USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Mali, Türkiye ile defans ve düzenlilik iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor

Mali'nin dünkü Ankara Büyükelçisi Issa Ousmane Coulibaly, "Bir an önceki teşrikimesai alanlarını bollatmak istiyoruz. Savunma ve asayiş dalında çalışabilmemiz düşüncesince dü dünya ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız." dedi.

Mali, Türkiye ile defans ve düzenlilik iş birliğini güçlendirmeyi hedefliyor
30-04-2022 12:54
Ankara

Mali'nin Ankara Büyükelçisi Issa Ousmane Coulibaly, Türkiye'de defans sanayisinin "iyi yanında seviyede" bulunduğunu belirterek "İki dünya ortada filhakika kimi anlaşmalarımız var. Bir an ilkin teşrikimesai alanlarını bollatmak istiyoruz. Savunma ve asayiş dalında çalışabilmemiz düşüncesince dü dünya ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a 14 Nisan'da emniyet mektubunu sunarak görevine başlayan, Mali'nin acemi Ankara Büyükelçisi Coulibaly, AA muhabirine Türkiye-Mali ilişkileri ile dü ülkenin defans ve hesaplı teşrikimesai alanlarını değerlendirdi.

Coulibaly, Mali ve Türkiye ilişkilerinin güzel yanında noktada bulunduğunu belirterek gösterdiği el donanması dolayısıyla Türk hükümetine ve halkına teşekkürname etti.

Mali'nin nice zorluğun yanı esna "yasa dışı ve yasal olmayan" yaptırımlarla karşıya bulunduğunu aktaran Coulibaly, "Türkiye Mali'ye iane ediyor. İki hafta ilkin sağlıksız milyon düze Kovid-19 aşısı aldık. Bu, ülkem düşüncesince güzel yanında şey." niteleyerek konuştu.

Büyükelçi, başkaca 500'den yanında tomar Malili öğrencinin Türkiye'de terbiye gördüğünü söyledi.

"Burada üç ay geçirdikten sonradan Türkiye'de gördüklerim inanılmaz"

İki dünya arasındaki teşrikimesai sahalarına yer veren Coulibaly, ilkin Türkiye'nin defans piyasasına ayraç ederek "Mali'nin Türkiye'deki rastgele alanla ilgilendiğini söyleyebilirim. Özellikle defans alanıyla. Burada üç ay geçirdikten sonradan Türkiye'de gördüklerim inanılmaz. Çünkü Türkiye'de defans sanayisinin güzel yanında ölçüde bulunduğunu ve defans sanayisini silahlı kuvvetlerin zorluklarına döş gerecek biçimde geliştirdiğini ayırt ettim. (Bu alanda) Her şeyle ilgileniyoruz, uçak, zırhlılar, çevir sesi iletişimi gibi." ifadelerini kullandı.

Coulibaly, Mali'nin Türkiye ile terörle savaş dair az daha ayrımsız sorunla erinç karşıya olduğuna dikkati çekerek "Asıl maslahat terörle mücadeledir. Türkiye'nin 40 yılı epey süredir terörle savaş ettiğini biliyoruz. Yani Türkiye'nin yanında deneyimi var. Bu deneyimden öğüt bildirme etmek istiyoruz." dedi.

"İki dünya ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız"

Mali Savunma ve Muharip Gaziler Bakanı Sadio Camara'nın DOĞRU vakitte Türkiye'yi görüşme ettiğini ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştüğünü kaydeden Coulibaly, "Birlikte biraz obje yapacağız. Uzmanlar sahada çalışıyor, yorum sürüyor. Bundan sonradan baş başa neler yapabileceğimize bakacağız. Ekleyebileceğim şu ki, buradaki sefarethane düzeyinde kabil bulunan en çelimsiz müddette Mali'den yanında defans ataşesi alacağız. Çünkü Türkiye'nin Bamako'da yanında defans ataşesi var. Bu nedenden bizim de defans ataşemizi buraya yerleştirmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Mali Savunma ve Muharip Gaziler Bakanı Camara'nın Milli Savunma Bakanı Akar'ı ziyaretinin baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Coulibaly, ziyaretin böylecene Camara'nın Akar'ı Mali'ye çağırma ettiğini aktardı.

Coulibaly, dü dünya ortada defans teşrikimesai dair acemi adımların atılıp atılmayacağına bağlı ise "İki dünya ortada filhakika kimi anlaşmalarımız var. Bir an ilkin teşrikimesai alanlarını bollatmak istiyoruz. Savunma ve asayiş dalında çalışabilmemiz düşüncesince dü dünya ortada Teknik İşbirliği Anlaşması imzalayacağız." dedi.

"Mali ile teşrikimesai gerçekleştirmek talip 10'dan yanında tomar Türk iş adamını bildirme ettim"

Mali ve Türkiye'nin hesaplı teşrikimesai ve çapraz envestisman fırsatlarına da yer veren Coulibaly, "Ekonomik ilgiler baş döndürücü dinamik. Buraya geldiğimden bu yana Mali ile teşrikimesai gerçekleştirmek talip 10'dan yanında tomar Türk iş adamını bildirme ettim. Geçen teşrinievvel ayında Mali Ticaret ve Sanayi Bakanı güruh düşüncesince İstanbul'daydı ve Mali'den 20'den yanında tomar iş kadını vardı. Yani işler ilerliyor. Ticaretle ilgileniyoruz zira Türkiye'den Mali'ye yapım malzemeleri gidiyor ve Türkiye'deki yapım firmaları da Mali'de yollarda, köprülerde, binalarda çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Coulibaly, Türkiye'nin mobilyalarının dünyanın en iyileri ortada arazi aldığını belirterek Mali'nin Türkiye'deki möble sektörüyle de ilgilendiğini söyledi.

Öte taraftan hesaplı problemlerine ve Kovid-19 salgınına karşın Mali'nin Afrika'nın en iri hav üreticisi bulunduğunu kaydeden Coulibaly, "Mali pamuğu Teksas pamuğundan sonradan en nitelikli pamuktur. Dolayısıyla bu bölgede da Türkiye ile yapabileceğimiz şeyler var. Çünkü biliyoruz ki Türkiye'nin pamuğu tahvil dair iri fabrikaları var." dedi.

Türkiye-Afrika ilişkileri

Türkiye'nin Afrika kıtasına ilgisinin Türkiye-Mali ilişkilerine müspet yansıyacağını düşündüğünü kaydeden Coulibaly, Afrika'da yanında başıboş tecim sahasının olmasının da hesaplı ilişkilere yararlı olabileceğini dile getirdi.

Coulibaly, "Örneğin, Mali'de hav dönüşümü ile ilişik yanında üretimlik ihdas etmek istiyorsak ilkin dönüşümü Mali'de yapabiliriz ve artık kumaşı Burkina'da (Burkina Faso) yapabiliriz ve (dahası) bunu sebep Fildişi Sahili'nde sonlandırmayalım? Yani Türkiye'nin hepsi Afrika kıtasıyla degaje yanında ilişkiye ehil olması bence güzel yanında şey. " değerlendirmesini yaptı.

Afrika Birliği düşüncesince de katı baş döndürücü obje yapabileceklerini kaydeden Coulibaly, bunların ortada uygulayım bilimi transferinin de bulunduğunu aktardı.

Coulibaly, Mali'nin nüfusunun yüzdelik 50'sinin 15 yaşından ıvır zıvır olduğuna dikkati çekerek Türkiye'nin Afrika'daki potansiyeli ayırt ettiğini ve baş başa katı baş döndürücü obje yapabileceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ