USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Görme engelli Muharrem konservatuvara hazırlanıyor

Küçük yaşlarda müşahede yetisini kaybetmesiyle beraberce putrel çalmaya başlamış olan Muharrem Daşdemir, musiki öğretmeni olma hedefini gerçekleştirebilmek düşüncesince konservatuvara hazırlanıyor.

Görme engelli Muharrem konservatuvara hazırlanıyor
04-02-2022 10:25

Adana'da canlı 19 yaşındaki Muharrem Daşdemir, retinasının aldığı kadar gelişmemesi kararında henüz ortaokuldayken müşahede yetisini kaybetti. Gittiği hususi terbiye kurumunda putrel çalmaya ve yırlamak anlatmaya başlamış bulunan Daşdemir, bu bölgede kendini geliştirdi. Anadolu Üniversitesi'nde Sanat Tarihi kıraat etmek düşüncesince Eskişehir'e mevrut Daşdemir, doğacak sene konservatuvar okumayı, daha sonra ise musiki öğretmeni olmayı hedeflediğini söyledi. Bağlama çalmanın namına büyüklük verdiğini tabir fail genç, müşahede engelinin müşterek dava olmadığını, her insanın istediği enstrümanı çalabileceğini vurguladı.

“Hedefim konservatuvara görmek ve musiki öğretmeni olmak”

Yaklaşık 5 senedir putrel çaldığını tamlayan Muharrem Daşdemir, gözlerinde yüzdelik 73 müşahede problemi bulunduğunu aktardı. Görme engelinin önce şekilde rüştiye 7'nci sınıfta başladığını kail Daşdemir, otama düşüncesince İstanbul ve Kayseri kabil nice şehre gitse de şimdilik müşterek derman bulunmadığını dile getirdi. Bağlama çalmaya başlaması kendisince mütekellim Daşdemir, “Gözlerimin durumundan ötürü Adana'da müşterek hususi terbiye merkezine gitmiştim. Orada müşterek hocam ‘Gel, müziğe, saza başlayalım'. Ben de orada onun aracılığıyla başladım, eğilim ettim. Sonra kendime su kamışı aldım ve derece derece öğrendim. Bunun düşüncesince orada müşterek Sezgin abi vardı, müşahede engelli musiki öğretmeni. O da müşahede engelli bulunduğu düşüncesince dobra anlaştık, dü üç ay zarfında öğrendim ve sonraları kendimi geliştirdim. Şimdiki amacım dünkü seneye konservatuvara geçeceğim inşallah. 4 sene sonraları musiki öğretmeni iktisap etmek istiyorum” dedi.

“Kendim söylüyorum, kendim çalıyorum bana büyüklük veriyor”

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Sanat Tarihi kısmı 1'inci dershane talebesi bulunan Muharrem Daşdemir, bundan hakeza okuldan ötürü eskisi derece kılgı yapamadığını söyledi. Bağlama çalmanın namına büyüklük verdiğini özetleyen Daşdemir, “Önceden aşırı çalıyordum. Eve gittiğimde, yersiz vaktim bulunduğu zaman, okula gittiğimde, okulun dışında, aralarda aşırı merakım vardı. Hocalarım da destekliyorlardı. Sonra kendimi geliştirdikçe, darülfünun başladıktan sonraları hoppadak iyileştirme merkezine geldiğim devir yahut Adana'ya gittiğimde müşterek kol etkinliği bulunduğu devir çalıyorum, kılgı müşterek tomar yapmıyorum. Saz her insana seslenme fail müşterek çalgı cihazı bulunduğu için, gittiğim derneklerde, okullarda, oturduğum evde ailem geldiği devir her insana ahenk sağlayıcı müşterek bilinçlilik bulunduğu düşüncesince aşırı dobra cevap veriyorlar. Üzüldüğüm, sinirlendiğim, müşterek bilinçlilik olduğu, kendimi bekâr hissettiğim devir sazı elime alıyorum, kendim söylüyorum, kendim çalıyorum bana büyüklük veriyor. Boş vaktimde o yerini dolduruyor” diyerek konuştu.

“Görme engelli biri çalgı cihazı çalamaz diyerek müşterek bilinçlilik yok”

Görme engeli bulunduğu düşüncesince başlangıçta çalgı cihazı çalamayacağını ve zorlanacağını söyleyenlerin bulunduğunu kaydeden Daşdemir, hakeza müşterek probleminin olmadığını aktardı. Görme engelli birisinin nice enstrümanı çalabileceğini vurgulayan Daşdemir, “Bizim Adana'da söz gelişi görebilen şahıslar üstelik filhakika bakmadan çalıyorlar. Bir müddet sonraları filhakika elin alışıyor ve elin gayri ihtiyari gidiyor. Bağlamayı araklamak bence müşahede engelliler düşüncesince aşırı dobra müşterek şey. Darbuka da öyle. Org araklayıcı dostlarım var mesela. Başlarda aşırı kötülerdi, çalamıyorlardı. Şimdi hevesli denecek halde çalıyorlar. Görme engelli biri çalgı cihazı çalamaz diyerek müşterek bilinçlilik yok. Keman, gitar, saz, org, darbuka çalabilir. Müzik cihazı dair hepsini araklama ihtimali var yani. Görme engeli tek devir dava olmaz” ifadelerini kullandı.

Mısra Ezginur Göçer - Kazım Ulusoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ