USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hariciyeye kuvvet katan hanımlar Antalya Diplomasi Forumu'na da imza atıyor

Türk dış politikasının oluşturulmasında ve yürütülmesinde çalışan gösteriş üstüne alan kadınlar, 11-13 Mart'ta ikincisi düzenlenecek Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) da fevk dozaj görevleri yürütüyor.

Hariciyeye kuvvet katan hanımlar Antalya Diplomasi Forumu'na da imza atıyor
07-03-2022 14:23
Ankara

Dışişleri Bakanlığı, kalan eş istihdamı ve temessül oranıyla başta amme kurumları ortada bayanların faziletkâr miktarda temessül edilmiş bulunduğu bakanlıklardan bir tanesi yerine öne çıkıyor.

Bakanlığın evren genelinde markalaşma hedefiyle yola çıktığı, liderlerin, siyasetçilerin, önde mevrut akademisyenlerin, düşünürlerin, tatmin önderlerinin, diplomatların ve iş insanlarının toptan ve lehçe meseleleri ele almış bulunduğu ve Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" bulunduğu ADF'de de dü eş koordinatörlük vazifesini hanımlar üstleniyor.

ADF'nin eş koordinatörlerinden Büyükelçi Elif Çomoğlu Ülgen ve iş insanı Gülşen Karanis Ekşioğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle forumun hazırlanma sürecine bayanların kesinlikle ulama sunduğunu ve düzenlenecek panellerin temalarında kadının yerini AA muhabirine anlattı.

"ADF bayanların omuzunda yükseliyor"

Dışişleri Bakanlığı Doğu ve Güney Afrika ile İlişkiler Genel Müdür Vekili Ülgen, ADF'nin eş koordinatörleri yerine Eylül 2021'den buyana hazırlıkları yürüttüklerini, bu yılki forumun baş döndürücü elan görünür, serbest katılımlı ve muhteva yerine ensesi kalın bir duruma gelmesi düşüncesince güç gider ettiklerini anlattı.

ADF'nin koordinasyonu düşüncesince derneşik yerine müşterek araya geldiklerini tamlayan Ülgen, şu biçimde bitmeme etti:

"ADF'nin 5 eş koordinatörü var: Dışişleri Bakanlığı Dış Politika ve Analiz Genel Müdür Vekili Büyükelçi Murat Lütem, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürü Büyükelçi Murat Karagöz, Büyükelçi Kemal Ökem, iş insanı Gülşen Karanis Ekşioğlu ve ben. Dışişleri Bakanı'mız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da bu düşünsel, zihnî ve aydın egzersize baş döndürücü zikıymet vaktinin çoğunu ayırdı ve az elan gelişigüzel görüşmede bizlere zevcelik etti. Eylül ayından buyana kendisinin liderliğinde hazırlanıyoruz."

Ülgen, tedbir toplantılarının hepsinde eş mevzusunun muhteva yerine gündeme geldiğini vurgulayarak "Geçen seneki ADF'de de kadın, düzenlilik ve sulh ilişkin müşterek açık oturum vardı. Bu sene de ADF, hanımla ait baş döndürücü hususi ve ehemmiyetli müşterek panele elan ev sahipliği yapacak. Bu panelin adı ilişkin de baş döndürücü tartıştık, baş döndürücü ayrımlı görüşler aldık. En nihayetinde, etraflı olması ve kadının sesini Antalya'dan müşterek defa elan dünyaya duyurması düşüncesince 'Kadınlar İnsanlığı Güçlendirir' başlığını seçtik." sanarak konuştu.

Panelde, hükümetlerin, hususi bölüm ve topluluğun eşey ayrımına sonuç özgülemek amacıyla eşitsizliğin asliye nedenlerini belirleme geçirmek ve çözüme sarmak düşüncesince harekete geçmesi icap ettiğinin ele alınacağını tamlayan Ülgen, "Kadın meselesi ADF'de elden yegâne panelde arazi almayacak. Kadın meselesini ADF'nin gelişigüzel sahasına yaymaya hız ettik. Kadınla ait meselelerin gelişigüzel siyasal muhtevalı panelde dile getirilmesi gayretini sergiledik. Bunda da kıymettar olduğumuz düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ülgen, Dışişleri Bakanlığının, eş istihdamı açısından Türkiye'de amme sektöründe imtiyazlı müşterek noktayı bulunduğunu belirterek şu biçimde bitmeme etti:

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin en baş döndürücü eş idareci istihdam fail kurumunda fariza yapıyor olmaktan şişman müşterek izzetinefis duyuyorum. Kadın temsili dalında bakanlığımızda umumi müdür, umumi başöğretmen yardımcısı seviyesinde dayanıklı yapılanma edebilecek rakamlara sahibiz. Bu durumun bürokrasimize, siyasetimize ve Türkiye geneline yayılmasını dilek ediyorum ve yayılmakta bulunduğunu da görüyorum."

ADF'ye tedbir sürecinde darülfünun öğrencileriyle de kalın pıtrak devre içi toplantılar yaptıklarına dikkati çekici Ülgen, kız öğrencilerin foruma paydaşlık düşüncesince meydana getirilen başvurularda başı çektiğini aktardı.

Ülgen, konuklar, panelistler ve katılımcılar ortada da temessül açısından kadın-erkek dengesinin gözetildiğini belirterek şunları kaydetti:

"ADF'yi, moderatöründen katılımcısına denli kadının adını bıraktığı, damgasını vurmuş bulunduğu müşterek aktiflik yerine düşünebiliriz. Dünyada diplomasinin bittiğinin düşünüldüğü müşterek anda, evren genelinde baş döndürücü serbest ve çalışan müşterek katılımla hepsi liderleri, dışişleri bakanlarını ikram geçirmek benzeri hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Nefeslerimizi tuttuk, 11 Mart'ı bekliyoruz."

Ülgen, ADF düşüncesince açılan fariza gücünün zarfında gecesini gündüzüne katan baş döndürücü deli dolu ve tetik kadro arkadaşları bulunduğunu belirterek "Bunların ortada da bayanların baş döndürücü bulunduğunu dile iletmek isterim. 'ADF bayanların omuzunda yükseliyor.' diyebiliriz." ifadesini kullandı.

ADF Diplomasi Tüneli kadının diplomasiye katkısını da içerecek

ADF'nin başka eş eş koordinatörü Gülşen Karanis Ekşioğlu da forumda güzeşte sene bulunduğu kabil bu sene da dü eş eş koordinatörün arazi almasının önemine ayraç ederek bu yapıyı koruyarak hazırlandıklarını dile getirdi.

Geçen sene ilki planlı ADF'ye bu sene da yayınlanan alakanın Türkiye ve Dışişleri Bakanlığı düşüncesince alım çalım donör bulunduğunu kail Ekşioğlu, "Bu yılki yeniliklerden biri, ADF'de elan müşterek tomar öğrencinin ağırlanacak olması. Türkiye'nin ciharıyek yanından 200 kız, 200 koca edinmek benzeri denklik gözetilerek 400 mektepli Bakanlığımızın konuğu olacak." dedi.

Ekşioğlu, bu sene da arsıulusal kuruluşlarla iş birliğinin yürütülerek birbirinden altın kurumlarla eş paneller düzenleneceğini belirterek "ADF'de diplomatlık tünelimizi genişlettik. Tüneli, diplomasinin toy kodlarını, kadının diplomasiye katkılarını da içerme edecek biçimde büyüttük." ifadesini kullandı.

Geçen sene ADF'ye dahil bulunan liderlerin eşlerinin ağırlandığını hatırlatan Ekşioğlu, "Bu sene, çıkarlarını ağırlamanın beraberinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Sayın Hanımefendi Emine Erdoğan'ın ev sahipliğinde 'Dayanışmayı Güçlendirmek ve Yumuşak Güç Yoluyla Barışı Teşvik Etmek' başlıklı müşterek açık oturum de düzenleyeceğiz." sanarak konuştu.

Ekşioğlu, ADF düşüncesince Antalya'ya etap atan her insanın toplantıların sonuna denli organizatörlerden katılımcılara, mihmandarlardan doğurucu kadroya denli gelişigüzel köşede bayanların denktaş temsiline delil olacağını belirterek, "Bu alım çalım donör tabela düşüncesince Sayın Bakanımız Çavuşoğlu'na teşekkürname etmemiz gerekiyor. Bu mevzuya verdiği önemi Bakanlıkta fevk pozisyondaki eş büyükelçilerimiz ve yüzdelik 37 bulunan eş personel payı ile de görebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk diplomasisine istikamet veren eş diplomatların sayısı artıyor

Türkiye'nin eş uhde şefleri arada sırada en ağır yoksunluk koşullarında dünyanın muhtelif bölgelerinde görevlerini başarıyla yürütürken Bakanlığın biçim teşkilatında işyar eş dış ilişkiler uzmanı ve personel de cansiparane Türk diplomasisine ulama sunuyor.

Kadınlar, müşterek vakitler anadan görme yerine "erkek egemen" müşterek alım yerine aşina Dışişleri Bakanlığında bu algıyı ehemmiyetli seviyede yıkarak fevk düzem pozisyonlara yükseliyor.

Filiz Dinçmen'in 1982'de evvel eş sefirikebir yerine atanmasının arkası esna etap basamak kalan eş sefirikebir sayısı 2000'de 8'e, 2010'da 21'e, 2021'de ise 64'e ulaştı.

Yurt haricinde 44 eş sefirikebir fariza yapıyor

Dışişleri Bakanlığından edinilen bilgiye göre, halihazırda Türkiye'nin gayrimenkul içi ve gayrimenkul dışındaki 274 büyükelçisinden 72'si kadın. Bakanlık genelindeki büyükelçilerin yüzdelik 26'sı kadın.

Bakanlıktaki 29 umumi yönetmenlik görevinden 11'ini de eş diplomatlar üstleniyor.

Vekillikler müdahale 56 umumi başöğretmen yardımcılığından 12'sini de eş diplomatlar yürütürken, 1957 kariyer memurundan 702'si de kadın.

Toplam personel sayısı ele alındığında da Bakanlığın biçim ve gayrimenkul dışı temsilciliklerindeki 7 bin 2 çalışanın 2 bin 632'sini hanımlar yapılanma ediyor. Son verilere göre, bu sene bakımından Bakanlık genelinde fariza meydan bayanların payı yüzdelik 37,58'e nail durumda.

Türkiye'nin 72 eş büyükelçisinden 44'ü gayrimenkul haricinde fariza yapıyor.

Kıtalara layıkıyla eş büyükelçilerin sayılarına bakılınca ise Türkiye'nin Afrika'da 15, Asya'da 10, Avrupa'da 10, Amerika'da 8, Okyanusya'da da 1 eş büyükelçisi bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ