USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

‘İzinsiz Bank’ davasında tosuncuktan savunma: 'TDK’ya göre bank kelimesi oturaktır'

Binlerce bireyin dolandırıldığı Çiftlik Bank sistemindeki ‘Bank' ismini destursuz kullandıkları sebebi öne sürülerek “5411 mahdut Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 3 yıla denli delik isteğiyle yargılanan ‘tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın savunmasında, “Türk Di

‘İzinsiz Bank’ davasında tosuncuktan savunma: 'TDK’ya göre bank kelimesi oturaktır'
01-03-2022 14:55

‘Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın, binlerce kişiyi dolandırdıkları Çiftlik Bank sistemindeki ‘Bank' ismini destursuz kullandıkları nedeni öne sürülerek “5411 önemli Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 3 yıla denli hapishane isteğiyle yargılanmasına bitmeme edildi. Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi'nde tanıdık duruşmaya, bambaşka suçtan mevkuf Mehmet Aydın ve Fatih Aydın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, sızlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) avukatı ile maznun Mehmet Aydın'ın avukatı salonda anık bulundu.

“Banka yönünde kullanılmadı”

Duruşmada savunma karşılayıcı maznun Fatih Aydın, “Çiftlik Bank ismi ortak resim ismiydi. Resmi ismi değildi. Banka yönünde kullanılmamıştır” dedi. Sanık Mehmet Aydın ise, “BDDK'nın esas dava açması gerekenler bizim Çiftlik Bank tabelasını kullanmamızı bildirme fail belediyelerdir. Ben bu firmayı kurduğumda cebimde 10 bin TL sermayem vardı. Ben Türk Patent Enstitüsü'ne başvurdum ve ‘bu ismi bildirme etmek istiyorum' dedim. Onlar da ortak mahzur görmedi. Ve Çiftlik Bank markasını adıma tescil ettim. Marka ismini 18 ay süresince kullandım. Reklamını da yaptım. Ben millî kanallarda, web sitelerinde reklamını yaptım. Tesislerinde bu ismi tabelalarda kullandım. Herhangi ortak dava çıkamadı” dedi.

“TDK'da bank kelimesi oturak anlamına geliyor”

Bu süreçte namına tek uyarma yapılmadığını tamlayan sanık, “Hakkımda davalar açılınca bu dava da açıldı. Bankacılık Kanunu'nda veznedar ibaresinin kullanılması yasaklanmış. Halbuki ego bank ibaresini kullandım. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde bank sözcüğünün manası otopark ve bahçelerde geçer not oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim, bambaşka ortak şeyi de kastetmiş olabilirim. Ancak ego veznedar ibaresini kullanmadım” diyerek konuştu.

“Banka izlenimi oluşmuştur”

Bunun hakkında gır meydan BDDK avukatı, “Banka isminin kullanılmasıyla töhmet oluşmuştur. Banka izlenimi oluşmuştur. Sanık beyanında veznedar ismini değil bank ismini kullandığını söylemiştir. Yabancı dilde veznedar anlamına mevrut bank sözcüğü kullanılmıştır. Suç maddesel açıdan gerçekleşmiştir” dedi. Sanık Mehmet Aydın'ın avukatı Mehmet Keske ise, müvekkilinin mülk bildirme etme yatırma anlamında tek reklam yapmadığını, hoppadak hayvancılık faaliyetleri ile ilişik reklam yaptığını söyledi.

Ara kararını gerçekleştiren mahkeme, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak, reklamların ne millî kanallarda yayınlandığının kanallardan sorulmasına, Çiftlik Bank ismi altında meydana getirilen faaliyetlere müteallik açılan internet sayfalarına bağlı belirleme yapılmasına ve deyiş oluşturulmasına değişmeyen verdi. Mehmet Aydın'ın Çiftlik Bank hesabına müteallik rastgele ortak bellik buluş belgesi başvurusu yapılıp yapılmadığının da Türk Patent Enstitüsü'ne sorulmasına mütehakkim mahkeme, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi düşüncesince erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı çeşidinden hazırlanmakta bulunan iddianamede, Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın Fame Game Ticaret Sanayi A.Ş., Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Ltd. Şti. ve Fame Game Softwar Ltd. Şti isminde firmaların yetkilileri oldukları anlatılıyor. Sanıkların yetkilisi oldukları şirketlerle ilişik Çiftlik Bank organizasyonu ismi altında internet sayfası süresince icra ettikleri paylaşımlarda, bu kombinezon çeşidinden satın alınıp işletildiği tamlanan tesislerde, bu organizasyonun ticari markasını haiz mamüllerin üstünde ortak dönem millî bulunan televizyonlarda yayınlanan reklamlarda, ‘Bank' ifadesini kullandıkları belirtiliyor.
BDKK raporunda da açıklanmış olduğu biçimde sanıkların, ‘Bank' ifadesini kıymetlendirmek düşüncesince 5411 önemli kanun layıkıyla ilişik kurumlardan rastgele ortak müsaade almadıklarının belirleme edildiğinin kaydedildiği iddianamede, sanıkların rastgele ortak biçimde müsaade almadan ‘Bank' kelimesini yetkilisi oldukları firmaların tanıtımlarında, mamüllerin üstünde ve reklamlarında kullandıkları vurgulanıyor. İddianamede, sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın'ın “5411 önemli Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 1 yıldan 3 yıla denli hapsi isteniyor.

Gamze Erdemir
 

İLGİLİ HABER
Tosuncukun ağabeyi Fatih Aydın Çiftlik Bank davasında tutuklandı ‘Tosuncuk’un ağabeyi Fatih Aydın Çiftlik Bank davasında tutuklandı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ