USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye Afet Risk Azaltma Planı 2022 yılı başı bakımından başlayacak

İçişleri Bakanı Soylu, "Türkiye Afet Risk Azaltma Planı 2022 yılı başı bakımından başlayacak. 2022'nin en endamsız yapabileceğimiz çevrim içinde de sona erdirilecek." dedi.

İçişleri Bakanı Soylu: Türkiye Afet Risk Azaltma Planı 2022 yılı başı bakımından başlayacak
22-12-2021 14:35
Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vilayetler Evi'nde planlı "Üniversiteler Afet ve Acil Durum Araştırma ve Uygulama Merkezleri Değerlendirme Toplantısı"nda icra ettiği konuşmada, kıyamet yönetiminde ehemmiyetli ortak aralık alındığını söyledi.

Elazığ ve Malatya depremlerinde, Türkiye Afet Müdahale Planı'nın olaya müdahale ettiğini anlatım fail Soylu, sonuç zamanlarda yaşanmış olan depremleri, selleri ve orman yangınlarını hatırlattı. Afet anlarında yerlere icra ettiği ziyaretleri ve incelemeleri özetleyen Soylu, etraflıca müddet alanlarda kalarak, yapılması gerekenlerin tamamını planladıklarını, yaşanmış olan endişeyi umuda yöneltmek düşüncesince güç gösterdiklerini dile getirdi.

Köyceğiz'deki orman yangının arkası esna helikopterde bulunmuş olduğu tam Kastamonu Bozkurt'ta canlı ve kendisini tanıdığı olan ortak ferdin cep telefonuyla arayarak, "Çocuklarımla çatıda kaldık kurtarın bizi" söylediğini aktaran Soylu, doğrudan bu alana gittiğini, gerekenlerin yapıldığını anlattı.

Soylu, Türkiye'nin ayrıksı devletlere de yardımlar yaptığını, Hırvatistan'daki depremin arkası esna ortak taşımalık site kurulduğunu bildirdi.

"İl Risk Azaltma Planlarını yaptık"

Afet konusunu gündemde tutmaya müteveccih ortak önsezi sergilediklerini vurgulayan Soylu, şu şekilde bitmeme etti:

"İl Risk Azaltma Planlarını yaptık. Bizim düşüncesince İl Risk Azaltma Planlarının yapılmış zamanı 2024'tü. Biz bunu 2021'e çektik. 2021'in altıncı ayında Kahramanmaraş'la başladık. İyi ortak eş güdüm ve kodifikasyon kurduk. Şu vakit bakımından İstanbul'da taslağı bitti, toparlanması yapılıyor. 81 ildeki sınai ve saf afetler müdahale edinmek neredeyse etraflı afetlerle ilgilendiren illerin İl Risk Azaltma Planları gerçekleştirildi. Şimdi Türkiye Afet Risk Azaltma Planı 2022 yılı başı bakımından başlayacak. Bu hafta pazartesi bakımından adımlar atılacak ama 2022'nin başı bakımından başlayıp 2022'nin en endamsız yapabileceğimiz fasıl içinde de sona erdirilecek."

Soylu, bu projelerin kentin topu topu sistemine bilgili olunmasına ve defa haritası çıkarılmasına ulama sunacağını belirtti.

Afet dair üniversitelerle meydana getirilen iş birliklerine de yer veren Soylu, revize Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile Türkiye Deprem Tehlike Haritası'nın da akademisyenlerle gerçekleştirildiğini anlatım etti.

Araştırma ve ihya planlarına sunulan destekleri özetleyen Soylu, sonuç 2 yılda yönetilen kıyamet süreçlerine ehemmiyetli ve ağırbaşlı sınavlar verildiğine vurguladı.

Soylu, afetlerin arkası esna "Allah devletimize gün dikilmesi vermesin" söyleminin dile getirildiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Soylu, "Afet riski bakımından Japonya'yız. Afetle mücadele, afete tedarik ve kıyamet bilinci bakımından da Japonya uğrunda olmalıyız. Çok aralık aldık ama hala yürüyecek yolumuz var." dedi.

Afet dair koordinasyonu faziletkâr ortak hile ortaya koymaya himmet gösterdiklerini anlatım fail Soylu, acemi kavuşum alanları oluşturulduğunu hatırlattı.

Bakan Soylu, afetin ortak okazyon olmadığını fakat kıyamet sonrası yapılacakların ise ortak okazyon kendisine değerlendirilmesi icap ettiğini dile getirdi.

Terör ve düzenlilik meseleleriyle ilgilenilirken kıyamet mevzusunun da kenara konulacak ortak özellik olmadığını vurgulayan Soylu, afetlerin yanında ayrıksı mevzularla ilgilendiren de icraat yürüttüklerini kaydetti.

Süleyman Soylu, cemaziyelevvel tün saatlerinde hanıma müteveccih hızlı ilgilendiren ortak derinti yapıldığını, 2022 yılı başlamadan yahut sene başladıktan doğrudan sonradan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının liderliğinde acemi ortak perspektifin, 2022'de neler yapılacağının ortaya konulacağını belirtti.

"Macaristan-Romanya kapısına da 25 arkadaşımızı göndereceğiz"

Bakan Soylu, Türk polisinin Macaristan hudut kapılarında fariza yapmasına ilişkin, "Dün akşam ezanı bakımından Macaristan, Romanya ile anlaştı. Macaristan-Romanya kapısına da 25 arkadaşımızı göndereceğiz. İlk operasyonu cemaziyelevvel yaptılar, hem muhacir kaçakçısı hem narkotik yakaladılar. Böyle ortak etap gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Dünyanın salgın, göç, erke ve iktisadi krizle huzur karşıya kaldığını dile getiren Soylu, bu hastalıkların global mesail olduğuna ayraç etti. Süleyman Soylu, yaşanmış olan problemlere huzur dünyanın global hal ve delalet öneremediğini bildirdi.

Bakan Soylu, huruç dair ise şunları kaydetti:

"21. yüzyılın aslında itibaren, Afganistan'da oluşan meselenin, etraflı dünyaya kızgın bulaşık ortaya koyacağı muhtemelen değil mi? Belli. Meselenin durumunda çözümüne müteveccih bulaşık ortaya koyabildiler mi, hal ortaya koyabildiler mi? Hayır. Meseleyi, Türkiye-Yunanistan, Türkiye-Suriye, Türkiye-İran sınırında sıkıştırdılar. Göç meselesini ortak hudut meselesi kendisine minimize etmeye çalıştılar. Bizden ırak dursun da ne durursa dursun kadar ortak 'mış' kadar yaparak hal üretmeye çalıştılar. Bana alınıyorlar, Angelina Jolie fotoğrafıyla huruç meselesini dünyada çözmeye çalıştılar. Yıllardır söylüyoruz, gene söylüyoruz, huruç meselesi dünyada acemi başladı."

Süleyman Soylu, çözümün diyalekt ve devletler arası çelimli ilişkilerden geçtiğini belirtti.

Türkiye'nin kendisini global örgütlere konfirmasyon etmediğini kail Soylu, Türkiye'nin global örgütlerin ilgisizliğini kurduğu düet ilişkilerle giderilmiş etmeye etkin ortak siyaset oluşturduğunu aktardı.

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye'nin dikkat alanlarını bulaşık sahalarına muhavvil ortak memleket durumuna geldiğini vurguladı.

"Bize Cumhuriyet'in ortak numara asrını delibozuk ettiler" diyen Soylu, bu asırda yetişenlerin de Cumhuriyet'in ikinci asrını doğacak nesillere bırakacağını laflarına ekledi.

"Farklı kıyamet türlerine müteveccih düzentileme yapılıyor"

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer de 43 üniversitede 45 araştırı ve yürütüm merkezinin bulunduğunu, bunun da ortak refah bulunduğunu söyledi.

Birden aşırı afetin bire ortak anda yaşandığı coğrafyada bulunulduğunu anlatım fail Sezer, hava değişikliğiyle hortum, sıkıntı ve orman yangınlarıyla huzur karşıya kalındığını vurguladı.

Afetler dair ensesi kalın ortak ilmî birikime erbap olunduğunu tamlayan Sezer, Deprem Yönetmeliğinin güncellenmesinde üniversitelerle çalışıldığını bildirdi.

Yunus Sezer, kıyamet riskinin azaltılmasına müteveccih de aşırı sayıda çalıştay düzenlendiğini, araştırı ve yürütüm merkezlerinde ayrımlı kıyamet türlerine müteveccih icraat yapıldığını laflarına ekledi.

Programa İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, kimi üniversitelerin rektörleri ile araştırı ve yürütüm merkezleri başkanları katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ