USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Fırat Çakıroğlu davasında gerekçeli karar açıklandı

Ege Üniversitesi talebesi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun PKK'lı birlikte mektepli çeşidinden öldürülmesi sonrası, zamanın rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile emektar Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer'e "görevi ihmal" suçundan sunulan 20 biner teklik adli serve

Fırat Çakıroğlu davasında gerekçeli karar açıklandı
08-03-2022 12:27

Ege Üniversitesinde 20 Şubat 2015'te çıkan dövüşte Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 4. dershane talebesi idealist canlı Fırat Yılmaz Çakıroğlu yaşamını kaybetmiş, 7 insan yaralandı. Gözaltına tahsil edilen Sosyoloji Bölümü 4. dershane talebesi PKK'lı Nurullah Semo tutuklanmış, Semo, "kasten öldürmek", "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak" suçlarından değişik ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Soruşturma kapsamında haklarında dava oluşturulan sanıklar emektar Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ile emektar Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer'e "görevi ihmal" suçundan 20 biner liralık servet cezası verildi. Ayrıca, ayrımsız suçtan yargılanan rektör yardımcısı Prof. Dr. Atilla Silkü ve umumi yazman Prof. Dr. Mehmet Bülent Özkan aklanma etti.

İzmir 41. Asliye Ceza Mahkemesi, 20 Şubat 2015'te gün kısmı 4. dershane talebesi idealist canlı Çakıroğlu'nun kampüste yıldırı örgütü PKK üyesi Nurullah Semo çeşidinden öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu sebebi öne sürülerek servet cezasına çarptırılan Yılmaz ve Doğer ile aklanma fail 2 sanıkla ilişik 68 sayfalık gerekçeli kararını tamamladı. Kararda, kampüste müşterek alana, elan geçmiş kuvvetsiz duruma getirilen müşterek teröristin harf isminin verildiği ve bahis konusu bölgenin sonsuz silahlı yıldırı örgütünün hareket ve propagandasına oyunluk olduğu, yerleşke dalında bu grubun ayrışık tarihlerde tanıtım gösterisi yaptıkları, yarıcı yıldırı örgütü elebaşının fotoğrafları ve örgütü simgeleyen çaput parçalarının bu bölgede asık olduğu, yıldırı örgütü PKK'nın neymiş marşlarının bu bölgede çalındığı kaydedildi. Çakıroğlu'nun, Ege Üniversitesindeki idealist öğrencilerin mümessili adına bilinmiş bulunduğu vurgulanan kararda, bu kişinin, PKK silahlı yıldırı örgütünün üniversitedeki hareket ve faaliyetlerine açık açık için çıkıp matbuat açıklaması meydana getirdiği ve erek gösterildiği, zılgıt edildiği, derslere ve sınavlara girmesinin engellendiği, sınavlara manşet koruması eşliğinde girdiği, vakadan 2 çağ geçmiş teşekkül üyelerince darbedildiğinin rektör ve dekan çeşidinden da bilindiğine ayraç edildi.

Tanık H.T.'nin, yıldırı örgütü PKK sempatizanı öğrencilerin okulda etiket kontrolü yaptığına müteveccih ifadesi de kararda arazi aldı. Kararda, şu ifadelere arazi verildi: "Üniversiteye ve literatür fakültesine Türk Ceza Kanunu yönünde töhmet eşyası cisimlerin haydi haydi sokulabilmesi, asılan pankartlar, Çakıroğlu'nu öldürücü Nurullah Semo'nun yukarıda ifade edilen alanı bırakma etmemesi, aldatılma realizasyon etmesi üzere ameliyat gözetildiğinde güvenliğin sağlanmasına bağlı mecburi tedbirlerin alınmasında kanuni adına vazifeli ve mezun rektör ve akabinde dekanın alması zaruri ve acil tedbirlerin düşkün bulunduğu ve gelişigüzel 2 sanığın güvenliğin sağlanmasında boşlama ve rötar gösterdikleri anlaşılmaktadır. Üniversitenin bu acıklı vakaya mevrut süreçte asayiş çalışanının artırılması ve mevki güvenliğinin artırılmasına ilişkin, ilkin üniversitenin muhtemel bulunan kısımlarının lif örme ile çevrilmesine müteveccih Yüksek Öğretim Kanununa göre, güvenliğin sağlanmasına bağlı ödeneğin kullanmadaki izin ve günah vaziyeti dikkate alındığında mevzuat çerçevesinde asli etap sorumlunun rektör bulunduğu anlaşılmıştır. Terör örgütü sempatizanı öğrencilerin örgütsel eylemleriyle ilişik sıkı soruşturmalarının bekletildiği anlaşılmıştır. Ceza verilmediği üzere bağlanmış ihtar bile yapılmayan teşekkül sempatizanı öğrenciler, darülfünun yönetiminin bu davranış ve idare tarzından cesurluk almış ve bu cesurca eylemlerin sıklığı ve şiddetin dozu artmıştır."

Çakıroğlu'nun ölümünden sonraları yerleşke antre ve çıkışlarına turnike konulması, alıcı sayısının artırılması, yerleşke çevresinin lif örgüyle çevrilmesi üzere tahsil edilen tedbirlerin Çakıroğlu'nun ölümünden geçmiş de alınabileceğine özen çekilen kararda, darülfünun tarz kampüsüne antre çıkışlarda lazım himaye ve asayiş tedbirlerinin müşterek zamanlar ve gereği üzere alınmadığı belirtildi. Kararda, zamanın rektör yardımcısı ve umumi sekreterinin ise fariza tanımları ile dışa yansıyan davranışları dikkate alındığında, sanıkların boşlama kasıtlarının bulunan bulunmadığı ve suçun unsurlarının bu sanıklar anlamında oluşmadığına kanma getirilmiş bulunduğu kaydedildi.
 

Ali Gözeten
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ