USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanı Soylu: Bursa ve İstanbul'daki olayın faillerini belirleme ettik

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa ve İstanbul'daki yıldırı saldırılarının faillerinin belirleme edildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Soylu: Bursa ve İstanbul'daki olayın faillerini belirleme ettik
22-04-2022 18:33
Ankara

Soylu, NTV deli dolu yayınında gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Bursa'da yürütüm dulda memurlarını haiz servis aracına yıldırı saldırısı

Bursa'da hapishane personelini haiz servis ara bulucu ile İstanbul'da TÜGVA Gaziosmanpaşa Temsilciliği'ne müteveccih saldırılara bağlı istifham üstüne Soylu, Türkiye'nin terörle kavga ehemmiyetli adımlar attığını söyledi. Bakan Soylu, 15 Temmuz 2016'dan bugüne derece diyar zarfında 1789 yıldırı eyleminin önlendiğini bildirdi.

Terör örgütlerinin okazyon kolladığını tamlayan Soylu, PKK'nın kırsalda etkinliğini kaybettiğini, teşkilat çalışanlarının mağaralardan çıkmaktan korktuklarına ayraç etti.

Kesintisiz harekât stratejisi yürütüldüğünü aktaran Bakan Soylu, yıldırı örgütünün "ses getirecek eylem" emri verdiğini dile getirdi.

İstanbul'daki saldırıda makbul neva bombası, Bursa'dakinin ise el inşası patlayıcı bulunduğunu özetleyen Bakan Soylu, kimi hücrelerin bulunduğunu, belirleme edilenlerin çökertildiğini, kimi hücrelerin de izlem edildiğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Soylu, şu detayları paylaştı:

"Bursa'daki olayın da İstanbul'daki olayın da faillerini belirleme ettik. Bursa'daki vakayla 2019'da yaşadığımız Adana'daki fenomen benzeşim olaylar. Özellikle ortak yıldırı örgütünü ayraç fail olaylar. Terör örgütlerinin yukarı yapılanması okazyon buldukça birbirlerine iş, taşeronluk devrederler, Bursa'daki MLKP yıldırı örgütü. İstanbul'daki de DKP-BÖG. PKK'ya taşeronluk karşılayıcı dü yıldırı örgütü bir tanesi MLKP, gayr DKP-BÖG. İkisinin de şahsiyet ve kimliklerini belirleme ettik. Bursa'daki hücreyi tahminî 8 aydır arıyoruz. Böyle ortak hareket olabilme ihtimalini değerlendirdiğimiz düşüncesince arıyoruz, şeb ezanı 20.05 yöresinde ortak çalılığın içine koymuş. Araç geçe engin kumandayla patlatmış."

Örgüte katılımın azaldığını bildiren Bakan Soylu, bu sene arasında PKK'ya 9 bireyin katıldığını açıkladı.

Yılbaşından itibaren yıldırı örgütünün 25 eyleminin önlendiğini dile getiren Soylu, diyar arasında eksiksiz ihsas birimlerinin sahada arazi alarak eylemlerin engellenmesi düşüncesince muktezi izlem ve izlemelerin yapıldığını söyledi.

"Türkiye'de 3 milyon 768 bin iare dulda statüsünde Suriyeli bulunuyor"

Bakan Soylu, iare tahaffuz statüsünde birçok sığınmacının bulunduğu ve Türkiye'deki Suriyelilere bağlı istifham üzerine, muhalefetin bu mevzuyu siyasa materyali yaptığını vurguladı. Süleyman Soylu, Türkiye'de 3 milyon 768 bin iare dulda statüsünde Suriyelinin bulunduğunu bildirdi.

Suriye'de ve ağır aksak göçle mücadelede yapılanları özetleyen Bakan Soylu, tehlikesiz yerlerin oluşturulduğunu, buralara dönüşlerin bitmeme ettiğini aktardı.

Soylu, "Eğer tığ tedbirleri almamış olsaydık, kâr 5 yılda 2 milyon 597 bin ağır aksak göçmeni cenup ve gün doğusu sınırlarımızdan engellememiş olsaydık dakika Türkiye'deki ağır aksak muhacir yahut Türkiye'den Avrupa'ya devrolmak talip gümrüksüz muhacir sayısı 10 milyonun üstüne çıkardı." dedi.

Bugüne derece 1 milyon 204 bin gümrüksüz muhacir yakalandığını aktaran Soylu, bunlardan 322 bin 235'inin ülkelerine art gönderildiğine, bunu dünyada elden Türkiye'nin yaptığına dikkati çekti.

Türkiye'den Avrupa'ya 638 bin göçmenin intikal yaptığını kail Soylu, Türkiye'den Suriye'ye tahminî 500 bin bireyin fahri döndüğünü bildirdi. Gönüllü dönüşlerin açılan tehlikesiz yerlere yapıldığını özetleyen Soylu, "Eleştirenlere soruyorum, şayet TSK burada olmasaydı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti güvenliği sağlamasaydı bunlar nereye dönecekti. Meclis'te, 'Tezkereleri istemiyoruz.' dediler. Biz çekildiğimiz andan itibaren rejim, PKK/PYD o yerleri alacak, henüz sonraları buradaki müşterilerini Türkiye sınırına itecek." diyerek konuştu.

"Şu anda sefa izni verilmiyor"

Suriyelilere Ramazan Bayramı'nda ülkelerine dönmeleri düşüncesince müsaade verilip verilmeyeceğinin sorulması üstüne Soylu, Kovid-19 zımnında de sefa gidişlerinin tahminî 4 bayramdır durdurulduğunu anımsattı.

Soylu, 2016, 2017 ve 2018'deki bayramlarda dönüşlere müsaade verilmesinin nedeninin tehlikesiz yerlerin Suriyeler kabilinden görülmesinin sağlanması bulunduğunu ve bu sürede gidenlerin yüzdelik 60'nın orada kaldığını bildirdi.

Daha ahir bayramlarda da gidenlerin art döndüğünün görüldüğünü anlatım fail Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"Geçen hafta bakımından bitim geçişini müdür valilerimize de 'Bir sefa izni verilmeyecek.' dedik. Şu anda sefa izni verilmiyor. Ülkelerine gidemeyecek dediğimiz sürede Halep'e, Haseke'ye gidemeyecek zaten. Gideceği arazi Çobanbey, Azez, Mare, El Bab elhak buralar tehlikesiz semt olmuş. Buraya gidenler bu tehlikesiz alana gidip orada kalabilirler ortak henüz Türkiye'ye alışılmak düşüncesince gelmeyebilirler."

"2023 seçimlerini aşılamak düşüncesince baş döndürücü sayıda Suriyelinin Türk vatandaşlığına geçirildiği iddiası var. Bunu açıklığa kavuşturabilir misiniz?" sorusu üstüne Soylu, şunları belirtti:

"Ukrayna'dan 95 bine benzeyen insanoğlu geldi. Ülkelerinde harp mevcut ve geldiler. Savaş bitecek, art dönecekler. Suriyeliler de oradaki kargaşa sona erecek ve art dönecekler. Gönüllü adına art döndürmeye bitmeme ediyoruz. Tutmayacağız burada. Gönderelim eksiksiz çocukları, rejimin, PKK'nın eline doğrulama edelim. Böyle ortak obje belkili değil. Yapacağımız iş şu, tehlikesiz alanı bünye edeceğiz ve koyacağız."

Bakan Soylu, 31 Mart bakımından 200 bin 955 bireyin yurttaş olduğunu, bunların 113 bin 654'ünün ergin bulunduğunu belirterek, "Kemal Kılıçdaroğlu, 'Göç İdaresini görüşme edeceğim, hangilerini yurttaş yaptınız?' diyerek soruyor, ortak kez yurttaşlık ika işi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün işi. Bunu bilmeyecek derece mutluluk cahili ortak kişiyle huzur karşıyayız." dedi.

Soylu, "Sığınmacıların Türkiye'deki siyasi sistemde ve intihap zamanında sansasyonel kâr oluşturacağı" iddialarının asılsız ve ajitasyon bulunduğunun altını çizdi.

İBB'deki teftiş

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) müteveccih teftişe bağlı Soylu, Türkiye'nin ortak hususiyet devleti bulunduğunu söyledi.

Terör örgütleri mensuplarıyla, yıldırı iltisaklarıyla, yıldırı irtibatlarıyla mesul olduklarını anlatım fail Soylu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki huzurun anne unsurlarından birinin buralardaki belediyelerin terörden temizlenmesi bulunduğunu belirtti. Soylu, "Terör örgütlerini belediyelerden temizlememiş olsaydık dakika dağa revan sayısı artardı." diyerek konuştu.

İBB'ye alınanların yıldırı iltisakı ve irtibatı dair ortak tespite ulaşılıp ulaşılmadığının sorulması üstüne Soylu, şu şekilde dedi:

"Niye ulaşılmasın? Söylendiğinin üstünde ortak tespite ulaşıldı. Burada ihmaller görülüyor. Zaten murafaa ulaşmış, DİAYDER davası var. DİAYDER davası New York Belediyesine mi açıldı? DİAYDER davası İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde.

Devlete aldığın müşterilerini kabul etme kriterleri var. Bu kriterlere gereğince alacaksın. Almış mısın, almamışsın. Yalan söylüyor musun, asılsız söylüyorsun. Teftiş sona erecek ve yalanların, akla karanın ne bulunduğu ortaya çıkacak. Yalan söylüyorsun, milletin gözüne baka baka asılsız söylüyorsun. Şunu söyleyebilirsin, 'Hırsıma kapıldım, 2023'te kendime ilgilendiren ortak iddiam var, eskiden bu adamlara uydurma verdim, tez ve hedeflerimize iktiran etmek düşüncesince siyasette gelişigüzel tarz mübahtır diyerek düşünüyorum, teröristi de iltisaklısını da irtibatlısını da alırım.'"

"Kovid-19 tedbirleri kapsamında geçerli vakit 00.00'dan ahir musiki yasağı kaldırılacak mı?" sorusuna Bakan Soylu, "Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ortak emek vermek yapıyoruz. Bu çalışmanın sonucunu halkoyu ile paylaşacağız. İçeride, dışarıda kesinlikle olacak, desibel, neva kesinlikle olacak, saati meskun mahallerde, baki noktalarda ne olabilir, şu anda uran ekiplerimiz çalışıyor." yanıtını verdi.

"O masanın altında apayrı ortak çatı henüz var"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 6 ihtilaf partisinin güçlendirilmiş saylav manzume mutabakatının ne büyükelçiye redakte ettirdiğini açıklaması icap ettiğini söylediğinin hatırlatılması üstüne Soylu, gıybet yapmadığını, makamının da gıybet ika makamı olmadığını anlatım etti.

Soylu, "6+1 masadaki toplantıdan sonraları ayrıca 6+2 ortak de değil zira o masanın altında apayrı ortak çatı henüz var. 6+2 masadaki toplantıdan sonraları bu ülkenin anne ihtilaf partisi umumi başkanının emriyle partisindeki ortak emektar sefirikebir Avrupa Birliği devletleri içindeki ortak büyükelçiye redaksiyon, düzelti ve istimara isteyerek adına göndermiştir, nokta." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ