USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kamuda etkin sözleşmelilere kadro öngören anayasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda ikrar edildi

Kamuda etkin 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 mahdut Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda ikrar edildi.

Kamuda etkin sözleşmelilere kadro öngören anayasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda ikrar edildi
17-01-2023 03:09
TBMM

Teklife göre, Diyanet İşleri Başkanlığı dışarlık teşkilatında havadan saylav imam-hatip ve saylav müezzin-kayyım şekilde fariza yapanlardan mukteza şartları taşıyanlar, Başkanlıkça duyuru edilecek yerlerde vazifelendirilmek kıl payı imam-hatip ve müezzin-kayyım unvanlı vazifeli kadrolarına atanabilecek.

Açıktan saylav imam-hatip ve saylav müezzin-kayyım şekilde fariza yapanların unvanlı vazifeli ekibine atanması düşüncesince düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 30 gündüz içre başvurma etmesi, geçerliliği bitmeme fail Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan tam puanı alması, yavuklu yahut kullanışlı sınavda kalburüstü olması gerekecek.

Memur kadrolarına atananların 4 sene süreyle bambaşka amme büyüklenme ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak. Yabancı uyrukluların, Milli Eğitim Bakanlığında düzgü kadro neticesinde ortaya çıkan hoca ihtiyacının amelî hoca istihdamıyla kapatılamaması hallerinde öğretmenlerin, hizmetine bölümsel zamanlı şekilde gerekseme duyulacakların, Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının, Devlet konservatuvarları artist tedris üyelerinin, İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının, aut kuruluşlarda ve iklim dışı teşkilatlarında makul bazısı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de mecburi durumlarda sözleşme ile istihdamları sağlanabilecek.

Sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak imtihan ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin yukarı sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, konum şöhret ve nitelikleri, sözleşme dağıtılma halleri, pozisyonların iptali, istihdama müteallik hususlar ile iklim dışı teşkilatlarında istihdam edilecek personel düşüncesince başkaca kazanmak kıl payı sözleşme asal ve usuller Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Yurt dışı teşkilatlarında bu omur kapsamında istihdam edilecek sözleşmeli personelin fonksiyon sözleşmesi süreleri, mecburi durumlarda finansal yılla hudutlu olma şartı aranmaksızın Cumhurbaşkanınca belirlenecek.

Bu biçimde istihdam edilenler, fonksiyon sözleşmesi esaslarına karşıt cereyan etmesi zımnında kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi yahut sözleşme devri içerisinde Cumhurbaşkanı neticesinde ile belirlenen istisnalar dışarı sözleşmeyi yegâne yönlü feshetmeleri şeklinde dağıtılma tarihinden, sözleşmeyi yenilememeleri şeklinde sözleşmenin bitiminden 1 sene geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemeyecek.

Devlet Memurları Kanunu'na yayıncı amme idarelerinde Cumhurbaşkanınca belirlenecek konum unvanlarında çalıştırılmak kıl payı işin eğreti olması şartı aranmaksızın sözleşmeli personel istihdam edilebilecek. Bu kapsamda istihdam edilen sözleşmeli personelden bire indinde kurumda 3 salname emek vermek süresini tamamlayanlar bu sürenin bitiminden itibaren 30 gündüz içre talepte bulunmaları şeklinde bulundukları yerde bire indinde unvanlı vazifeli kadrolarına atacak.

Bulundukları konum unvanı ile bire indinde unvanlı vazifeli ekibi bulunmayanların atanacağı kadrolar Cumhurbaşkanınca belirlenecek. Bu personel dirilik güvenliği ve esenlik nedenleri dışarı kazanmak kıl payı 3 sene süreyle bambaşka indinde yere atanamayacak. Memur kadrolarına atananlar, bire indinde yerde minimum 1 sene henüz fariza yapacak.

Bu kapsamda vazifeli kadrolarına atananların, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri fonksiyon süreleri, tahsil durumlarına gereğince yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla müktesep doğruluk maaş etap ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.

Memur kadrolarına atananlar, atandıkları kadronun finansal ve toplumsal haklarına göreve başladığı zamanı izleme fail ay aslında itibaren doğruluk kazanacak ve geçmiş pozisyonlarında aldıkları finansal ve toplumsal hukuk kendince rastgele indinde mahsuplaşma yapılmayacak. Bu kapsamda vazifeli kadrolarına atananlara iş sonu tazminatı ödenmeyecek.

30 gündüz içre başvuru, 60 gündüz içre atama

Teklife göre, 1 yıldan az süreli, ayın yahut haftanın bazısı günleri yahut günün makul saatleri kabilinden bölümsel zamanlı çalışanlar ile yükseköğretim müesseselerinin araştırma-geliştirme planlarında plan süreleriyle hudutlu şekilde çalışanlar dışarı kazanmak üzere, Devlet Memurları Kanunu'nun 4B ve bazısı anayasa ve anayasa mesabesinde kararnameler kapsamındaki sözleşmeli personel ile mahalli idarelerde fariza karşıcı sözleşmeli personelin, kanunun meriyet tarihinden itibaren 30 gündüz içre kayıtlı şekilde başvurmaları şeklinde vazifeli kadrolarına atanmaları gerçekleştirilecek.

Düzenleme ile mahalli idarelerde ekibe geçirilen personel, hoppadak mahalli idareler ortada naklen atanabilecek, ekibe geçirilen öteki personel ise sözleşmeli pozisyonda geçirilen süreler müdahale 4 fonksiyon yılını tamamladıkları tarihten itibaren aktarım hakkına eş olacak.

Teklife göre, 28 Kasım 2022'den ilkin sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar vazifeli ekibine geçebilecek.

Devlet Memurları Kanunu'na gereğince 4B kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan birileri pozisyonlarının vizeli yer aldığı örgüt ve birime, birileri ise Cumhurbaşkanınca belirlenen vazifeli kadrolarına alınacak.

İl hususi idaresi, şehremaneti ve ilişikli kuruluşları ile mahalli dalavere birliklerinde çalışan, umumi şartları taşıyanlar sözleşmeli personel şekilde çalıştırılmalarına asal tahsil edilen vazifeli ekibine geçirilecek.

Yazılı şekilde 30 gündüz içre başvurusunu yapanlar, bu özellik yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 60 gündüz içre kurumlarınca atanacak.

Teklife göre, 28 Kasım 2022'de askerlik, doğum, soy sop edinme, görevlendirme, parasız müsaade kabilinden nedenlerle görevlerinde bulunmayanlardan ait mevzuatına gereğince baştan hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlar da düzenlemeden yararlanacak. Bu eşhas düşüncesince başvurma ve atanmaya ilişikli süreler baştan hizmete alındıkları tarihten itibaren başlayacak.

Sözleşmeli sanatçıların ekibe alınması

Teklifle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde daima fariza karşıcı sözleşmeli sanatçılar ile bunlarla bire indinde yahut benzeşim görevleri namına getiren 4B kapsamında değişik finansal ve toplumsal haklara eş şekilde 1 yıldan az mevkut ve mevsimsel hizmetler kapsamında istihdam edilen sözleşmeli personel de daima fariza karşıcı sanatçılarla bire indinde statüye getiriliyor.

Buna gereğince yapılacak atamalarda kurumların gereksiz pozisyonları kullanılacak. Yeterli sayıda gereksiz konum bulunmaması şeklinde tayin yapılmasıyla beraberce konum kurma edilmiş sayılacak. Bu biçimde meydana getirilen atamalar, tayin işlemini izleme fail 1 ay içre unvanı, adedi, teşkilatı ve ünitesi belirtilmek kanalıyla Kamu Personel Bilgi Sistemi'nin bulunmuş yer aldığı kuruluşa bildirilecek. Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Kültür ve Turizm Bakanlığı izinli olacak.

Belediyelerdeki sözleşmeli personelin ataması

Belediye Kanunu'nda meydana getirilen değişiklikle mahalli idarelerde etkin sözleşmeli personelin atanması KPSS ile yapılacak. Buna gereğince sözleşmeli personelin işe katılması vazifeli kadrolarına geçmiş kere alınma usulüne yayıncı olacak. Sözleşmeli personelden 3 salname emek vermek süresini tamamlayanlar talepleri şeklinde sözleşmeli personel şekilde çalıştırılmalarına asal tahsil edilen vazifeli kadrolarına atanacak. Bu kapsamda vazifeli kadrolarına atananların 1 sene süreyle öteki amme büyüklenme ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak. Bunların sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri fonksiyon süreleri, tahsil durumlarına gereğince yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla müktesep doğruluk maaş etap ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.

Teklifle Sağlık Bakanlığı teşkilatında havadan saylav nine ve şvester şekilde fariza yapanların ekibe katılması da sağlanıyor.

Buna gereğince havadan saylav nine ve şvester şekilde fariza karşıcı ve kanundaki umumi şartları taşıyanlar düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 30 gündüz içre başvurma etmeleri halinde, Bakanlık kabilinden nine ve şvester kadrolarına atanacaklar. Bu özellik gereğince vazifeli kadrolarına atananların 4 sene süreyle bambaşka amme büyüklenme ve kuruluşlarına nakli yapılamayacak.

Başörtüsü tartışması

Bu arada, AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, teklifin, 31 Mart 2019'dan sonradan nahak yere iş sözleşmesi feshedilen bireyleri de kapsamasını istediklerini söyledi.

Cora, 2019'da AK Parti'den CHP'ye sabık İzmir Selçuk Belediyesinde indinde avrat personelin başörtülü yer aldığı sebebi öne sürülerek işten çıkarıldığını anlatım etti. CHP milletvekillerinin tepkime göstermesi üzerinde bunun kazı bulunduğunu dile getiren Cora, 2019 domestik seçimlerinden sonradan CHP'li belediyelerce işten çıkarılanların duruşma kararıyla işlerine dönmesine değişmeyen verilmesine karşın işe reddetme edilmeyenler bulunduğunu söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, CHP'nin belediyesine hakeza indinde ithamda bulunulamayacağını ve bunun benimseme edilemez bulunduğunu savunarak, şehremaneti başkanıyla görüştüğünü ve başörtülü yer aldığı düşüncesince işten atılmış yer aldığı tez edilen kişinin, Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu kurulması düşüncesince alındığını fakat departman kurulmayınca sözleşmesinin sona erdiğini belirtti.

Başörtüsü üstünden yöntem yapılmaması icap ettiğini anlatım fail Sındır, namına tepkime yayınlayan Cora'ya "Yazıklar olsun" dedi.

Gerçekleri dediğini anlatım fail Cora ile CHP'li milletvekilleri ortada mütekabil tartışma yaşandı.

Tartışmanın büyümesi üzerinde Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, toplantıya aralık verdi.

Aradan sonra, anayasa teklifinin görüşmeleri kalmış yer aldığı yerden bitmeme etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ