USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu, Balıkesir'de uyuşturucudan kurtarılan gençlerin anneleriyle buluştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yılbaşından bugüne denli 53 titrem kötü yakalandı. Bugün bakımından 19 titrem eroin, 1,5 titrem da gümrük, 20,5 ton, Cumhuriyet tarihinin sene bitmeden rekoruna kavuştuk." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, Balıkesir'de uyuşturucudan kurtarılan gençlerin anneleriyle buluştu
05-12-2021 21:49
Balıkesir

Soylu, Balıkesir Öğretmenevi'nde, "Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum" ünlü plan kapsamında narkotik ile mücadelede bağımlılıktan kurtarılan gençlerin anneleriyle yanında araya geldi.

Katılımcılara seslenme fail Soylu, Türkiye'nin, dünyanın nice hesabına iane eli uzatan yanında yurt bulunduğunu söyledi.

Bakan Soylu, "Eğer bu ulus olmasaydı Suriye'de babasız küsurat evlatların sayısı 5 kat, 10 kıvrım artardı. Eğer bu ulus olmasaydı dünyanın binlerce kilometre ötesinde kıtlık çekici insanlar, kuraklık çekici insanoğlu kıvranarak yaşama veda ederlerdi. Eğer bu ulus olmasa ve sesini çıkarmamış olsaydı hayıf buyruk sürer, kıyın buyruk süre gelir lakin mazlumlar seslerini çıkarmadan maatteessüf özlük kaderlerine mahkum oldukları hissine yenilirlerdi." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'da esrarın şen içilebilmesini realizasyon eylemek neredeyse kafeler oluşturulmak istendiğini aktaran Soylu, Türkiye'de devletin ve milletin sonuna denli narkotik meselesinde annelerle beraberce olacağını vurguladı.

Soylu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Gerek 5 salname İçişleri Bakanlığım boyunca gerekse de ferdî hayatım boyunca narkotik meselesinde elde ettiğim en ehemmiyetli tecrübelerden birisi şudur ki yanında iş başta bu iş yanında tane başına yanında kurumun yahut yanında kesimin verebileceği yanında savaşım değildir. Bu anca yanında iş ki yanında ucu global yıldırı örgütlerine PKK'ya, DEAŞ'a çıkar, yanında ucu birleştirme zeval çetelerine global narkotik baronlarına çıkar, yanında ucu Amerika'nın Afganistan politikasına çıkar, yanında ucu üç kuruşluk torbacının aklına çıkar, yanında ucu sahiplerinin yapım etmiş bulunduğu yahut anlaşamadığı kullanılmayan binalara, gereksiz arsalara çıkar, yanında ucu ekin terörizmine, yanında ucu içtimai medyadan görsel iletişim araçları platformlarına denli iskele babası ve şuursuz, gözünü dünyalık hırsı bürümüş yayılmacı yapılara çıkar."

2021 yılındaki uyuşturucuyla savaşım verileri

Soylu, kendisinin de ağababa ve ata olduğunu, bu nedenle her insanın uyuşturucuyla mücadelede mevcut olması icap ettiğini anlattı.

Yurt genelinde 62 ilin atılmış sularında narkotik analizleri yaptıklarını, 81 ilde ise 43 ayrı kriterle riskleri ölçtüklerini dile getiren Soylu, "Daha 25 güneş evvela narkotik tacirinin ardında koşarken martir sakıt kolluk kardeşimiz Abdulkadir Güngör'den, ailesinden, arkadaşlarından terbiyesizce meydanda, mitingde güven teşkilatımızı, yargımızı, kendiliğinden bizleri narkotik tacirleriyle dizi kolalama girmekle suçlasalar da bizim mücadelemizi hacısı hocası görüyor ve hacısı hocası şehadet ediyor, Cenabı Allah da biliyor." ifadelerini kullandı.

Uyuşturucu meselesini siyasa materyali yapanları Allah'a devretme ettiğini tamlayan Soylu, uyuşturucuyla mücadelenin yanında adamlık meselesi olduğuna dikkati çekti.

Soylu, uyuşturucudan ölenlerin sayısının 2016'da 920 olduğunu, bu sene ise şu anayasa denli 314'e düştüğünü bildirerek, şu detayları paylaştı:

"Yılbaşından bugüne denli 53 titrem tütün yakalandı. Bugün bakımından 19 titrem eroin, 1,5 titrem da gümrük, 20,5 ton, Cumhuriyet tarihinin sene bitmeden rekoruna kavuştuk. Bundan 5-6 sene ilk uyuşturucunun yüzdelik 25'i Ağrı, Van ve Hakkari yöresinde yakalanıyordu. Yüzde 75'i de gündüz batısı vilayetlerimize gelebiliyordu. Şimdi yüzdelik 75'ini orada yakalıyoruz, sınırımızdan hapishane girer girmez fakat yüzdelik 25'i bu tarafa geliyor ve katbekat da artırdık. Sadece Hakkari'de 6,5 tonun üstünde beyaz zehir yakaladık. Bu aşırı şişman yanında nicelik ve gerçekten onları pes ettirebilmek düşüncesince elimizden mevrut gelişigüzel şeyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Cumhuriyet tarihimizin en şişman narkotik operasyonlarını nice ülkeyle yaptık, Almanya'dan Hollanda'ya kadar. Geçen güneş İtalya'daydım. Onlarla beraberce 3-5 ay evvela yaptığımız orada yakalamalardan yanında tanesi bulunan aşırı şişman yanında kokain yakalamasını paylaştık. Yani yanında taraftan deniz boyu güvenlik, yanında taraftan jandarma, yanında taraftan kolluk ve arsıulusal sularda, arsıulusal bölgede aşırı ağır operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyet tarihinde en şişman yakalamaların bulunduğu operasyonlar da bu sürede gerçekleşti."

Kendilerine atılmış iftiralara karşın denizlerde, arsıulusal sularda dizi eylem hazırlamaya bitmeme ettiklerini kail Soylu, drone ve insansız iklim araçlarıyla, kendir ekimlerine gönül rahatlığı savaşım yürüttüklerini aktardı.

Soylu, "Geçen sene 114 milyon asıl kendir yakaladık. Bu şişman yanında nicelik ve bunun ehemmiyetli yanında bölümünün PKK'ya sağlık olarak, eşme kendisine gideceğini bilmenizi isterim. Onu da kestik. Narkotik operasyonlarında yakaladığımız tırları gidiş geliş terbiye tırı durumuna getirdik. Tırları yakalıyoruz, çocuklarımıza terbiye tırı yapmış olup halis muhlis Türkiye'de okulların önüne getiriyoruz. Polis abileri, ablaları onlara gidiş geliş eğitimi veriyor. Aynı sürede narkotik terbiye tırı yapıyoruz, çocuklarımıza terbiye veriyoruz." diyerek konuştu.

"38 bin 183 suç duyurusu aldık, hepsine koştuk"

Bakan Soylu, vatandaşların narkotik ihbarlarını çekinmeden yapabilmeleri düşüncesince UYUMA ünlü yanında uygulamayı kullanıma sunduklarını hatırlattı.

Bu uygulamayı 479 bin ferdin telefonuna indirdiğini özetleyen Soylu, şu biçimde bitmeme etti:

"38 bin 183 suç duyurusu aldık, hepsine koştuk. Aynen hanıma şiddette olduğu, KADES uygulamasındaki gibi. Metruk binalara harp açtık. O mevzuyu da siyasete döşemek istediler. Asla art durmayız. 2019'da bu mevzuda kanuncu kodifikasyon de yapmıştık. Olabildiğince bu bölgelere engelleme ediyoruz, etmeye bitmeme edeceğiz. Bugüne denli 106 bin 827 kullanılmayan çatı belirleme ettik. Yüzde 66'sını yıktık, yüzdelik 15'ini rehabilite ettik. Yani 70 binine yakınını yıktık, 15-16 binini rehabilite ettik. Geri küsurat 18-19 bin çatı yahut kullanılmayan yapıyı da yıkacağız. Metruk binalar, boş, salaş, kimsenin oturmadığı, serkeşlerin gelip narkotik kullandıkları, ayrıksı çeşitli asayişsizlikler ortaya çıkardıkları, çocukları, aileleri, kullanıcılarını erinçsiz eden, huzuru ortadan kaldıran yapılar. Yıkıp geçeceğiz, on paralık kimesne iptila etmesin ve yıkıp da geçiyoruz. Sahada daima kendisine meydan daraltıyoruz. Aynı biçimde parklarda, gereksiz arazilerde devriyelerimizi artırıyoruz. Bir taraftan sokakları ışıklandırıyoruz, yanında taraftan parkları ışıklandırıyoruz. Bir taraftan arzla savaşım ederiz yanında taraftan da milletimizin bu mevzuda farkındalığını bırakmak düşüncesince çaba gider ediyoruz."

Saha kontrolleri yaptıklarını anlatım fail Soylu, bu işin tamamı yönleriyle elbette olduğunu, kullananların elbette başladığını, nerede kullandıklarını, ki olduklarını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Soylu, bu icraat gönül rahatlığı şu detayları aktardı:

"Kullanıcılara 'Anneniz ne iş yapıyor?' diyerek sorduk. Yüzde 80'in üstünde ev hanımı. 'Nerede kullanıyorsunuz?' diyerek sorduk. Yüzde 48'i özlük evinde kullanıyor. Yani gelişigüzel nesne gözünüzün uğrunda oluyor. Yüzde 28'i kullanılmayan binalarda kullanıyor. Şimdi kılıç niçin En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi'ni ürettik? Sayın Valimiz niçin annelerle bu işe başladı? Biz niçin kullanılmayan binaları yıkıyoruz? Bunun yanında altyapısı var. Çünkü ya evde ya kullanılmayan binada kullanılıyor. Ondan sonradan parklarda, arabaların zarfında kullanılıyor. Yukarıdan aşağıya nerede kullanıldığını çıkardık. Biz bunlara gönül rahatlığı hazırlık almaya çalıştık. Düşündük ki bu mücadelede ailelerle yanında araya gelelim. Onların bilgisini ve farkındalığını artıralım. Şu anayasa denli uygun bu tip toplantılarla 334 bin anayasa ve anayasa adayına ulaştık. Az yanında nicelik değil bununla ortak pandemi döneminde. Her ilde programlarımız bitmeme ediyor. Hem personel eğitimlerimizi artırdık bununla ortak uzmanlaşmalarını sağladık. Narkotik köpeklerine varıncaya denli tamamı kapasitemizi üst çıkardık. Eskiden Narkotimlerimiz 15-20 vilayetimizdeydi, demin 81 vilayetimize geldi. Bir, arzla savaşım edeceğiz. İki, kullananların talepleriyle savaşım edeceğiz. Üç, rehabilitasyonu yapacağız. Bu üçü de bizim görevimizdir. Üçünü de beraberce yapacağız."

"Uyuşturucu satıcısına kimesne benden aman dilemesin"

Uyuşturucu ile savaşım dair ailelerin emrine hazır olduklarını bildiren Soylu, şunları kaydetti:

"Bu işle alakalı siyasa yapanlara söylüyorum. Valla anca yanında sınanırsınız ki anca yanında sınanma içerisine girersiniz ki işin içerisinden çıkamazsınız. 'Ben elbette beli da bunları söyledim? Nasıl beli da bu savaşım fail şahısların hakkına girdim? Nasıl beli da savaşım fail şahısların gönül rahatlığı karşıya kaldıkları sıkıntıları görmedim de bunu yanında siyasa materyali durumuna getirdim?' diyerek kıvranır durursunuz. Bu işler kazalı işlerdir. Ben aşırı anne, ağababa gördüm. Allan hakeza yanında sınavla gönül rahatlığı karşıya kalındığında gayret, nüfuz versin, mevki versin, arkadaş versin, çelim versin. Onun düşüncesince bekâr olmuyor, bekâr olmaz. Hepimiz bu işin gelişigüzel çeşidinden avlamak zorundayız. Uyuşturucu satıcısına kimesne benden aman dilemesin. Ben dilemem, arkadaşlarıma da dilemeyin diyorum zaten. Cesaret edemeyecek bir vaziyete sağlamak lazım. Bu anneler yaş dökeceğine narkotik satıcısı yaş döksün. Bu denli basit."

Toplantıya, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mustafa Canbey, Belgin Uygur ve Pakize Mutlu Aydemir, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ile gayri ilgililer katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Balıkesir'deki ziyaretleri kapsamında Ayvalık ilçesinde Halil Sucu'ya alakalı zeytinyağı fabrikasına uğradı. Çalışanlara kolaylıklar isteyen ve üretimi inceleyici Soylu, acemi mahsulden dolum yaparak yağın tadına baktı.

Ayrıca Soylu, il merkezinde Karesi Belediyesince yaptırılan Karesi Mustafa Kemal Atatürk Evi'ni görüşme etti. Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan'dan bilim meydan Soylu, Mustafa Kemal Atatürk Evi'nin bahçesinde karşılaşmış bulunduğu küçüklere oyuncak bağış etti, onlarla ışık çektirdi.

Bakan Soylu, Balıkesir Öğretmenevi'nde asayiş toplantısına da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ