USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne denli 80 ilimizin facia riziko kısıntı planlarımızı tamamladık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu anne denli 80 ilin kıyamet riziko kısıntı planlarının tamamlandığını belirterek, "Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne denli 80 ilimizin facia riziko kısıntı planlarımızı tamamladık
01-11-2021 15:15
Ankara

Afetlerin az yakında topu topu çeşitleriyle erinç karşıya kalınan dü salname müşterek dönemden geçildiğini kail Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21. yüzyılın esasen itibaren Türkiye namına ortaya koyduğu değiş ve dönüşümün, gerçekleştirdiği devrimlerin, AFAD'ın öz düzentileme durumuna de kesin müşterek halde bulaşma ettiğini vurguladı.

Bakan Soylu, "Afetlerde koordinasyon, organizasyonel güç, facia mevzusundaki topu topu kabiliyetlerimizin ve imkanlarımızın büyüme göstermesine müteveccih atılmış adımlar, asal bakımından bu vizyonun, değişimin ve dönüşümün müşterek neticesidir diyerek görmek gerekir." diyerek konuştu.

Son dü yılda yaşanmış olan afetlerin, ihtimal de kimi devletlerin müşterek yüzyıllık müddette erinç karşıya kalabileceği facia sayısını barındırdığını anlatım fail Soylu, "Tüm arkadaşlarımız, kendine ilgilendiren yükümlülüğü ve mesuliyeti hissedip, plan çerçevesinde doğrudan dostlarıyla bu arada lazım kontrol kurtarmada lazım yakında ahir çalışmalarda ağırbaşlı müşterek yardım ortaya koymuşlardır." dedi.

Afetler dair oluşan hassasiyetlere ayraç fail Soylu, eskiden herhangi müşterek afette, erinç karşıya kalınan herhangi müşterek zorlukta vatandaşların, "Nerede bu devlet?" diyerek ayaklanma ettiğini, başkaca vatandaşların devletin geç gelmesinden, afete vaktiyle karışma edememesinden meydana gelen itirazlarını, kırgınlarını, küskünlüklerini, yalnızlıklarını dile getirdiğini aktardı. Süleyman Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde müşterek devrim, müşterek dönüşüm, müşterek değişimle beraberce bundan hakeza 'Nerede bu devlet?' sözcüğü, milletimiz çeşidinden bundan hakeza ötme edilmemektedir. Her şeyden ve herkesten evvela devlet, halis muhlis kurumlarıyla ve halis muhlis kapasitesiyle orada bulunmaktadır. Cumhurbaşkanından mahalle muhtarına denli hacısı hocası el birliğiyle iri müşterek mücadeleyi ortaya koymaktadır. Bu, milletimizin güç dönemlerdeki birlikteliğinin resmedilmiş halidir. Gelecek nesillerimize de bırakabileceğimiz elleme müşterek bütünlük fotoğrafıdır."

Bu "birliktelik fotoğrafı"nı içtimai medyada dedikodu, yalan, dezenformasyonlarla darmadağın kılmak isteyenlerin de bulunduğuna yer veren Soylu, "İlk kişiden bugüne denli nazar boncuğu gerçeğin kimlik örtülmez. Biz elleme yapmakla mükellefiz, kılıç işlerimizi yapmakla mükellefiz. Gerçeğin sahibi, doğrunun sahibi Allah'tır, on paralık düşünce etmeyin. Kim ne köksüz söylerse söylesin, ki ne dezenformasyon yaparsa yapsın, ki dumanlı suda balık avlamaya çalışırsa çalışsın bilmenizi isterim ki kâr alamaz." ifadelerini kullandı.

"Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış şartıyla yapıyor' olmadık"

AFAD çalışanlarına teşekkürname fail Soylu, "Bangladeş'ten Myanmar'dan Yemen'e denli dünyanın nice hesabına elinizi uzattınız, elimizi uzattık, oralara dayanak olduk, insanlığa cemaat çıktık. Birileri gibi, Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış şartıyla yapıyor' olmadık. Dünyanın nice mazlum ve kıygın bölgesine, herhangi müşterek yere uzanan çelimli müşterek Türkiye fotoğrafını, çelimli müşterek Türkiye anlayışını ortaya koydunuz." diyerek konuştu.

Dünyada yaşanmış olan afetlere ayraç fail Soylu, "Pandemiyi dünyayla bu arada yaşadık. Afetsellik artıyor ve bunu dünyayla bu arada yaşıyoruz. İklim dengesizliklerinin sonuçlarıyla dünyayla bu arada yüzleşiyoruz. Hatta selleri ve orman yangınlarını Avrupa ülkeleriyle ve ABD ile beraberce yaşıyoruz." dedi.

Afet dair Birleşmiş Milletler'in tavsiye mektubu kasıntı şekilde tanımış bulunduğu Afetlerin Epidemiyolojisi Merkezinin (CRED) verilerine ayraç fail Soylu, 1980 ile 1999 yılları arasındaki 19 salname devirde dünyada yekûn 4 bin 212 afetin meydana geldiğini, 1,19 milyon ferdin yaşamını kaybettiğini ve 3,25 milyon insanoğlunun da bu afetlerden etkilendiğini dile getirdi.

Soylu, CRED verilerine mucibince 2000-2019 dönemindeki 19 salname periyotta ise yekûn 7 bin 348 afetin meydana geldiğini, 1,23 milyon insanoğlunun yaşamını kaybettiğini ve bu afetlerden 4 milyon insanoğlunun etkilendiğini bildirdi.

Afet riski faziletkâr müşterek coğrafyada hayata devam etmenin verdiği tecrübeyle, müdahalede yakında kalburüstü neticeler almaya çalıştıklarını tamlayan Soylu, şunları söyledi:

"Bunu yalnızca müşterek rakiplik güdüsüyle söylüyor değilim, facia şartıyla müşterek meselede hakeza müşterek değerlendirmeden de Allah'a sığınırım. Kendimizi akıllıcasına çözümleme edebilmek düşüncesince bu kıyaslamayı yapıyorum. Elbette ki hala müşterek Japonya değiliz, eksiklerimiz var, onları da konuşacağız bu arada çözeceğiz fakat kaslı ülkelerde, başta akıbet senelerde facia anı müdahalede devir kurnaz yaşanmış olan sorunlara, gecikmelere bakınca, öz gücümüzü ve başarılarımızı akıllıcasına görmek ve geleceğe ilgilendiren akıllıcasına planlamalar gerçekleştirmek olanağı buluyoruz."

"AFAD'ın akıbet 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu hane sayısı 38 bin 574"

Süleyman Soylu, AFAD Başkanlığı şartıyla müşterek kurumu oluşturmanın bedava müşterek iş olmadığını, AFAD'ın yalnızca akıbet 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu hane sayısının 38 bin 574 bulunduğunu bildirdi. Bunlardan 10 bin 135 konut, 18 iş noktayı ve 87 ahırın tamamlanıp doğruluk sahiplerine tasdik edildiğini özetleyen Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Bana göre, en iri kazanımlarımızdan biri de milletimiz gözetiminde afetlerde müşterek umutsuzluk, müşterek biçarelik anlayışını, daim beraberce devletimizin, hükümetimizin, faziletkâr yeteneği ve karışma kuvvetiyle silmiş olmamızdır. Artık vatandaşımız biliyor ki müşterek facia bulunduğu devir devletim önceki andan itibaren yanımdadır ve herhangi müşterek ihtiyacımı karşılayacaktır. Avrupa'daki, dünyada yaşanmış olan afetsellikleri daim bu arada strateji ettik. Müdahalede elbette geç kaldıklarını, devletin vatandaşını elbette müşterek tane başına bıraktığını, yalnızlaştırdığını, itirazları, isyanları ve bunu normalmiş şartıyla elbette aktardığını daim bu arada gördük. Bu anlayışın müesses olması facia anı yönetimi açısından baş döndürücü önemli."

"80 ilimizin facia riziko kısıntı planlarımızı tamamladık"

Afet Risk Azaltma Planı'nın altında, il facia riziko kısıntı planlarının bulunduğunu, bunun ilkini Kahramanmaraş'ta açıkladıklarını anlatım fail Bakan Soylu, "Tarihimizde önceki kat il facia riziko kısıntı planlarını yaptık, 2021 yılı sonunu hedefledik, şu anne denli 80 ilimizin facia riziko kısıntı planlarımızı tamamladık. Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

Türkiye Afet Anı Müdahale Planı'nın ağırbaşlı faydalarının görüldüğünü dile getiren Soylu, "Son 2 salname tecrübelerimizde demincek bu planı baştan güncellemek şartıyla arkadaşlarımız çalışmalarını doğrudan yalnızca tamamladılar. Bunun da en akıbet şimdiki vaziyetini çelimsiz müşterek müddette yayınlamış olacağız." diyerek konuştu.

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği'nin güncellemesini de tamamladıklarını kail Soylu, bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdirlerine bildirme ettiklerini bildirdi.

Toplumun facia bilincini arttırmak namına da ehemmiyetli adımlar attıklarını, toplumda müşterek facia refleksi yapmaya çaba ettiklerini özetleyen Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"Çünkü yaşadığımız afetlerde, başta depremlerde, kişilerin facia acilen ne yapacağını bilmiş bulunduğu seviyede ölüm kalım oranının arttığını gördük. Mesela enkazdan enerjik çıkarttığımız vatandaşlarımızın, ilmî şekilde akıllıcasına halde davranmış insanoğlu bulunduğunu gördük." dedi. Bu nedenle, "Afet bilgisi, eşittir avlu bilgisi" sloganını geliştirdiklerini ve bu çerçevede, bu yılı afetlere tedarik yılı anons ettiklerini kail Bakan Soylu, "Yıl sonuna denli 51 milyon vatandaşımıza ulaşmayı hedefledik. Bu amaçla kampanyalar, pedagoji bilimi materyalleri, videolar ve muhtelif kurumlarla teşrikimesai protokolleri imzaladık. Şu anne denli 42 milyon 534 bin 328 vatandaşımıza facia farkındalık eğitimi, 15 bin 588 personele facia farkındalık eğitmen eğitimi, 101 bin insana KBRN farkındalık eğitimi verdik."

Soylu, eğitimlerin 2022'de de bitmeme etmesi icap ettiğini belirterek, topu topu öğrencilere facia eğitimi verilmesinin önemine ayraç etti.

İçişleri Bakanı Soylu, akıbet senelerde diyar davranışlarının daim uç noktalarda olduğuna ayraç ederek, "Yağmur yağıyorsa da bugüne denli yepyeni derecede faziletkâr seviyede yağıyor, yepyeni sellere etmen oluyor. Keza diyar sıcaklıkları hem bizde hem dünyada artıyor. Dolayısıyla hatır bilgisi tahminlerini behemehâl baş döndürücü strateji kılmak ve bu aşamada kurumsal ilişkileri artırmak, önlem almak, burada nazar boncuğu ara tutmak lazım." diyerek konuştu.

AFAD Mobil uygulaması

AFAD Mobil uygulamasını baş döndürücü çelimsiz müddette devreye alacaklarını bildiren Soylu, çalışmanın altyapılarının bittiğini, şu anda bazı denemelerinin yapıldığını belirtti. Bakan Soylu, "Bu uygulamanın, etkin herhangi müşterek cep telefonunda olmasını istiyoruz, maksadımız budur." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, 12 Kasım'da gideceği Düzce'de, AFAD Mobil uygulamasını başlatacaklarını da bildirdi.

Kentsel tahavvül dair çağrı

Kentsel tahavvül çalışmalarında kolaylaştırıcı, uzlaşmacı olunması çağrısı karşılayıcı Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"İmzalar, onaylar makamlarda beklemesin. Türkiye'nin herhangi müşterek tarafındaki faylarda müşterek çabukluk olduğu, bundan hakeza müşterek giz değildir. Dolayısıyla, kentsel tahavvül başvurularında, izinlerde, kurumlarımızın yakında yapıcı, dava dekoder ve kâr odaklı davranmalarını bekliyoruz. Aynı beklentiyi, yurttaşlarımız düşüncesince de anlatım kılmak isterim. Kentsel dönüşüm, 'acaba buradan apayrı müşterek nesne elde edebilir miyim' değil, kendini ölçü kabul etme vesilesidir. İşe bu manada beslemek ve pozitif peyda kılmak lazım. Bugün binalarımızı esaslandırmak düşüncesince harcayacağımız müşterek birim, hareket sonrası harcanacak 7 birime eşittir ve buna dirilik kayıpları karışma değildir. Bunun acısını, bu kaybın büyüklüğünü tanım kılmak de doğrusu belkili değildir. Bu itibarla, hem kurumlarımızın, hem yurttaşlarımızın bu mevzuda gayretlerini ve hassasiyetlerini dileyiş ediyorum."

Konuşmalar öncesinde, AFAD'ın 2019'daki Eğitim ve Değerlendirme Toplantısının peşi sıra yaşanmış olan hadisat ve bu vakalara erinç sunulan mücadelelere bağlı müşterek videoteyp vizyonu yapıldı.

Toplantıda ayrıca, "depremin önceki saati" başlıklı bilgilendirme videosu izlendi.

Eğitim toplantısında, AFAD Başkanı Yunus Sezer de kurumun çalışmalarına bağlı bilgiler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ