USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstanbul Üniversitesi’nden Sezai Karakoç’a fahri doktora verildi

Türk edebiyatının canlı en ehemmiyetli isimlerinden, endişe adamı Sezai Karakoç'a İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü kabilinden fahri doktora unvanı verildi. Düzenlenen hürmet programına dahil olan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Doğu garp dikotomilerini aşarken

İstanbul Üniversitesi’nden Sezai Karakoç’a fahri doktora verildi
24-09-2021 19:36

İstanbul Üniversitesi çeşidinden Türk edebiyatının yaşanmış bulunan en ehemmiyetli isimlerinden bulunan Sezai Karakoç'a hürmet programı düzenlendi. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü Doktora Salonu'nda Sezai Karakoç'a fahri doktora unvanının verildiği programa Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, akademisyenler ve davetliler katıldı.

“Doğu garp dikotomilerini aşarken Sezai Bey'in bu Avrupa merkezciliğini aşılmaya dönükte ağır birlikte efor içinde bulunduğunu düşünüyorum”

Sezai Karakoç'a hürmet programında mütekellim Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Sezai Karakoç'un düşüncesinde oryantalizmin mensur etmiş olduğu ve derinlemesine seneler zihnimizde iç itme etmiş olduğu garp bireycidir, maşrık toplumcudur. Kolektivisttir. O sebepten dolayı doğuda ferdî kabiliyet yoktur, çıkmamıştır. Bireyler ortaklaşa çatı içinde erirler tezlerinin de birlikte reddi bulunduğunu ferah ferah görürüz. Ama bu konuların hala elan birlikte tomar incelenmeye izlenmeye gereksinimi var. Ben rastgele vesileyle söylüyorum zihinlerimiz hala Avrupa merkezciliği kalıplarından kurtarabilmiş değiliz. Tarihe, sanata, estetiğe, kültüre, evren siyasetine, ekonomiye, arkeoloji, antropolojiye hala aşırı iri miktarda Avrupa merkezciliği perspektifinden bakıyoruz. Bu derece namüsait bu derece yönlü gün okumasından kılıç hala zihinlerimizi tümden kurtarabilmiş değiliz. Bizim burada Sezai Karakoç vesilesiyle üstünde gine ciddiyetle durmamız müstelzim konulardan birtanesini oluşturuyor. Avrupa merkeziyetçi sıfır birlikte gün perspektifiyle zamanı okuduğumuzda karşımıza acep ne cins imkânlar çıkacak. Henüz bunu keşfedebilmiş değiliz. Mesela Afrika'ya bu gözle baktığımızda ki bilgili karşımıza ne cins tabir imkânları çıkacak. Bilimi, kültürü, uygarlığı hoppadak yazılmış kültürle özdeşleştirdiğimizde Afrika'dan elimizde aşırı az nesne kalıyor. Ama perspektifinizi değiştirdiğinizde insanoğlunun tabiatla ilişkisine, yavuklu geleneğe uyarladığınızda, insanoğlunun o tabiatla ilişkisinde ortaya koyduğu tabir biçimleriyle ilişkilendirdiğinizde önünüze alelacayip evren çıkıyor. Doğu garp dikotomilerini aşarken Sezai Bey'in bu Avrupa merkezciliğini aşılmaya dönükte ağır birlikte efor içinde bulunduğunu düşünüyorum. Şairin şiirle, şiirin şairle bulunan ilişkisinde de Sezai Bey'in bizlere aşırı ehemmiyetli şeyler dediğini düşünüyorum. Sanat ile artist arasındaki güçlü alım satım veya irdelenmesi müstelzim alım satım dair da kendisinin akıllıcasına birlikte söve ortaya koyduğunu düşünüyorum. ozan onun gözünde manası en dobra halde sırtlanmış ozandır” dedi.

“Bazıları ona çağdaş dervişi diyor”

Sezai Bey'in yaşamıyla da hayatıyla da sağlam birlikte yabanlık bulunduğunu tabir fail Kalın, “Tevazu, aşağılık gönüllülüğüyle, işiyle, sanatına ve bu hayattaki çağrısına bulunan bağlılığıyla ve bunun dışına taşmayarak bu salak üstünde ortaya asar koymasıyla birileri ona çağdaş dervişi diyor. Öyle de tabir edilebilir. Şahsiyetinin de ortaya aşırı ehemmiyetli birlikte mostra koyduğunu, hepimize sağlam dokuma edecek seyahat yaşadığını ortaya koyduğunu tabir buyurmak istiyorum. Bu fahri doktora programının bildiri edilmesini inşallah Sezai Bey'in eserlerinin politikasının gine okunmasına ve gine gene incelenmesine, için da acemi icraat yapılmasına okazyon olmasını diliyorum. Kendisine de mıhlı derinlemesine ömürler diliyorum” biçiminde konuştu.

Konuşmaların peşi sıra İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak çeşidinden günün anısına Cumhurbaşkanı Sözcüsü ve Başdanışmanı İbrahim Kalın'a doküman sunma edildi.

Selim Bayraktar - İsmet Aktaş
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ