USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İçişleri Bakanlığından hurda ve etkisiz vesait düşüncesince genelge

Genelgeye gereğince karaca şeklini kullanıcılarını etraflıca müddet etkileyecek biçimde otopark yeri edilmiş, vazgeçme edilmiş yahut hasara düçar anahtar sahiplerine mukteza bildiri yapılacak, kaldırılmayan vesait trafikten men edilecek.

İçişleri Bakanlığından hurda ve etkisiz vesait düşüncesince genelge
28-01-2022 17:46
Ankara

İçişleri Bakanlığınca 81 il valiliğine gönderilen genelgeye layıkıyla karaca şeklini müşterilerini etraflıca müddet etkileyecek biçimde otopark yeri edilmiş, ayrılma edilmiş yahut hasara tutulmuş anahtar sahiplerinin uyarıya karşın çekmediği araçları trafikten men edilecek.

İçişleri Bakanlığı, gidiş geliş güvenliğini ve amme düzenini tehlikeye atan cadde, çıkmaz ve meydanlardaki, hurda yahut kuvvetsiz haldeki araçlara müteveccih tedbirleri içeren genelgeyi valiliklere gönderdi.

Genelgede, kişi ve anahtar yoğunluğunun artmasına ilişikli yerine otopark yeri piyasası ihtiyacının arttığı, bu durumun devir kurnaz gidiş geliş güvenliğini ve yoğunluğunu menfi etkilediği belirtildi.

Cadde, sokak, düzlük neredeyse kamunun eş yararlanma sahalarına veya hususi mülkiyete husus bölgelere etraflıca mütemadi bırakılan, ayrılma edilmiş, hurda, atıl, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz bir duruma mevrut araçların, oluşturdukları kaynak ve yer kirliliğine nazarıitibar çekilen genelgede bu vasıtaların patlama ve yanma riski dolayısıyla amme düzeni ve güvenliğini de yıldırma etmiş olduğu vurgulandı.

Ayrıca genelgede, sonuç zamanlarda park, düzlük neredeyse alanlarla baş başa hususi mülkiyete husus taşınmazlarda bu şekildeki araçlardan kaynaklı hastalıkların çözümüne müteveccih yakınma ve taleplerin arttığı da kaydedildi.

Genelgede, bu araçlarla alakadar izlenecek adımlar ve metodlar şöyleki sıralandı:

- 5393 mahdut Belediye Kanunu'nun 15'inci maddesi ve 5216 mahdut Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7'nci maddesi gereğince şehremaneti sınırları arasında belirlenmeyen hurda piyasası var ise nezdinde an önce belirlenmesi sağlanacak. Söz konusu vasıtalar niteliklerine layıkıyla (hurda veya ayrılma edilmiş olma niteliğine ilişikli olarak) belediyelerce belirlenen hurda ardiye alanları yahut yediemin otoparklarında korunum dibine alınacak.

- Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 174'üncü maddesi kapsamında karaca şeklini müşterilerini etraflıca müddet etkileyecek biçimde otopark yeri edilmiş, ayrılma edilmiş yahut hasara tutulmuş araçların, gidiş geliş zabıtasıyla baş başa 2918 mahdut Karayolları Trafik Kanunu'nun 6'ncı ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 7 ve 9'uncu maddelerince inanma ve jandarma hizmetleri sınıfındaki gayrı personel ve şehremaneti polisi kabilinden belirleme edilecek ve ruhsatname sahiplerine araçlarını kaldırmaları hususunda muktezi bildirme yapılacak. Kaldırılmayan vasıtaların gidiş geliş zabıtasınca trafikten men edilmesi sağlanacak.

- 5326 mahdut Kabahatler Kanunu'nun 41/6 maddesi gereğince kullanılamaz bir duruma mevrut motorlu karaca yahut kükremek aktarım araçlarını veya bunların bütünleyen cüzlerini sokağa yahut kamuya alakadar bölgelere bırakan anahtar sahiplerine kaldırmaları anlamında bildirme yapılacak. Tebliğe karşın araçlarını kaldırmayanlara muamelat yapılarak, bu vasıtaların hurda alanlara kaldırılması sağlanacak. Bunların kaldırılmasına ilişikli giderler ise hak sahibinden öğrenim edilecek.

- Karayolları Trafik Kanunu'nun Ek 14'üncü maddesi kapsamında buluntu olması dolayısıyla yahut bu anayasa hükümleri layıkıyla trafikten men edilerek alıkonulan fakat malikleri kabilinden 6 ay ortamında teyit alınmayan yahut aranmayan vasıtaların Milli Emlak müdürlükleri yoluyla satılması sağlanacak.

- Valiliklerce mahalli şerait da dikkate alınarak mevzuya ilişikli hazırlanmakta olan genel egemenlik örneği yayımlanacak.

- Vali/kaymakam başkanlığında planlı vatandaşla iltisak yahut kocabaşı toplantıları ilkin edinmek neredeyse benzeri derinti yahut etkinliklerde manşet birimlerince husus için muktezi bilgilendirme yapılacak. Vatandaşlardan mevzuya ilişikli mevrut ihbarlar ivedilikle değerlendirilecek.

- Toplumsal farkındalığı tasarruf etmek amacıyla alakadar birimlerce eş güdüm kurularak husus için broşürler hazırlanarak dağıtılacak. Sosyal iletişim araçları üstünden bilgilendirme/ bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecek.

- Vali kabilinden görevlendirilecek ilbay yardımcısının koordinesinde kaymakamlıklar, evcil yönetimler, manşet birimleri, alakadar manzume odaları ile amme büyüklenme ve kurumlarının eş çalışmasıyla olan gidiş tespiti yapılacak.

- Kamuya alakadar yerlerde yahut hususi mülkler üstünde ayrılma edilmiş, hurda, atıl, buluntu, hasara uğramış, kullanılamaz bir duruma mevrut yahut akıllıca sürenin üstünde otopark yeri biçiminde olan araçlara ilişikli envanter emek harcaması yapılacak. Bu biçimde tespiti meydana getirilen vasıtaların hurda ardiye sahalarına kaldırılmasına yahut yediemin otoparklarında korunum dibine katılması ilişikli ilerlemeler, üçer maaş dönemler (mart, haziran, eylül, ara aylarının sonlarında) biçiminde İçişleri Bakanlığına gönderilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ