USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İstismar mağduru çocuklardaki travmanın tesiri ÇİM ile azaltılıyor

Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi (ÇİM) ile istismara uğramış olduğu melhuz evlatların gerekseme duyduğu gelişigüzel çeşit adli, tıbbi ve toplumsal işlemler yegâne merkezde gerçekleştiriliyor.

İstismar mağduru çocuklardaki travmanın tesiri ÇİM ile azaltılıyor
27-01-2022 13:56
Trabzon

Adalet, Sağlık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) işbirliğinde çalışkanlık yayınlayan Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi (ÇİM) ile istismara uğramış olduğu memul çocukların gerekseme duyduğu herhangi nezdinde çeşit adli, tıbbi ve toplumsal işlemler yegâne merkezde gerçekleştiriliyor.

KTÜ Adli Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Seçkin Güven Kırcı, AA muhabirine, Türkiye'de 53 ÇİM olduğunu söyledi.

Yaklaşık 10 şahsiyet ekiple misyon verdiklerini tamlayan Kırcı, "Çocuk istismarında rüçhan maksadımız çocuğun travmasını en organ indirgeyebilmek. Özellikle çocuğun faziletkâr faydasını gözetiyoruz ve evladı bu vakayla ilişik minimum etkilenir vaziyette tutmaya hız gösteriyoruz." dedi.

Kırcı, ÇİM'e getirilen kıygın evlatların yegâne seferde anlatım verdiklerini aktararak, "Mutlaka nezdinde adli görüşmeci ve eş görüşmecisi evladı karşılıyor. Çocuk alengirli nezdinde odada adli görüşmeciye ifadesini yegâne seferde veriyor. İfade esnasında alengirli odanın gayrı tarafında savcı, avukat, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne ilişkin toplumsal incelemeci, bütünü baş başa evladı dinliyor. Çocuğun ifadesi hem görsel bununla beraber ünlü adına yük dibine alınıyor." niteleyerek konuştu.

Uygulamanın, çocuğun önceki uygulamalarda oluşan fazladan travmalarını gene yaşamasının önüne geçtiğini vurgulayan Kırcı şu biçimde bitmeme etti:

"Önceden çocuk hem manşet merkezinde anlatım veriyordu, savcıya ayrı anlatım veriyordu, yoklama düşüncesince hastaneye geliyor, doktora gene vakası anlatıyordu, gene mahkemeye çıktığında nezdinde kez elan anlatıyordu. Her seferinde çocuk yaşamış olduğu bu ağırbaşlı travmayı gene yeniden berhayat olmak mecburiyetinde kalıyordu. Bunun ÇİM ile önüne önceki olduk. Çocuk burada nezdinde kez bu ifadeyi verdikten sonradan gene travmatize olmuyor."

"Afişe olmamaları, yaftalanmamaları gerekiyor"

Ardından çocuğun rehabilite sürecine geçtiklerini özetleyen Kırcı, "Çocuğun psikiyatrik yardıma gereksinimi var ise onu sağlıyoruz, çocuğun eşeysel yoldan bulaşıcı emraz açısından tedavilerine başlanıyor, istenmeyen hamilelik olmasın niteleyerek kontrasepsiyon uygulamalarını yapıyoruz. Sosyal tetkik uzmanı değerlendirmesi kararı çocuğun gideceği noktayı belirleme ediyoruz. Eğer görüngü eş içi istismar vakası ise çocuk yurda alınıyor. Çocuk minimum travmatize olacak biçimde atlatmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Kırcı, gizliliğe aşırı nazarıitibar ettiklerinin altını çizerek, "Bu evlatların katiyen yaftalanmamaları gerekiyor. Ne eyvah ki istismar mağduru füru nezdinde ahir istismar açısından aşırı elan riziko altında bulunan gruplar. Onun düşüncesince banko duyulmuş olmamaları, yaftalanmamaları gerekiyor. O nedenden dolayı tığ merkezimizde banko tablo kullanmıyoruz, o merkezin ne iş yaptığını haricen bakanın anlamaması düşüncesince uğur boncuğu tablo asmıyoruz." halinde konuştu.

Mağdur evlatların verileri sayrılarevi yük sisteminde toprak almıyor

İstismar mağduru çocuğun uğur boncuğu zatî verisinin sayrılarevi yük sisteminde toprak almadığına nazarıitibar çekici Kırcı, "Onlara numaralar veriyoruz, füru numaralar üstünden sayrılarevi yük sistemine giriliyor ve banko evlatların elan ahir yaşamlarında, istismar vakasının başlarından geçtiğini duyulmuş edecek nezdinde harekette, işlemde bulunmuyoruz ve bu gizliliği sonuna derece sağlamaya çalışıyoruz." bilgisini paylaştı.

Kırcı, Adli Tıp Ana Bilim Dalı adına kendilerine yılda averaj 200 yöreleri çocuk istismarı vakası geldiğini belirterek, 2020 senesinde koronavirüs salgını kısıtlamalarıyla başvurma sayısının yüzdelik 40 azalış gösterdiğini söyledi.

Dr. Öğretim Üyesi Kırcı, "Aslında bunu çocuk istismarında hadise sayısında nezdinde eksilme adına değerlendiremiyoruz. Bunun, yasaklara ilişkin adına evlatların vaziyeti anlatabilecekleri mercilerle ilişkilerinin kesilmesi dolayısıyla azaldığını düşünüyor, vakaca azaldığını düşünmüyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ