USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne denli 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu anne denli 80 ilin kıyamet riziko kısıntı planlarının tamamlandığını belirterek, "Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Şu anne denli 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık
01-11-2021 15:16
Ankara

Afetlerin az hâlâ tamamı çeşitleriyle gönül rahatlığı karşıya kalınan dü salname ortak dönemden geçildiğini kail Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21. yüzyılın gene itibaren Türkiye hesabına ortaya koyduğu değiş ve dönüşümün, gerçekleştirdiği devrimlerin, AFAD'ın kişi düzentileme haline de kemiksiz ortak biçimde yayılma ettiğini vurguladı.

Bakan Soylu, "Afetlerde koordinasyon, organizasyonel güç, kıyamet mevzusundaki tamamı kabiliyetlerimizin ve imkanlarımızın büyüme göstermesine müteveccih atık adımlar, asal bakımından bu vizyonun, değişimin ve dönüşümün ortak neticesidir sanarak gitmek gerekir." sanarak konuştu.

Son dü yılda yaşanmış olan afetlerin, ihtimal de kimi devletlerin ortak yüzyıllık müddette gönül rahatlığı karşıya kalabileceği kıyamet sayısını barındırdığını tabir fail Soylu, "Tüm arkadaşlarımız, kendine ilgili yükümlülüğü ve mesuliyeti hissedip, plan çerçevesinde elden dostlarıyla bu arada lüzum kontrol kurtarmada lüzum hâlâ ahir çalışmalarda ağır ortak yardım ortaya koymuşlardır." dedi.

Afetler dair oluşan hassasiyetlere ayraç fail Soylu, eskiden değme afette, gönül rahatlığı karşıya kalınan değme zorlukta vatandaşların, "Nerede bu devlet?" sanarak başkaldırma ettiğini, başkaca vatandaşların devletin geç gelmesinden, afete vaktiyle karışma edememesinden meydana gelen itirazlarını, kırgınlarını, küskünlüklerini, yalnızlıklarını dile getirdiğini aktardı. Süleyman Soylu, şöyleki bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortak devrim, ortak dönüşüm, ortak değişimle beraberce bundan sonra 'Nerede bu devlet?' sözcüğü, milletimiz kabilinden bundan sonra ötme edilmemektedir. Her şeyden ve herkesten evvela devlet, dört başı mamur kurumlarıyla ve dört başı mamur kapasitesiyle orada bulunmaktadır. Cumhurbaşkanından mahalle muhtarına derece hacısı hocası el birliğiyle şişman ortak mücadeleyi ortaya koymaktadır. Bu, milletimizin çetin dönemlerdeki birlikteliğinin resmedilmiş halidir. Gelecek nesillerimize de bırakabileceğimiz dobra ortak bütünlük fotoğrafıdır."

Bu "birliktelik fotoğrafı"nı toplumsal medyada dedikodu, yalan, dezenformasyonlarla dağıtmak isteyenlerin de bulunduğuna yer veren Soylu, "İlk kişiden bugüne derece uğur boncuğu gerçeğin boyun örtülmez. Biz elleme yapmakla mükellefiz, tığ işlerimizi yapmakla mükellefiz. Gerçeğin sahibi, doğrunun sahibi Allah'tır, on paralık fikir etmeyin. Kim ne esassız söylerse söylesin, ki ne dezenformasyon yaparsa yapsın, ki sisli suda balık avlamaya çalışırsa çalışsın bilmenizi isterim ki meyve alamaz." ifadelerini kullandı.

"Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış amacıyla yapıyor' olmadık"

AFAD çalışanlarına teşekkürname fail Soylu, "Bangladeş'ten Myanmar'dan Yemen'e derece dünyanın nice namına elinizi uzattınız, elimizi uzattık, oralara dayanak noktası olduk, insanlığa ehil çıktık. Birileri gibi, Angelina Jolie fotoğrafı üstünden yalnızca 'mış amacıyla yapıyor' olmadık. Dünyanın nice mazlum ve kıygın bölgesine, değme yere uzanan çelimli ortak Türkiye fotoğrafını, çelimli ortak Türkiye anlayışını ortaya koydunuz." sanarak konuştu.

Dünyada yaşanmış olan afetlere ayraç fail Soylu, "Pandemiyi dünyayla bu arada yaşadık. Afetsellik artıyor ve bunu dünyayla bu arada yaşıyoruz. İklim dengesizliklerinin sonuçlarıyla dünyayla bu arada yüzleşiyoruz. Hatta selleri ve orman yangınlarını Avrupa ülkeleriyle ve ABD ile beraberce yaşıyoruz." dedi.

Afet dair Birleşmiş Milletler'in tavsiye gurur şekilde tanımış bulunduğu Afetlerin Epidemiyolojisi Merkezinin (CRED) verilerine ayraç fail Soylu, 1980 ile 1999 yılları arasındaki 19 salname devirde dünyada yekûn 4 bin 212 afetin meydana geldiğini, 1,19 milyon bireyin yaşamını kaybettiğini ve 3,25 milyon insanoğlunun da bu afetlerden etkilendiğini dile getirdi.

Soylu, CRED verilerine layıkıyla 2000-2019 dönemindeki 19 salname periyotta ise yekûn 7 bin 348 afetin meydana geldiğini, 1,23 milyon insanoğlunun yaşamını kaybettiğini ve bu afetlerden 4 milyon insanoğlunun etkilendiğini bildirdi.

Afet riski faziletkâr ortak coğrafyada yaşamı sürdürmenin verdiği tecrübeyle, müdahalede hâlâ gıllıgışlı neticeler almaya çalıştıklarını tamlayan Soylu, şunları söyledi:

"Bunu yalnızca ortak rakiplik güdüsüyle söylüyor değilim, kıyamet amacıyla ortak meselede hakeza ortak değerlendirmeden de Allah'a sığınırım. Kendimizi akla yatkın çözümleme edebilmek düşüncesince bu kıyaslamayı yapıyorum. Elbette ki hala ortak Japonya değiliz, eksiklerimiz var, onları da konuşacağız bu arada çözeceğiz fakat ümranlı ülkelerde, ilkin meyve senelerde kıyamet anı müdahalede devir zamane yaşanmış olan sorunlara, gecikmelere bakınca, kişi gücümüzü ve başarılarımızı akla yatkın gitmek ve geleceğe ilgili akla yatkın planlamalar gerçekleştirmek olanağı buluyoruz."

"AFAD'ın meyve 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu hane sayısı 38 bin 574"

Süleyman Soylu, AFAD Başkanlığı amacıyla ortak kurumu oluşturmanın havadan ortak iş olmadığını, AFAD'ın yalnızca meyve 2 yılda envestisman programına almış bulunduğu hane sayısının 38 bin 574 bulunduğunu bildirdi. Bunlardan 10 bin 135 konut, 18 iş noktayı ve 87 ahırın tamamlanıp adalet sahiplerine konfirmasyon edildiğini özetleyen Bakan Soylu, şunları kaydetti:

"Bana göre, en şişman kazanımlarımızdan bir tanesi de milletimiz gözetiminde afetlerde ortak umutsuzluk, ortak zavallılık anlayışını, daim beraberce devletimizin, hükümetimizin, faziletkâr yeteneği ve karışma kuvvetiyle silmiş olmamızdır. Artık vatandaşımız biliyor ki ortak kıyamet bulunduğu devir devletim önceki andan itibaren yanımdadır ve değme ihtiyacımı karşılayacaktır. Avrupa'daki, dünyada yaşanmış olan afetsellikleri daim bu arada strateji ettik. Müdahalede ne geç kaldıklarını, devletin vatandaşını ne yegâne başına bıraktığını, yalnızlaştırdığını, itirazları, isyanları ve bunu normalmiş amacıyla ne aktardığını daim bu arada gördük. Bu anlayışın oturmuş olması kıyamet anı yönetimi açısından baş döndürücü önemli."

"80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık"

Afet Risk Azaltma Planı'nın altında, il kıyamet riziko kısıntı planlarının bulunduğunu, bunun ilkini Kahramanmaraş'ta açıkladıklarını tabir fail Bakan Soylu, "Tarihimizde önceki kere il kıyamet riziko kısıntı planlarını yaptık, 2021 yılı sonunu hedefledik, şu anne derece 80 ilimizin kıyamet riziko kısıntı planlarımızı tamamladık. Sadece İstanbul'un planı çalışılmaya bitmeme ediyor, inşallah onu da sene sonuna tamamlamış olacağız." dedi.

Türkiye Afet Anı Müdahale Planı'nın ağır faydalarının görüldüğünü dile getiren Soylu, "Son 2 salname tecrübelerimizde demincek bu planı baştan güncellemek amacıyla arkadaşlarımız çalışmalarını elden elden tamamladılar. Bunun da en meyve aktüel vaziyetini çelimsiz ortak müddette yayınlamış olacağız." sanarak konuştu.

Afet ve Acil Durum Müdahale Hizmetleri Yönetmeliği'nin güncellemesini de tamamladıklarını kail Soylu, bunu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdirlerine bildirme ettiklerini bildirdi.

Toplumun kıyamet bilincini arttırmak hesabına da ehemmiyetli adımlar attıklarını, toplumda ortak kıyamet refleksi meydana getirmeye hız ettiklerini özetleyen Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"Çünkü yaşadığımız afetlerde, ilkin depremlerde, kişilerin kıyamet acilen ne yapacağını bilmiş bulunduğu seviyede ölüm kalım oranının arttığını gördük. Mesela enkazdan çalışkan çıkarttığımız vatandaşlarımızın, ilmî şekilde akla yatkın biçimde davranmış insanoğlu bulunduğunu gördük." dedi. Bu nedenle, "Afet bilgisi, eşittir avlu bilgisi" sloganını geliştirdiklerini ve bu çerçevede, bu yılı afetlere tılsım yılı anons ettiklerini kail Bakan Soylu, "Yıl sonuna derece 51 milyon vatandaşımıza ulaşmayı hedefledik. Bu amaçla kampanyalar, yetişek materyalleri, videolar ve türlü kurumlarla teşrikimesai protokolleri imzaladık. Şu anne derece 42 milyon 534 bin 328 vatandaşımıza kıyamet farkındalık eğitimi, 15 bin 588 personele kıyamet farkındalık eğitmen eğitimi, 101 bin insana KBRN farkındalık eğitimi verdik."

Soylu, eğitimlerin 2022'de de bitmeme etmesi icap ettiğini belirterek, tamamı öğrencilere kıyamet eğitimi verilmesinin önemine ayraç etti.

İçişleri Bakanı Soylu, meyve senelerde diyar davranışlarının daima uç noktalarda olduğuna ayraç ederek, "Yağmur yağıyorsa da bugüne derece yepyeni derecede faziletkâr seviyede yağıyor, yepyeni sellere etmen oluyor. Keza diyar sıcaklıkları hem bizde hem dünyada artıyor. Dolayısıyla hatır bilgisi tahminlerini kesinlikle baş döndürücü strateji eylemek ve bu aşamada kurumsal ilişkileri artırmak, tılsım almak, burada uğur boncuğu açıklık tutmak lazım." sanarak konuştu.

AFAD Mobil uygulaması

AFAD Mobil uygulamasını baş döndürücü çelimsiz müddette devreye alacaklarını bildiren Soylu, çalışmanın altyapılarının bittiğini, şu anda bir takım denemelerinin yapıldığını belirtti. Bakan Soylu, "Bu uygulamanın, etkin değme cep telefonunda olmasını istiyoruz, gayemiz budur." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, 12 Kasım'da gideceği Düzce'de, AFAD Mobil uygulamasını başlatacaklarını da bildirdi.

Kentsel tahavvül dair çağrı

Kentsel tahavvül çalışmalarında kolaylaştırıcı, uzlaşmacı olunması çağrısı önleyen Süleyman Soylu, şunları kaydetti:

"İmzalar, onaylar makamlarda beklemesin. Türkiye'nin değme tarafındaki faylarda ortak çabukluk olduğu, bundan sonra ortak peçe değildir. Dolayısıyla, kentsel tahavvül başvurularında, izinlerde, kurumlarımızın hâlâ yapıcı, dava dekoder ve meyve odaklı davranmalarını bekliyoruz. Aynı beklentiyi, yurttaşlarımız düşüncesince de tabir eylemek isterim. Kentsel dönüşüm, 'acaba buradan bambaşka ortak bilinçlilik elde edebilir miyim' değil, kendini ölçü kabul etme vesilesidir. İşe bu manada beslemek ve yararlı edinmek lazım. Bugün binalarımızı esaslandırmak düşüncesince harcayacağımız ortak birim, hareket sonrası harcanacak 7 birime eşittir ve buna dirilik kayıpları engelleme değildir. Bunun acısını, bu kaybın büyüklüğünü tanım eylemek de doğrusu beklenen değildir. Bu itibarla, hem kurumlarımızın, hem yurttaşlarımızın bu mevzuda gayretlerini ve hassasiyetlerini dileyiş ediyorum."

Konuşmalar öncesinde, AFAD'ın 2019'daki Eğitim ve Değerlendirme Toplantısının peşi sıra yaşanmış olan hadisat ve bu vakalara gönül rahatlığı sunulan mücadelelere bağlı ortak videoteyp vizyonu yapıldı.

Toplantıda ayrıca, "depremin önceki saati" başlıklı bilgilendirme videosu izlendi.

Eğitim toplantısında, AFAD Başkanı Yunus Sezer de kurumun çalışmalarına bağlı bilgiler verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ