USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

HSK hakim ve savcılara müteveccih 'Sosyal Medya Kullanım Rehberi'ni benimseme etti

Hakim ve savcılar düşüncesince hazırlanmakta olan "Türk Yargı Etiği Bildirgesi Kapsamında Sosyal Medya Kullanım Rehberi", Hakimler ve Savcılar Kurulu sonucu ile ikrar edildi.

HSK hakim ve savcılara müteveccih 'Sosyal Medya Kullanım Rehberi'ni benimseme etti
09-03-2022 12:23
Ankara

HSK'nın web sitesinde arazi meydan rehberde, çağcıl sayısal çağda, hem arsıulusal hem millî planda yargıya bağlı bağımsız töre bilimi ilkeler beraberinde hususi kendisine hakim ve savcıların sosyal medya kullanımına bağlı şimdi etraflıca töre bilimi rehberler geliştirilmesi gereksinimi ortaya çıkmış bulunduğu anlatım edildi.

Hakim ve savcıların, hakim ve savcıların, mesleksel tahdidat ile Türk Yargı Etiği Bildirgesi çerçevesinde anlatım özgürlüğünden yararlanabilecekleri hatırlatılan rehberde, hususi sahn ve anlatım özgürlüğü sahasına giriyor olsa da sosyal ağlara unsur peyda etmek ve bunların kullanımının sakıngan olmayı, yararlanma ve mekanizma şartları karşı dobra bilgilenmeyi gerektirdiği vurgulandı.

Rehberde, bu durumun, yargıyı ait mevzularda görüş, ide ve mesleksel birikim paylaşımını amaçlayan hakim ve savcılara başmaklık mesleksel ağız dalaşı forumları düşüncesince de muteber bulunduğu belirtildi.

Sosyal medya ve ağlarda çalışkan olmasalar bile hakim ve savcıların, kararlarının, ifadelerinin yahut davranışlarının sayısal dünyada hedefinden saptırılarak yayılması riski karşısında sosyal medya ve ağ kullanımlarında şimdi tetik ve itinalı davranmaları icap ettiğinin altı çizildi.

Rehberde, hakim ve savcılar düşüncesince sosyal medya kullanması düşüncesince geliştirilen töre bilimi tutum kurallarının, hakim ve savcıların anlatım özgürlüğü ile yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı prensipleri arasındaki dengeyi korunum etmeyi hedeflediği aktarıldı.

Türk Yargı Etiği Bildirgesi'nin "İfade özgürlüğü kapsamında yazılı, görsel, işitsel veya sosyal medyada düşüncelerini açıklarken yahut paylaşımlarda bulunurken, mesleğin gerektirdiği töre bilimi ilkelere makul cereyan ederler" prensibi çerçevesinde, sosyal medya ve ağları kullanırken yaşanabilecek tereddütleri gidermek, hakim ve savcılara sefer ifşa etmek kadar hazırlanmakta bulunan rehberde arazi meydan birtakım maddeler şöyle:

"- Hakim ve savcılar, müdahale olacakları sosyal medya platformlarını güçbeğenir biçimde ayırmak kanalıyla mesleksel saygınlıklarını korurlar. Bu değerlendirmeyi yaparken dayalı platformun içeriğini gözetirler.

- Sosyal medya profillerinde fariza unvanlarına ve çalışmış oldukları kasıntı bilgisine arazi verebilirler.

- Profil fotoğraflarını, istiklal ve yansızlık görünümlerini, mesleksel saygınlıklarını ve ortak eksiksiz kendisine yargıya bulunan itimatı münakaşaya açmayacak biçimde seçmeye dikkat gösterirler.

- Görevleri dolayısıyla kendilerine tahsis edilen elmek adreslerini sosyal medya kimliği oluştururken kullanmazlar.

- Dahil oldukları sosyal medya ve ağların, istiklal ve yansızlık görünümlerini, mesleksel saygınlıklarını ve ortak eksiksiz kendisine yargıya bulunan itimatı münakaşaya açabilecek ortak ortama dönüşmesi yerinde üyeliklerini sonlandırırlar.

- Sosyal medyada ayaktaşlık tutkusu gönderirken yahut ikrar ederken, izlem ika talebinde bulunurken yahut izlem edilme taleplerine izin verirken seçici, sakıngan ve itinalı davranırlar.

- Siyasi şahsiyetlerle kaymakamlık bağımsızlığı ve tarafsızlığını münakaşaya açabilecek ve yargıya bulunan itimatı zedeleyebilecek ilgiler kurmazlar.

- Nefret ve hız söylemine, ayrımcı, topluluğu kutuplaştırıcı ve rasist söylemlere muhteviyatında arazi veren gruplara katılmaz, bunları izlem etmez, bu janr paylaşımları bulunan kişilerle ayaktaşlık birlikteliği kurmazlar.

- Paylaşım ve etkileşimlerinde insanoğlu onurunu ve insanoğlu haklarını gözetirler. Ani ve tepkisel cevaplar vermekten, hürmet ve suhulet sınırları dışına taşan yorumlar yapmaktan ve polemiğe girmekten kaçınırlar.

- Hukuki müşavirlik mahiyetinde düşünüm bildirme etmezler. Bu kavrama gelebilecek paylaşımlarda bulunmazlar.

- Toplumsal değerleri tahkir edici yahut istiklal ve yansızlık görünümlerine dokunca donör sosyal medya ve ağ içeriklerini, konuşma eseri, yazınsal yahut ilmî işaret ismi altında olsa bile paylaşmaz ve beğenmezler.

- Sosyal medya ve ağ paylaşımlarını, amme hizmeti düşüncesince maruz cihazlarla ve düzentileme saatleri içinde yapmazlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ