USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağır: 'Putin’i jeopolitik açıdan tuzağa düşürdüler'

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağır, ABD ve İngiltere'nin tehditlerinin Putin'i muharebeye kımıldatma ettiğini belirterek, "Putin'i jeopolitik açıdan tuzağa düşürdüler. ABD özlem birlikte halde Rusya'ya için ruhsal harp yaptı. ABD ve İngiltere tehditlerle Putin'i bu muharebeye kı

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağır: 'Putin’i jeopolitik açıdan tuzağa düşürdüler'
26-02-2022 19:30

Türkiye'nin emektar Rusya Büyükelçisi Halil Akıncı ise "Bu harp sadece Ukrayna'ya gönül rahatlığı değil, 'Batı'ya dur, icabında çelim kullanırım' demektir. Ayrıca Rusya, Ukrayna ordusunu isyana sürükleyerek, yönetimi ele edinmeyi hedefliyor" niteleyerek konuştu.

Dünyayı ve Türkiye'yi etkileyen nice ehemmiyetli politik olayın levent tartışıldığı “Siyaset Okulu 22” programının 4. haftasında “Güvenlik Kavramı ve Uluslararası Denge Unsurları” ele alındı. Programda hususi oturumla Ukrayna-Rusya mücadelesi siyasi, hesaplı ve jeopolitik açıdan bilirkişi konuklar eşliğinde masaya yatırıldı. BAU-ULMER Müdürü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu'nun moderatörlüğünde meydana gelen oturuma dahil bulunan Türkiye'nin emektar Rusya Büyükelçisi Halil Akıncı ve Bahçeşehir Üniversitesi Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Ukrayna-Rusya mücadelesi ile ilişik ehemmiyetli değerlendirmelerde bulundu.

“Rusya kusur matematik yaptı”

Yakın sürede Rusya'nın bölgeden çıkacak niyetinin olmadığını kaydeden emektar Rusya Büyükelçisi Halil Akıncı, “Ukrayna'nın Rusya'ya gönül rahatlığı davranış ortamında olması Rusya'nın kaldırabileceği yanında gidişat değildi. Bu saldırının anlamı; Ukrayna'yı mısra getirmektir. Orduyu isyana, yönetimi ise el dibine edinmeyi hedefliyor. Bu savaşla araya koku girdi. Rusya kusur matematik yaptı. Kendisine gönül rahatlığı olmayanları da karşısına aldı. Bunun tedavisi baş döndürücü zor. Bu harp sadece Ukrayna'ya gönül rahatlığı değil, 'Batı'ya dur, icabında çelim kullanırım' demektir.” dedi.

“Rusya'ya yaptırımlar işe yaramaz”

Savaşla baş başa Rusya'nın Ukrayna'ya arkadaş adına girmesinin de bundan böyle önünün kapandığını tabir fail Akıncı, Rusya'nın bu hamlesiyle baş başa emektar Sovyet ülkelerinden ‘kendisine gönül rahatlığı sıfır devletler' topluluğunu oluşturmanın adımını attığını kaydetti. Rusya'ya gönül rahatlığı tahsil edilen müeyyide kararlarını da değerlendiren Akıncı, “Rusya'ya yaptırımlar işe yaramaz. Dolar borcunu azaltıyor. Batılılar düşüncesince gelişigüzel devir dünyalık önde gelir. Avrupa'nın Amerika'nın arkasına geçmesi de kabil değil. Çünkü erke adına Rusya'ya bağlılar. Bu tahsil edilen müeyyide kararları çelimsiz vadede çarpıcı imkânsız fakat levent vadede behemehâl etkileyecektir” niteleyerek konuştu.

"Putin'i jeopolitik açıdan tuzağa düşürdüler”

ABD ve İngiltere'nin tehditlerinin Putin'i muharebeye kımıldatma ettiğini tabir fail Bahçeşehir Üniversitesi Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ise, “Güce değgin yanında mücadelesi yaşıyoruz. Putin'i jeopolitik açıdan tuzağa düşürdüler. ABD dinamit yanında halde Rusya'ya gönül rahatlığı ruh bilimsel harp yaptı. ABD ve İngiltere tehditlerle Putin'i bu muharebeye kımıldatma ettiler. Rusya'ya ‘varoluşsal zılgıt altındasın' mesajı verdiler. Rusya'nın tahaşşüt yapmaya başladığı andan itibaren hesaplı adına Rusya'yı yıkarız dediler. Hata yaptılar. Çünkü 175 bin askerle Belerus'tan Karadeniz'e derece tahaşşüt önleyen ve deli dolu duruma mevrut bu yığınakla Rusya, hesaplı adına dağıtılamaz” biçiminde konuştu.

“Ukrayna'yı değersizleştirdiler”

ABD ve Avrupa'nın hesaplı yaptırımlar adına Rus güçleriyle Ukrayna arasına girip sembol sergileme yapmalarının muharebeye bariyer olma noktasında henüz çarpıcı olacağını tamlayan Ağar, “Bu yapıldığında ‘eğer Rusya kurşun atarsa bizlere atmış olur' diyebilirlerdi. Arada Amerika, Fransa, İngiltere bayrağı olsaydı Rusya'ya gönül rahatlığı yanında bulaşık oluşturulabilirdi. Bir de Ukrayna'nın NATO'ya katılması meselesi 17 senedir sürüyor. Bu süreçte Ukrayna siper dibine alınabilirdi. Rusya'nın erek almış olduğu yanında iklim adına NATO'nun caydırıcılığı bulunan dayanak verilmeliydi. Büyük güçler ‘işgal edilecek diyerek' Ukrayna'yı değersizleştirdiler. Ülkenin iklim alanı kapatıldı. Yeni evlat savaşlarda kazanmaya yüzdelik 88 katkıyı siber harp ve iklim alanının ele geçirilmesi sağlıyor. Rusya bunu Ukrayna'da yaptı” niteleyerek konuştu.

“Savaş Almanya ve Fransa'yı ısıtıyor”

Savaşın bozukluk olabileceği ehemmiyetli neticelere da yer veren Ağar, “ABD ve İngiltere; Almanya, Fransa ve maatteessüf Türkiye'yi yanında araya getirmeye çalışıyor. Ancak Bakıldığında Fransa özlük oyununu baş döndürücü mürai oynuyor. Çin ve Rusya'ya menfez kırpıyor. Bu harp Almanya ve Fransa'yı ısıtıyor. Enerji krizine bozukluk oluyor. Savaşın yanında öbür ehemmiyetli kararı ise muhacir krizidir. Savaşın içerisindeki duyurulmayan süje ise Türkiye'dir” niteleyerek laflarını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ