USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İçleri Bakanı Soylu: 'Cumhuriyet tarihinin uyuşturucu yakalama rekorunu egale ettik'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa'da muhtarlarla ortak araya geldi. Soylu, Cumhuriyet tarihinin uyuşturucu yakalama rekorunu egale ettiklerini anlatım ederek, “2019 senesinde 20 tondu, bu sene hep 22 tona çıkardık. Bunun 20,5 tonunu düzenlilik güçler, 1,5 tonunu da gümrük korun

İçleri Bakanı Soylu: 'Cumhuriyet tarihinin uyuşturucu yakalama rekorunu egale ettik'
28-12-2021 14:05

İşçileri Bakanı Süleyman Soylu, Merinos Mustafa Kemal Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde planlı ‘Türkiye Muhtarlarla El Ele” mevzulu toplantıya katıldı. Burada muhtarlara seslenme fail Soylu, uyuşturucu ve terörle mücadeleden, huruç rahatsızlığına denli nice mevzuyu ele aldı.

“Sizler değişik politik görüşlerde olabilirsiniz, bu da başlangıç döndürücü doğaldır. Her birinizi seçen insanoğlu da böyledir. Size oy verenler de değişik politik görüşleri, inançları, budunsal kökenleri olabilir. Buradaki camia halk çeşitlilikleri barındırdığı düşüncesince Türkiye tablosudur” niteleyerek konuşmasına başlamış bulunan Soylu, “Her birinize oy verenler esas ümit ile oy kullandı. Mahallemize dobra bakılsın, nekais izlem edilsin niteleyerek sizlere oy verdiler. Farklılıkları korumanın yanı esna mahsus zeminlerde karşılaşmak diyar menfaatini ait esas değerler üstünde aklıselimin, ahlakın, anne-babalarımızın, öğretmenlerimizin, camideki imamların öğrettikleri temeller üstünde buluşabilmeliyiz” dedi.

50 bin 340 muhtarımız yönetimsel şekilde İçişleri Bakanlığı'na ilişkin bulunduğunu hatırlatan Soylu, “Bu muhtarlarımızın topu topu şayet bizlere taleplerini iletemezse, aramıza hepimiz filtreler, perdeler koyarsak, kılıç kocabaşı bilgelik sistemini devreye alamazdık. Bugüne denli düzene işlenen 125 bin ilginin 109 binini müspet sonuçlandırıp 16 binini hala izlem ediyor olanaklı miydik? Bugün artık ilk muhtarlıklarımız ait özlük, tabanca müsaade harcı, SGK primi kabilinden adımlarımızın hakkında müsaade haklarından tutun katı başlangıç döndürücü adımı içeren acemi yanında teklif üstünde daim bu arada çalışamazdık. Biz ne yaptıysak beraberce yapıyoruz. Bize oy verenlerin, bizlere seçenlerin, bizlere vebal verenlerin o güvenlerini gerçekleştirme geçirmek düşüncesince görevlerimizi sürdürüyoruz. Biz noktaya gelebildiysek, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyonla farklılıklarımızı kendimize yanında süzgeç yapmadığımız düşüncesince esas değerler üstünde tartışmadığımız, birbirimizi dinleyebildiğimiz düşüncesince yapabildik” niteleyerek konuştu.

Soylu konuşmasını şöyleki sürdürdü: “Ancak bugün muhtarlıklarda başarabildiğimiz bu hali, tabii ülkenin gayrı meselelerine duyurmak istediğimizde tuhaf yanında tutuculukla dirlik karşıya kaldığımızı üzülerek kırışmak isterim. Asayişin teminin de bile, terörle, uyuşturucu ile mücadelede üstelik buna gönlü yatmayan, aklı yatmayan politik hırsların cazibesinden sıyrılıp bu ülkenin değerleri ile buluşamayan, batıyı namına ibadethane belirlemiş, batıdan mevrut değme şeyi başlangıç adına koymuş, özgüvensiz anlayışlarla bu ülkede sizlerde hepimiz de devre devir dirlik karşıya kalıyoruz. Bakın sizler muhtarsınız, hanginiz çarşı ve mahalle bekçilerinden tasalı oldunuz? Tam tersi, Türkiye'de ağır ağır muhtarlar toplantıları yapıyoruz. İstanbul'dan Ankara'ya, Adana'dan Diyarbakır'a kadar. Biraz sonraları burada asayiş toplantısı yapacağız. Bizim buradaki içre bulunduğumuz derinti kabilinden olmayacak. Bazen 3 ara esna 4 vakit devam eden ve sonsuz bulunan kocabaşı ve mahallelerin değme meselesini masaya yatırdığımız, değme yanında arkadaşımızın notlarını aldığı, bürokratların izlem etmiş bulunduğu toplantılardır. Bir araya gelip foto verdiğimiz aman ne güzelmiş, iyi olsun dediğimiz toplantılar değildir. Asayiş meselelerinden yalıtım lambasının yanıp yanmamasına kadar, keyif ocağındaki eksiklikten yanında spor sahasındaki ihtiyaca denli değme şeyi bakanlarımızla telefon açıp konuştuğumuz ve eritme aradığımız yanında süreci ortaya koyuyoruz. Bana nazar boncuğu muhtarımızın çarşı ve mahalle bekçimizden rahatsızız demedi. 30 bin dideban şeb kendimizi delibozuk ettiğimiz, değme çalmış bulunduğu düdüklerinde bizim şen ettiğimiz çarşı ve mahalle bekçilerinin itibarını örselemek düşüncesince politika yapanları gördükçe ego üzülüyorum. Demek ki toplumla aralarında yanında açıklık oluşmuş. Bizim gittiğimiz toplantılarda çarşı ve mahalle bekçilerine artık gerekseme bulunduğu anlamında talepler bana iletiliyor”

2017'den bu güne denli evden arakçılık olaylarının günce averajı yüzdelik 47 oranında azaldığını kaydeden Soylu, “Bu aynı 284'ten 151'e düştü. Kötü mü oldu? Hep bu arada yararını gördük. Yüzde 30'lardan yüzdelik 60'lara olayların çözülme oranına çıktı. Olayları ışıklandırma az artık 2 kıvrım arttı. Peki bu çirkin yanında obje mi? Birlikte uyuşturucu suçlarıyla uğraşıyoruz, kullanılmayan binalarla, annesine babasına çirkin davranan uyuşturucu kullanıcısıyla, muhtarlarımızla bu arada uğraşıyoruz. Mahallemizin şurasına ışıklandırma geçişsiz denince de kaymakamlığımıza, şehremaneti başkanımıza, valimize, yalıtım idaresine iletiyoruz ve problemi ortaya koyuyoruz. Biz sizlerle emek arkadaşıyız. Bizim de sizinde yanında idare endüstrisi var. Dünyanın en iri krizi ile dirlik karşıya kaldık. Pandemi krizinde bu iş bana merkum değil, ego bu işten vazgeçme ederim az buçuk gümrüksüz yaparım mı dediniz olmadan halk yöneticiler ve STK'larla taşın dibine elinizi mi koydunuz? Şimdi bana büyükşehirler oldu, muhtarlara ne lüzum varmış diyenler geriye 2-3 yıla baksınlar da anlasınlar” biçiminde konuştu.

“Biraz ilk bahsettiğim bu tavırları uyuşturucu ile savaşım fail birimlerimize de gösterdiler. Şunu anlatmak istiyorum dünyada yakalanan halk eroinin yüzdelik 21'inin bu ülkenin polisi, bu ülkenin askeri, jandarması, yaka güvenliği, gümrük korunum birimleri yakalamaktadır. İfade edeyim bu sene cumhuriyet tarihinin beyaz zehir yakalamaktaki rekorunu egale ettik. 2019 senesinde 20 tondu, bu sene mecmu 22 tona çıkardık. Bunun 20,5 tonunu asayiş güçler, 1,5 tonunu da gümrük korunum ekiplerimizin yakaladı. Bütün bu savaşım daim beraberce sürdürülmektedir” niteleyerek laflarını sürdüren Soylu, “Türkiye'de tahminî 2017 senesinde uyuşturucuya ilişkin ölümlerden, adli tababet rakamlarına layıkıyla 941'di. Biz 2020 yılını 314'le tamamladık. Bu sene artık az rakamla bitireceğiz. Bu beraberlik ile olmalıdır. Bir taraftan meselenin arza müteveccih mücadelesi, yanında taraftan talebi düşürmeye müteveccih savaşı ve iyileştirme süreci ile beraberce mücadelenin daim beraberce içindeyiz. 28 Avrupa Birliği ülkesinde yakalanan ‘extacy' tabletinden 2 kıvrım fazlasını gene bu ülkenin asayiş birimleri yakalamaktadır. Bunu kılıç mi üretiyoruz, hayır. Bunlar bütünü yurtdışından geliyorlar. ABD Afganistan'ı nehiy ettiğinde 15 bin ile 20 bin dekardı oradaki üretim. 200 bin dekara çıktı. Buradan yanında politika ürettiler. Oradaki kişilerin yaşamını kabusa çevirip huruç etmesini gerçekleştirme etmediler. Aynı sürede dünyaya uyuşturucu ihraç ettiler. Bunu Amerika'nın kendisi yaptı. Bunu yanında yöntem şekilde ortaya koydu ve bundan bulut etmedi. Derdi bu yerleri istikrarsızlaştırmak, ufka ve gösterime değil ayaklarının ucuna bakacak hale getirmeyi hedeflediler. Büyük meseleler tabii ki sizin mahallelerin hayat standartlarını etkiliyor. DEAŞ coğrafyamız düşüncesince yanında tehditti. Bunu söylüyorum ve bitmeme edeceğim. Suriye'nin Rakka'sında yanında biricik küflüce hastalığı tabancası patlatmadan, PYD/PKK yıldırı örgütü Rakka'dan DEAŞ'ı tasviye etti. Bunu Amerika'nın gücü ile yaptı. Peki bu insanoğlu nereye gitti? Onların yönlendirmesi ile dü yere gittiler. Biri Sina Çölleri, birisi de Afganistan'la Çin arasındaki vadiye. Sonra ne oldu? ABD Afganistan'ı vazgeçme etti. Peki vazgeçme edince ne oldu? Orada Amerika'nın güdümündeki bazısı komutanlar Rakka'dan getirdikleri DEAŞ'ı içerisinde idarecilik hazırlamaya başladılar. Şimdi evren bunu görüyor. Büyük yanında oyun, iri yanında tezgah. Bazen demokrasinin içine sızma yanında tezgah. Bazen sulh ve uhuvvet içine sömürme fail yanında senaryo, ara esna de yanında şeyle savaşım ediyormuş kabilinden yayınlanan yanında senaryo ile dirlik karşıyayız” dedi.

LGBT mevzusuna da yer veren Bakan Soylu, “Ben muhtarlarımıza soruyorum. Mahallede ne ana ağababa size Türkiye'de LGBT'nin gelişme göstermesi düşüncesince müracaatta bulundu? Bir ana ağababa LGBT bu ülkede yayılsın, bizim çocuklarımız bu işlerle artık başlangıç döndürücü ilgilensin niteleyerek yanında isim size başvurdu mu? Bu aşk nereden çıkıyor? Avrupa ve Amerika'dan çıkıyor. Çok basit, yurtdışında bu dernekler, evkaf var. Büyükelçilikleri var. Biz kuşkusuz ayakta duruyoruz? Uyuşturucu, terör, kazançlı şekilde saldırıyorlar kılıç gene ayakta duruyoruz. Çünkü familya yapımız güçlü. Aile yapımızı sarsmaya, zemini aşüfte bir hale iletmek düşüncesince değme şeyi yapıyorlar. Ama gıllıgışlı olamıyorlar. Medeniyetimiz, müesseselerimiz, devletimiz çelimli ama en önemlisi milletimizin mayası güçlü. Yurtdışından bu derneklere müteveccih ağır yanında fonlama var. Bunu dile getiriyoruz. Burada dava bulunduğunu paylaşıyoruz ama bizi gene linç etmeye çalışıyorlar. Elin oğlu Türkiye'de bu meselelerin artması düşüncesince hastalık mülk versin? Elin oğlu ABD hala yanında yıldırı örgütü bulunan PYD/PKK hastalık desteklesin? Bana birisi bunu açıklama etsin. Bir Amerikalı yurttaş zat ülkesinin yanında yıldırı örgütünü desteklemesini lüzum mi? Sadece mülk vermiyor. Silah, mühimmat, eğitim, destek, moral, izlem ve beyin veriyor. Sonra dünyaya çıkıp el erki ve hususiyet üstünlüğü vaazı vermeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Bir aykırılık partisinin umumi başkanının ABD Büyükelçisi ile yanında ayda 4 kere görüştüğüne de deme veremediğini anlatım fail Soylu, “Benim aklım ermiyor. Bir aykırılık umumi başkanı ABD Büyükelçisi ile 1 ayda 4 kere ne görüşür ve ne konuşur? Bana birisi bunu söylesin. Ben Türkiye yurttaşı şekilde kendime açıklama edemiyorum. Görüştüğü devir ‘Ya siz kusur ediyorsunuz PYD/PKK destekliyorsunuz' diyor mu? ‘Sizin ne işiniz mevcut Türkiye'deki LGBT'cilerle' diyor mu? ‘Siz Afganistan'dan uyuşturucu imalatı ile etraflı coğrafyamızı uyuşturucu ile dirlik karşıya bıraktı' diyor mu dedi mi yani? Şapkayı öne alıp ayırmak lazım” niteleyerek konuştu.
Dünyada yanında küreselleşmenin bulunduğunu tamlayan Soylu, “Temel derdimiz, bu globalleşme dünyada görülmemiş yanında dizge açtı. Hepimiz Avrupa'daki yöntemler açılacak, değme yere pasaportsuz girilecek. Sınırlar açılacak, çiçek, kurt uhuvvet değme obje dobra olacak. Ne devir 20'inci yüzyılının sonuna kadar. Geldik 21'inci asrın başına. Vekalet savaşlarından Afganistan'dan, Suriye'ye denli dü yıldırı örgütü DEAŞ ve PYD/PKK Irak ve Suriye'nin büyüklük otoritesini allak bullak etti, namevcut etti. Şu an dünyanın dört esas problemi var. Salgın ve huruç sorunu. Birçok diyar bizim yaşadıklarımızın yüzdelik 1'ini yaşadıkları halde, bütünü sinmişler korkmuşlar. Göç probleminin Türkiye ve Yunanistan arasına sıkıştırmışlar, cingözlük hazırlamaya çalışıyorlar. Türkiye'de ile Suriye sınırı ortada sıkıştırmışlar, Türkiye ile İran sınırı arasına sıkıştırıp menfaatlerini oradan kurtarmaya çalışıyorlar. Aman kılıç ilgilenmeyelim diyorlar. Bir adet sanatkâr gönderirler Angelina Jolie yanında foto verir. Onlar da otururlar, bu işlerle ne dobra ilgilendik derler. Ya kolları kopan çocuklar, annelerini babalarını kaybeden evlatlar, ya önümüzdeki 100 yıla tramva şekilde yansıyacak nesiller, ya bu tramvaların yapacağı eritme kuşkusuz olacak?” dedi.

Suriye'de yapılanları da özetleyen Bakan Soylu, “Bize kızdılar. İdlip'te briket ev yapıyorsunuz diye. Keyfimizden yapıyoruz sanki. Bütün STK'larla beraberce 50 bin üstünde yaptığımız evler oradaki kişilerin minimum oturabilecekleri arazi bulabilmeleri içindir. Yarın öteki devir çadırları bittiği devir Türkiye'ye yanında gezi başlatmamalarının temini için. Onları orda tehlikesiz yanında halde oturtabilmek için. Geçen alışveriş haset Çobanbey'de Suriye tarafındaydık. Bin 400'ün üstünde uran sitesi yaptık. Kendi paramızla değil. Orayı ilk huzura, güvene getirdik. Oranın meclisi ile kuma arazi ayarlandı. Bir kısmı bitti, gayrı kısmı haziranda sona erecek kusursuz 25 bin isim çalışacak. Zaten ora Gaziantep ve Kilis'le iç içe. Buradan oraya insanoğlu gidecekler. Biz garp kabilinden Afrika'nın madenleri yüzünden orayı sömüren, ondan sonraları posasını orada bırakıp bu insanoğlu ne yaparsa yapsınlar diyen yanında kavim değiliz. Biz gittik İdlip'te kişilerin sağlık, yetişek hizmetlerini alabilmeleri düşüncesince ne gerekiyorsa yaptık. Bunu da doğacak nesillerimize gösterdik. Fırat Kalkanı bölgesinin baştan tecim merkezi biçimine gelmesini ve yaşamın normalleşerek buradan oraya dönüşün sağlanması düşüncesince adımlar attık. Bunların hangisini garp devletleri yaptı? Biz yaptık. Benimle dalavere geçiyorlar. Şımarmadık diyorum, ha şımarmadık doğru. 3 bin dolardan 10 bin dolara geldik kılıç şımarmadık. Atamıza, anamıza sırtımızı dönmedik. Komşularımıza sırtımızı dönmedik. Camilerimize, İstiklal Marşımıza, Cumhuriyetimizi kuranlara kulaklarımızı tıkamadık” dedi.

Muhtarlar düşüncesince Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) tamamladıklarını özetleyen Soylu, “Ölü projeydi, taannüt ettik, ASELSAN'a ağa, ağababa dedik. Onlarda bu projeyi bitirdiler. Bizde borcumuzu onlara ağır ağır ödüyoruz. Ama işlerimizi yaptık. Bunları demincek şehremaneti ve muhtarlarımıza açıyoruz. Tüm amme kuruluşlarına açıyoruz. Kurumların entegrasyonunu oraya getiriyoruz. Kişisel Veriler Kanunu'nun bizlere elverdiği ölçüler dahilinde muhtarlarımıza açacağız. Muhtarlarımız mahallelerinde göçmenlerin tamamını görecekler. Orada yaşayanları, taşıyanları görebilecekler. Gün geçtikçe meslek geliştikçe açmaya bitmeme edeceğiz. Nüfus Matik dediğimiz yanında işyar denli vazifesini meydana getirecek düzen kurduk. Nüfus idaresine gelmeden yapılması müstelzim işlerden yanında tanesi mahallede, durumunda halledilsin. Burada dijitalleşmenin bizlere sağlamış bulunduğu avantajları kullanacağız” biçiminde konuştu.

Sosyal medyanın da dünyada ehemmiyetli yanında iş biçimine geldiğini anlatım fail Soylu, “Göçün nedeni kılıç olmadığımız gibi, feysbuk ve twitter'inde sahibi kılıç miyiz? Her çeşitli zeval orada işlensin, değme ferdin orada mahremiyetine girilsin, değme çeşitli taşlama yapılsın. Dünya bununla ait ne yapıyor? Dünya salgınla ait bizlere eritme üretti mi? Dünya Sağlık Örgütü yanında eritme üretmeyi bırak birbirlerinin maskelerini çaldılar. Birbirlerine telkih vermediler. Aşıyı ciddi kuvvet şekilde kullandılar. ‘18 Mart'ta Avrupa Birliği anlaşma imzaladı. Dedi ki, ‘Biz göçün kaynağında engellenmesi düşüncesince hamle atacağız'. Bir biricik hamle atmadı. Tamamı asılsız hakkında oturmuş, vizyonsuz yanında liderler manzumesinin yapamadıklarını gördüğümüz seneler geçirdik, geçiriyoruz. İnsanları ölüme vazgeçme ettiler. Ege Deniz'inde botları batırdılar. İnsanları soydular. Bunlardan yanında tanesini Türkiye yapmış olsaydı, bizi evren mahkemelerinde yargılarlardı. Kendilerinin dokunulmazlıkları var. 21. çağ onların dokunulmazlıklarını aldı” niteleyerek konuştu.

Samet Doğru - Uğur Uslubaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ