USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Meclis çocuk istismarının önlenmesi düşüncesince müstelzim tedbirleri araştıracak

6 yaşlarında müşterek kız çocuğunun eşeysel istismara uğraması vakası ile herhangi müşterek çeşitli çocuk istismarının önlenmesine bağlı araştırma komisyonu kurulması, TBMM Genel Kurulunda bildirme edildi.

Meclis çocuk istismarının önlenmesi düşüncesince müstelzim tedbirleri araştıracak
03-01-2023 22:06
TBMM

TBMM Genel Kurulunda, "6 yaşındaki müşterek kız çocuğunun dünyaevi ismi altında eşeysel istismara verilen bırakılması vakasının araştırılarak benzeşim olayların yaşanmaması ve herhangi müşterek muhtelif çocuk istismarının önlenmesi düşüncesince katılması müstelzim tedbirlerin belirlenmesi" amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması benimseme edildi.

Genel Kurulda, politik öğür gruplarının, çocuk istismarlarının araştırılmasına bağlı önergeleri, birleştirilerek ele alındı.

İYİ Parti Grubu yerine lakırtı meydan Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, Türkiye'de çocuk dikkatsizliği ve istismarı olaylarında artışın en ehemmiyetli sebebinin akıbet senelerde tedricen yaygınlaşan fakr ve hesaplı buhran bulunduğunu savundu.

Çocukların istismardan korunması düşüncesince engelleyici ve goril yaklaşıma sahip, etkili, çocuk odaklı, doğruluk temelli, totaliter müşterek çocuk himaye sistemi ve sistemi denetleyecek hür müşterek strateji mekanizmasının çalışan halde kurulmasını öneren Filiz, "Çocuk istismarında çaresizliğimiz, ortamında bulunduğumuz tablonun korkunçluğundan ve bu baş döndürücü boyutlu iri probleminin nite çözüleceği dair konkre hal bulunmamasından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, istismarın iri seviyede gerçekleştiği yurtlar ve kurumların "iktidar eliyle korunduğu ve dayanıklı baş döndürücü istismar vakasının üstünün kapatıldığı" endişesinin toplumda münteşir bulunduğunu ati sürdü.

Erel, "Çocuklarımız gerektiği halde korunmadığı kadar failler de ehliyetli cezalarla alın karşıya kalmamaktadır. Bu gidiş toplumda infiale kez açmakta, devletin bahis konusu gurur ve yurtları yeteri kadar denetlemediği dayanıklı baş döndürücü raporunda çoğunlukla dile getirilmektedir. Yüce Meclis bu mevzuda kılavuz olmalı ve üzerinde sakıt mesuliyeti getirmelidir." dedi.

"Çocuklarımızın ve gençlerimizin ruhlarına meydana getirilen en iri istismar"

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, 6 yaşındaki çocuğun istismar edilmiş bulunduğu iddialarına ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti, talih geleneği ve eş hafızasıyla kökleri mazide bulunan atidir. Bugün, bu soylu milletin TBMM'sinde, kabileden dolaşım peyk ülkeler kadar 'çocuk istismarı' başlığı altında halen bu mevzuları konuşup düzenlemelerin eksikliğinden bahsediyor olmamız, baş döndürücü iri eksik, geçmişimize meydana getirilen haksızlıktır." değerlendirmesinde bulundu.

Yetişmekte bulunan çocuk düşüncesince en iri tehlikelerden bir tanesi bulunan filtresiz maşeri iletişim araçları ve dijitalleşen dünyaya alın ağır icraat yapılması icap ettiğini vurgulayan Sazak, "Bu bağlamda hem fiziki hem ruh bilimi bununla beraber maşeri gerçeklerin sınırları ulusal ve kültürel değerlere akıllıca şekilde kupkuru çizilmelidir. Her muhtelif insanın kolay erişebilir muhteva ürettiği, kültürlerin sayısal potalarda eritilerek gene değişmeksizin değersizleştirilmiş değerlerle açılan biricik tip insanoğlu modeli, evlatlarımızın ve gençlerimizin ruhlarına meydana getirilen en iri istismardır. Bu oyun, bizim binlerce senedir oluşturduğumuz aile, yer ve değerler kavramlarını bozma önünde atık evvel düğümdür." sanarak konuştu.

MHP'li Sazak, yarıcı yıldırı örgütü PKK ve türevlerinin, senelerdir evlatları toplumlarına kinlendirerek dağlara kaçırdığını, istismarın herhangi müşterek türlüsüne ve çaresizliğe verilen bırakarak sapkın emelleri yoluna değersizce katledilmelerine etmen bulunduğunu belirtti. Sazak, "Mağaralarda çocukluğu, insanlığı, kadınlığı, anneliği elinden tahsil edilen çocuklar, tasmayı markajcı güçlerin namüsait algısıyla basında 'özgürlük savaşçısı' şekilde resimlendirilmiştir." dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, er yaşta evliliğe sürüklenen çocukların, sistemli şekilde evlendirildikleri insanın ve bu insanın ailesinin fiziki ve psişik şiddetine verilen kaldığını söyledi.

Kerestecioğlu, "Kız evlatları genellikle kendilerinden iri erkeklerle evlendiriliyor. Çoğu nazar boncuğu eşeysel bilgelik sahibi olmaksızın evlendirilen çocuklar, evlendirildikleri adamların eşeysel saldırısına uğruyor ve dayanıklı baş döndürücü esenlik sorunuyla da alın karşıya kalıyor. 15-19 gözyaşı arası güre kızlarda müşterek numara tam ahiret yolculuğu nedeni, gebelik ve doğumun kez açmış bulunduğu sorunlar." ifadelerini kullandı.

Kerestecioğlu, İstanbul Sözleşmesi'ni, bayanların ve evlatların şiddetten ve istismardan korunmasını sağlayıcı en çelimli sistem şekilde nitelendirerek, "Sözleşmeden çıkılmasının Anayasa'ya karşıt bulunduğunun reddi kararı, değişmeyen henüz yayınlanmadı ve elimize geçmedi fakat haberlerde görülüyor ki Danıştay kabilinden onandı. Aslında hepsi bundan perde duymalı. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldığından bu yana denetimsizlik arttı ve bundan sonradan ne avrat cinayetleri ne çocuk istismarları dair dimdik veriler ediniyoruz." laflarını gider etti.

"Komisyon eliyle tebriye kılmak istiyorsanız buna müsaade vermeyeceğiz"

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, kürsüde, 3 Kasım 2016 günlü "Başta Cinsel İstismar Olmak Üzere Çocuklara Yönelik Her Türlü İstismar Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu'nu" göstererek, "Bir vakıftaki istismar olayından sonradan halkoyu baskısıyla gene hakeza gibisi müşterek komisyon kurulacak. Bu komisyonda, kelimesi kelimesine KAİMDER'de, kelimesi kelimesine Ensar'da bulunduğu kadar süreci uzatarak, ipe un sererek, orada yaşananları komisyon eliyle tebriye kılmak istiyorsanız, buna müsaade vermeyeceğiz." sanarak konuştu.

Çocuklara alın herhangi müşterek muhtelif istismarın önlenmesi düşüncesince müşterek önsezi komisyonu müesses olsaydı çalışan denetimi yaşama giyinmek düşüncesince müşterek kader doğabileceğini tamlayan Karaca, "Ama ne yaptınız? İnsan Hakları Komisyonunda müşterek ast komisyon..." değerlendirmesinde bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, komisyonun geç kurulduğunu savunarak, "Eğer hakkıyla istismarla uğraşmak istiyorsanız, bu neymiş evkaf arzuladı diye, evladı üstelik dahi evliliğe zorlamanın cezalandırılmasını öngören İstanbul Sözleşmesi'nden biraz oy düşüncesince çekilmeyeceksiniz." dedi.

"İddiaları nazar boncuğu vicdan benimseme etmez"

AK Parti Tokat Milletvekili Mustafa Arslan, iddiaları nazar boncuğu vicdanın benimseme etmeyeceğini belirtti.

Olayın yargıya geçiş ettiğini, müeccel eylemin topu topu boyutlarıyla değerlendirileceğini ve yargının kararını vereceğini dile getiren Arslan, mağdurenin 4 Aralık 2020'de 6 yaşındaki çocuğuyla baş başa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına ilişik avrat konukevinde kalmaya başladığını, eşinin kendisi ve evladı kendince kaybolma ilanı vermesi ve dirilik güvenliği riski bulunması dolayısıyla 8 Aralık 2020'de ayrıksı müşterek ilde mevcut kuruma naklinin sağlandığını anlattı.

Arslan, mağdurenin nazar boncuğu gelirinin bulunmaması dikkate alınarak, Kadın Konukevleri Yönetmeliği göre hesaplı şekilde desteklendiğini söyledi.

Çocuğu düşüncesince telkih takvimi oluşturulduğunu ve hususi müşterek anaokuluna kaydının yapıldığını; pedagoji bilimi periyodunun desteklendiğini kail Arslan, mağdurenin de kıraat yemeni kursuna yönlendirildiğini, beşinci sınıf diplomasını bariz tedris üstünden almasının sağlandığını, manzume edindirme kursuna yönlendirildiğini ve aşçılık sertifikası alarak istihdama katılımının sağlandığını aktardı.

Arslan, 30 Ocak 2023'te gerçekleşecek duruşmaya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatlarının karışan şekilde iştirak sağlayacağını bildirerek, mağdura psikososyal ve türel destek sunar özellikle edinmek neredeyse herhangi müşterek muhtelif maşeri görev desteklerinin sunulmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Çocuk istismarı ve aileye alın suçların önlenmesi düşüncesince herhangi müşterek muhtelif yasalı kodifikasyon ve yönetimsel tedbirlerin alındığını dile getiren Arslan, "Bütün bunlara karşın banko onama etmediğimiz hadisat meydana gelmiştir; bunlar baş döndürücü üzücüdür. İnşallah, kurulacak araştırma komisyonumuz vakaları topu topu yönleriyle inceler, bundan sonradan alınacak tedbirlerle dayalı Genel Kurula ve Gazi Meclisimize erke tutak önerilerde bulunur." ifadelerini kullandı.

"PKK'ya 'dur' diyemeyen HDP'yi eleştiriyoruz"

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın'ın hitabı sırasında, HDP milletvekilleri aday sataşmada bulundu.

Bunun üzerinde HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ile AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ortada ağız dalaşı yaşandı.

HDP'li Beştaş, evlatların herhangi müşterek muhtelif istismarından iktidarın mesul olduğunu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın 6 yaşındaki çocuğun evlenilmiş bulunduğu iddiasına müteveccih vazifesini yapmadığını kanıt etti. İktidarın, HDP'nin yaptıklarını eleştirmesini talip Beştaş, "AK Parti'nin, PKK ile rakiplik ettiğini ve HDP'ye oy verenleri yıldırıcı şekilde gördüğünü" ati sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, eleştirilerini HDP'ye yönelttiklerini, yıldırı örgütü PKK'yı lanetlediklerini belirterek, "Dağa çıkanlara nağme çıkarmayan, PKK'ya 'dur' diyemeyen HDP'yi eleştiriyoruz. Tabii ki PKK ile savaşım edeceğiz fakat isterdik ki HDP, PKK'ya 'dur' diyen, çocuk tacizcilerini, dağa çıkaranları herhangi müşterek devir bire müşterek denktaş mesafede kınayan müşterek öğür olabilseydi fakat olmadı." sanarak konuştu.

Beştaş'ın "iktidarın HDP'ye oy verenleri yıldırıcı gördüğü" iddiasını "büyük müşterek ayıp" şekilde nitelendiren Turan, "Bunu bütünüyle reddediyoruz. Biz 85 milyonun kardeşliğini asal alan, denktaş vatandaş bulunduğunu bilici müşterek politik hareketiz. Üniter yapıyı kollayan, esirgeyici yegane kıstak bizim dilimiz. Eğer HDP'ye oy vermeyen Kürtse, 'Kürt' üstelik demiyorsunuz zaten. Oysa AK Parti'nin Kürt vatandaşlardan almış bulunduğu oy, sizin dü katınız." değerlendirmelerinde bulundu.

Yapılan görüşmelerin ardından, komisyon kurulması benimseme edildi; topu topu politik partiler müspet yönde oy kullandı. 19 üyeden oluşacak komisyonun düzentileme süresi 3 ay olacak ve gerektiğinde Ankara haricinde da çalışabilecek.

Meclis Başkanı Şentop, çocuk istismarını araştıracak komisyonun yararlı olmasını diledi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, "Çocuk istismarını etraflı boyutlarıyla ele takanak araştırma komisyonu, TBMM'de oy birliğiyle topu topu partilerin katılımıyla kuruldu. Hayırlı olsun. Çocuklarımıza güvenlik ve hayat mahmul müşterek evren kurmak, bizler düşüncesince eş ve dirimsel müşterek sorumluluktur." ifadelerini kullandı.

Çocuk istismarını etraflı boyutlarıyla ele takanak araştırma komisyonu, TBMM'de oy birliğiyle topu topu partilerin katılımıyla kuruldu. Hayırlı olsun.

Çocuklarımıza güvenlik ve hayat mahmul müşterek evren kurmak, bizler düşüncesince eş ve hayatî müşterek sorumluluktur.

— Mustafa Şentop (@MustafaSentop) January 3, 2023
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ