USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Küresel problemlerin çözümünün yerelden beklendiğini kemiksiz biçimde görüyoruz

İçişleri Bakanı Soylu, arsıulusal şirketlerin arsıulusal problemlerde öncecilik almaları düşüncesince oluşturulduğunu belirterek, "Ancak zaman geldiğimiz noktada ne eyvah ki toptan problemlerin çözümünün yerelden beklendiğini görüyoruz." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Küresel problemlerin çözümünün yerelden beklendiğini kemiksiz biçimde görüyoruz
23-11-2021 12:55
İstanbul

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Haliç Kongre Merkezi'nde planlı Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) 89. Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında, toplantının Interpol'e, zeval ve suçluyla mücadeleye kuvvet katmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: FETÖ'cü firariler ile elebaşlarının ülkemize iadesi hususunda çelimli el birliği bekliyoruz

Alınacak kararların ve seçilecek dünkü yönetimin Interpol ailesine, teşkilata faydalı olmasını dilek fail Soylu, şu biçimde bitmeme etti:

"21. yüzyıla girerken 'Milenyum' diyorduk. Ancak fevk caba yaşanmış olan nice krizler, hudut aşan suçlar, vekalet savaşları, iç savaşlar, DEAŞ, PKK, FETÖ kabil etraflı dünyayı alelacayip indinde sınamaya sokan yıldırı örgütleri bizlere bu tabiri unutturdu. Ortadoğu'da yaşanmış olan yıldırı ve şiddet, oradaki yıldırı örgütlerinin emniyetsiz bodoslama yaşattıkları, trajediler, kararttıkları milyonlarca hayat, uyuşturucunun hem çeşidinin bununla müşterek miktarının artması, bizlere binyıl tabirini unutturdu. Biz 21. yüzyılı 'Milenyum' diyerek karşılarken yıldırı örgütlerinin maket uçaklı bomba düzenekleri kuracaklarını, göçmenlerin denizlerde ölüme terkedileceğini, çocuk cesetlerinin kıyıya vuracağını görüntü etmemiştik. Milenyumdan hızla gelişen teknolojinin suçu azalttığı indinde evren bekliyorduk. Karşımıza siber taksirat kabil dünkü başlıklar, 'Hawala' kabil dünkü güven atıf sistemleri çıktı. Milenyumdan faziletkâr indinde medeniyete bap açmasını beklerken Avrupa'da yıldırı eylemleri, ayrıca kamyonla fark işlenen maatteessüf yıldırı eylemleri gördük. Bu ve bunun kabil sağlam baş döndürücü evolüsyon moralimizi bozmuş bulunduğu düşüncesince olsa gerek, bundan sonra binyıl tabirini baş döndürücü da kullanmıyoruz."

Türkiye'nin 40 senedir uğraş etmiş bulunduğu yıldırı örgütü PKK hasebiyle 40 bin dirilik kaybı olduğunu, indinde gayrı toptan yıldırı örgütü DEAŞ'ın Suriye ve Irak'ın mutluluk düzenini endamsız müddette sarstığını, PKK ile açılan istikrarsızlığın muhaceret tetiklediğini bunun da evren demografisini etkilediğini kaydeden Soylu, FETÖ'nün de Türkiye'de silahlı çarpış hazırlamaya kalktığını anlattı.

Soylu, şu biçimde bitmeme etti:

"Ülkenin başkenti harp uçaklarıyla bombalandı, bigünah 251 insanoğlu yaşamını kaybetti. PKK'nın çabucak narkotik ticaretinden 2,5 bilyon dolar dirimlik elde etmiş bulunduğu ve Avrupa narkotik ticaretini elinde tuttuğu biliniyor. Bizim narkotik birimlerimiz ve hayattaki nice narkotik ünitesi bundan sonra uyuşturucuyu kilolarla değil tonlarla yakalıyor. Dolayısıyla binyıl çağından beklediğimiz biçimde evolüsyon yayınlayan az daha indinde tane konu, zeval ve suçlunun ölçeği olmuştur. Artık az daha kâffesi güven sorunları küreseldir, bundan sonra az daha kâffesi güven sorunları büyüktür, bundan sonra az daha kâffesi güven sorunları açık yetenekli bir duruma gelmiştir. Dünya medeniyeti, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, NATO ve arsıulusal kuruluşları, arsıulusal problemlerde hal düşüncesince üstünlük almaları düşüncesince üretti fakat çağ geldiğimiz noktada ne efsus ki toptan problemlerin çözümünün yerelden beklendiğini, bahsettiğimiz arsıulusal kurumların Türkiye'deki ayak hepsi terimiyle topa girmediğini yahut hepsi meydanda dolaştırdığını kemiksiz indinde biçimde görüyoruz. Tarif etmeye çalıştığım safiha uğur boncuğu ülkenin indinde tane başına çözebileceği indinde safiha değildir. Hatta çabucak zat ülkesine yansımalarını fark çözemez."

"Parmak izi ve fotoğraflar arzu fail ülkelerle paylaşıldı"

Interpol'ün beklentileri ve iyimserliklerinin en faziletkâr bulunduğu kurumlardan olduğuna, beraberce iyi neticeler elde edildiğine yer veren Soylu, "Mesela arsıulusal kurda aranan indinde kişi 2019 senesinde Bulgaristan polisi kabilinden yakalanmıştı, bu şahıstan tahsil edilen pus izlerine müteveccih arkadaşlarımızın meydana getirdiği düzentileme kararında bu ferdin 2010-2011 senesinde Bitlis'te meydana mevrut 5 kolluk ve 4 çırçıplak vatandaşımızın martir edildiği, yaşamını kaybetmiş bulunduğu patlama vakasının faili bulunduğu ortaya çıkmıştı." ifadelerini kullandı.

Üye devletlerin akıbet 2 yılda ülkelerindeki terör, düzenlilik ve narkotik vakasına müdahil bin 37 pus izini Türkiye'den arzu ettiğini kaydeden Bakan Soylu, "Sistemimizde mukayyet 853 meşkûk şahsın pus izi ve fotoğrafları arzu fail unsur devletlere gönderildi. Kriminal Başkanlığımıza akıbet 2 sene içinde 57 ülkeden 86 yıldırı vakasına ve 624 skor narkotik, uyuşturucu, örgütlü ve düzenlilik suçlarına müdahil bin 65 şahsa ilgili pus izleri ve fotoğrafları gönderildi. Bu kapsamda yaptığımız icraat kararında bu suçlara müdahil 418 meşkûk şahsın etiket tespiti yapılmış oldu ve unsur devletlere bilgisi verildi. Dolayısıyla cümle ehemmiyetli açıdan neticeler üretmektedir. Ancak anlatım etmeye çalıştığım, Interpol'den beklentimiz, çabucak dosya ve pus izi paylaşan, sütun çıkaran indinde gurur olması değildir." değerlendirmesini yaptı.

"Tecrübelerimizle delalet etmeye hazırız"

Dünyanın pandemi, göç, hesaplı buhran ve erke krizi ile huzur karşıya bulunduğunu tamlayan Soylu, "Sorunlar toptan zorla şayet analizör evcil kendisine üretilirse bilinmesini istiyorum ki dünyada huzur, güvenlik, kardeşlik, barışın artmasına olanak bulamayabiliriz." dedi.

Asayiş sorunlarının arttığı, eleştiri krizlerin yükseldiği, devletlerin ve yönetimlerin, rejimlerin hal üretemediği gelişigüzel sistemin kargaşa üreteceğini ve işin polise kalacağını vurgulayan Bakan Soylu, "Onun düşüncesince toptan ölçekteki güven meselesine toptan indinde manzara ortaya koyan indinde gurur olması, Interpol'ün anne ilkesidir. Türkiye kendisine terörle uğraş tecrübemizle faziletkâr miktarlarda narkotik soruşturma tecrübemizle gümrüksüz muhaceret tecrübemizle bu gösterime yardım koymaya, ayrıca delalet etmeye anık olduğumuzu buradan anlatım kılmak isterim." diyerek konuştu.

Katkı ita talebinin indinde tane başına manalı olmadığını, indinde sinerjiyle yanıt bulması icap ettiğini anlatım fail Soylu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Burada düş engelleyen indinde trendle huzur karşıya kalıyoruz. Mesela 1996-2016 yılları meydanda 20 yılda 100 al sütun talebimiz reddedilmişken, 2016'dan ahir 5 yılda 982 al sütun talebimiz reddedilmiştir. Yine 2010-2016 yılları meydanda 20 al sütun bozma edilmişken, 2016'dan ahir 5 yılda 374 al sütun bozma edilmiştir. Bu trend, deneyim paylaşımı konusunda, toptan güvenliği sağlama, ortaklık dair düş donör değildir. İşte bu kongreden beklentilerimizden biri bu gösterimi geliştirmek, birbirimize güvenmek, buradaki gelişigüzel kurumun ortaya koyduğu gelişigüzel ilginin zeval ve suçluyla uğraş düşüncesince olduğuna inanmaktır."

"Trafik kazaları kaynaklı dirilik kayıplarını yüzdelik 50 yıpratıcı dü ülkeden birisiyiz"

Süleyman Soylu, Türkiye'nin sunulan kalmış bulunduğu etraflı tehlikelere huzur faziletkâr indinde güven başarısı elde ettiğini, 2016'daki DEAŞ saldırısından beri Türkiye'de DEAŞ kaynaklı dirilik ve güven yitirilmesine yola açan rastgele indinde yıldırı vakası yaşanmadığını belirterek, "Birleşmiş Milletler'in 2011-2021 meydanda gidiş geliş kazaları kaynaklı dirilik kayıplarını yüzdelik 50 yıpratıcı dü ülkeden birisiyiz. Uyuşturucuya ilişkin ölümler 2017'de 941'di, bunu güzeşte sene bakımından 314'e çekmeyi başardık. PKK yıldırı örgütünün iklim içerisindeki silahlı öge sayısını 15 binden 180'in dibine düşürmeyi başardık. Bugün bu yıldırı örgütünün kilitli biçimde bulunduğunu görüyoruz. Şehirlerimizde evden arakçılık olaylarının günce ortalamasını kâffesi Türkiye genelinde 284'ten 5 yılda 150'ye indirdik." diyerek konuştu.

"Bir ülkenin ve indinde kentin güvenliği, onun yandaki ülkesinin güvenliği ve şehrinin güvenliğinden başlamaktadır." diyen Soylu, "Eğer Berlin güvenliyse İstanbul güvenlidir, şayet Şam güvenliyse İstanbul güvenlidir, şayet Bağdat güvenliyse İstanbul güvenlidir, şayet İstanbul güvenliyse New York, Londra, Şangay güvenlidir." dedi.

Ülkelerin birbirine gereksinimi olduğunu, Interpol'ün de "aynı dili konuşabilen" indinde örgüt bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, evren kolluk teşkilatlarının çiğin omuza edinmek durumunda bulunduğunu vurguladı.

Polis teşkilatının demokrasi, ahbaplık devleti ve rejimlerin koruyucusu olduğuna yer veren Soylu, "Dünyadaki kolluk teşkilatları birbiriyle ilişkilerini ahbaplık çerçevesinde kurdukları bağları kuvvetlendirebilirlerse suça ve suçluya aman vermezler, suçu ve suçluyu engellerler. Ülkelerin zat aralarındaki boşluktan çıkan indinde grup hudut aşan taksirat beniz bulamazlar, şımaramazlar, avlu bulamazlar ve üreyemezler." ifadelerini kullandı.

Soylu, fariza süresindeki yönetimi hasebiyle Interpol Başkanı Kim Jong Yang'a teşekkürname ederek umumi kurulun faydalı olmasını diledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ