USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kılıçdaroğlu: 'Kanal İstanbul ihalesini alan olursa çok ağır bedeller ödeyecektir'

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, İstanbul İklim Vizyonu ve Revize İklim Eylem Planı'nın açıklanmış olduğu toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kanal İstanbul ihalesini on paralık kimesne almayacak. Alan olursa çok ağır bedeller ödeyecektir” dedi.

Kılıçdaroğlu: 'Kanal İstanbul ihalesini alan olursa çok ağır bedeller ödeyecektir'
05-11-2021 20:54

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin karbon yansız ve hava değişikliğine dayanabilen ortak şehir olma hedefi, hava kriziyle savaş kez haritası, İstanbul İklim Vizyonu ve Revize İklim Eylem Planı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu katılmış olduğu ve Müze Gazhane'de planlı programda açıklandı.

“Kanal İstanbul ihalesini on paralık kimesne almayacak. Alan olursa çok ağır bedeller ödeyecektir”

Konuşmasında Kanal İstanbul ihalesiyle ilişik Kılıçdaroğlu, “Kanal İstanbul ihalesini on paralık kimesne almayacak. Alan olursa çok ağır bedeller ödeyecektir. İster dâhilen gerek haricen bu coğrafyaya çıyanlık kılmak şartıyla oluşturulan ortak ihaleyi bir tanesi alıyorsa ve hava krizinin bu genişliğinde yayılmış şekilde konuşulmuş olduğu ortak dünyada siz hala İstanbul'a çıyanlık etmeye bitmeme edecekseniz ve bunun ihalesi açılacaksa, o ihaleye giren ağır bedeller ödeyecektir. Bunu her insanın bilmesini isterim. Dolayısıyla bu ihaleye kimesne girmeyecektir” dedi.

“İstanbul İklim Eylem Planı evveli şekilde 2018 senesinde hazırlandı”

Programda mütekellim İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Tüm evren denli İstanbul'un da iklime ilişkin çok ağırbaşlı risklerle erinç karşıya bulunduğunu biz biliyoruz. Bilim insanları, önümüzdeki çağda Dünya'da ateşlilik artışlarını 1,5-2 adım ile sınırlandırmazsak, ağırbaşlı felaketlerle erinç karşıya olduğumuza çevrik tembihler yapıyorlar. Daha biraz sene öncesine genişliğinde bu mevsimde kazaklar, paltolar giyer dolaşırdık deminden az henüz tişörtle, gömlekle geziyoruz. Çok değil biraz ay evvela Batı Karadeniz'de sellerde 82 yurttaşımızı kaybettik. Yaz ayları süresince hava değişikliğine ilişkin ateşlilik artışıyla bu arada Ege ve Akdeniz'de onlarca ormanımızda tutkun baskı ve haftalarca söndüremedik. İnsanlarımızı, ormanlarımızı, başka canlıları ve meskenlerini kaybettik.

Kuraklık ve yağışsızlık o da ayrı ortak sorun. İstanbul'da dü sene evvela çok disiplin ortak yağışsızlık yaşadık. Her güzeşte çağ yağışsızlık yaşamı çok ağırbaşlı ortak şekilde gözdağı ediyor. Marmara Denizi'ndeki müsilaj problemi hepimizi çok korkuttu, huzursuz etti. Hayatı bitirecek risklere etken bulunduğunu baştan sona bu arada gördük. Tedirgin olalım, korkalım.
İstanbul'da Akdeniz iklimine geçişi gözlemlemeye başladık. Küresel ısınmaya ilişkin şekilde buzullar eridikçe dünyanın rastgele manada düzeni allak bullak oluyor. Göreve geldiğimiz evveli günden itibaren İstanbul düşüncesince ortak hava gösterimi yapmaya başlamış ve evveli planı düzeltilmiş ederek İstanbul'un geleceğini etkileyecek çalışmalara başlamıştık. İstanbul İklim Eylem Planı evveli şekilde 2018 senesinde hazırlandı. Ne mevcut ki emektar emek vermek kısıtlanmış ortak gelişim hedefliyor ve dünyanın koşut hedeflerine uzlaşma sağlamıyordu. 2019'da göreve geldikten sonradan planda çabuk ortak gözden geçirme sürecine girdik. İstanbul'da data topladık, modelledik. Stratejik eylemlerimize ve hedeflerime baştan sona baş başa değişmeyen verdik.

İstanbul'un hava anayasasını belirlemiş olduk. İstanbul İklim Eylem Planımız Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı, Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı ve İstanbul Atık Yönetim Planı denli yöntem belgeleriyle baş başa yaşama geçmektedir.
Stratejik hedefimiz burada İBB'nin kâffesi yazı ve çalışmalarının hava eylemi perspektifi önceliğinde gerçekleştirilmesi, hava adaletinin sağlanması. Bu kapsamda 2050 senesinde karbon yansız hedefine erişebilmek düşüncesince azaltım yüzdelerini, 2030 yılına genişliğinde yüzdelik 52 kesin azaltım, 2040 yılına genişliğinde yüzdelik 89 kesin azaltım, 2050 yılına genişliğinde ise yüzdelik 100 kesin azaltım şekilde belirledik” dedi.

“İklim krizine erinç dayanabilen ortak şehir durumuna gelmezsek çok çetin ortak sahn geçireceğiz”

İBB Başkanı İmamoğlu, “İklim krizine erinç dayanabilen ortak şehir durumuna gelmezsek çok çetin ortak sahn geçireceğiz. Gıda ve su temininde yokluk yaşanacak. Orman yangını denli felaketlerin arttığını baştan sona baş başa göreceğiz. İstanbul Boğazı'nda bahir düzeyinin 75 santim yükselmesi riskiyle erinç karşıya kalacağız.
Bir taraftan İstanbul'un salname yağmur miktarı yüzdelik 12 oranında azalırken ortak taraftan da yağışlarının yoğunluğunun yüzdelik 59'a genişliğinde çoğalması bahis konusu olacak. Özellikle bunun oluşturacağı seller nazik enfrastrüktür ve erişim sistemleri düşüncesince hakkıyla iri ortak riziko oluşturacak. İstanbul'un biyoçeşitliliği azalacak” sanarak konuştu.

“Beton Kanal ekolojik dengeyi sırf bozacak”

Kanal İstanbul projesi ile ilişik mütekellim İmamoğlu, "Bütün bunların ilişkin İstanbul'un değişik ortak tehdidi henüz var. Beton Kanal dediğimiz ucube. Bu ucubenin şehrimize ekleyeceği heyecan tehlikelerden hakkıyla gır kılmak caba istemiyorum. Beton Kanal ekolojik dengeyi sırf bozacak, binlerce senedir edindiğimiz kültürel kalıt üstünde bulunmayan edici tesirleri ve facia riskini artıracak.

Kenti, camianın ve kâffesi canlıların dirim hakkını gasp fail ortak plan bulunduğunu Beton Kanal'ın halis muhlis arkadaşlarıma aktarma kılmak isterim. Beton Kanal'ın diyalekt ve global ortak hava tehdidi bulunduğunu da ifşa kılmak lazım. Beton Kanal hava krizini artırmakla kalmayacak, bu krize erinç alınmakta bulunan önlemleri de ne efsus ki şehrimiz namına kuvvetsiz hale getirecektir.

Türkiye'de C40'a organ bulunan evveli ve biricik belediyeyiz. 1,5 sene evvela başlattığımız icraat ve C40 ağının fen desteği ile 2050 senesinde İstanbul'un karbon yansız ve hava krizine dayanabilen ortak şehir adımları belirleyip konkre kez haritasını tanımladık." dedi.

Emre Sertdemir - Ömer Karaoğlu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ