USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hablemitoğlu suikastı davasında boşluk değişmeyen açıklandı

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastına ilişkin, firari FETÖ sergerde Fetullah Gülen ile zahmetli miralay Levent Göktaş'ın da aralarında bulunmuş olduğu 10 sanığın yargılandığı davaya bitmeme edildi.

Hablemitoğlu suikastı davasında boşluk değişmeyen açıklandı
24-02-2023 03:09
Ankara

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, vakfedilmiş sanıklar Nuri Gökhan Bozkır, Aydın Köstem ve Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ile tutuklanmadan maznun Mehmet Narin katıldı.

Sanıklar Fikret Emek, Enver Altaylı ve Levent Göktaş ise vakfedilmiş bulundukları cezaevinden videoteyp konuşma marifetiyle bağlandıkları duruşmada, Hablemitoğlu'nun ailesi de amade bulundu.

Cinayeti işlediği kanıt edilen kabahat örgütünün kurucusu yer aldığı encam sürülen Göktaş'ın avukatlarının savunmasının peşinde açıklık karara müteveccih mütalaasını arz etmek kıl payı Savcı Zafer Ergün lakırtı aldı.

Delil şekilde yayınlanan HTS ve temel kayıtlarının en akıllıcasına şekliyle sorun dosyasında arazi verildiğini tamlayan Ergün, maznun ve avukatlarının bunlara bağlı kompetan talebi düşüncesince "Dosyadaki HTS analizleri tarafımızca doğrulanmıştır. Cumhuriyet savcısı da bilirkişidir. Bu sebeple kompetan mütalaasına ister yoktur." değerlendirmesini yaptı.

Suikastın tetikçisi yer aldığı kanıt edilen maznun zahmetli miralay Mumcuoğlu'nun Kıbrıs üstünden Türkiye'ye gerçek olmayan pasaportla antre yapmış olabileceğine ilgi çekici Savcı Ergün, cinayetten tahminî 2 sayaç sonraları davanın firari sanığı FETÖ'nün sanki Türkiye imamı Mustafa Özcan'ın Kıbrıs'tan arandığına bağlı yenin deliller olduğunu aktardı.

Gazeteci Zihni Çakır ve emektar Sağlık Bakanı Halil Şıvgın'ın da aralarında bulunmuş yer aldığı bazısı adların kanıt şekilde dinlenmesini istem fail Ergün, bu noktada adli arama şartının çıtırbom olabileceği nedeni öne sürülerek vakfedilmiş sanıkların bu hallerinin devamını istedi.

Ara karar

Mahkeme Heyeti Başkanı Mehmet Selim Karakuzu, tahminî 4 saatlik aranın peşi sıra açıklık sonucu açıkladı.

Buna mucibince sormaca sürecinde bilgelik sahibi sıfatıyla tabir sağlayan isimler, duruşma nezdinde kanıt şekilde dinlenecek.

Sanık Enver Altaylı'nın hâlâ evvel FETÖ üyeliği ve casusluk suçlarından mahkum edilmiş yer aldığı dosya ile maznun Ahmet Tarkan Mumcuoğlu'yla müşterek devre Kazakistan'da fariza önleyen ve casusluk suçlamasıyla yargılanmasına bitmeme edilen Metin Gürcan'ın dosyaları ilişik mahkemelerden istenecek.

Sanıkların HTS kayıtlarının karşılaştırılması düşüncesince kompetan atama edilecek, başkaca maznun Mumcuoğlu'nun Kazakistan'dan Kıbrıs'a oradan Türkiye'ye gelmiş şekilde cinayeti işlediği iddiasına bağlı o tarihte Kıbrıs telefon numaralarından ne sanıkların arandığının tespiti yapılacak.

Cinayet tarihinde sanıkların kullandıkları telefon hatlarının kimlerin namına mukayyet yer aldığı araştırılacak, sanıklardan zahmetli er olanların mahiyet dosyaları ilişik çelim komutanlığından istenecek.

"Delillerin tamamının toplanmamış olması", "tanıkların hâlâ dinlenmemiş olması" ve "kaçma şüphesi" dolayısıyla bu noktada adli arama şartının çıtırbom kalacağı nedeni öne sürülerek sanıklar Altaylı, Göktaş, Mumcuoğlu, Bozkır, Köstem ve Emek'in alıkonulma hallerinin devamına hükmedildi.

Duruşma 15 Mayıs'a ertelendi.

İddianame

İddianameye göre, FETÖ, teşekkül aleyhinde icraat önleyen Necip Hablemitoğlu ile ilişik zamanın sanki "Türkiye imamı" Mustafa Özcan'ı görevlendirdi. Özcan da Hablemitoğlu'nun önünün kesilmesi düşüncesince FETÖ hükümlüsü emektar istihbaratçı Enver Altaylı ve Ali Serhat Ilıcak’a vaziyeti anlattı.

Altaylı, Mustafa Özcan'ı Hablemitoğlu ile görüştürmesi düşüncesince zamanın Sağlık Bakanına ulaştı fakat rastgele seferinde Hablemitoğlu, bu talebi art çevirdi.

Hablemitoğlu'nun, MİT Müsteşarı olacağına değgin havas üstünde baştan devreye giren örgüt, onu öldürmesi düşüncesince o devre müsteşar peyda etmek talip müşterek gayrı ad Levent Göktaş'a, Aydın Köstem marifetiyle ulaştı.

FETÖ'nün teklifini benimseme fail Göktaş, bunun düşüncesince emrinde fariza önleyen emektar askerler Ahmet Tarkan Mumcuoğlu, Fikret Emek ve Nuri Gökhan Bozkır'a suikast emri verdi.

Bozkır, Hablemitoğlu'nun evinin yer aldığı sokakta sezme yaptı, peşi sıra ülke dışı rolü kapsamında Kazakistan'da mevcut Mumcuoğlu, iz tutmak düşüncesince KKTC üstünden Türkiye'ye gelmiş şekilde 18 Aralık 2002'de Hablemitoğlu'nu, evinin uğrunda aslında vurarak öldürdü.

Bu kapsamda sanıklar FETÖ sergerde Gülen, Mustafa Özcan, Enver Altaylı, Aydın Köstem, “tasarlayarak öldürmeye azmettirmekten”, sanıklar zahmetli albaylar Levent Göktaş ve Ahmet Tarkan Mumcuoğlu ile zahmetli binbaşı Fikret Emek'in ise "tasarlayarak öldürmek” suçundan "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Eski yüzbaşı Nuri Gökhan Bozkır ile FETÖ firarisi Serhat Ilıcak'ın da "tasarlayarak bile bile öldürmeye yardım" suçundan 20 yıla denli hapsi maksut iddianamede, Göktaş’ın ferman astsubayı Mehmet Narin'in ise "suç örgütüne üyelik"ten 4 yıla denli hapsi istem ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ