müteveccih soruşturmada yöntemsizlik yapıldığı iddiaları üzerinde planlı düzen soruşturmasında, MİT'e ilişik tırların durdurulması eylemiyle dayalı zamanın Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, emektar Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve zor Albay Burhanettin Cihangiroğlu, 29 Kasım 2015'te tutuklandı.

İbrahim Aydın 29 Aralık 2015'te boşaltma edilirken, bu insanların de aralarında bulunmuş yer aldığı 23 mevkuf askeri memur ile alakalı dava, 14 Nisan 2016'da Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki MİT tırları davasıyla birleştirildi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, birleştirmelerle beraberce 54 sanığın yargılandığı davayı 28 Haziran 2018'de karara bağladı. Daire, sanıkların devletin duyurulmayan belgelerini realizasyon ve izah suçunu meydana getiren eylemlerini, örgütsel emirle gerçekleştirdiği kararına vardı.

4 sene 7 aydan 26 yıla denli mütebeddil cezaevi cezalarına çarptırılan sanıkların, "anayasayı ihlal" ile "cebir ve sertlik kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya yahut vazifesini yapmasını azda olsa yahut ağız ağıza engellemeye adım etmek" suçlarından beraatine sonucu verildi.

Dairenin gerekçeli kararında, "MİT tırlarının durdurulmasının, direkt hükümeti ve MİT'i erek aldığı, FETÖ'nün düzenlenen müşterek örgütsel organizasyonu olduğu" vurgulandı.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2 Temmuz 2021'de, aralarında emektar Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile emektar Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun da bulunmuş yer aldığı 18 sanığın cezaevi cezalarını onadı.

Sanık avukatlarına da sorun açıldı

Tutuklanan emektar Tuğgeneral Celepoğlu'nun avukatının da aralarında bulunmuş yer aldığı 4 avukat kendisince da ayrımsız madde kapsamında 17 Şubat 2016'da denetleme sonucu verildi. Şüpheli avukatların, Can Dündar'a ilişik yer aldığı tez edilen müşterek evi, MİT tırlarına ilişik görüntüleri yayınlaması karşılığında fahiş fiyatla satın almış yer aldığı öne sürüldü. 4 avukatın tutuklandığı dosyaya bağlı 7 Şubat 2018'de savca hazırlandı.

Soruşturma kapsamında, maznun Hamza Ali Ece ile mevkuf jandarmalar arasındaki irtibatı sağlamış yer aldığı tez edilen avukat Deniz Akbulut da "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan 16 Ağustos 2017'de tutuklandı.

Soruşturma bitmeme etti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bitmeme fail MİT tırları soruşturması kapsamında, tırların durdurulması dair jandarma görevlilerine emir verdikleri iddiasıyla 34 muvazzaf er kendisince denetleme sonucu verildi, 9 Ağustos 2016'da 9 ad gözaltına alınırken, müşterek üsteğmen tutuklandı.

Savcılar Süleyman Bağrıyanık, Özcan Şişman ve Aziz Takçı'nın avukatı Alp Değer Tanrıverdi, 8 Eylül 2016'da tutuklandı. Evinde meydana getirilen arama sırasında talih sırrı niteliğindeki 13 çuval belge ele geçirildi. Sanık Tanrıverdi, 18 Ocak 2019'da "örgüt üyeliği" suçundan 7 sene 6 ay cezaevi cezasına çarptırıldı.

17 Nisan 2017'de, MİT'e ilişik tırı Hatay'da durdurarak kontrol gerçekleştirmek talip ve itiraz fail MİT görevlilerini yıldırma etmiş yer aldığı iddiasıyla kendisince tahkikat sonucu mevcut emektar Kırıkhan Cumhuriyet Savcısı Yaşar Kavalcıoğlu İstanbul'da gözaltına alındı, 20 Nisan'da tutuklandı.

Şüphelilerin Amerika Büyükelçiliğiyle görüşmeleri iddianamede

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, tırların durdurulması vakasını düzenli ettikleri tamlanan FETÖ'nün "sivil imamı" 11 ad ile müşterek tuğgeneralin de aralarında bulunmuş yer aldığı 55 zanlı kendisince acemi müşterek iddianameyi de 4 Temmuz 2017'de hazırladı. İddianamede, "tırların durdurulmasında çalışkan fariza meydan FETÖ yöneticilerinden zanlı Bayram Andaç'ın, tırların durdurulmasının çabucak peşi sıra Amerika Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğunu arayarak görüşmeler yapmasının zanlı bulunduğu" belirtildi. Ayrıca, "tırların durdurulması eyleminin vakadan 3 ay ilk planlandığı" vurgulandı.

Kapalı adına İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde meydana getirilen yargılamada dosya 50 sanıklı adına 11 Haziran 2018'de salahiyetsizlik kararıyla Adana Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Ekim 2019'da, 50 sanıktan 27'sine 1 sene 10 ay 15 devir ile ağırlaştırılmış müebbet ortada mütebeddil cezalar verdi. Hamza Celepoğlu'nun da bulunmuş yer aldığı 13 maznun ile alakalı dava, Yargıtayda da usa vurma yer aldığı düşüncesince reddedildi. Firari 10 sanığın dosyası da ayrıldı.

Eski Jandarma Kriminal Daire Başkanı Cihangiroğlu'nun ankesörlü telefondan aranması

Örgüt içre neymiş "MİT tırlarını durduran subayların imamı" yer aldığı belirleme edilen firari maznun Süleyman Gürbüz, 20 Eylül 2017'de, "darbeye teşebbüs, silahlı yıldırı örgütü kurma-yönetme ve casusluk" suçlarından tutuklandı.

FETÖ imamı kabilinden ankesörlü telefondan arandığı ortaya çıkan, tırların durdurulması ve yıvışık imzada düzen davalarının sanığı zamanın Jandarma Kriminal Daire Başkanı zor Albay Burhanettin Cihangiroğlu, 13 Temmuz 2018'de Ankara'da gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca planlı soruşturmada, Cihangiroğlu'nun, teşkilat imamı kabilinden ankesörlü telefondan arandığı belirlendi.

O devre mevkuf adına "FETÖ'ye yardım" suçundan yargılanan emektar CHP mebus Eren Erdem, 31 Ağustos 2018'de, MİT tırları belgelerine bağlı 22 Mayıs'ta müşterek monitör kanalında meydana getirdiği izahat üzerinde başlatılan soruşturmada "tanık" sıfatıyla tabir verdi. Erdem, "MİT tırları belgelerini bana kargoyla Bülent Tezcan gönderdi" beyanında bulundu.

Aydınlık gazetesi davasına tedenni kararı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tırların durdurulması ve aranması işlemlerini düzenli ettikleri sebebi öne sürülerek aralarında 15 Temmuz vuruş teşebbüsünde meşhut hata yakalanan Nurettin Oruç'un da bulunmuş yer aldığı 23 zanlı kendisince 16 Ocak 2019'da savca hazırlandı.

İddianamede, tırlar durdurulduktan sonra, sanıkların şümullü kontrol tasni bahanesiyle değme araçta müşterek zabit olacak biçimde tırları, Seyhan'daki NATO askerlerinin de konuşlu yer aldığı Korgeneral Recai Engin Kışlasına dayanmak neredeyse Sirkeli Otoyol Gişelerinden akım ettikleri ortaya çıktı.

Aydınlık gazetesinde MİT tırlarının durdurulmasına bağlı çıkan haberle dayalı dü maznun kendisince "devletin güvenliğine ve politik yararlarına bağlı duyurulmayan kalması müstelzim detayları açıklama" suçundan oluşturulan davada da tedenni sonucu verildi.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde MİT tırlarının durdurulması vakasında jandarmaya ihbarda bulunmuş yer aldığı belirlenen ve etraflıca zamandır aranan FETÖ imamı Mustafa İlhan, 15 Mart 2018'de Ordu'da saklandığı adreste yakalandı. Şüpheli, şehirde jandarmadan mesul "mahrem imam" bulunduğunu ve FETÖ'nün MİT tırlarının durdurulması vakasında gösteriş aldığını itiraf etti. İlhan, buyruğu "Halil Müdür" harf isminde FETÖ mensubundan aldığını söyledi.

İtirafçı İlhan hakkında, 25 Mart 2018'de savca hazırlanırken, beyanları üzerinde Gümüşhane'nin Şiran İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı E.İ de 19 Mart 2018'de tutuklandı.

FETÖ'nün jandarma imamı Nurettin Oruç ile alakalı dava

MİT tırlarının durdurulması ve aranmasını düzenli ettikleri sebebi öne sürülerek aralarında FETÖ'nün neymiş "jandarma imamı" Nurettin Oruç'un da bulunmuş yer aldığı 3'ü başka suçlardan tutuklu, 9'u firari 18 maznun kendisince hazırlanmakta olan iddianame, Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesince 14 Ocak 2021'de ikrar edildi. FETÖ'nün "sivil imam"larının 2'şer kere müebbet ve 50 sene 5'er ay hapisle cezalandırılmaları maksut iddianamede, sanıkların örgütün neymiş "üst düzey" yöneticileri oldukları, sergerde Fethullah Gülen'in emriyle MİT tırlarını durdurdukları anlatıldı.

İddianamede, sanıkların Diyarbakır'da FETÖ'nün "güvenli ev" adına nitelendirdiği müşterek villada meydana gelen toplantıya "Karar Kurulu Üyesi" sıfatıyla katıldıkları ve MİT tırlarının durdurulmasının asli sorumlularından oldukları belirtildi. Yargılama Adana 13. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

Adana'da, FETÖ'ye müteveccih davada yargılanan emektar Ankara İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Cengiz Tarım, "silahlı yıldırı örgütüne unsur olma" ve "devletin güvenliği yahut iç yahut aut politik faydaları bakımından özelliği bakımından duyurulmayan kalması müstelzim detayları realizasyon ika ve açıklama" suçlarından 11 Mart 2021'de, 21 sene 8 ay cezaevi cezasına çarptırıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ