USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kalın: Rusya-Ukrayna krizinde liderlerin mütalaa ve diplomatlık çabaları ciddi önemde

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Rusya-Ukrayna krizine bağlı "Liderlerin devreye girerek etüt ve diplomatlık eliyle kırma anlamında birlikte efor harcama etmesi ciddi önemde. Cumhurbaşkanımızın bu görevi baş döndürücü çalışan biçimde oynayacağını düşünüyorum." de

Kalın: Rusya-Ukrayna krizinde liderlerin mütalaa ve diplomatlık çabaları ciddi önemde
08-02-2022 09:24
Ankara

İbrahim Kalın, A Haber'de gösterilen "Sebep Sonuç" programında gündeme bağlı değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Kovid-19 testi fazlalık çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve aynısı Emine Erdoğan'ın afiyet özelliğine bağlı soruya Kalın, "Sağlık vaziyeti oldukça iyi. Doktorlarımızın öngörüsü Kovid-19 testinin ortak dü çağ içinde negatife döneceği yönünde. Cumhurbaşkanımıza ve hanımefendiye afsun ediyoruz. Evden telefonlarla görevine bitmeme ediyor." diyerek konuştu.

Erdoğan'ın huzur olsun dileklerini ileten evren liderleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğini kail Kalın, bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile hoppadak ortak "geçmiş olsun" görüşmesi yapmadığını, Ukrayna meselesinin de ele alındığını anlatım etti.

Türkiye'de de ortak dü ağır ve fena ayrıklık dışarı siyasal naziklik gereği huzur olsun dileklerinin iletildiğini ve bunlara mukabelede bulunulduğunu dile getiren Kalın, bunun baş döndürücü elleme bulunduğunu vurguladı.

Ukrayna-Rusya krizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'ya gerçekleştirdiği görüşme ve Ukrayna-Rusya krizindeki arabuluculuk teklifinin yansımaları sorulan Kalın, laflarını şu halde sürdürdü:

"Çok eleştiri ortak çağda işlenmiş eleştiri ortak ziyaretti. Ukraynalılar akıbet adım memnunlar. NATO üyeleri ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg akıbet adım memnun. Cumhurbaşkanımız, orada baş döndürücü dengeli, ortak manada ortalığı toparlayıcı, herkesi mahsus ortak vasatta, uygun olanda ortak araya getiren ortak sağ açıklık sondu. Bu yönde mesajları verdi. Bu krizin çözülmesiyle ilişik Türkiye, NATO üyesi ortak abuhava namına ayrımsız anda hem Rusya hem de Ukrayna ile aracısız görüşebilir ve elleme ilişkileri bulunan biricik abuhava dersem abartmış olmam. Cumhurbaşkanımızın zatî liderler diplomasisi açısından bakmış olduğunuzda banko nevi şahsına mahsus ortak durumla gönül rahatlığı karşıyayız. Avrupalı liderlerin, Amerika Başkanının Rusya Devlet Başkanı ile kurduğu birlikteliğin mahiyeti başka, Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomasinin ve liderler diplomasisinin tesiri değişik başka. Ziyarette Ukrayna'nın arazi bütünlüğü ve siyasal donanmasına meydana getirilen aksan ancak ayrımsız sürede Rusya ile bundan sonraları yürütülecek müzakerelerin çerçevesini tespit yönünden da baş döndürücü stabil ortak durum ortaya konuldu."

"Putin'in anne maksadı Ukrayna değil"

Kalın, Ukraynalıların "Savaş geldi, geliyor, Rusya karışma etti, ediyor" söylemlerinden erinçsiz olduklarını bundan böyle havadan anlatım etmeye başladığını dile getirdi.

Böyle ortak riskin değme devir bulunduğunun altını çizen Kalın, şunları söyledi:

"Bu durumun ne genişliğinde realist bulunduğu baş döndürücü elleme değerlendirilmeli. Bu durumun siyasal ve konuşu neticeleri var. Bunları da dikkate kabul etmek gerekiyor. Teskin edici, gerilimi düşürücü ortak yaklaşımın ortaya konması gerekiyor. Temel istifham şu: Soğuk Savaşın sona ermesinden 30 sene sonraları bu jeopolitik balans düzeni baştan tam olarak kurulacak? Burada Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanımızın özelde oynayacağı gösteriş baş döndürücü kritik. Çünkü bu proses içinde Rusya Batı ittifakı karşısında ortak noktaya geldi. Batı ittifakı Amerika, NATO başka düzenlilik endişeleri ile akım ayar bir vaziyete geldi. Aradaki ara baş döndürücü açıldı. Şimdi bunu gine ortak derleyip toparlayacak ortak perspektife, zemine, liderliğe gerekseme var. Burada bence Putin'in anne maksadı Ukrayna değil, Batı ile oturup baştan kesim yapmak. Özellikle de Amerika ve NATO ile."

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ortak araya getirme teklifinin baş döndürücü eleştiri bulunduğunu dile getirdi.

Putin'in de Türkiye'ye görüşme gerçekleştireceğini anımsatan Kalın, "Liderlerin devreye girerek bu süreci etüt ve diplomatlık kanalıyla bozma yönünden ortak efor gider etmesi eleştiri önemde. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızın bu görevi baş döndürücü çalışan ortak halde oynayacağını düşünüyorum. Türkiye'nin teklifiyle, beklenen ortak savaşın, işgalin yahut benzeşim ortak fena vaziyeti ortadan kaldıracak zemini oluşturacağını düşünüyorum. Bütün ihtimalleri dikkate almalıyız. Müzakere sürecinin hızlandırılmasında yarar var. Cumhurbaşkanımızın meydana getirdiği teklifin ve benzeşim tekliflerin yaşama geçirilmesi düşüncesince her insanın buraya az buçuk odaklanması lazım." diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları

Kalın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gine Cumhurbaşkanı seçilme hakkına bağlı meydana getirdiği açıklamanın sorulması üzerine, "İki seçilme hakkı var. Önümüzdeki yıl, 2023'te seçilme hakkı var. Bununla ilişik türel ortak ağız dalaşı falanca bahis konusu değil. Şu anda odaklandığımız nesne 2023 seçimlerinden doyurmak ortak halde çıkmak." ifadelerini kullandı.

Enflasyonla mücadele

Elektrik faturalarıyla ilişik vatandaşların şikayetlerinin bulunduğu hatırlatılan Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın millete akıbet hitabında bu mevzuya bağlı kodifikasyon yapılacağını açıkladığını anımsattı.

Kullanılan kilovat çağ kotasının 150'den 210'a çıkartılmak şekli ile göreli de olsa ortak rahatlamanın olacağını aktaran Kalın, "Cumhurbaşkanımız talimatlarını verdi, süreci yakından strateji ediyor. Burada esas mebde vatandaşımızı enflasyona ezdirmeyecek adımları acele halde atmak. Neticelerini benzeyen sürede göreceğiz. Vatandaşın yükünü hafifletecek acemi adımlar atılacak." dedi.

İsrail ile ilişkiler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Ne değişti de İsrail ile normalleşme adımlar atılıyor?" sorusu üzerine, mütebeddil ortak şeylerin olduğunu, en önce kısaca 15 salname emektar İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu periyodunun İsrail'de kapandığını kaydetti.

İsrail'de acemi kurulan hükümetin ayrımlı unsurları ortak araya getirdiğini, hükümette huzur el Filistinli ortak grubun da arsa aldığını anımsatan Kalın, şunları kaydetti:

"Bir değiş oldu. Olumlu yaklaşım var. Buna mukabelede mevcut olmak oldukça uygun ve anlamlı. İsrail ile ilişkilerimizde dü esas format var. Bir ekonomi, ticaret, gezim erke kabilinden boyutları, ortak de Filistin meselesi var. Biz bunu da İsrail kısmına baştan sona açıkça yürekle anlatım ettik. Filistin davası ortak hak davasıdır. Bu mevzuda hem Cumhurbaşkanımızın hem hükümetin hem milletimizin hassasiyeti ortadadır. İki devletli çözümün yaşama geçirilmesi, Mescid-i Aksa'nın, Kudüs'ün statüsünün korunması mevzularındaki hassasiyetlerimize gönül rahatlığı İsrail tarafında müspet ortak yaklaşım ortaya konulduğuna değgin proses görüyoruz. Mart kocaoğlan içinde İsrail'den ortak ziyaretin olmasının hem düet ilişkilerimiz hem de Filistinliler açısından müspet olacağını düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ