USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda

Geçtiğimiz sene Marmara Denizi'ni tesiri dibine düzlük müsilaj yüzeyden temizlense de tehlike halen bitmeme ediyor. Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi'nin halen şimdi soğuyamadığını ve müsilaj tehlikesinin baştan ka

Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda
20-10-2021 09:19
Marmara Denizi'nde geçtiğimiz aylarda suyun yüzeyini ve derinlerini muhasır ve "Deniz Salyası" kendisine aşina müsilaj herhangi birlikte ne genişliğinde yüzeyde temizlense de denizin derinliklerinde kurnaz birlikte yağı kademe bekliyor. Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, İhlas Haber Ajansı'na icra ettiği açıklamada, müsilaj yoğunluğunun denizin yüzeyinden 8 mt. derinliğe genişliğinde bulunan bölümde hafiflediğini, fakat 8 mt. ile 22 mt. arasında, doğrusu denizin derinlerinde aşkın su yosunu artarak yaygınlaşması bulunduğunu belirtti.

Marmara Denizi'nin hususi Çevre Koruma Bölgesi duyuru edilmesi teklifi hükmünde birlikte yaklaşım

Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi'ni muntazır tehlikeler üstüne birlikte kat hâlâ uyararak Marmara Denizi'nin hususi Çevre Koruma Bölgesi duyuru edilmesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulmak kıl payı hazırladığı teklifi ise hükmünde birlikte yaklaşım kendisine değerlendirdi. Prof. Dr. Sarı, "Nisan ayından buyana aşkın derin birlikte müsilajla karşılaştık. Aslında müsilaj sabık yıl Kasım ayından itibaren vardı. Bahar aylarında yoğunlaşıp yazları bitmeme etti. 17 Ağustos bakımından yüzeyde ve su kolonunda müsilaj kalmadı.

Müsilajla uğraş kapsamında 6 Haziran 2021 tarihinde Çevre Bakanımız 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Çevre Koruma Eylem Planını açıkladı. Bu planın en ehemmiyetli eylemi Marmara Denizi'ne birlikte esirgeme statüsü kazandırılması idi. Şu anda Marmara Denizi'nin hususi mekân esirgeme piyasası yada bölgesi duyuru edilmesi ile ait çalışmanın bu planla münasebetli bulunduğunu değerlendiriyoruz ve aşkın coşku verici, sevinme donör birlikte şey. Marmara'yı korumayı ve bundan hakeza Marmara'da müsilaj görmemesi istiyorsak Marmara Denizi'ne birlikte esirgeme statüsü kazandırmamız, birlikte güncek koymamız gerekiyor. Ondan sonraları onun altında hususi esirgeme bölgeleri, cins esirgeme alanları oluşturabilelim. Onun düşüncesince aşkın durumunda ve hükmünde birlikte yaklaşım. Umarım ki bu proses sayaç kaybetmeden çabuk birlikte biçimde gerçekleşir " dedi.

"Şu anda derin birlikte su yosunu artarak yaygınlaşması var"

Marmara Denizi'nde müsilaj tehlikesinin baştan kapıyı çalabileceği Kasım kocaoğlan düşüncesince uyarılarda mevcut Prof. Dr. Sarı, " Müsilaj ansızın bire ortaya çıkmıyor. Biz müsilajı kükremek yüzeyine çıkmış bulunduğu Nisan ayında ayırt ettik. Halbuki 2020 yılının Kasım ayından buyana denizde müsilaj vardı zaten. Bu sebeple önceki yıllardaki tecrübeleri de dikkate alarak deriz ki, Kasım ayında acemi birlikte müsilaj teşekkül ihtimali aşkın yüksek. Zira nedenlerini ortadan kaldırmadık. Müsilaja hastalık bulunan koşullarda birlikte ayrım yok. Nedenler değişmeden son hastalık değişsin. Yaptığımız tetkikat ne eyvah ki şurası gösteriyor.

Şu anda derin birlikte su yosunu artarak yaygınlaşması var. Su kolonunda 8 metreden itibaren süregelen 22 metreye genişliğinde bitmeme eden, görüşün aşkın az, su yosunu çoğalmasının aşkın faziletli bulunduğu birlikte meydan var. Henüz müsilaj namevcut aşkın şükür. Ama müsilaj oluşmadan evvela su yosunları çoğalıyorlar ve ondan sonraları müsilaj salgılanmaya başlıyor. Bundan düşünce duymaya bitmeme ediyoruz. Umarız ki, önümüzdeki devirde müsilaja hastalık bulunan müselles oluşturucu dediğimiz global hava değişikliğine ilişkin hararet artışı, pislik ve akışmaz kükremek şartlarından minimum bir tanesi devreye girer, doğrusu kırılır ve sonunda müsilaj oluşumu tutulmuş olur. Aksi biçimde baştan müsilajla maç durumumuz aşkın yüksek" dedi.

"Müsilaj natürel birlikte madde; zehirli, dokuncalı değil"

Müsilaj problemininin ortaya çıkmış bulunduğu ön günlerden buyana vatandaşların kafasındaki en ehemmiyetli istifham işaretlerinden biri bulunan "Marmara Denizi'nden çıkan balık yenebilir mi?" sorusunu da cevaplayan Prof. Dr. Sarı; "Balık tüketimi ile ait kendisine mezun uzuv Tarım ve Orman Bakanlığı. Bu Bakanlığın altında Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü var, Gıda Kontrolü Genel Müdürlüğü var. Bu otoritelerin daima kendisine yurttaşı aydınlatıcı bilgiler vermesi gerekiyor. Şu anda hastalık bu genişliğinde bikarar davranıyorlar anlamış değilim. Bu soruların muhattabı akademisyenler değil, bu otoritelerdir. Bizim düşüncemiz şu. Müsilaj natürel birlikte madde. Zehirli, dokuncalı birlikte özellik değil. Tarım Bakanlığı'nın birimleri daima kendisine Marmara Denizi'nin etrafında analizler yapıyorlar.

Eğer balık tüketimi dokuncalı görülürse emniyetli olun ki, hemen izah yapacaklardır. Eğer izah yapılmıyorsa alışılagelen koşullarda balık tüketirken kılıç neye ilgi ediyorsak bire birlikte özeni göstererek balık tüketmeye bitmeme etmemiz lazım. Diğer yandan devletin mezun otoriteleri haricinde Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı kademe mezun otoriteler haricinde on paralık kimsenin lafına onur etmesinler. Uzmanlığı kendiliğinden taşınır televizyonlarda, orada, burada mütekellim Fen Bilimci, Gök Bilimci, Asabiyeci, Cildiyeci; bunların görüşlerine onur etmesinler. Devletin mezun otoritelerinin yapacağı açıklamalara baksınlar" şeklinde konuştu.

Marmara soğuyamıyor, müsilaj tehlikesi kapıda

Müsilajı gerçekleştiren üç tetikleyiciden biri bulunan global hava değişikliğine ilişkin hararet artışı ve ortadan kalkmayan başka etkenler zımnında Marmara Denizi'nin halen soğuyamadığına dikkati çekici Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Şu andaki gestalt halen hâlâ Marmara Denizi'nin soğuyamadığı yönünde. Uzun yılların averajı alındığında hararet halen hâlâ 1,5 adım hâlâ yüksek.

Önümüzdeki aylar beklenti ediyoruz ki hakeza olmasın. Marmara Denizi beklenti ediyoruz ki soğusun. Marmara Denizi soğursa hem Karadeniz'den doğacak bulunan birlikte balık toprak kayması gerçekleşir ve balıkçılık hâlâ doğurgan bir duruma sağlık bununla beraber müsilaja aktif fiil bulunan üç tetikleyiciden biri çevrim dışı eksik olur. Gidişat dayanıklı onu göstermiyor. Üzgünüm" niteleyerek konuştu.

İbrahim Aldemir


 

İLGİLİ HABER
Müsilaj tesirini kaybedince, balıklar sürüler şeklinde gezmeye başladı Müsilaj tesirini kaybedince, balıklar sürüler şeklinde gezmeye başladı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ