USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda benimseme edilerek yasalaştı

AK Parti milletvekillerinin imzasını haiz İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda onama edilerek yasalaştı.

İstanbul Finans Merkezi Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda benimseme edilerek yasalaştı
23-06-2022 04:03
TBMM

Kanuna göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin mali rakiplik enerjisini arsıulusal bölgede artırmak, mali piyasalarla mahsul ve hizmetlerin büyüme göstermesine ve derinleşmesine katkıda bulunmak, arsıulusal itibar ve kapital piyasalarına entegrasyonu pekitmek ve bu sayede İstanbul Finans Merkezinin (İFM) önde mevrut global itibar merkezlerinden birisi olması amaçlanıyor.

İFM'nin alanı, yönetilmesine ve işletilmesine değgin hükümler, İFM'de meydana gelen ameliyat ve bu faaliyetlere değgin teşvik, indirim, ayrıklık ve muafiyetler de düzenleniyor.

Finansal faaliyetlere ilişikli tanımda ek hükümlere gönderme yapılarak; bankacılık, kapital piyasaları, sigortacılık, mali kiralama, faktoring ve benzer piyasalar altında mekân düzlük söylenegelmiş kıymetler, çıkmış araçlar, ifa sistemleri, elektronik mülk ve benzer faaliyet, ihtimam ve işlemlerin İFM'de mali çalışkanlık kendisine gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. ​​​​​​​Yönetici şirket, "kanun kapsamında maruz fariza ve yetkileri değerlendirmek kıl payı Türkiye Varlık Fonu çeşidinden kurulan ve hususi hususiyet hükümlerine editör kendisine çalışkanlık yayınlayan çok ortaklı şirket" şeklinde tanımlanıyor.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi çeşidinden elçi vesikası verilecek

İFM'de hepsi enfrastrüktür ve üstyapının işletilmesi, yönetilmesi, ari bölümlerin ve sahaların kiralanması ile kamuya ek bulunan ve bayındırlık planında belirlenen fonksiyonlar doğrultusunda ek kurumlara tahsis edilmiş alanlar dünya kazanmak kıl payı genel hizmetlere mukassem yol, meydan, yeşil alan, otopark yeri ve benzer bölgelere değgin rastgele birlikte çeşitli patronaj faaliyeti 20 sene süreyle hoşgörülü iştirak çeşidinden gerçekleştirilecek.

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında büküm sahipleri kurulu, ada temsilciler oturmuş ve dolgun çatı temsilciler kuruluna ek yetkiler İFM'de mevcut emlak açısından 20 sene süreyle hoşgörülü iştirak çeşidinden kullanılacak.

Ofis dalında çalışkanlık açıklamak kıl payı katılımcılara Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi çeşidinden elçi vesikası verilecek. Katılımcı vesikası verilmesine, elçi vesikası bağışıklık koşullarına, elçi belgesinin askıya katılması ve iptaline ilişikli hususlar karışma elçi belgesine değgin kökler ve esaslar infaz yönetmeliğinde düzenlenecek.

"Tek durak büro"

Katılımcıların faaliyetlerine ilişikli izin, ruhsat, lisans ve benzer ruhsatname başvuruları ile bunların çalışanlarına ve bu çalışanların bakmakla memur bulunduğu bireylere ilişikli müsaade ve ruhsatname kabil başvurularının yapılabilmesi ve bu müracaat süreçlerinin hızlandırılması amacıyla, amme büyüklenme ve müesseselerinin ek birimlerinin fariza alacağı "tek durak büro" oluşturulacak.

Tek durak büroda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile bu bakanlıklarca lazım görülmesi şeklinde bunların bağlı, ilgili, münasebetli kuruluşları yahut bu bakanlıkların denetiminde bulunan amme büyüklenme ve müesseselerinin temsilcileri ve ek kaymakamlık belediyesi temsilcileri mekân alacak.

İFM'de gerçekleştirilecek iş ve işlemlerin biricik vasıtasız takibini gerçekleştirmek ve biricik durak büroda mekân düzlük amme büyüklenme ve kuruluşları arasındaki koordinasyonu gelmek amacıyla biricik durak büro, ek mevzuat hükümleri gizli ikamet eylemek kaydıyla Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi çeşidinden götürme ve dalavere edilecek. gereksinim duyulması şeklinde değişik bakanlık, amme büyüklenme ve kuruluşları da biricik durak büroya karışma edilebilecek. Tek durak büronun işleyişine değgin kökler ve esaslar infaz yönetmeliğinde düzenlenecek.

Katılımcı vesikası alarak mali çalışkanlık yayınlayan şirketlerin dünya haricinde beledi bireylere sundukları mali hizmetler, hizmetten sonuncu kendisine dünya haricinde faydalanılması koşuluyla mali ihtimam ihracatı kendisine değerlendirilecek.

Finansal şirketlerin zat ad ve namına gerçekleştirdikleri çıkmış işlemleri, portföylerine servet bildirme etme yahut portföylerinden servet bey işlemleriyle dünya ortamında beledi insanların tasarruflarını dünya dışına çıkaran faaliyetleri, hizmetleri ve işlemleri mali ihtimam ihracatı kendisine değerlendirilmeyecek.

Katılımcı vesikası almış mali şirketler çeşidinden İFM'de meydana gelen mali ihtimam ihracatı niteliğindeki ameliyat kapsamında elde edilmiş kazançların yüzdelik 75'i Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde, Kurumlar Vergisi beyannamesi üstünde başkaca gösterilmek şartıyla, büyüklenme hasılatıntan indirilecek. İşlemler ile bu işlemler zımnında lehe tahsil edilen nukut Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden; faaliyetlere ilişikli işlemler rastgele birlikte çeşitli harçtan, bu işlemlere ilişikli planlı kağıtlar Damga Vergisi'nden ayrıklık tutulacak.

Katılımcı vesikası almış mali şirketlerin İFM'de istihdam ettikleri personele ödenen maaş ücretin asıl arınmış değerinin; dünya haricinde minimum 5 salname mesleksel tecrübeye ehil kişide yüzdelik 60'ı, dünya haricinde minimum 10 salname mesleksel tecrübeye ehil kişide ise yüzdelik 80'i Gelir Vergisi'nden ayrıklık olacak. Bu kapsamda tamlanan istisna, İFM'de çalışmaya başlamadan geçmiş akıbet 3 yılda Türkiye'de çalışmamış bulunan personelin ecir gelirlerine uygulanacak.

İFM'de mekân düzlük taşınmazların kiralanmasına değgin işlemler rastgele birlikte çeşitli harçtan ve bu işlemlere ilişikli planlı kağıtlar Damga Vergisi'nden ayrıklık olacak. En az 3 ülkede canlı kendisine çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin lehçe hazne ve mali patronaj merkezleri kendisince da bu konu hükümleri uygulanacak.

Hesap ve defterleri Türkçe destekleme zorunluluğu olmayacak

Katılımcıların avlamak durumunda oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelerin ecnebi mülk birimiyle tutulabilmesi ve düzenlenebilmesine ilişikli Vergi Usul Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine ilişikli olmadan kodifikasyon hazırlamaya Hazine ve Maliye Bakanlığı çıkışlı olacak.

Katılımcılar, zat aralarında ve İFM'de yürüttükleri ameliyat kapsamında planlı rastgele birlikte nevi muamele, mukavele, muhabere, matematik ve defterlerini Türkçe tutmaya meraklı olmayacak.

Katılımcılar zat aralarında İFM'de yürüttükleri ameliyat kapsamında, faaliyetlerinin editör bulunduğu mevzuata karşıt olmaması kaydıyla, hususi hukuka editör kendisine bitirdikleri rastgele birlikte nevi muamele ve sözleşmelerde serbestçe hususiyet tarzı yapabilecek.

En az 3 ülkede canlı kendisine çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin lehçe hazne ve mali patronaj merkezleri kendisince da bu ahkâm uygulanacak.

Yabancı personel istihdamı

İFM'de çalışkanlık gösterecek katılımcılar ile minimum 3 ülkede canlı kendisine çalışkanlık yayınlayan iştirakçilerin lehçe hazne ve mali patronaj merkezleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çeşidinden Uluslararası İşgücü Kanunu layıkıyla planlı emek vermek izniyle ecnebi tabiiyetli personel çalıştırabilecek. Bu kapsamda yapılacak emek vermek izni başvuruları istisnai kendisine değerlendirilecek.

İFM'de mevcut taşınmazlar, sadece projesinde ve patronaj planında belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanılabilecek. İFM'de rastgele birlikte cins ve ölçekteki, mekansal plan, parselleme planı, mekân ve toprak düzenlemesi, mahal bilimsel ve jeoteknik etüt, dar bölgeleme, harita ve kentsel dizayn projeleri yapmaya, yaptırmaya ve onaylamaya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı çıkışlı olacak.

İFM patronaj planı ve pres projesi, hoşgörülü iştirak çeşidinden hazırlanarak araçsız tescil ettirilecek.

Katılımcı belgesinin rastgele birlikte nedenle silme edilmesi durumunda, iştirakçilerin İFM'de faaliyette mevcut kazanmak kıl payı bitirdikleri icar sözleşmesi de kendinden sona erecek. Kira sözleşmesi tapuya ayırma edilmişse hoşgörülü firmanın isteğiyle ayırma terkin edilecek.

Kanunun uygulanmasına ilişikli kökler ve esaslar ile öteki hususlar Cumhurbaşkanı çeşidinden çıkarılan infaz yönetmeliğinde düzenlenecek.

Kurumlar Vergisi ve harçlara ilişikli muafiyet

İFM'nin faaliyete geçmiş bulunduğu önce dönemde, taşınmaları isteklendirme eylemek ve İFM'yi global ölçekte kompetitif düzeltmek amacıyla elçi vesikası almış mali çalışkanlık yayınlayan şirketler çeşidinden İFM'de meydana gelen mali ihtimam ihracatı niteliğindeki faaliyetlerden 2022-2031 yılları ortada elde edilmiş hasılatlar düşüncesince Kurumlar Vergisi iskonto payı yüzdelik 100 kendisine uygulanacak.

Katılımcı vesikası almış mali şirketlerin İFM'de mevcut biçim ve şubelerinden katılması müstelzim mali çalışkanlık harçları, kanunun meriyet tarihinden itibaren 5 sene süreyle alınmayacak.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, teklifin bildirme edilmesinin peşi sıra birleşime aralık verdi. Erdoğmuş, aradan sonraları komisyonun durumunda olmaması zımnında birleşimi ferda sayaç 14.00'te dürülmek kıl payı kapattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ