USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kızılay’ın 5 tırlık yardım konvoyu Ukrayna’ya doğru yola çıktı

Türk Kızılay, Ukrayna'ya yardım düşüncesince harekete geçti. İçerisinde 210 metrekarelik umumi hedef çadırları, ailelerin barınmaları düşüncesince facia çadırları, yatak, battaniye, bebek battaniyesi kabil çabuk insanca yardım malzemeleri ile hıfzıssıhha malzemelerinin bul

Kızılay’ın 5 tırlık yardım konvoyu Ukrayna’ya doğru yola çıktı
25-02-2022 20:42

Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Hem Türk Kızılay Genel Başkanı kendisine bununla müşterek Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu'nun Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı sıfatımla dört başı mamur bölgedeki ülkelerin, müteessir devletlerin ve Avrupa'daki bu alana yardım edebilecek bulunan devletlerin Kızılhaç başkanlarıyla erte aceleci kodlu ortak şahika gerçekleştiriyoruz” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri harekatı başlatmasının peşi sıra siviller düşüncesince insanca yardım talebi gönderen Ukrayna Kızılhaçı'na Türk Kızılay dayanak eli uzattı. İçerisinde 210 metrekarelik umumi hedef çadırları, ailelerin barınmaları düşüncesince facia çadırları, yatak, battaniye, bebek battaniyesi, hab tulumu üzere aceleci insanca yardım malzemeleri ile hıfzıssıhha malzemelerinin bulunmuş olduğu 5 tır ve başkaca hareketli ağırlama aracı, İstanbul'dan zaman yola çıktı. Kızılay'ın Tuzla'daki Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nden yola çıkan tırlar düşüncesince gönderi töreni düzenlendi. Törene Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık da katıldı.

“Yarın aceleci kodlu ortak şahika gerçekleştiriyoruz”

“2014'ten beri yaşanmış bulunan krizde gördüğümüz insanca hareketlilikten aşırı henüz fazlasını birkaç devir içinde gözlemlemeye başladık” niteleyerek laflarına süregelen Kızılay Genel Başkanı Kınık, “Krizin yükseldiği günden itibaren dü tarafla irtibatımız bitmeme ediyor. Rus Kızılhaçı ile ve Ukrayna Kızılhaçı ile daim değinme halindeyiz. Ortamın risklerinden dolayı, sivillerin korunması, insanca yardım hatlarının belirgin tutulması, insanca yardım mensuplarının çatışmalardan minimum etkilenmesi düşüncesince hem çatışan taraflarla hem sahadaki insanca yardım unsurlarıyla koordinasyonumuzu sürdürüyoruz. Hem Türk Kızılay Genel Başkanı kendisine bununla müşterek Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu'nun Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı sıfatımla dört başı mamur bölgedeki ülkelerin, müteessir devletlerin ve Avrupa'daki bu alana yardım edebilecek bulunan devletlerin Kızılhaç başkanlarıyla erte aceleci kodlu ortak şahika gerçekleştiriyoruz. Ukrayna'daki bu çatışmaların geride bırakacağı insanoğlu ızdırabının aşırı aceleci ortak biçimde dindirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede Ukrayna Kızılhaç başkanıyla yapmış olduğumuz görüşmede Ukrayna Kızılhaçı bizlerden aşırı aceleci insanca yardım talebinde bulunmuş oldu ve sahaya Kızılay'ın bu mevzularda bilirkişi ekiplerinin zat ekiplerine dayanak vermesini dileyiş etti. Biz de aşırı aceleci ortak biçimde facia birimlerimizden 5 tır insanca yardım malzemesini yüklemesini yaptık. Çatışma bölgelerinde çalışan, insanca yardım uzmanı arkadaşlarımızla baş başa ortak ağırlama aracı, ve kılavuz gemisi taşıt ve enformasyon aracıyla baş başa 5 tırı demincek Ukrayna'ya doğru geçici ediyoruz. Malzeme kendisine bizlerden arzu edilen insanca yardım depolarının aceleci ve gezmen ortak biçimde kurulabilmesi düşüncesince sundurma tipi iri çadırlarımızdan arzu etmişlerdi. 210 metrekarelik sundurma tipi dört çadırımız, 105 metrekare sundurma tipi üç çadırımız, esasen onun ortak küçüğü bulunan 63 metrekare sundurma tipi üç çadırımızı alana irsal ediyoruz” dedi.

“Şu an 100 binin üstünde içeride evsiz artmış insanoğlu mevcut ancak bu sayının 1 milyon ile 5 milyona çıkmasından akıl ediliyor”

Konuşmasının devamında Kınık, “Şu an 100 binin üstünde içeride evsiz artmış insanoğlu mevcut ancak bu sayının 1 milyon ile 5 milyona çıkmasından akıl ediliyor. Ülke içindeki çabukluk sebebiyle. İnsanlar bombardımanlar dolayısıyla yer altı treni istasyonlarına ve sakıncasız sığınaklara gitmiş durumdalar. Bir bölümü bulundukları bölgenin riskinden çevre konutlarını ayrılma etmiş durumdalar. 51 bin 500 beniz hıfzıssıhha paketini, toplamda tahminî 300 bin kişiye dayanak verebilecek ortak kapasiteyi alana irsal ediyoruz. Bölgeye Bulgaristan ve Romanya üstünden ulaşacağız. Çernivtsi kapısından, hudut kapısından Ukrayna'ya gireceğiz. Daha sonradan Ivano- Frankivsk şehrinde konuşlanacağız. Ekiplerimiz de burada konuşlanacak. Bundan ahir insanca yardım operasyonumuzu da Ivano- Frankivsk'dan bitmeme ettireceğiz. Geçiş güzergahıyla ilişik kendisine çatışan taraflara araçlarımızın konuş bilgilerini ve takım bilgilerimizi iletiyoruz. Tekrar çağrıda bulunuyoruz. Çatışmalar yaşanırken insanca yardım faaliyetlerini sürdüren ekiplerin korunması arsıulusal sıcakkanlı ahbaplık gereği zorunludur. Sivillerin korunması arsıulusal sıcakkanlı ahbaplık gereği zorunludur. Bu manada çatışan tarafları, sivilleri ve sahadaki sivilleri korumaya etkin insanca yardım çalışanlarını korumaya ve sıcakkanlı ahbaplık normlarını gözetmeye çağırma ediyoruz.

Komşu devletleri de motamot Türkiye'de yaşadığımız, ölümden kaçan bireylere açtığımız bap üzere Ukrayna'nın komşularını da Ukrayna'dan onların ülkelerine ölümden kaçarak sığınan bireylere himaye sağlamaya çağırıyoruz. umut ederim sağduyu bilgili olur. Kızılay kendisine tığ Ukrayna'daki taharri memuru polis şahısların bu süreçten müteessir bulunan taharri memuru polis şahısların ve bire ortak biçimde Donbass alanından Rusya'ya sığınmış bulunan taharri memuru polis şahısların ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında değme dü tarafa da yardım taleplerimizi ilettik. Rusya Kızılhaç'ı bu mevzuyla ilgili zat kapasitelerinin ehliyetli bulunduğunu anlatım etti. Biz Ukrayna kabilinden mevrut talebi bu manada değerlendirerek yardımlarımızı o alana yönlendiriyoruz. Bundan ahir süreçte de yardımlarımız bitmeme edecek. Masum bireylere arkalamak talip hayırseverlerimizi de bu süreçte Kızılay kanalıyla alana el uzatmaya çağırma ediyoruz” sanarak konuştu. Ukrayna'ya yola çıkan tırların 3 devir içinde alana kavuşması bekleniyor.

Cem Güney Kılıç - Halit Arslan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ