USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Kolay para kazanayım derken 70 bin lirasını kaptırdı

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde canlı 25 yaşındaki Burak Çalıca, içtimai medyada arkadaşından geldiğini sandığı mesaja istinaden dolandırıcılara kestirmece 70 bin lirasını kaptırdı.

Kolay para kazanayım derken 70 bin lirasını kaptırdı
17-01-2022 16:29

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde canlı 25 yaşındaki üretimevi işçisi Burak Çalıca, toplumsal komünikasyon araçları üstünden arkadaşının hesabından hazırlop para kazandırma vaadi sunan birlikte meslek kendisince ileti aldı. Mesaj arkadaşının hesabından geldiği düşüncesince düzene güvenen Çalıca, namına ileti atan insanların istediği bin lirayı gönderdi. Daha muahharen karşıdaki şahısların, Çalıca'nın hasılatının 40 bin liraya ulaştığını ve şimdi birlikte tomar para göndermesi icap ettiğini söylemesi dair güre kişi ev, makine kabul etmek ve teehhül etmek düşüncesince biriktirdiği parayı dolandırıcılara yolladı.

Çalıca, paranın kalık kalması dair birlikte de bankadan güven çekti. Daha muahharen ise arkadaşını telefondan arayan Çalıca, mesajı kendisinin göndermediğini, hesabının başkalarının elinde bulunduğunu öğrenince dolandırıldığını anladı. Yaklaşık 70 bin lirasını dolandırıcılara kaptıran Çalıca, şikayetçi peyda etmek düşüncesince soluğu cumhuriyet savcılığında aldı. Kolay para kazanabilme umuduyla dolandırıcıların ağına sakıt Çalıca, bu tuzağa kimsenin düşmemesini ve insanların istinaden hiç kimseye para göndermemesini istiyor.

“Arkadaşım bulunduğunu fikren hakeza birlikte bilinçlilik yaptım”

Dolandırıcıların arkadaşının toplumsal komünikasyon araçları hesabını çaldığını kail Burak Çalıca, “Ben de ona aldanarak bin lira denli para yatırdım. Bunun devamı geldi. Bu arkadaşımın hesabı değilmiş, muahharen ayırt ettik. Hesap dolandırıcıların eline geçmiş. Oradan para kazandırma vaadiyle bin lira istediler. Ben de aldandım. Daha muahharen 'vergisi çıktı' niteleyerek yeniden 8 bin lira istediler, onu da gönderdim. Bu hakeza bitmeme etti, 12 bin liraya çıktı, 22 bin lira istediler. Yaklaşık şekilde 70 bin lira kabilinden birlikte zararım var. Bana ‘Seni arayacaklar, Forex sanarak birlikte yürütüm var' dediler. Para katığını söylediler. Ben de inanmadığımı belirttim. İnternette, toplumsal medyada aşırı duyuyoruz, karşımıza geliyor. Aldandım, parayı gönderdim. Bunların lağım döşemi bulunduğunu düşünüyorum. Arkadaşım bulunduğunu fikren elhak hakeza birlikte bilinçlilik yaptım. Arkadaşımın da hesabı çalınmış. Kendisini telefonla arayarak ulaştığımda ‘Hesabım çalındı, senin kabilinden beş altı arkadaşımı şimdi dolandırdılar' sanarak söyledi. Sonrasında elbette ki savcılığa kabahat duyurusunda bulundum” dedi.

“Benimle dalavere geçtiler”

Şahısların namına 40 bin lira menfaat elde ettiğini, bunu alabilmek düşüncesince 8 bin lira şimdi göndermesi icap ettiğini söylediklerini aktaran Çalıca, “Ben de bizar olmama karşın para sağlık umuduyla gönderdim. Sonra mevhibe ismi altında gine para istediler. Bu halde 66 bin lira birlikte ödemem oldu. Beni birlikte telefon numarası aradı. Detayları anlatıp bin lira istediler. Daha muahharen ayrıksı birinci menfaatlerini saymanlık ünitesi şekilde tanıtıp para istediler. Bunlara da parayı gönderdim. Ben aldandığımı anladığım devir telefonu açtılar, polise başvuracağımı söyledim. Benimle dalavere geçtiler, ‘Evet tam olarak kandırdık?' kabilinden kelimeler kullandılar. Zaten ondan muahharen ego doğrudan resmi yollara başvurdum. Daha da enformasyon kurmadık” sanarak konuştu.

“İnsanların hazırlop para kazanmanın yollarını araması dolandırıcıların işine geliyor”

İnsanların hakeza şeylere banko kanmaması icap ettiğini vurgulayan Çalıca, “Ben de okuyordum, duyuyordum, onur etmiyordum. İnsanlar aldanabiliyormuş, bunu ayırt ettim. Kesinlikle resmi sıfır tek şeye aldanmasınlar. Çünkü görüyorum, çevremde de var. Devamlı izliyoruz fakat 'aldanmayacağım' diyen kendine güvenmesin. İnternet üstünden yahut ileti kanalıyla sizlere mevrut ‘Linke tıklayın para göndereceğiz' yahut ‘Para gönderin, anlaşılan birlikte oranda tığ koyacağız, kazandıracağız' kabilinden şeylere banko onur etmesinler. İnsanlar hazırlop para kazanmanın yollarını arıyorlar. Bu da dolandırıcıların işine geliyor. Kolay edinim vaadiyle kimesne banko elindekinden de olmasın. Bin lira gönderip 5-10 bin lira edinim kabilinden birlikte gidiş yok. Kimse hiç kimseye hazırlop birlikte halde para vermiyor” biçiminde konuştu.

“Ev alayım, evleneyim kabilinden ümitlerim vardı, hayalat kuruyordum”


Kendisinin fabrikada iştirakçi şekilde çalıştığını dile getiren Çalıca, “40 bin lira denli katılmış param vardı. 30 bin lira da o tün aldanarak güven çektim, onlara verdim. Elimdeki paradan da oldum, güven de çekmiş oldum. Bu halde birlikte mağduriyetim var. Araba edinmeyi düşünüyordum. Ev alayım, evleneyim kabilinden ümitlerim vardı, hayalat kuruyordum. Bu halde birlikte gecede kıygın oldum. Kimse banko on paralık hiç kimseye onur etmesin. Kimsenin kandırılmamasını istiyorum. Cumhurbaşkanımızdan, İçişleri Bakanımızdan, sesimi duyan herkesten iane bekliyorum. İnşallah bu insanların şimdi birlikte tomar kimseyi dolandırmadan bulunmasını istem ediyorum. Çünkü bu mağduriyetler geçmiş değil, akıbet da olmayacak. Bunun bilincindeyim. İnşallah Adalet Bakanlığımız, Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanımız, gelişigüzel ki bu mevzuda ilgiliyse İnşallah bunların en endamsız müddette bulunup cezalarını çekmesini istem ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti iri birlikte devlettir” ifadelerini kullandı.

Mustafa Uslu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ