USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

KKTC Başbakanı Sucuoğlu: Azerbaycan'ın KKTC'yi tanıması ehemmiyetli müşterek aşama olur

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Faiz Sucuoğlu, "Azerbaycan'ın, KKTC'yi tanıması ehemmiyetli birlikte etap olur." dedi.

KKTC Başbakanı Sucuoğlu: Azerbaycan'ın KKTC'yi tanıması ehemmiyetli müşterek aşama olur
13-01-2022 18:17
TBMM

Hükümetin kurulmasının arkası esna evvel Ankara'ya gerçekleştirdiği evvel resmi görüşme kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden onama edilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Faiz Sucuoğlu, AA muhabirine, gündeme bağlı değerlendirmelerde bulunmuş oldu ve soruları yanıtladı.

Türkiye'ye vardığında kendini evinde hissettiğini kail Sucuoğlu, evvel Ankara'da gelişigüzel devir bulunduğu üzere iri ortak misafirperverlikle karşılandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile yanında derinliğine devam eden görüşmeler gerçekleştirdiğini tamlayan Sucuoğlu, "Ayrı gayrımız yok. Oturduk, umumi değerlendirmelerde bulunduk; siyaseti, ekonomiyi, altyapıyı çalışmalarını değerlendirdik. Kendilerinin Kıbrıs'la ilgilendiren istimzaç yapmak istedikleri mevzular vardı, onları konuştuk, anlattım. Ağabey-kardeş biçiminde dobra ortak derinti oldu." sanarak konuştu.

Sucuoğlu, Ankara'daki temaslarına ilişkin, "Bu ısıdam ilgi, yüzlerdeki anlatım KKTC'ye de yansımış, dünden bu yana KKTC'de iri ortak bereket ve cümbüş var. İnşallah bu, gelişigüzel daim hakeza bitmeme edecek. Ankara'da olmuşuz, Lefkoşa'da olmuşuz, oda boncuğu ayırt görmüyoruz. Kendimizi burada gelişigüzel yönüyle Lefkoşa'daymışız üzere hissediyoruz. Orada da ezan sesi, burada da ezan sesi. Hiçbir farkımız yok." değerlendirmesinde bulundu.

KKTC ile Türkiye'nin, "iki devlet, ortak tane millet" bulunduğunu vurgulayan Sucuoğlu, şunları kaydetti:

"Bu, gelişigüzel daim böyledir. Azerbaycan'ı da karışma edersek 'üç devlet, ortak tane millet'. İnşallah önümüzdeki süreçte Azerbaycanlı kardeşlerimizle hem politik tıpkı zamanda kazançlı manada temaslarımız artar. Beklentimiz, başta karındaş olarak, bire ortak radikal geldiğimiz, bire ortak dili konuştuğumuz, bire ortak dini paylaştığımız Azerbaycan'ın da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıması. Bu, ehemmiyetli ortak aşama olur. Zaten kılıç de kararımızı verdik, bundan sonraları 'federasyon' yok. Bundan sonraları dü egemen, denktaş bereket statüsü uydurma konusu. Bu mevzuda Sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar'ın yalman duruşu, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın emniyetsiz desteği var."

"Önce politik istikrarı sağlamamız lazım"

KKTC'de, 23 Ocak'ta yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimi'ne ayraç fail Sucuoğlu, "Çalışmalarımız aşırı elleme gidiyor. Bu görüşme KKTC'de iri cümbüş yarattı. Ulusal Birlik Partisi (UBP) kendisine elzem dü noktamız var; KKTC'ye emin olmak ve gelişigüzel yönüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin paralelinde sürdürmek ve elbette ki Türkiye sevgisi. Bu ikisi, UBP'nin eğer olmazsa olmazı. UBP, bu yönde, yolda gidiyor." görüşünü paylaştı.

UBP'nin, 23 Ocak'ta ortak tane başına iktidara yetişme hedefine yer veren Sucuoğlu, şu biçimde bitmeme etti:

"Kapıyı tuttuk, ferah aralandı, inşallah açılır ve muvazene sağlanır. Bizim esasi üstünde durduğumuz özellik şudur; politik istikrar, kazançlı muvazene ve içtimai istikrar. Bunlar birbirini tamamlıyor, ortak zincir gibi. Dolayısıyla ilkin politik istikrarı sağlamamız lazım. Şu anda KKTC'nin en iri sıkıntısı, politik muvazene yönünde istek edilen noktaya gelmemesi. Bu, ağır ortak başağrısı yaratıyor. Benzetme olarak, hâlâ havadan anlaşılsın sanarak söylüyorum; '2002 önceleri Türkiye'. Koalisyonlar, daim er seçimler... 2002'de AK Parti'nin gelmesiyle ortak tane tümen istikrarı, vaziyeti görüyorsunuz. Altyapı, öteki gelişmeler yönünde çabucak Orta Doğu'nun biçim sağlayan ülkesi, evren gücü olma önünde dev adımlar atan ortak Türkiye Cumhuriyeti yaratıldı. Biz o derece iddialı değiliz, lakin istikrarı sağlarsak kazançlı manada ağır adımların atılacağına inanıyoruz. Ciddi atılımların, KKTC kazançlı refahını mahsus ortak seviyeye taşıyacağını, çıtayı yükselteceğini ve bunun kararı kendisine insanlarımızın adalet etmiş bulunduğu o kazançlı refaha ulaşacağını düşünüyoruz. Bütün kavgamız bu yönde. Tek başına erk olma gayemizin de anne nedeni budur. Yani istikrar; kazançlı istikrar, içtimai muvazene lakin bunun başı politik istikrar."

"Onlar ortak sondalama yaparsa kılıç dü sondalama yapıyoruz"

Mavi Vatan'daki gelişmeler ve Yunanistan'ın bölgedeki silahlanma girişimlerine de dikkati çekici Sucuoğlu, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başta Mavi Vatan'daki enerjik politikası bizleri aşırı rahatlatmıştır, Türkiye'yi aşırı rahatlatmıştır. 'Kardeşim kılıç buradayız ve kararlıyız, arka aşama da atmıyoruz'. İşte muhtemel buydu zaten. Bir aşama öne, ortak aşama geriye vakası bu tip siyasette olmuyor ve bunun meyvesini topluyoruz. Şu anda o alanda KKTC'nin, zat bölgesi var, en önemlisi Türkiye Cumhuriyeti bölgesi var. Oraya cezaevi dikenler, orada hidrokarbür kaynaklarını arayanlar, icraat yapanlar... Devletlerin yanı esna firmalar de bunun bilincinde. Bunu yarattık. Onlar ortak sondalama yaparsa kılıç dü sondalama yapıyoruz. Onlar dü sondalama yaparsa kılıç üç sondalama yapıyoruz. Bu derece net. Bu enerjik yöntem da hakkıyla bizi bu alanda aşırı çelimli ortak hale getirmiştir, anavatan ile birlikte. İnşallah bu hakeza bitmeme edecek."

Doğu Akdeniz'deki, izlemsel ve tahtelbahir hidrokarbür ile yer yağı kaynaklarının önemini vurgulayan Sucuoğlu, "Teknolojinin gelişmesiyle dünyanın gözünün bu alanda olmasının dü nedeninden bir tanesi strateji, gayr zenginlik, şu demek oluyor ki hidrokarbür ve öteki aykırı zenginlikleri. 'Batmayan ortak tayyare gemisi' mevcut orada. Bu da Kıbrıs'tır. Kıbrıs'a bilgili bulunan Orta Doğu'ya, Kuzey Afrika'ya bilgili bulunan demektir. Orada anavatanıyla yanında ortak KKTC vardır. Bu yönde mücadelesini sonuna derece sürdürecek ortak süt kuzusu yurt vardır." ifadesini kullandı.

"Arkamızda 84 milyonluk devasa ortak kuvvet var"

Anadolu'nun lodosluk savunmasının, "Lefkoşa yeşil hattından geçtiğine inandığını" tamlayan Sucuoğlu, şu düşünceleri dile getirdi:

"KKTC esasen Anadolu'nun serhat ilidir. Savunma Antalya ve Mersin'den geçmiyor, Lefkoşa, Güzelyurt ve Gazimağusa'dan geçiyor, yeşil güzergâh oradan geçiyor. Hem Anadolu hem Türkiye'miz tıpkı zamanda KKTC düşüncesince bu yönde de ağır ortak izlemsel ciddiyete sahiptir. Bütün atık adımlar bu meyandadır. Güçlü olacaksınız ki kimesne size taraf bakamasın. Askeri kendisine çelimli olacaksınız; harp yönünde değil defans anlamında. Bilecekler ki tokat atarlarsa sumsuk yiyecekler. İşte şu anda anavatanın geldiği bekçi budur. Dolayısıyla kılıç de KKTC'de bu yönde aşırı rahatız. Çünkü biliyoruz ki arkamızda 84 milyonluk devasa ortak kuvvet var. Bunu lodosluk komşumuz da bilmiş bulunduğu düşüncesince rastgele ortak biçimde ortak karışma ve akım yeteneği bahis konusu değil. Bu icraat bu yönde artarak bitmeme edecek. Biz gelişigüzel mevzuda uzlaşma süresince olmaya bitmeme edeceğiz. Açıkçası bunu gelir gereksinimi üstelik namevcut lakin söylemekte kâr görüyorum. Çünkü bu alanı yitirme lüksümüz kesinlikle yoktur."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ