USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kırmızı Işık’tan kadınlara yönelik eğitim atağı

Türkiye Vodafone Vakfı, hanımefendilerin şiddetten korunması neredeyse 8 sene evvel yaşama geçirdiği ‘Kırmızı Işık' uygulamasını geliştirmeye bitmeme ediyor. Uygulamaya sonuç adına Toplumsal eşey eşitliği' temalı eğitim videoları ve Şiddet Farkındalık Testi eklendi. Ye

Kırmızı Işık’tan kadınlara yönelik eğitim atağı
27-07-2022 10:05
Toplumsal değiş ve gelişmenin öncüsü olma hedefiyle çalışkanlık yayınlayan Türkiye Vodafone Vakfı, hanımefendilerin şiddetten korunması şartıyla 8 sene ilkin yaşama geçirdiği ‘Kırmızı Işık' uygulamasını dünkü özelliklerle geliştirmeye bitmeme ediyor. Kadınların şiddete sunulan kalmış bulunduğu anlarda polis kuvvetleri ve ya yakınlarına rahatlıkla çav verebilmesini sağlayıcı ve bugüne denli 371 bin el indirilen uygulamaya, bilirkişi görüşü alınarak hazırlanmakta bulunan ‘Toplumsal eşey eşitliği' temalı eğitim videoları ve Şiddet Farkındalık Testi eklendi. Her bir tanesi 1-3 zaman devam eden eğitim videolarında kadınlara ‘Neden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği', ‘Nedir Toplumsal Cinsiyet Eşitliği', ‘Biyolojik Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet', ‘Basmakalıp Yargılar' ve “Ben Ne Yapabilirim?” kabil mevzularda bilim veriliyor. Şiddet Farkındalık Testi kapsamında ise ‘Psikolojik Şiddet', ‘Fiziksel Şiddet', ‘Dijital Şiddet', ‘Ekonomik Şiddet' ve ‘Şiddet Algısı' hikayelerinde hanımefendilerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor. ‘Kırmızı Işık' kullanıcıları, dünkü katılan eğitim videoları ve farkındalık testinden parasız yararlanabiliyor.

Kadına yönelik şiddetin topu topu dünyada ehemmiyetli ortak dava bulunduğunu vurgulayan Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Dünya Bankası, hanıma yönelik şiddeti, değme 3 hanımdan bir tanesini hayatları süresince etkileyen toptan ortak müstevli yerine nitelendiriyor. Ağır ortak insanoğlu hakkı ihlali ve ağır ortak içtimai dava bulunan hanıma yönelik sefih hızla gelişen teknolojinin enerjisini kullanarak şimdi çalışan uğraş edilebileceğine inanıyoruz. Bu inançla geliştirdiğimiz ‘Kırmızı Işık' uygulamasıyla, hanımefendilerin şiddete sunulan kalmış bulunduğu anlarda polis kuvvetleri ve ya yakınlarına rahatlıkla çav verebilmesini sağlıyoruz. Bugüne denli 371 bin indirmeye vasıl uygulamamızın maaş averaj bin kullanıcısı bulunuyor.

‘Kırmızı Işık' uygulamamızı kullanıcı düşünüm ve geribildirimleri doğrultusunda daima geliştiriyoruz. Yapılan araştırmalarda, hanımefendilerin hız türleri kendisince farkındalıklarının düşüt bulunduğunu ve bu yönde ortak bilgilendirme gereksinimi bulunduğunu gördük. Uygulamamıza bütünleşmiş ettiğimiz eğitim videoları ve Şiddet Farkındalık Testi ile bu ihtiyaca karşılık vermeyi hedefliyoruz. Eğitimleri ve testi bitiren kadınlar, fiziksel, psikolojik, ekonomik, sayısal hız türlerinden hangisine sunulan kaldığını görebiliyor ve kararında nereye başvurması icap ettiğini öğrenip harekete geçebiliyor” dedi.

Acil numaralar biricik tuşla aranabiliyor

Yapılan açıklamaya göre, ‘Kırmızı Işık' uygulamasıyla mağdura yönelik geçmiş yardımın şimdi aceleci ve emeksiz ulaştırılması, bu sayede yasaklayıcı ortak el oluşturulması hedefleniyor. Uygulamaya çabuk hallerde ulaşılması maksut 3 can biricik tuşla kaydedilebiliyor. Şiddete sunulan küsurat kadınlar, biricik tuşla yakınlarına telefonla erişebiliyor ve tehlikede bulunduğunu bildiren ve nerede bulunduğu bilgisini içeren çabuk SMS gönderebiliyor. Alo 183, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı çabuk numaraları biricik tuşla aranabiliyor. En benzeyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nin adresleri ve telefonları harita üstünden bulunabiliyor. Kadınlar, şiddete sunulan kalındığında neler yapılabileceği ile ait bilgilere de erişebiliyor. Android kullanıcıları çabuk SMS ve çabuk kontrol fonksiyonlarını telefonlarının anasayfalarına pinleyebiliyor. Böylece gerekseme duyduklarında biricik tuşla bu fonksiyonlara erişebiliyorlar. Uygulamayı müşahede sakat kadınlar da kullanabiliyor. Kırmızı Işık'ın topu topu fonksiyonlarına iOS kullanıcıları düşüncesince Voice Over, Android kullanıcıları düşüncesince Talk Back erişilebilirlik seçeneği eklendi. Bu eklenti sayesinde, dokunmayla seçilen eleman okunarak ünlü geribildirim sağlanabiliyor. ‘Kırmızı Işık' uygulaması Apple Store ve Google Play'den parasız yerine indirilebiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ