USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Türkiye-İsrail ilişkileri Orta Doğu'daki sulh düşüncesince önemli

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Orta Doğu'da barışın sağlanması düşüncesince Türkiye-İsrail ilişkilerinin ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Türkiye-İsrail ilişkileri Orta Doğu'daki sulh düşüncesince önemli
10-03-2022 15:34
Istanbul

İki günce resmi görüşme kapsamında Türkiye’de mevcut İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, İstanbul'da Yahudi cemaatinin üyeleriyle biricik araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'le birlikte maksadımız siyasal diyaloğun baştan canlandırılmasıHerzog: Amacımız Türkiye ve İsrail ortada dostça ilişkilerin gelişmesinin temellerini atmak

Herzog, elan sonraları Beyoğlu’nda mevcut Neve Şalom Sinagogu'nda cemaatle perestiş törenine ortaklık etti.

Burada biricik hanek önleyen Herzog, hakeza hususi biricik günde Türkiye'de olmaktan iri biricik devlet duyduğunu anlatım etti.

Ukrayna'da yaşanmış olan trajediden iri biricik sıkıntı duyduğunu dile getiren Herzog, Ukrayna Yahudi cemaatinin ortamında bulunmuş yer aldığı dertlerden biricik an evvela kurtulmaları düşüncesince afsun ettiğini söyledi.

Babası İsrail 6. Cumhurbaşkanı Haim Herzog ile annesinin, Yahudilerin İspanya'dan kovuluşu ve Osmanlı topraklarına gelişinin 500. yılı nedeniyle Türkiye'ye biricik ziyarette bulunduğunu kaydeden Herzog, şunları kaydetti:

"Babam, ailemizden Türkiye'ye mevrut evvela can değildi. 1944'te Naziler'in Avrupa Yahudilerini namevcut ika planları yürürlükte iken, büyükbabam Yitzhak Isaac Herzog Allevi ile amcam Yaakov, Avrupa Yahudilerini örtbas etmek düşüncesince hususi biricik görevle buraya gelmişlerdi. Hem babam bununla birlikte iri babam buradaki ziyaretlerinden uydurma ederken, Türkiye’nin kapılarını ve kalplerini açım yöntemlerinden ve Yahudilerin burada erinçli biricik toprak bulabileceklerinden uydurma etmişlerdi."

Herzog, hem İspanya'dan eşkin edilen Yahudileri bununla birlikte Türkiye'de canlı Yahudileri, Türk toplumuna bütünleşmiş ederek Yahudi halkının tarihinin yazılmasında iri gösteriş oynadıklarını anlattı.

"Türkiye-İsrail ilişkileri Orta Doğu'daki sulh düşüncesince önemli"

Türkiye'de canlı şairlerin, bilginlerin ve tecim adamlarının, Yahudi zamanı ve geçmişinin ehemmiyetli biricik parçasını oluşturduklarını anlatım fail Herzog şöyleki bitmeme etti:

"Siz, Türkiye’deki Yahudi cemaatinin üyeleri bunun düşüncesince biricik sağlam ve biricik manken oluşturmaktasınız. Sizler, tradisyon camia ve kâffesi zorluklarla yüzleşmek hesabına aykırı garantinin simgesisiniz. Yahudi cemaatinin burada şu demek oluyor ki sinagogda ağır yıldırı saldırılarını deneyimlediniz. Ne efsus ki dünyada Yahudi okullarına, süpermarketlerine ve işletmelerine tiksinti saldırıları yapıldı. Türkiye Yahudilerinin güvenliği ve özgürlüğü düşüncesince yetkililerin taahhütlerini kıvançla karşılamaktayım."

Herzog, esbak Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile güzel, belirgin ve DOĞRU biricik musahabe gerçekleştirdiklerini ve Türkiye- İsrail ilişkilerinin geliştirilmesi düşüncesince ehemmiyetli adımlar attıklarını aktardı.

Orta Doğu'da barışın sağlanması düşüncesince Türkiye-İsrail ilişkilerinin ehemmiyetli olduğuna dikkati çekici Herzog, şöyleki bitmeme etti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söyledim, Orta Doğu‘daki ayrımlı ilmek çalışanlarının sulh ortamında yaşayabileceğini ve yaşantımız icap ettiğini anlattım. Benimle ayrımsız fikirde bulunduğunu ondan duyduğuma sevindim. Bölgesel istikrarın ilkin ehemmiyetli yer aldığı dair Cumhurbaşkanı da ayrımsız düşünüyor. Tüm halklar ve dinler ortada bizi birleştiren şeyin güçlendirilmesi icap ettiğini söylüyor. Ukrayna’da dinamit facia yaşanırken sulh düşüncesince hakeza eş düşünmemiz akıbet etap önemli."

Herzog, tiksinti suçları, rasizm ve antisemitizm dair savaş edeceklerini, evren barışı düşüncesince tolerans ve ülfet dair mesajlarını vermeye bitmeme edeceklerini dile getirdi.

Hahambaşı İsak Haleva ise Cumhurbaşkanı Herzog'un Türkiye'ye düzenlemiş yer aldığı ziyaretten iri biricik sevinme duyduklarını belirtti.

Tarihi ziyaretin Yahudi topluluğunun gönlünde koyu izler bırakacağını vurgulayan Haleva, "Barış muhip ve sulh düşüncesince savaş sağlayan insanoğlu sever biricik Cumhurbaşkanı olduğunuzun bilincindeyiz. Yahudi halkının donanmasına ve komşularıyla gönüllerinin birleştirilmesi çabalarınızda gücünüzün ve kuvvetinizin artmasını diliyor başkaca bu dönemde her insanın birbirini anlamasına akıbet etap ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz. Zatıalinizin bu hümayun maksat doğrultusunda kılavuzluk edecek gücünün bulunduğuna inanıyoruz."ifadelerini kullandı.

Haleva, hummalı programı ortada devir ayırıp menfaatlerini görüşme etmiş yer aldığı düşüncesince Cumhurbaşkanı Herzog'a teşekkürname etti.

Sinagogda kısaca 1 buçuk bugün devam eden perestiş töreninin arkası sıra Cumhurbaşkanı Herzog'a hediyeler verildi.

Rodos İstanbul Yahudi cemaatinin dinlerini ferah ferah yürütme edemediklerini Sultan Abdülaziz'e bildirmeleri ve bu yakınma dair Sultan Abdülaziz'in Musevilerin dinlerini ferah ferah yürütme etmeleri düşüncesince çıkardığı ferman, Cumhurbaşkanı Herzog'a arz edildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ