USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

İstanbul’da otogarda bomba ile yakalanan şüphelilerin iddianamesi tamamlandı

İstanbul'da 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda 5 kilogramlık patlayıcı yakalanmasına bağlı 3 şüpheli için düzenlenen sormaca tamamlandı. İddianamede, kuryelik meydana getirdiği iddia edilen dü şüphelinin 8 yıla kadar, kuryelik yaptırdığı öne sürülen şüphelinin ise 39 yıla

İstanbul’da otogarda bomba ile yakalanan şüphelilerin iddianamesi tamamlandı
29-09-2021 12:07
İstanbul'da 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nda 28 Nisan günü, 5 kilo patlayıcı ile yakalanan dü şüphelinin de aralarında bulunmuş yer aldığı 3 şüpheli karşı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen anket tamamlandı. İddianamede, güneş tacı virüs tedbirleri kapsamında tam kapanma yapılacağı düşüncesince kapanma evveliyat İstanbul'dan öbür illere koyu müşterek boyut olduğu, yıldırı örgütlerinin bu hali hareket fırsatı şekilde göreceği değerlendirilerek, 28 Nisan'da Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarında icraat yürütüldüğü, o esnada taksiden nazil dü şüpheliden Ramazan A.'nın elinde yağız müşterek spor çanta yer aldığı ve şüphelilerin davranışlar sergiledikleri anlatıldı. Polis ekiplerinin yaklaşması hakkındaki şüphelilerin kaçmaya başladığının belirtildiği iddianamede, şüpheli Ramazan A.'nın kaçarken çantayı attığı tabir edildi.

Çantayı verecekleri şüphelinin konfirmasyon yer aldığı anlatıldı

Çantanın alındığı ve şüpheli Ramazan A.'nın yakalandığının kaydedildiği iddianamede, çantanın arasında sigara paketlerinin olduğu, paketlere bakılınca arasında sert, eroin zerre bulunduğu, bunun patlayıcı olabildiği değerlendirilecek Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ile Bomba İnceleme ve İmha Şube Müdürlüğü'ne bilgi verildiği belirtildi. Kaçma sırasında otogara akıllıcasına kaçan şüpheli İbrahim Z.'nin otogarda müşterek otobüste yakalandığının anlatıldığı iddianamede, şüphelilerin çantayı konfirmasyon edecekleri ismin şüpheli Yaşar S. bulunduğunu söylemesi hakkındaki kontrol emek harcamaları yürütülmüş yer aldığı fakat şüphelinin o esnada kendisinin konfirmasyon yer aldığı kaydedildi.

“Getirdiğimiz malzemenin tabanca bulunduğunu sandım”

Şüpheli Ramazan A.'nın ifadesine arazi maruz iddianamede, “Ne PKK/KCK yıldırı örgütü ne de bambaşka müşterek yıldırı örgütü arasında tek devir çalışkanlık göstermedim. Bu teşkilat arasında çalışkanlık yayınlayan tek şahsı da tanımam. İbrahim Z.'yi çocukluğumdan bu yana bire müşterek mahallede büyüdüğümüz düşüncesince tanırım. Yaşar S. ile kısaca 2 ay evvela İbrahim Z. aracılığı ile tanıştım. Olay günü, arkamızdan, ‘dur polis' halinde müşterek ihtar duymamız hakkındaki kaçmaya başladık. Elimdeki çantayı biçim kenarında otopark etmiş müşterek arabanın dibine bıraktım ve kaçmaya bitmeme ettik. Çanta arasında bomba bulunduğunu tek halde bilmiyordum. Getirdiğimiz malzemenin tabanca bulunduğunu sandım. Bu vakası rastgele müşterek örgütsel çalışkanlık düşüncesince gerçekleştirmedim. İçerisinde patlayıcı özellik bulunduğunu muahharen öğrendiğim çantayı kılıç Yaşar S.'ye konfirmasyon edecektik. Bu çantayı sadece, İbrahim Z.'nin Fatih'te deniz hırsızı taksiyle gittiğimizde, 1.80 boylarında eş şahıstan aldığını biliyorum” söylediği anlatıldı.

“Korona virüsten ötürü desteğe gereksinimi bulunduğunu düşündüm”

İddianamede, ifadesine arazi maruz şüpheli İbrahim Z.'nin PKK yıldırı örgütü ile alakasının olmadığını söylediği ve “Benimle giriş başa yakalanan Ramazan A. narkotik işinden ötürü cezaevinde yattı, örgütsel müşterek faaliyeti veya irtibatı yoktur. Yaşar S. ile iş durumunda tanıştım. Yakalandığımız gün, Yaşar S. beni görüntülü aradı. Hal tefekkür sorduktan muahharen kendisinin koronadan ötürü temaslı bulunduğunu karantinada bulunduğunu hariç çıkamayacağını ve bana müşterek işinin düştüğünü söyledi.

Bugüne denli benden tek bilinçlilik istememişti. Ben de güneş tacı hastalığından ötürü desteğe gereksinimi bulunduğunu düşündüğüm düşüncesince iane ederim dedim. Daha muahharen bana Anadolu Yakasında müşterek arkadaşı olduğunu, ondan müşterek emanetini alıp namına getirmemi istedi. Yaşar S., buluştuğumuzda arkadaşının Aksaray'a geldiğini, Anadolu yakasına geçmeye icap kalmadığını söyledi. Arkadaşının benim adıma mülk gönderdiğini, adıma gönderilen paranın 875 dolar olduğunu, parayı Aksaray' da müşterek adresten alacağımı, paranın 650 dolarını arkadaşına vereceğimi, kalanın 100 dolarlık tarafını bozdurup göçüm parasını ödememi, bozulan paradan da kalanın bizlere kalacağını söyledi” söylediği kaydedildi.

“Adamın belinden yegâne tabanca çıkarıp bizlere vermesini bekliyordum”

Şüpheli İbrahim Z.'nin ifadesine arazi maruz iddianamede, “Emanetten kastının tabanca bulunduğunu düşündüm. Emanetini aldıktan muahharen evinin oraya gelip namına bırakmamı söyledi. Telefonu kapattıktan muahharen bana arkadaşının pozisyonu attı. Arkadaşının pozisyonu Fatih' te sahilde müşterek noktayı tanım ediyordu. Biz pozisyona akıllıcasına giderken Yaşar ağa bana buluşacağım arkadaşının belden aşağısını yayınlayan ayakkabısı ve pantolonunu gördüğüm müşterek fotoğrafını ve numarasını gönderdi. Buluştuğumuzda eş bizi çimlerin arasına götürdü. Bana fidan yapraklarının arasındaki yağız müşterek çantayı gösterdi ve gitti.

Ben çantayı görür görmez şüphelendim. Ben insanın belinden yegâne tabanca çıkarıp bizlere vermesini bekliyordum. Adam çekip gitti. Çantayı aldım, on paralık açıp bakmadım. Taksiciye bizi otogar kısmına götürmesini söyledik. Çanta ağırbaşlı yer aldığı düşüncesince çantanın içre ne işe yaradığını alçalma ettik. Yoldayken Ramazan'a çantayı açıp bakmasını söyledim. Ramazan da çantayı açtı ve çantanın içre bantlanmış müşterek kutuyu bana verdi. Kutu uslu müşterek sigara kutusuydu ama ağırbaşlı geliyordu. Ramazan bu kutulardan çantanın içre beş altı sayı elan bulunduğunu söyledi. Biz de Yaşar abinin ansızın aşkın önemsiz tabanca ve kurşun aldığını düşündük. Sonra çantayı kapattık” denildi.

“Yakalanmasaydık bu çantayı Yaşar ağabeye verecektik”

Çantanın içindekilerden şüphelendikleri düşüncesince polislerden kaçtıklarını kail şüpheli İbrahim Z.'ın iddianamede arazi alan ifadesinde, “Bu arada Yaşar ağa beni aradı ‘kardeşim ne he müşterek sayaç he gelemediniz' dedi. Bende, ‘ağabey sen bizlerden müşterek bilinçlilik istedin. Biz de senin işini gördük asistan ballanmak için. Polisler bizi kovaladı. Başımıza ne geldi' dedim. O da bana inanmadı. Bize kapının uğrunda beklediğini söyledi. Dalga geçtiğimi zannetti. Yaklaşık 5-10 dakika muahharen otogara geldi. Yaşar ağa otogara geldikten muahharen Ramazan'ı sordu. Bana matematik sormaya başladı. Sanki bu durumun etraflı sorumlusu kendisi değilmiş kabilinden bizi suçlamaya başladı. Tekrar emanetini istedi. Yaşar ağa ortadan kayboldu. Polisler geldi beni otobüsün içre yakaladılar. Ben yakalanmamıza etmen bulunan çantanın arasında bomba materyali bulunduğunu bilmiyordum. Bilmiş olsam ne olursa olsun bu işlere girmezdim. Yakalanmasaydık bu çantayı Yaşar ağabeye verecektik” söylediği anlatıldı.

Şüpheli namına 200 dolar verileceğini söyledi

İddianamede, Yaşar S.'un ifadesinde, “Cezaevinden dostum bulunan Esat Köksal arayarak, ‘Harem'de müşterek emanetim var, onu alabilir misin' dedi. Kendisine emanetin ne işe yaradığını sordum, o da bana yegâne tabanca dedi. ‘Pandemiden ötürü izleme kaydım bitmeme ediyor hariç çıkamam' dedim ama alabileceğimi söylemem hakkındaki bana bin 200 dolar mülk göndereceğini, 200 dolarının benim olduğunu, bin dolarını da emaneti verici şahsa vereceğimi anlattı ve telefonu bu halde kapattık. İlk evvela namevcut dememe rağmen, emaneti verecek arkadaşın acelesi yer aldığı halinde ısrarcı olması hakkındaki benim de aklıma İbrahim Z. geldi” söylediği kaydedildi.

“Bu işi hoppadak mülk düzeltmek gayeli tabanca bulunduğunu fikren yaptım”

Şüpheli Yaşar S.'nin ifadesinde, şüpheliler Ramazan A. ile İbrahim Z.'nin çantayı aldığını söylediği tamlanan iddianamede, “İbrahim de bana polislerin menfaatlerini kovaladıklarını kendisin de otogara kaçtığını söylemesi hakkındaki ‘yanıma gel' dedim. Buluştuğumuzda Ramazan'ın göçüm arasında çantaya baktığını arasında 8 sayı kutunun bulunduğunu söyledi. Bunun hakkındaki 1 nüsha tabanca beklerken, 8 nüsha kutu çıkınca korkmaya başladığımdan müşterek an evvela otogardan çıkmayı öneri ettim.

Ramazan'ın yakalandığını bildiğinden kendisinin adını vermiş olabileceğini düşüncesince otogardan büyümek istemedi. Bu insanların narkotik kullandığını bildiğimden uyuşturucunun tesiri altında beni kandırdıklarını fikren kızdım. Yoldayken Esat K.'yi arayarak ‘bana 1 sayı silahtan bahsettin fakat çantada 8 nüsha tabanca varmış, yaktın bizi kollar yakalandı ‘dedim. Haberlere baktığımda İçişleri Bakanının açıklamalarını gördüm ve etraflıca araştırdığımda haberlerdeki insanların giriş harflerinden İbrahim Z. ve Ramazan A. olduklarını anlamam hakkındaki taksiye binerek Bakırköy Adliyesi'ne konfirmasyon ballanmak düşüncesince gittim. Emanetin tabanca bulunduğunu sanıyordum beni, İbrahim Z. ve Ramazan A.'yı şuursuzca kandıran Esat K.'dir. Bu işi hoppadak mülk düzeltmek gayeli tabanca bulunduğunu fikren yaptım” denildi.

Bombanın Suriye'de hazırlanarak, kuryeler ile İstanbul'a göndermiş yer aldığı anlatıldı

Savcılıkça hazırlanmakta bulunan iddianamede, ele geçirilen malzemeler üstünde meydana getirilen görüngü noktayı incelemesi sonucunda, bombanın canlılar üstünde öldüren ve yaralayıcı, cansızlar üstünde yakıcı, tahripkâr ve bozma edici özelliğe cemaat bulunduğunun anlaşıldığı kaydedildi. İddianamede, malzemeler üstünde Ankara Kriminal Daire Başkanlığınca meydana getirilen incelemelerde, PKK/KCK silahlı yıldırı örgütü çeşidinden hazırlanmakta bulunan bombalara benzeri özellikte olduğu, bombalar üstündeki tanımlı telefonlardaki gümüş kartların HTS incelemesi kararında çevir sesi ve temel detayları delik önüne alındığında sinyallerin evvela kere Şanlıurfa Suruç üstünde alınması, İbrahim Z.'ye bombayı konfirmasyon fail şahsın kullandığı GSM hattının evvela kere Hatay son sahasında temel vermesinin giriş başa değerlendirilmesi sonucunda, bombanın Suriye'de hazırlanarak kuryeler yoluyla İstanbul'a göndermiş yer aldığı vurgulandı.

Kurye ile şüpheli Yaşar S.'ye göndermiş yer aldığı anlatıldı

Şüpheli Yaşar S.'nin ifadesinde güzeşte Esat K.'nin Suriye'de bulunduğunun ve karşı tahkikat neticesinde çıkartıldığının anlatıldığı iddianamede, arkadaşı Yaşar S. ile bağlantı kurması neticesinde kimliği belirleme edilemeyen kurye suretiyle Yaşar S.'ye gönderilmesinin amaçlandığı kaydedildi. Şüpheliler Ramazan A. ile İbrahim Z.'nin beyanlarının onur edilmektedir bulunduğunun anlatıldığı iddianamede, dü şüphelinin de PKK/KCK veya ayrıca müşterek silahlı yıldırı örgütü ile bağlantı ve iltisakının olduğuna bağlı tespitin bulunmadığı, rastgele müşterek ikisinin de şüpheli Yaşar Samur çeşidinden kurye şekilde kullanıldığı ve bulundurulması haram müşterek pırtı alacaklarını bildikleri belirtildi. İddianamede, şüpheli Yaşar Samur'un gelip konfirmasyon yer aldığı an öncesinde telefonunu sıfırladığına bağlı beyanı ve bu bildirme ile ahenkli sayısal tetkik raporu, konfirmasyon alacağı malzemeyi tabanca şekilde düşünmesi değerlendirildiğinde, teşkilat bağlantı ve kavuşma silahlı teşkilat yerine zeval işlediği öne sürüldü.

İddianamede, şüpheliler İbrahim Z., Ramazan A.'nın, ‘tehlikeli maddelerin sellemehüsselam şekilde bulundurulması yahut el değiştirmesi' suçundan 4 yıldan 8 yıla kadar, şüpheli Yaşar S.'nin ise ‘tehlikeli maddelerin sellemehüsselam şekilde bulundurulması yahut el değiştirmesi' ile ‘örgüt üyesi olmamakla giriş başa örgüte yardım' suçlarından 19,5 yıldan 39 yıla denli hapisle cezalandırılması arzu edildi. Savcılıkça hazırlanmakta bulunan iddianame İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianame benimseme edilmiş yer aldığı takdirde, şüpheliler gelecek günlerde bilgili karşısına çıkacak.

İrem Demir - Sema Demir

 


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ