USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gümüşhaneli kadınlar bileziklerini bozdurup hayvancılığa yatırım yaptı

Gümüşhane'de 30 senedir küçükbaş hayvancılığın yapılmadığı dağlarda hanımefendilerin da bileziklerini bozdurarak katıldıkları kooperatifle 500 küçükbaş hayvan alındı, 150 hektar toprak ekildi, dağlarda baştan zil sesleri duyulmaya başlandı.

Gümüşhaneli kadınlar bileziklerini bozdurup hayvancılığa yatırım yaptı
21-12-2021 15:14

Arzular-Kabaköy Beldesinde canlı kadınlar bileziklerini ve altınlarını satarak katıldıkları kooperatifle köylerinde unutulmaya beniz tutmuş hayvancılığı esasen yaşama geçirirken dünya ekonomisine de ulama sağlıyor.
Gündüz ev işlerini yaptıktan sonraları mandırada işyar çobanlara iane ederek kucak ve inatçı yavrularını yedirip otları doğrayan kadınlar ise halinden enikonu memnun.

Geçtiğimiz Ocak ayında 150 nüsha küçükbaş hayvanla kurulan Arzular-Kabaköy Esentepe Mahallesi Tarım Kalkınma Kooperatifi, devletin desteğiyle 500 küçükbaş hayvana ulaştı. Kooperatif düşüncesince başkaca talih yardımıyla tahminî 2,5 milyon TL bedelle içinde 2 nüsha sığırtmaç evi mevcut müşterek mandıra mensur edildi.

Kadınların bileziklerini ve altınlarını bozdurarak katıldıkları 205 uzuv önemli kooperatifteki rakamları 60'a ulaşırken, "Koyunların otunu kişi tarlamızdan gerçekleştirme edelim" niteleyerek harekete güzeşte yurttaşlar köyde senelerdir ekilmeyen 150 hektar endüstrisi da traktörle sürerek teşrinievvel yaptı.

“Koyunumuzun, kuzumuzun zil sesini duyduk köyümüz şenlendi”

Kooperatife dayanak bildirmek ve eklenmek düşüncesince bileziklerini bozdurduğunu kail Şaziye Yakut (55), “Muhtarımız geldi seni buraya uzuv gerçekleştirmek isterim dedi çaker eksiksiz dedim. evvel müşterek hacim servet verdik buraya sonraları çıtırbom he esasen ulama sağladık. evvel bileziklerimi bozdurdum sonraları Euro'm vardı onu bozdurdum buraya ulama yaptım ve ulama yaptığımdan ötürü alım çalım duyuyorum. Önceden burada çalışanlarımız vardı deminden ego de geldim burada davarlarımızın otunu kesiyorum. Koyunlarımız yavruladığında çobana da araştırma görevlisi olacağız. Önceden anca müşterek düşüncem yoktu. Onları ego saklıyordum. Demek ki buraya nasipmiş bura düşüncesince bozdurdum. Hiç nadim değilim. Allah razı olsun etmen olanlardan. Belediye başkanımızdan, kişi başkanımızdan muhtarımızdan ki etmen olmuşsa Allah razı olsun. Böyle müşterek şeyi bizlere yaşattılar.

Koyunumuzun zil sesini duyduk kuzularımızın sesini duyduk henüz elleme oldu, köyümüz şenlendi. Yazları köyümüz hareketli ancak kışın bura ıpıssız oluyor. Şu anda köyde kocabaş hayvancılık bitti. Üç ilkokul parça evde hayvancılık mevcut ancak onun da ardını aldılar yapamıyorlar. Yazın bahçe işleriyle tığ çalışır oluyoruz, fasulye ekiyoruz, ev işleriyle çalışır olup gidiyoruz ancak deminden koyunumuz buraya geldikten sonraları burada bununla ilgileniyoruz” dedi.

“Kooperatife katıldık ve alım çalım duyduk”

Yapılan çalışmaların köyde bütünlük beraberliği sağladığını bile getiren Nebiha Taşçı (71) da “Benim şişman kızım geldi anlattı bunu. Bileziklerimi bozdurduk, kooperatife katıldık. Köyümüzün halkı müşterek araya geldi, dernekten ötürü kaynaştı. İnsanlarımız aşırı mükemmel işler yaptı köyümüzde. Derneğimizin büyümesi düşüncesince gene de mücahede edeceğiz. Sadece verdiğimizle kalmayacağız büyüyecek bu dernek, dayanak olanlardan da Allah razı olsun. Köyümüz kalkınsın. Köyümüzün halkı dışarıda bu vesileyle köyümüze toplanıyorlar bütünlük el birliği oluyor. Başkanımız aşırı dobra çalıştı, korumak zorundayız olacağız da köyümüzün halkı düşüncesince köyümüz için” niteleyerek konuştu.

“Kadınlar baylardan henüz hevesli”

Kurulan kooperatife hanımefendilerin desteğinin aşırı müşterek tomar bulunduğunu tamlayan birleşke yöneticisi ve Arzular-Kabaköy Beldesi Gaziler Mahallesi Muhtarı Sabil Yakut (42), “Bu birleşke kurulalı müşterek sene oldu. 200'e benzeyen üyemiz var. Yaklaşık namına 500 parça kucak ve keçimiz var. Burada çoğu kez bayanlar ağırlıklı namına katkıda bulundular. Altınını bozduran oldu, bileziğini bozduran he bu biçimde katkıda bulundular. Daha sonraları burada gelip çalışıyorlar da. 30 senedir bu dağlarda kucak kuzu yoktu. Böyle müşterek şeye kalkıştık ve arkadaşlarla toplanarak büyüklerimizden iane aldık. Bu biçimde bu hayvancılığı inşallah bitmeme ettireceğiz. Yaylamız mevcut literatür yaylaya çıkıyoruz. Koyunlarımız düşüncesince kışın da burayı yaptık burada kalıyor. Yaylalarımızda ve apayrı arazilerimiz mevcut buralarda 150 dönüme benzeyen araziyi sürdük. Belki de 30-40 senedir sürülmeyen arazileri sürdük, ektik. Hayvanımızın ot ihtiyacını ve oyun ihtiyacını buralardan karşılamaya çalışıyoruz. İnşallah bunu 200'e çıkaracağız, gene ekilecek biçilecek yerlerimiz var. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün yüzdelik 50 bağış desteğiyle bu ahırımızı yaptık. 2 milyonluk müşterek yatırımı köyümüze kazandırdık. Kadınlar baylardan henüz aşırı iştahlı ve istekli. Burada aşırı desteklerini gördük. Hayvanlarının otlarını kesmek düşüncesince bile burada katkıda bulunuyorlar” ifadelerini kullandı.

Esentepe Mahallesi Muhtarı hür Bayır, ekincilik dair yerleşmiş kooperatifleriyle küçükbaş hayvancılık yaptıklarını belirterek üyelerin birçoğunun gurbetçi bulunduğunu söyledi. Bayır, “Gurbetçilerimizin köyümüze duydukları hasretten ötürü hakeza müşterek teşebbüste bulunduk. Tarım destekli hibeden faydalandık. Bine benzeyen hayvan kapasitesi var. Köyümüzdeki hayvan özlemini gerçekleşmeye çalıştık, inşallah henüz da büyüteceğiz. Özellikle çocuklarımız bizlere özensinler, gençlerimiz dayanak versin tığ bu işi yürütelim” halinde konuştu.
Kooperatif yöneticilerinden Kazım Bayır da tahminî bin 500 metrekarelik tesisi kurduklarını belirterek, şu biçimde konuştu: “Devletimizin bu mevzuda şişman yardımı oldu. Üyelerimiz namına yarısını tığ yarısını devletimiz karşıladı. Ekonomiye, tarıma katkımız olsun niteleyerek başladık. Hem mandıramızı yaptık hem hayvan aldık. Bizde elimizden mevrut katkıyı yaptık. Bu işi henüz da büyüteceğiz. Yağ, süt, sadeyağ yapabilirsek şişman müşterek katkımız olacak inşallah.”

Hem kooperatife ulama sağlayıcı kadınlar bununla beraber eş üyeler kendilerine sundukları katkılar düşüncesince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve il teşkilatına, ArzularKabaköy Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış ve ulama sağlayıcı her insana teşekkürname etti.



Uğur Bulut
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ