USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşviki teklifi TBMM'de

AK Parti milletvekillerinin, ihracata müteveccih envestisman ve üretimin teşvik edilmesine müteveccih anayasa teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşviki teklifi TBMM'de
15-10-2021 16:35
TBMM

İhracata müteveccih envestisman ve üretimin teşvik edilmesine müteveccih anayasa teklifine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi'nin öz kaynaklarıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine, dış satımcı birliklerince mukteza kapital yardımı sağlanması düşüncesince kombinezon yapılıyor. İhracatı Geliştirme Anonim Şirketine aktarılmak üzere, ihraç ücretinin on binde üçüne derece (hizmet sektörlerinde brüt minimal ücretin on katına kadar) fasıla yapılacak.

İhracatçı birliklerinin redif akçelerinde mevcut meblağlar ile halihazırda TİM gözetiminde çalışkanlık yayınlayan Türkiye Tanıtım Grubunun varlıkları İhracatı Geliştirme AŞ'ye aktarılacak.

İhracatçılara çabucak ihracat kredilerindeki kefillik kurumu namına ihtimam edecek İhracatı Geliştirme AŞ'ye gelir, damga, masraf ve ilişik bedel vergisi muafiyeti tanınacak.

Yürürlük tarihinden sonradan evvel kere faaliyete geçecek başıboş bölgelerde, işleticilerin başıboş sahaların işletilmesi ile ilişik faaliyetlerden elde ettikleri kazançları, 30 yılı geçmemek ve Ticaret Bakanlığınca kendilerine verilecek evvel çalışkanlık ruhsatında tamlanan müddet ile sınırlanmış iktisap etmek kıl payı sağlık yahut firmalar vergisinden dış olacak.

Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ, öbür amme bankalarına halihazırda maruf ayrıklık ve muafiyetlere eş olacak.

Krumlar Vergisi muafiyeti

Kanun teklifiyle, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nda fark öngörülüyor.

Buna göre, manzume kuruluşu üyelerine; çabucak mukayyet bulunduğu manzume kuruluşu ile sınırlanmış durmak kaydıyla Ticaret Bakanlığı e-esnaf ve sanatkar data tabanı üzerinden, üyelerin ismi soyadı, sicil numarası ile çakılı iş noktayı olanların iş noktayı adresi bilgilerini içeren listeye ulaşım yetkisi verilecek. Elde edilen zatî veriler, çabucak manzume kuruluşu organlarında fariza kabul etmek talip adayların bu kuruluşların üyelerine erişebilmeleri amacıyla kullanılabilecek. Bu veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na karşıt kullanılamayacak, aktarılamayacak yahut apayrı beraberinde biçimde işlenemeyecek.

Teklifle, İhracatı Geliştirme AŞ'ye firmalar vergisi muafiyeti de tanınacak.

Teklifle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun gümrüksüz yük naklinde beğenilen taşıtlar düşüncesince el koyma ve tehir tedbirlerinin nite uygulanacağına bağlı ahkâm düzenleniyor. Buna göre, Türkiye'de sicile mukayyet olmaması veya anket ve takibat bitmeme ederken kaçakçılık suçunun işlenmesinde yeniden kullanılması şeklinde el konulmuş bulunan taşıt, el koyma neticesinde sağlayan mercilerce alıkonulacak.

Kaçak yük naklinde kullanıldığı kuşkusuyla çalışarak gümrük idaresine yahut yediemine teyit edilmiş ve kendince el koyma neticesinde bulunmakla baş başa alıkonulmayan taşıtlar, gümrük idaresince yapılacak tebligattan itibaren 90 gündüz içre korunum ve öbür masarif karşılanmak vasıtasıyla sahibi çeşidinden teyit alınmaması halinde, likidasyon idaresince anket ve takibat neticesinde beklenmeksizin hemen likidasyon olunacak.

Tasfiyenin adanmış vasıtasıyla gerçekleşmesi halinde, satıştan elde edilmiş gelirden taşıtın korunum edilmesi ve satışı düşüncesince mukteza bulunan eksiksiz masarif karşılandıktan sonradan küsurat miktar, takibat kararına layıkıyla muamele edilmek kıl payı budala adına alınacak.

Teklifle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nun "el konulmuş bulunan eşyanın muhafazasına" bağlı maddesi de düzenleniyor.

Buna göre, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu mucibince el konulmuş bulunan ve ambalajlarında amme kurumlarınca muteber bandrol, kimlik hologram, pul, kaşe yahut benzer ayraç namevcut kötü mamulleri, etil alkol, metanol, alkollü içkiler, makaron ve varak sigara kağıdı ile ilaç, çıkar yol kaba maddeleri, çıkar yol kaba maddesi içeren ürünler, tıbbi maşa ve malzemeler, ısıtılarak veya yakılarak tüketilen ve nikotin içersin içermesin kötü mamulünü imitasyon fiyat tarzda beğenilen elektronik sigara ve elektronik nargile müdahale değme muhtelif işlenmiş ve bu mamullerin tüketiminde beğenilen elektronik cihaz, aksam, redif zerre ve solüsyonlar el koyan idarelerce göstermelik kırılmak yahut göstermelik katılması benzer olmaması şeklinde fark edici bilgilerin tespiti edilmek vasıtasıyla rapora bağlanarak imha edilecek. Ancak ilaç, çıkar yol kaba maddeleri, çıkar yol kaba maddesi içeren ürünler, tıbbi maşa ve malzemeler ile etil alkolden imha haricindeki yöntemlerle likidasyon edilmesi makul görülenler yönetmelikle belirlenecek. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten ilkin gümrüksüz zannı ile el konulmuş bulunan yük kendince da bu buyruk mucibince muamele yapılacak.

Çek Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle, üstündeki nominal çekiliş tarihinden ilkin çeklerin ödenmek düşüncesince muhatap bankaya ibrazının temelsiz bulunmasına bağlı düzenlemenin yürütüm süresi 31 Aralık 2023 geçmişine derece uzatılıyor.

Türk Ticaret Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle kuruluşların likidasyon sürecinde alacaklılara üçüncü kere meydana getirilen çağırma cihazı tarihinden itibaren küsurat varlığın dağıtılmamasına değgin öngörülen altı maaş müddet üç ayak tabanı indiriliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ