USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, hanıma müteveccih hızlı mücadeleye kararlılıkla bitmeme edeceklerini belirterek, "Güçlünün zayıfı ezebildiği bağlam akıbet bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek." dedi.

'Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek'
02-02-2022 14:05
Ankara

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ATO Congresium'da hesaplıca Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı'nda icra ettiği konuşmada, hanıma müteveccih şiddetin elden bayanların meselesi olmadığını vurguladı.

Bütün hissedar tarafların hissedar araya gelmiş şekilde eş hal üreteceği hissedar ortam meydana getirmeye çalışıldığını kail Yanık, hanıma müteveccih şiddetin görünmez sağlam baş döndürücü mağdurunun da bulunduğunu belirtti.

Yanık, "Bizim 4. Ulusal Eylem Planımızda elden kıygın odaklı ayn değil işleyen odaklı bakışı da geliştirmemiz ve failin rehabilitasyonu, failin iyileşmesi, bu töhmet ve kuvvet eğiliminden uzaklaştırılarak topluma karıştırılması, dosdoğru hissedar ailenin zarfında dosdoğru hissedar eş ferdi kendisine yaşamına bitmeme ettirilmesi düşüncesince yapabileceğimiz hissedar nesne varsa, bunu da yapmamız icap eder niteleyerek çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz." dedi.

Şiddetle mücadelenin daim bu arada efor sarfiyat edilmesi müstelzim hissedar maslahat bulunduğunun altını çizen Yanık, şunları söyledi:

"Her çeşitli siyasal ve ideolojik ayrımın ötesinde asliye insanoğlu hakları bağlamında her insanın meselenin çözümüne yardım sunması elzemdir. Farklı ayn açısına ve evren görüşüne ehil eşhas bile meselenin ciddiyeti ve aciliyeti hasebiyle eş paydada buluşmalıdır. Hal böyleyken anayasa koyucular, yürütmeden sorumlular, polis kuvvetleri kabilinden kamusal otoriteyi anabolizma edenlerin kuvvet karşısında bütünlük olması, halkımızın da bu konudaki farkındalığının asliye dinamiğini oluşturacak ve bayanların asliye insanoğlu haklarına erişimini ve haklarının teslimini kolaylaştıracaktır.

Kadınların, evlatların ve yaşlıların fiziki güçsüzlüğü hasebiyle elan hissedar tomar verilen kalmış olduğu şiddet, münferit hadiselere indirgendiği ve totaliter hissedar karakterde ele alınmadığı sürece maşer hayatında gerginliğe ve yaygaraya kez açmaya bitmeme edecektir."

"Kişiyi suça iten sebeplerle de dövüşmek görevlerimiz arasındadır"

Yanık, kuvvet mevzusuna totaliter bakmanın yolunun ise şiddetin öncesi, esnası ve sonra yapılması gerekenleri akıllıcasına birleştirme etmekten geçtiğine nazarıitibar çekerek, "Bütüncül yaklaşım, başkaca kuvvet vakalarında adı sabık etraflı bireylerin, kıygın yahut sertliği uygulayıcı olduğuna bakmaksızın yakından takibini de gerektirmektedir." dedi.

Bu ayn açısının seneler zarfında biriken tecrübeler doğrultusunda meseleye acemi hissedar yaklaşım getirdiğini tabir işleyen Yanık, şiddetin mağduru denli kuvvet uygulayıcı kişilerle ilişik de icraat yapılması icap ettiğini söyledi.

Bakan Yanık, laflarını şu halde sürdürdü:

"Kişilerin zarfında kaybolduğu kuvvet sarmalını fakat hakeza kırabiliriz. Kısacası camianın değme kesimini, ehil olduğumuz bitirme ve hukuk kapsamında sertliği üreten süreçleri arama dibine almaktan ve şiddete husus bulunan her insanın yaşamını iyileştirmekten sorumluyuz.

Bizim düşüncesince eş içi şiddet, eş içi hissedar husus değildir. Bilakis tinsel ve kültürel değerlerimizi gözdağı işleyen maşeri ve kanuncu hissedar konudur dememizin geri planında bu sayfa yatmaktadır. Bu açıdan kuvvet suçunu işleyenin şahsi kendisine suçu sabittir, amma velakin kişiyi suça iten sebeplerle de dövüşmek görevlerimiz arasındadır.

Benzer halde kuvvet mağduru bulunan bayanların baştan yaşama alınması düşüncesince değme çeşitli içtimai ve ruhsal desteği vermek, adamlık onuruna yaraşıklı hissedar dirim sürmeleri düşüncesince desteklenmelerini iletmek da içtimai büyüklük olmanın gerekleri arasındadır."

"Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana denli vazifemiz bitmeme edecek"

2007 yılından buyana Ulusal Eylem Planları kapsamında sertliği önlemeye müteveccih hesaplıca ve programlı icraat yürütüldüğünü hatırlatan Yanık, hassaten Anayasa edinmek üzere, Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu kabilinden asliye kanunlarda ıslah durumunda değişimlere imza atıldığını bildirdi.

Bakan Yanık, bu çerçevede 2021-2025 yıllarını havi Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planını amme büyüklenme ve kuruluşlarının, çırçıplak maşer örgütlerinin, medyanın, arsıulusal firmaların ve akademisyenlerin yardım ve katılımlarıyla hazırladıklarını ve Temmuz 2021 bakımından da yürürlüğe konulduğunu belirtti.

Yeni gelişim planıyla mevzuatın çalışan kullanılması icap ettiğinin altını çizdiklerini, hassaten riziko odaklı yaklaşım kendisine niteledikleri şiddetin önlenmesi ve şiddete er müdahaleye müteveccih çalışmalara ciddilik verdiklerini özetleyen Yanık, "Şiddet olayları yaşanıp da kuvvet mağduru dokunca gördüğünde yapılacak icraat ne efsus ki o kuvvet vakasını hiçbir yaşanmamış kabilinden hissettiremez. Bu sebeple sertliği önleme çalışmalarının etkisi, kuvvet yaşandıktan ahir desteklerden baş döndürücü elan güçlüdür. 6284 mahdut yasamız bu açıdan muktezi tedbirleri kapsamaktadır ve elan da güçlendirilmesi müstelzim noktaları üstünde halen çalışılmaktadır." dedi.

Bakan Yanık, hizmetlerin değme zamankinden elan da erişilebilir bir vaziyete geldiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Şiddet mağdurunu korumayı ve kuvvet uygulayanı rehabilite etmeyi de bunların indinde koordinasyon zarfında çalışmamız müstelzim hizmetler kendisine belirledik. 81 ilimizde Valiliklerimiz başkanlığında 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonları' ile evcil düzeydeki emekleri da yakından izleme ediyoruz.

Ayrıca teşrikimesai biçiminde olduğumuz bakanlıklar kapsamında data alışverişini devim bilimi tutarak, şiddete gönül rahatlığı topyekun seferberlik biçiminde mücadelemizi sürdürüyoruz. Veri Suç Haritası'nın ve Veri Bankası'nın oluşturulması da bizim çalışmalarımız açısından ağır hissedar kolay sağlayacaktır."

Bugüne denli demokrasiyi güçlendirmesi adına emekleri daim eleştiriye bariz tuttuklarını, meselenin hassasiyetini de gözeterek en dobra işlev arz olanaklarına ne ulaşılabilecekleri sorusunu sormaktan ve yanıtını araştırmaktan hiçbir vazgeçmediklerini tamlayan Yanık, "Bu yaklaşımımız bizim işlev kalitemizi artırdı. Fakat kifayetli değil. Güçlünün zayıfı ezebildiği ahval sonuç bulmuş olana denli bizim de vazifemiz bitmeme edecek." dedi.

"Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları oluşturduk"

Teknolojik imkanlardan yararlanmayı da boşlama etmediklerini aktaran Yanık, ALO 183 Sosyal Destek Hattı ile genel ağ destekli icraat üstünden de erişime bariz halde olduklarını söyledi.

KADES uygulaması ile en çabuk halde hissedar kuvvet vakasını suç duyurusu etmeyi belkili bir vaziyete getirdiklerini özetleyen Yanık, uygulamalara bağlı şu detayları verdi:

"SİBERAY Programı ile sayısal ortamdan gelebilecek şiddete gönül rahatlığı da önlemler aldık. Riskli olaylarda elektronik bilezik uygulamasını hizmetlerimize karışma ettik. Bizim biricik hissedar insanımızın yaşamdan koparılmasına tahammülümüzün olmadığını uygulamalarımızla gösteriyoruz. ŞÖNİM'ler bu mevzuda en ehemmiyetli merkezlerimizdendir. Bu merkezlerimizin yanı esna 376 Sosyal Hizmet Merkezimiz içerisinde Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları oluşturduk. Ayrıca, 81 ilimizde 149 eş konukevinde 3 bin 624 kapasiteyle hanımlar ve beraberindeki çocuklarına müteveccih leyli içtimai hizmetlerimizi sürdürüyoruz.

Farklı gerekseme gruplarına hissedar arada işlev verici eş konukevlerinde elan çalışan işlev arz eylemek amacıyla, eş konukevlerimizde riziko ve gerekseme sürekli ihtisaslaştırma emekleri yürütüyoruz. Söz konusu icraat kapsamında, Ankara 2, İstanbul 2, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Malatya, Mersin, Samsun ve Kocaeli edinmek az daha 11 ilimizde 13 eş konukevini kuvvet mağduru eş ve beraberindeki ufaklıklara müteveccih his kuruluşuna dönüştürdük."

Bakan Yanık, 2022-2024 Dönemi Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı kapsamında işlev kapasitesini pekiştirmek amacıyla Diyarbakır ve Sivas'ta işlev standartlarına akıllıca Kadın Konukevi binası mensur etmeyi planladıklarını bildirdi.

Ayrıca, elan kalifiye işlev arz eylemek ve kuruluşlarda yürütüm donanması iletmek amacıyla ŞÖNİM ve Kadın Konukevi Hizmet Standartları ve Öz Değerlendirme Rehberleri hazırladıklarını da aktaran Yanık, 2021 senesinde kuruluşlardan işlev düzlük 321 kadının işe yerleştirildiğini bildirdi.

"Muhtarlara müteveccih seminerler yaygınlaştırılacak"

2022 yılı Ortak Faaliyet Planı'nın da çelimsiz sürede yürürlüğe konulacağını bildiren Yanık, şunları kaydetti:

"Söz konusu planın karışımından ezcümle konuşmak gerekirse; Bakanlık kendisine 2021 yılından itibaren, kuvvet uygulayanlara müteveccih 'Aile İçi Şiddet Farkındalık Seminer Programı' hazırladık ve uyguluyoruz. Bilhassa Sağlık, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımızla iş birliğinde, işleyen odaklı yaklaşımımızın hissedar kararı kendisine kuvvet uygulayanların riziko profillerine ve gereksinimlerine akıllıca hususi kalifiye karışma programları yetiştirmek az daha çalışıyoruz.

ŞÖNİM'lerin hem insanoğlu deposu açısından güçlendirilmesine bununla birlikte 7/24 esası ile işlev sunmasına müteveccih çalışmalarımıza da gayret kazandıracağız. Şiddetle Mücadele İrtibat Noktalarımızın elan fonksiyonel olması düşüncesince hem ŞÖNİM'ler bununla birlikte polis birimleriyle eşgüdüm arasında karışma ika kapasitesini geliştireceğiz."

Yanık, 2022 senesinde da ayrımlı maksat kitlelere müteveccih farkındalık çalışmaların bitmeme edeceğini belirterek, hassaten muhtarlara müteveccih seminerleri yaygınlaştıracaklarını söyledi.

"Şiddeti teşvikçi yayınlardan kaçınılmalı"

Topluma ayrımlı örnekler sunan ve zihniyetlerin dönüşümü üstünde sansasyonel bulunan hissedar unsurun da iletişim araçları içerikleri olduğuna ayraç işleyen Yanık, şu halde bitmeme etti:

"Biz bu aşamada iletişim araçları kuruluşlarından da hata almalarını istiyor ve sertliği teşvikçi yayınlardan kaçınmalarının akıllıcasına bulunduğunu düşünüyoruz. Ayrıca, ekrana yansıyan görsellerde kuvvet içeren görüntülere dolgunca toprak verilmesi sertliği normalleştiren hissedar etkiye kez açıyor.

Şiddet olup bitenleri verilirken belkili olduğunca kaynak kullanılmamasının, mağdurun adının ve görüntüsünün gizlenmesinin, mağdurdan çoğalma faile odaklanılmasının elan mutabık hissedar davranış olduğuna inanıyoruz. İcracı Bakanlıklar kendisine medyadan bu mevzuda muktezi hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz."

Bakan Yanık, Basın ve Yayım Faaliyetleri mevzulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde bu beklentinin resmiyete kavuştuğunu belirterek, genelgede aileyi korumanın ve güçlendirmenin ehemmiyetli araçlarından birinin de mesul ve töre bilimi hissedar iletişim araçları anlayışı bulunduğunun belirtildiğine ayraç etti.

Genelge çerçevesinde ilişik firmaların ulusal ve tinsel değerlere uymayan, eş kurumunu, evlatları ve gençleri maksat alarak gözdağı ve muhatara meydana getiren yapımlara gönül rahatlığı müstelzim tedbirleri alması icap ettiğini vurgulayan Yanık, vizyonun elan olumlu örneklere açılmasını, şiddetin sıradanlaşmasının önündeki en şişman tedbirlerden birisi kendisine gördüğünü söyledi. ​​​​​​​

Bakan Yanık, pırpırı mücadelede ehemmiyetli mesafeler büküm ettiklerini, fakat maşeri şiddete gönül rahatlığı kifayetli ve totaliter hissedar galibiyet kazanıncaya denli sağlanılan iş birliğinin güçlenerek bitmeme etmesi icap ettiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ