USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Maltepe’de 'Kars-Ardahan-Iğdır' rüzgarı esti

Maltepe'de Kars, Ardahan ve Iğdır'a ilgili yerel mahsulat ve katıksız lezzetler tanıtıldı. İstanbullular, yerel tatlardan bulunan budala eti, kaşar peyniri ve budala kavurmasına dip nazarıitibar gösterdi.

Maltepe’de 'Kars-Ardahan-Iğdır' rüzgarı esti
17-12-2021 12:50

Doğal güzelliği ve ak pak havasıyla bildik Kars, Ardahan ve Iğdır'ın dernekevi lezzetleri İstanbul Maltepe aktiflik dalında sergilendi. Yöresel ve katıksız tatların buluşmuş olduğu “Kars, Ardahan ve Iğdır” lansman günleri festivalinde; budala eti, Kars kaşarı, budala kavurması ve kete kemirmek severlerle buluştu. Festivalde ‘2021 Miss Turkey Kaz Güzellik Yarışması' düşüncesince süslenen kazlar da mülevven görüntülere oyunluk oldu. Kars, Ardahan ve Iğdır'ın onma kırcı lezzetleri ve adlı sanlı yemekleriyle 4 gündüz süresince Maltepe Sahil Etkinlik Alanında sergilenmeye bitmeme edecek.

“Kars, Iğdır, Ardahan'ın eş biricik havasını getiremedik, ondan aut rastgele şeyini getirdik”
Karsın adlı sanlı yemeklerinden Kaz etinin elbette yapıldığını aktaran Halime Altın, “Kars, Ardahan, Iğdır ilk önce Maltepe'ye geldi. Tüm İstanbulluları Maltepe Etkinlik Alanına bekliyoruz. Kars, Iğdır, Ardahan'ın eş biricik havasını getiremedik. Ondan aut rastgele şeyini getirdik. Kaz elbette yapılır, budala 2 ay önceleri kesilir, temizlenir, kurutulur, tuzlanır bekletilir. Ondan sonraları halis muhlis Maltepelilere, İstanbullulara servis yapılır. Kazın biricik ayrıcalığı tuzdur. Kuru kaz, kesimden sonraları banko 15, 20 gündüz iplerde yahut ağaçlara asılarak kurutulur. Ardahan'ın, Kars'ın, Iğdır'ın en meşhuru Kazdır. Kars'tan geldiği düşüncesince maliyetler baş döndürücü yüksek. Bu seneki bizlere değer verdikleri porsiyonlar 80 lira, tamamı kazlarımız 300 dedik. Perşembesinden Pazar gününe derece bu değer biricik fiyat” dedi.

“Gravyer peyniri 22-25 kilogram sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 sene olgunlaşması ile tamamlanarak sunuma geçiyor”
Tanıtım günlerinde Kars'tan 60 tür peynir getirdiğini tamlayan Onur Polater, gravyer peynirinin niteliklerini sıraladı. Polater, “Biz Kars'tan yetiştirici ve vandöz namına şu anda İstanbul Maltepe sahasına Kars, Iğdır günleri namına tanıtıma geldik. Kars yöremizde 50, 60 tür peynir bulunmaktadır. Coğrafi namına bu ürünleri İstanbul'a getirmeye çalıştık. Şu anda elimde gravyer peyniri var. Eski kaşar, taravetli kaşar, çeçil, çağ dışı peynir, gayda peynir kabilinden ürünleri burada İstanbul halklarına sokum ve adanmış düşüncesince getirdik. Şu anda memnunuz, halkımız da memnun. Şu anda koyu eş arzu var. Çünkü dağımız güzel. Çünkü şehrimiz güzel. Çünkü ürünlerimiz baş döndürücü elleme ve kalitelidir. Gravyer peyniri kısaca namına 22, 25 kilogram sütten 8 ay olgunlaştırılarak 2 sene olgunlaşması tamamlanarak sunuma geçiyor. Çok hususi eş peynir. Türkiye'de hemen Kars'ta üretilmektedir ve bu peynirin özelliklerinden birisi de hileyi benimseme etmemesidir.” İfadelerini kullandı.

“Hakiki balcı namına ballarımızda Kafkas arısı kullanıyoruz”
Şifa kaynağı ballarda Kafkas arısını kullandıklarını tamlayan Vahit Özden, ”Balımız Kars, Ardahan ve Iğdır bu yörenin ballarıdır. Ballarımız dünyanın beşinci çiçek şekline eş ballardır. Tabii bu balların ehemmiyetli olması, balın özbeöz bal kısaca örgensel bal olması önemlidir. Dediğimiz kabilinden ballarda baş döndürücü hileli hadiseler dönüyor. Bunun düşüncesince ehemmiyetli bulunan halkımıza isale örgensel bal yedirmek. Biz de inşallah onu yedirmeye geldik. Arılarımızı da tığ genel anlamda özbeöz balcı namına ballarımızda hassaten son gören bal arısı namına Kafkas arısı kullanıyoruz. Kafkas arısı doğaya daha elleme uyarlanmış oluyor. Bilhassa Doğu Anadolu söylediğim kabilinden dünyanın en varlıklı yüzdelik 70 bal çiçekleri şekline eş eş türkiye var” niteleyerek konuştu.

“Kars ketemiz var, İçli olmaktadır İçi cevizli oluyor”
Tanıtım günlerinde Kars ketesi önleyen Filiz Zorba “Bizim dernekevi namına Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlulu oluyor. Çeşitlerimiz çok. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. elleme sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten sonraları gani eş semiz hazır para semiz kızartılıp elleme ikramlar ederiz her insana ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar duygulandıran oda. O da gene tuzlu oluyor. Sacda pişiyor elbette ki. Bizim dernekevi elhak maya işlerimiz baş döndürücü çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz kısaca burada var” niteleyerek açıkladı.

“Amacımız Kars'ımızı Ardahan'ımızı tanıtmaktı”
Tanıtım günlerinde kete önleyen Selva Çapanaydın, “Bugün burada Kars, Ardahan, Iğdır namına eş araya geldik. Burada elleme eş kombinezon oluştu. Öncülüğünü ARDAFED yaptı. Bizler de burada onlar yardımıyla bulunmuş olduk. Amacımız Kars'ımızı Ardahan'ımızı Göle'mizi tanıtmaktı. Zor koşullarda orada savaşım ediyoruz. Eksi 45 derecede savaşım ediyoruz. Ama 2 bin rakımlık bölgedeyiz. Doğal bitki, katıksız otlak sahalarına sahibiz. Bin eş tür çiçeğin balın en güzeli, kaşarın, tereyağının en güzeli oralarda üretiliyor. Kadınların gücü vardı. Gece 3'e, 4'e derece halis muhlis Kars, Ardahan, Iğdır hanımları çalıştı” dedi.

“Kars ketemiz var, duygulandıran olmaktadır içi cevizli oluyor”
Tanıtım günlerinde Kars ketesi önleyen Filiz Zorba “Bizim dernekevi namına Kars ketemiz var. İçli oluyor, İçi cevizli oluyor, tatlısız oluyor, tuzlu oluyor. Çeşitlerimiz çok. Burada gözlemelerimiz var. Pişilerimiz var, pişi yaptık. elleme sütle yoğruldu, mayalandı. Ekşidikten sonraları gani eş semiz hazır para semiz kızartılıp elleme ikramlar ederiz her insana ikramda bulunuyoruz. Katmerlerimiz oluyor. Korkete diyorlar içli, O da gene tuzlu oluyor. Sacda pişiyor elbette ki. Bizim dernekevi elhak maya işlerimiz baş döndürücü çeşitlidir. Şu an yapabildiklerimiz kısaca burada var” İfadelerini kullandı.

“Yöremize ilgili nitelikleri bulunan dosdoğru besin maddelerini, zamanı yerlerini, gezim yerlerini buraya taşıdık”
İstanbul Ardahan Dernekler Federasyonu (ARDA-FED) Başkanı Orhan Çerkez ise, “Bugün Kars'ın Ardahan, Iğdır'ımızın lansman günleri. Oradan buraya kültürümüzü, örf adetimizi, yöremize ilgili özgü nitelikleri bulunan dosdoğru besin maddelerini, zamanı yerlerini, gezim yerlerini ehemmiyet bildirme fail rastgele şeyi buraya taşıdık. Burada kişilere öncelemek istiyoruz. Özellikle İstanbullu hemşerilerimizin buraya gelmesini dileyiş ediyorum. Kars'ı görmenizi dileyiş ediyorum. Ardahan'ı, Iğdır'ı tanımanızı dileyiş ediyorum. Ardahanlı Karslı hemşerilerimin gelirken behemehâl yanlarından komşularını getirmesini bekliyorum. Çok elleme eş aktiflik olacak. Kars İstanbul'da diyoruz. Her obje burada ayaklarına derece getirdik. Gelsin görsünler. Bizleri tanısınlar. Bu ülkede İstanbul'da daim beraberce yaşıyoruz. Her ne derece Kars, Iğdır, Ardahan olsa da bu İstanbul'da kuma kültürel karşılaşmak zorundayız. İnsanlara kendimizi tanıtıp tabir kılmak istiyoruz. Ayrıyeten oraya katıksız ürünlerimizi, nitelikli ürünlerimizi buraya taşıyıp burada üreticiyle, tüketiciyi eş de ayrıyeten toptancıları sunmak istiyoruz. Bir boşluk güreşçi köprüsü kuruyoruz” dedi.

Mustafa Ayabakan - Sevgi Canpolat

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ