USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kalın: Türkiye Rusya-Ukrayna gerginliğinin çözümünde gelişigüzel çeşitli görevi oynamaya hazır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, Rusya'nın Ukrayna'ya dirlik birlikte askeri harekatının sonuçlarının şişman ve geriye döndürülemez olacağını belirterek, Türkiye'nin probleminin çözümü düşüncesince değme ayrışık görevi oynamaya anık bulundu

Kalın: Türkiye Rusya-Ukrayna gerginliğinin çözümünde gelişigüzel çeşitli görevi oynamaya hazır
19-01-2022 10:20
Greater London

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın, endişe kuruluşu Circle Foundation kabilinden planlı Rusya ve Ukrayna arasındaki huzursuzluğun Avrupa ve NATO'ya mümkün tesirleri dair meydana getirilen birlikte online panelde konuştu.

Konunun birlikte süredir gündemde olduğuna ve gerilimin tırmandığına ayraç fail Kalın, Türkiye'nin de gelişimleri şişman birlikte endişeyle izlem ettiğini, bu huzursuzluğun birlikte riskler getirdiğini söyledi.

Türkiye'nin Ukrayna'da yahut Rusya ile Ukrayna ortada rastgele birlikte askeri harekat, arbede yahut harp istemediğini vurgulayan Kalın, "Ukrayna'nın yer bütünlüğünü, politik egemenliğini ve içtimai bütünlüğünü dört dörtlük yerine destekliyoruz." dedi.

Ankara'nın dünkü birlikte harp kıymetlendirmek istemediğini; Suriye'de, Irak'ta ve dünyanın öteki yerlerinde aldığı kadar bunu gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, dü tarafa da ölçülülük çağrısı yaptı.

Ancak bulunan sorunun, Rusya-Ukrayna arasındaki huzursuzluğun ötesinde birlikte boyutu bulunduğunu kail Kalın, Soğuk Savaşı'n arkası sıra güzeşte 30 yılda jeopolitik gerçeklerin geldiği noktaya ayraç etti.

"Gerçek ve şümullü birlikte diyalog rastgele birlikte zamankinden elan acil"

Kalın, Rusya'nın jeopolitik parametreleri baştan tanımlama anlamında talepleri bulunduğunu vurgulayarak, bulunan akse çözülse üstelik gitgide dünkü gerilimler, anadan görme harp şeklinde olmasa üstelik sahada hareketlilikler, hamleler yahut ayrı ayrı gözdağı değerlendirmeleri olabileceği dair uyardı.

Rusya ile Batı ittifakı arasındaki diyaloğun daha başladığı, meğerse bunun elan evvel yapılması icap ettiğini fakat Rusya'nın Kırım'ı işgali dolayısıyla sekteye uğradığını tamlayan Kalın, sonuncu hal düşüncesince jeopolitik problemlerin giderilmesinin önemine dikkati çekti.

İki tarafın da düzenlilik tehdidi algıları olduğunu, Rusya'nın Batı'yı "arka bahçesinde birlikte şeyler planlamakla", Batı'nın da Rusya'yı "istikrarı bozan birlikte çelim olmakla" suçladığına ayraç fail Kalın, "Bu sebeple ciddi, asıl ve şümullü birlikte diyaloğun rastgele birlikte zamankinden elan aceleci bulunduğunu anlamamız icap ettiğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bunu yaparken, Ukrayna'nın yer bütünlüğü, politik istikrarı ve bunların korunmasının sebep Rusya'nın da çıkarına olabileceği dirlik Ruslarla aşırı bariz birlikte biçimde konuşulması icap ettiğini vurgulayan Kalın, "Bu bakımdan, maksimalist emperyalist yaklaşımlardan ve taleplerden kaçınmanın öneminin altını çizmenin; içten ve şümullü görüşmelerle birlikte cins modus vivendi (çatışan ortalık ortada sonuncu çözüme denli muvakkat anlaşma) bulmaya çalışmanın, bunu beyin ve sabırla yapmanın ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Türkiye gerilimi indirmek düşüncesince oynayabileceği rastgele birlikte çeşitli görevi oynamaya hazır"

Kalın, aceleci son beklenmesinin muvaffakiyetsizlik getireceğini vurgulayarak, "Bu cins büyük, levent boylu vadeli jeopolitik mesail düşüncesince aceleci analizör yok." değerlendirmesini yaptı.

Soruna hal bulunması mevzusundaki Türkiye'nin çabalarına yer veren Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hem Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile konuştuğunu belirterek, şunları söyledi:

"(Erdoğan) Hatta isterlerse rastgele birlikte ikisini de Türkiye'ye gelmeye, aralarındaki sorunları ve farklılıkları halletmek düşüncesince birlikte güruh hazırlamaya çağırma etti. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi indirmek düşüncesince oynayabileceği rastgele birlikte çeşitli görevi oynamaya hazır. Bunu hem Rusya hem de Ukrayna'nın dostu hem de birlikte NATO müttefiki yerine yapıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birlikte birçok hafta süresince Ukrayna'ya birlikte görüşme gerçekleştirerek Devlet Başkanı Zelenski ile görüşeceğini duyuran Kalın, "Aynı sürede neticeleri şişman ve art döndürülemez olacak rastgele birlikte çeşitli askeri harekattan gocunmak düşüncesince Ruslarla DOĞRU değini şeklinde olacağız." dedi.

"Giderek küsurat birlikte karamsarlığa kapılıyoruz"

Aynı panelde mütekellim ABD'nin emektar Kiev Büyükelçisi Steven Pifer ise Rusya'nın meydana getirilen görüşmelerde birtakımı talepler ilettiğini hatırlattı.

Bunların hakkıyla problemlerin çözümü şartıyla mı aksi taktirde reddedilmesini sağlayarak Ukrayna'ya dirlik birlikte harekat düşüncesince mazeret olması düşüncesince mi sunulmuş bulunduğu dair sorular bulunduğunu tamlayan Pifer, "Kremlin'in diyaloğu seçmesini umuyorum. Ancak birlikte paradigma analist, ego kendimi bu gruba müdahale ediyorum, esasta Rusların niyetinin Ukrayna'ya dirlik askeri harekata döşeme alıştırmak bulunduğu anlamında gittikçe küsurat birlikte karamsarlığa kapılıyoruz." şeklinde konuştu.

İngiliz vekil, AB'yi eleştirdi

Polonya kökenli İngiliz mebus Daniel Kawczynski de dava karşısındaki çözümüm dinamikleri ağız ağıza değiştirmekten geçtiğini tabir etti.

İngiltere'nin AB'den ayrıldığına ayraç fail Kawczynski, bu kapsamda Türkiye'yle başıboş ticaret, servet ve hizmetlerin başıboş dolaşımı üstünden ve Avrupa Birliği (AB) kabil uluslarüstü birlikte devlete müdahale olmaksızın NATO konsepti üstünden birbirlerini koruyabileceklerini söyledi.

Kendisinin Rusya yaklaşımının temelinde uyum, güç, gaye birliği, sert ve eş birlikte nağme bulunduğunu kaydeden Kawczynski, "Margaret Thatcher (Eski İngiltere Başbakanı ve Ronald Reagan'ın (eski Amerika Başkanı) 1980'lerin ortalarında bizlere öğrettiği buydu. Korkarım ki AB ile NATO arasındaki yaklaşım farklılığı dolayısıyla bundan uzaklaşıyoruz." dedi.

Kawczynski, NATO'yu elden askeri birlikte uyuşma yerine değil bire birlikte sürede hesaplı yazık açısından da birlikte çatı yerine baştan harlatmak gerektiği, bunun da NATO'yu AB konseptine müdahale etmemekten geçtiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ