USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İsmi TV yarışmasında sorulan filozof Bence Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiden şaşkın

Türkiye'de sosyal medya kullanıcıları ortada adından çevre maruf Macar hikmet profesörü Bence Nanay, görmüş olduğu merakı şaşkınlıkla karşıladı.

İsmi TV yarışmasında sorulan filozof Bence Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiden şaşkın
22-01-2022 12:18
Gent

Macar hikmet profesörü Bence Nanay, adının Türkçedeki manası dolayısıyla birlikte iki sene ilkin Türk sosyal medya kullanıcıları ortada tanımlanmaktadır duruma geldi. Nanay'ın ismi, sabık hafta Türkiye'de birlikte monitör kanalındaki ilim yarışmasında sorulunca henüz baş döndürücü bağ çekti. Son birlikte iki günde Nanay'ın takipçi sayısı arttı.

Belçika'nın Antwerp Üniversitesinde kognitif ilim dalında tetkikat önleyen Bence Nanay, yaşamış olduğu Gent şehrinde Türk sosyal medya kullanıcılarından görmüş olduğu ilgi, Türkiye ile ait tecrübeleri ve idrak terimi üstüne de emekleri bulunan birlikte hikmet profesörü adına sosyal medya kullanması karşı AA muhabirine değerlendirmeler yaptı.

İsminin "Bençe Naney" biçiminde söyleyiş edildiğini kail Nanay, Türkiye'de ne denli tanındığının bilincinde bulunduğunu belirterek "Türkiye’de adlı sanlı bulunan adım, ego değilim." dedi.

Nanay, televizyonda gösterilen birlikte ilim yarışmasında istifham konusu olacak denli tanınmanın, kendisi düşüncesince ne kavrama geldiğini şu ifadelerle dile getirdi:

"Yarışmayı duydum. Aslında benim düşüncesince o denli da ehemmiyetli birlikte obje değil. Çünkü etap dolayısıyla verilmek az buçuk absürt geliyor. Eğer adlı sanlı kazanmak düşüncesince çabalamış olsaydım henüz manalı apayrı birlikte sebepten ötürü adlı sanlı olmayı yeğleme ederdim ancak dava değil, bunu bitkisel karşılıyorum."

Nanay, Türkiye'de görmüş olduğu ilgiye ilişkin, "Aslında az buçuk şaşkınım. 22 sene ilkin 3 ay süresince Türkiye’yi gezmiştim. O devir da insanlarla tanıştım, ismimi söyledim, sınırdan girerken yetkililer pasaportta ismimi gördü. O devir kimesne etap karşı değerlendirme yapmamıştı. Kimse adımın ne denli matrak bulunduğunu söylememişti. Galiba "nanay" kelimesi Türkçedeki argoda o devir yoktu, bilemiyorum ancak seneler sonradan insanoğlu adımın tuhaf bulunduğunu anlatmaya başlayınca şaşırdım. Çünkü 2000 senesinde Türkiye’de bulunduğumda hakeza birlikte obje duymamıştım." niteleyerek konuştu.

"Hakkımdaki matrak yorumlar hoşuma gidiyor"

Nanay, sosyal medya kullanıcılarından mevrut yorumlar karşısındaki tepkilerini ve düşüncelerini şu halde tabir etti:

"Bu iş dalavere dalavere geldi aslında. evvel etap Twitter’da tanımlanmaktadır oldu. Bir kütle ileti gönderildi. Hakkımda meydana getirilen baş döndürücü matrak şakalar gördüm. Şakaları sevdim. İnsanlar enine boyuna matrak yorumlar yaptı. Bu da hoşuma gidiyor açıkçası. Şakaları okumayı seviyorum."

Türkiye'yi bundan 22 sene ilkin evveli el görüşme ettiğinde az buçuk aşinalık şansı bulduğunu kail Nanay, Türkiye ve Türkçe ile ilgili tecrübelerini de anlattı:

"İki el Türkiye’ye gittim ve bayıldım. İlk gittiğimde esasta 1 ay kalacaktım ancak o denli baş döndürücü sevdim ki 3 ay kaldım. Tüm Türkiye’yi gezdim. Bu, 2000 yılındaydı. O devir Türkiye şimdikinden az buçuk farklıydı. Benim düşüncesince tam birlikte tecrübeydi. Tüm ülkeyi dolaştım. İstanbul’dan başlayıp güneye, doğuya, Karadeniz’e ve Orta Anadolu’ya gittim.

Ülkenin doğusunda baş döndürücü devir geçirdim. Türkçemi imar yapmak düşüncesince önemliydi zira doğuda bir çok çok kimesne İngilizce yahut Almanca kabil ecnebi dilleri bilmiyordu. Bu sebeple Türkçemi giymek durumunda kaldım. Tabii Türkçem o denli güzel değildi ancak tez öğrendim. Sonlara akla yatkın bundan hakeza geveze edebiliyordum ancak bu söylediğim 20 sene önceydi.

Şimdi yaşadığım kentte Türk mahallesine yaklaşan birlikte yerde oturuyorum. Gittiğim restoranlarda yahut kafelerde söz gelimi garsonları etkileyebiliyorum. 'Çok güzel, teşekkürname ederim' gibi. Çay siparişi verebiliyorum. yönetim ediyorum ancak elbette 20 sene eski kabil değil."

"Bence Nanay adlı yazarın hikmet kitabını kabul buyurmak istemezler"

Nanay, algı, zihnin düzentileme çeşidi ve güzel duyusal kavramları üstüne icraat önleyen birlikte hikmet profesörü olarak, hoppadak ismi dolayısıyla verilmek adına yazdığı kitaplarla tanınmayı yeğleme ettiğini söyledi. Nanay, bu çeşit birlikte tanınırlığı "zamanın ruhu" adına görüp görmediği sorusunu nükteli birlikte halde şu halde yanıtladı:

"Andy Warhol’un söylediği kabil hacısı hocası birlikte devir 15 dakikalığına adlı sanlı olacak. Sanırım benim başıma mevrut de bu. Bundan az buçuk endişeliyim. Türkiye benim kitaplarımın çevirisinin yapılmadığı ülkelerden biri. Şimdi söyleyeceğimin nice apayrı sebebi de olanaklı ancak insanoğlu Bence Nanay niteleyerek birlikte edip kabilinden merkum birlikte hikmet kitabı kabul buyurmak istemeyebilirler. Bu adımın menfi tesiri olabilir. Ben Türkiye’de adımdansa kitaplarım yardımıyla tanınmayı yeğleme ederim. Çalışmalarımın bazıları, az buçuk henüz pop olanlar Türkçeye çevrildi ancak birlikte Türk yayımcı kitabımı tabetmek isterse birlikte müstear ad bulabiliriz. Bunun düşüncesince adımı değiştirebilirim."

"Aslında sosyal medyanın baş döndürücü iri hayranı değilim"

Sosyal medyanın kullanma sebeplerini değerlendiren Nanay, bunu, serbest kitlelere ulaşmanın birlikte yolu adına gördüğünü söyledi. Sosyal medyayı esasta "çok da sevdiğini söyleyemeyeceğini" aktaran Nanay, bu mecranın "iyi amaçlar" düşüncesince kullanması dair şu değerlendirmeyi yaptı:

"Aslında akademide, ilim dünyasında Twitter bu gaye düşüncesince kullanılıyor. mesela birlikte can kuşu bilimci birlikte yazı yayınladığında çoğunlukla bunun özetini Twitter’da yazıyor. Bu öteki disiplinlerde de yaygınlaşıyor. Bazı meslektaşlarım bunu yapıyor. Sosyal medya serbest kitlelere ulaşmanın güzel birlikte yolu. Ben takipçilerimi felsefi tezlerimle bunaltmak istemem. Aslında sosyal medyanın baş döndürücü iri hayranı değilim. Özellikle de toplumumuza bulunan etkilerini düşündüğümde. Bununla ait karmakarışık hislerim var."

"Sosyal medyanın menfi can kuşu bilimsel tesirleri var"

Nanay, "Sosyal medyanın insanoğlu üstünde menfi birlikte tesiri bulunduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusunu şu halde cevapladı:

"Kesinlikle düşünüyorum ve bu baş döndürücü açık açık görünüyor. Sosyal medyanın el üstünde dinamit birlikte tesiri var. Hem denyo sağlığı üstünde hem yeni yetmelik çağı çağı önceleri devre ile gençler üstünde bununla beraber maşer üzerinde. Aynı sürede yetişkinlerde de. Bunun esasi sebeplerinden bir tanesi sosyal medyanın dikkatimizi yiyip bitirmesi, dikkatimizi tüketiyor olması. Dikkat süremiz olması gerektiğinden henüz çelimsiz duruma geliyor. Yani sosyal medyanın maşer üstünde hakkıyla biçimsiz birlikte tesiri var. Sosyal medya nazarıitibar verdiğimiz şeyleri dönüştürüyor, nazarıitibar süremizi kısaltıyor. mesela Twitter’da yahut Tiktok’ta az buçuk gezinince henüz enteresan şeylerin önünüze çıkacağını düşünüyorsunuz ve 'Neden buna nazarıitibar göstereyim ki' niteleyerek geçiyorsunuz."

Sosyal medyanın, bu mecrayı kendini tabir buyurmak düşüncesince kullanıp paylaşım yapanlar üstünde de enteresan can kuşu bilimsel tesirleri olduğuna da ayraç fail Bence Nanay, "Çünkü paylaşımınızı gaye kitlenin ayn açısından düşünmemek imkansız. Takipçilerinizin ne düşündüğünü kestirim etmekle sizin ne vereceğinizi düşünmek ortada sonsuz birlikte döngüye dönüşmek baş döndürücü kolay. Bu da esasta kendini tabir buyurmak değil. Bu seyrek sizin ne düşündüğünüz yahut ki olduğunuzla ait kendinizi dürüstçe tabir edebilmenizi sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'ye gene doğmak istiyor

Son adına Türkiye'deki takipçilerine seslenen Nanay, baştan Türkiye'yi görüşme buyurmak istediğini söyledi. Nanay, "Türkiye’yi baş döndürücü seviyorum. Türkiye’ye gene doğmak istiyorum. 2 sene ilkin oradaydım. Bilkent Üniversitesinde birlikte görüşme yaptım. Ankara’yı baş döndürücü seviyorum. Daha birlikte tomar sevdiğim metropoller de var. Tekrar gitmeyi baş döndürücü isterim. İstanbul’a baştan giymek düşüncesince değme bahaneye varım. En sevdiğim şehirlerden biri." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ