USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Asayiş

Kusursuz beden algısı gençlerde yeme bozukluğunu arttırdı

Genç neslin aut görünüme baş döndürücü ehemmiyet vermesi ve fiziki görünümlerinin kusursuza benzeyen olması arzusunun günümüzün ehemmiyetli keyif problemlerinden bulunan yeme bozukluğunu arttırdığına özen çekici Uzman Klinik Psikolog Betül Çubuk, bu durumun ağırbaşlı ke

Kusursuz beden algısı gençlerde yeme bozukluğunu arttırdı
29-10-2021 12:09
29-10-2021 12:09

Sosyal medyanın ve hızla gelişen teknolojinin yaşamın rastgele sahasına girmesiyle baş başa özelikle Z kuşağında fiziki görünüme önemin arttığına uyanıklık dişi Doğuş Üniversitesi'nden Uzman Klinik Psikolog Betül Çubuk, akıbet vakitlerde yeme bozukluğu problemi canlı ad sayısında artma meydana geldiğini belirtti. Kusursuz beden algısıyla insanların menfaatlerini aç bırakması (anoreksiya nevroza), kemirmek yediğinde suçluluk hissetme psikolojisiyle kendisini kusmaya zorlaması (blumia) yahut tıkanırcasına kemirmek yeme üzere türlü yeme bozuklukları görüldüğünü kaydeden Betül Çubuk, bu esenlik problemini canlı kişide tutturuk tavırlar ve psikotik (gerçeklikten kopma) eğilimler gözlendiğini söyledi.

Doğuş Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Cem Kerman ise muafiyet sistemini güçlendirecek gıdaların ve bu gıdaların besin kıymetini koruyacak kılgı pişirme tekniklerinin püf noktalarını paylaştı.

“Beden imgesinde değişimler var”

Son yıllarda yeme bozukluğunun güneş tacı ile baş başa arttığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Betül Çubuk, bu esenlik sorunun hanımlarda şimdi dip kendisine görüldüğünü fakat bugünlerde adamların de beden imgesinde yan yana değişimin meydana geldiğini tabir etti. Özellikle ergenlere toplumsal iletişim araçları zımnında ülküsel elleme görünmenin dayatıldığını aktaran Çubuk, “Erkekler şimdi mütekâmil ve uyanıklık dişi görünmek istiyor. Kızlar da el değmemiş bedene yaklaşan olduklarında menfaatlerini şimdi elleme hissediyorlar. Sosyal medyada her insanoğlunun yaşamını görüyorlar ve onlar üzere kazanmak istiyorlar. Herkes zayıf. Diyet, spor ve yoga yapıyor. Onlar üzere yan yana avlu istiyorlar ve o sebepten dolayı de yeme bozukluğu artıyor” dedi.

“Gençler bedenlerinden hoşlanmıyor”

Özellikle Z kuşağının türlü ışık uygulamaları ve filtrelerle fotoğraflarının üzerlerinde oynamalar yapmasının onları ruh bilimsel kendisine asıl görünümlerinden uzaklaştırdığına ve bedenlerinden hoşlanmamaya başladıklarına uyanıklık dişi Çubuk, “Bu gidişat anoreksiya nevroza yahut blumiaya hastalık oluyor. Eğer ad kilogram almışsa kendisini öteki insanlardan şimdi yetersiz
hissederek, özgüven problemi yaşıyor. Nitekim gençler genel ağ hayatına menfaatlerini o derece kaptırmışlar ki toplumsal kendisine menfaatlerini esasen mevcut edemiyorlar” diyerek konuştu.

“Gerçeklikten kopuyorlar”

Yeme bozukluğunun bireydeki ruh bilimsel kendisine etkilerine yer veren Çubuk, ”Bu bireylerde bulut başlıyor. Başkalarının indinde kemirmek yiyemiyorlar. Çoğu zaman, bunalım içerisindeler zira daim yan yana yeme hücumu halindeler. Bu da onları utandırıyor ve tutturuk davranışları artıyor. Sürekli ısın hesabı yapıyorlar. Bazı noktalarda psikotik eğilimler de olmaktadır kısaca hakkıyla kopmalar da başlıyor. Kadınlarda akşam yeme trendleri enine boyuna kalın gözleniyor. Çünkü devir arasında aşkın az ısın alıyorlar. Aslında aşkın şekerli, karbonhidratlı gıdalar tükettikleri düşüncesince akşam ansızın acıkıyorlar. Gece kimesne onları görmediği düşüncesince kalkıp kemirmek yiyorlar. Kimsenin görmemesi onlar düşüncesince şimdi az perde verici. Yiyip arka yatıyorlar” halinde konuştu.


Yeme bozukluklarının türleriyle ile ait bilim verici Çubuk, “Anoreksiya nevroza bulunan şahıslar kendini aç bırakıyor. Çok az kalorilerle beslenip aşkın spor yapıyorlar. Blumia ise yiyip kendini kusturma yahut laksatif kullanımı, gereklilik söktürücü kullanması üzere aşırılıklar var. Bir de tıkanırcasına yeme bozukluğu var. Bu yeme bozukluğunda ad kendini durduramayana derece ve bekâr kemirmek yiyor. Bunların haricinde akıbet yıllarda 'geviş getirme' diyerek yan yana yeme bozukluğu çıktı. Kişi yemeği ağzına alıyor, çeviriyor fakat yemeden çıkartıyor. Bu da aşkın bulunmaz görülüyormuş üzere fakat genel anlamda bunu da evde yapıyorlar” dedi.

“Böbrek yetmezliğine hastalık olabiliyor”

Yeme bozuklu bulunan bireylerin ağırbaşlı esenlik sorunlarıyla huzur karşıya bulunduğunu kail Çubuk, “Özellikle anoreksiya nevroza aşkın tehlikeli. Hastaların yatarak otama olmaları gerekiyor. Serumlarla otama oluyorlar. Blumiada da laksatifiyi maatteessüf eczanelerden bulabildikleri düşüncesince yan yana yerden sonraları dip kansızlık, tevettür düşmesi, diyabet üzere emraz oluşabiliyor. Çok yan yana tomar böbrek yetmezliği görüyoruz. Psikolojik emraz da bunlara zevcelik ediyor” ifadelerinde bulundu.

“Sebze, kâr ve et istikrarlı yan yana halde tüketilmeli”

Bağışıklık sistemini perçinlemek düşüncesince mülevven gıdalara yönelmenin önemine yer veren Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Cem Kerman ise besinleri mevsiminde bezdirmek icap ettiğini söyledi. Kerman, tüketilen gıdanın çeşitliliğinden aşkın elbette yetiştirildiğine de bakılması icap ettiğini tabir ederek, “Doğal ekincilik şekillerinin yeğleme edilmesini öneriyorum. Her insanoğlunun cisim yapısı, alacağı vitamin ve proteinler değişik olduğundan, sebzeyi, meyveyi ve hitit istikrarlı yan yana halde bezdirmek önemli. Bu bakımdan kırmızı, yeşil, mor göveri ve meyvelerin tüketilmesi gerekir. Çünkü değişik renkteki göveri ve meyveler değişik antioksidanlar içerir. Bunun düşüncesince az üst türlü yan yana halde besin tüketerek, tagaddi dengemize uyanıklık etmemiz gerekiyor” dedi.

“Besin kıymetini arkalamak düşüncesince akıllıca pişirme şart”

Gıdaların besin kıymetini kaybetmemek düşüncesince akıllıca pişirme işleminin yapılması gerektiğine uyanıklık dişi Kerman, sebze, kâr ve etin akıllıca pişirme teknikleri huzur şu püf noktaları paylaştı:

“Etle kemirmek yaptığımızda etin deste dokularının, vitaminlerinin çözülmesi düşüncesince suyun ortamında etraflıca müddet pişirilmesi lazım. Haşlama, et düşüncesince akıllıca teknik. Ancak göveri ve meyvenin metin pişirme yöntemi şimdi az sürede, yan yana tomar suyun içerisine sokmadan, canlı kendisine pişirilmesidir. Vitaminlerin bir çok suda çözülür. Bu nedenle suyun ortamında sebzeyi haşlamak, vitamin yitirilmesine defa açabilir. Bu bakımdan göveri ve meyveleri blanch ederek olgunlaştırmak akıllıca olacaktır. Yani göveri ve meyveler ısıdam suda canlı yan yana biçimde endamsız müddette haşlanarak, elden ilgisiz suya aktarılmalı. Böylece gıdanın vitaminleri, mineralleri ve rengi masun olur. Bunun haricinde vakumlu yan yana poşetin içerisine rastgele yan yana göveri yahut etin konulmasıyla da pişirme işlemi yapılabilir. Vakumlu poşetin içerisindeki gıda, ısıdam su banyosunda 4-5 sayaç şahıs suyuyla pişirilerek, besin kıymeti korunabilir. Evde ise kullanılacak bulunan kılgı yöntem, buğu yöntemidir. Bu yöntemle de gıdanın besin kıymeti korunuyor.”

“Besin kıymeti hem faziletkâr aynı zamanda kılgı yemekler tüketilmeli” diyen Kerman, öğrenciler ve etkin efrat düşüncesince besin kıymeti faziletkâr ve inşası kılgı bulunan pişirme yönteminin haşlama bulunduğunu söyleyerek, bu teknikle meydana getirilen şu kemirmek tarifini verdi:

“Bir tavuk budunu yan yana sarımsak, yan yana biberiye, tuz, karabiber ve sadeyağ ile sosluyoruz. Sonrasında tava içinde, klüz alevde millet derisi tencerenin tabanına bakacak halde yerleştiriyoruz. Et klüz alevde aşkın ağır yan yana şeklide pişiyor. Pişirme süresi etin ebatlarına ilişkin kendisine değişken fakat yemeğin tedbir evresi aşkın pratik. Bu tarifin indinde alengir sebzeler de buharda pişirilerek bu arada tüketilebilir.”

Sema Fison
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ