USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Meclis, hanıma müteveccih hızlı savaşım düşüncesince önerilerde bulundu

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık başkanlığında yürüttüğü çalışmalarını tamamlayarak, raporunu hazırladı.

Meclis, hanıma müteveccih hızlı savaşım düşüncesince önerilerde bulundu
06-03-2022 12:43
TBMM

Kadına şiddetin sebeplerinin tamamı yönleriyle araştırılarak katılması müstelzim tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun, etraflıca soluklu ve hararetli çalışmaların arkası sıra hazırladığı 912 sayfalık raporda, mesail belirleme edilerek, eritme önerileri sıralandı.

Meclis Başkanlığına verilen ve TBMM Genel Kurulunda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde görüşülmesi muhtemel raporda, hanıma şiddetin, maşer vicdanında hararetli yaralara sebep yer aldığı belirtildi.

Raporda, global çapta gelişigüzel üç hanımdan birinin, eş-akrabalık birlikteliği mevcut ve ya namevcut rical kabilinden fiziksel, psikolojik, eşeysel ve iktisadi açılardan şiddete verilen kalmış yer aldığı bilgisine arazi verildi.

Kadına şiddetin, sadece hususiyet ve polis tedbirleriyle çözülemeyeceği, aşırı boyutlu, komplike vakıa bulunan bu kuvvet türüyle mücadelenin, aşırı cepheli yaklaşım ve disiplinler arası çalışmayla hususi stratejiler geliştirilmesini mecburi kıldığı vurgulandı.

"Her sene kestirmece 66 bin eş yaşamını kaybediyor"

Kadına huzur şiddetin en ağırbaşlı çeşidi bulunan eş cinayetleri zımnında dünyada gelişigüzel sene kestirmece 66 bin kadının yaşamını kaybettiğinin kestirim edilmiş yer aldığı tamlanan raporda, hanımlara ve kız çocuklarına huzur şiddetin aşırı yayılmış yer aldığı fakat kuvvet gören bayanların yüzdelik 40'ından şimdi azının sertliği bildirdiği yahut rastgele nezdinde iane almış yer aldığı aktarıldı. Raporda, evren çapında gelişigüzel devir 137 kadının, DOĞRU alışveriş zarfında yer aldığı koca yahut familya bireyi kabilinden bile bile öldürülmüş yer aldığı bildirildi.

Türkiye'de polis kayıtlarına göre, 2016-2019'un evvela 9 ayında yaşamını kaybeden bayanların yüzdelik 80'inin şimdi evvela familya içi kuvvet kapsamında kolluğa başvurusunun bulunmadığına işaret edilen raporda, verilerin, kuvvet mağduru bayanların çoğunluğunun halen alakalı mekanizmalara yeteri kadar başvurmadığını gösterdiği belirtildi. Raporda, bu durumun, mağdurların utanma, müracaat mekanizmalarını bilmeme, erteleme, faile nasip ita ve sosyal baskılar kadar nedenlerden kaynaklandığı değerlendirildi.

Verilere göre, yetişek kuru yükseldikçe evlenmiş hanımlar ortada fiziki ve eşeysel şiddete verilen kalma oranının da düşmüş yer aldığı dökme raporda, on paralık eğitimi olmayan/ilkokulu bitirmeyen hanımlar ortada fiziki yahut eşeysel şiddete, yaşamlarının rastgele nezdinde zamanında verilen kalma oranının yüzdelik 43, lisans ve lisansüstü talimli hanımlarda ise yüzdelik 21 yer aldığı bildirildi.

Raporda, tamamı kuvvet biçimlerinde yetişek seviyesi arttıkça hanıma şiddetin azaldığı vurgulanırken, beşinci sınıf seviyesinde yetişek düzlük bayanların gördükleri kuvvet biçimleri incelendiğinde, yüzdelik 68,6 ile en nezdinde tomar verilen kalınan türün eşeysel kuvvet adına belirlendiği kaydedildi.

Kadına müteveccih kuvvet görüntülerinden en aşırı erinçsiz olunan izlence türlerine bakılınca evvela tam dizilerin bulunmuş yer aldığı tamlanan raporda, dizilerde hanıma kuvvet mevzusunun işleniş halinde çın sağ açıklık değişikliğine gidilmesi istendi.

İstanbul Sözleşmesi alt kurul raporunda

"İstanbul Sözleşmesi" adına tanıdık "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin, hanıma hızlı savaş ika esas amacıyla hazırlandığı hatırlatılan raporda, sözleşmenin, içeriğindeki unsurlar ve ayrışık icraat zımnında dakika Avrupa Konseyi üyesi sert aşırı ülkede eleştirildiği, bunun düşüncesince Rusya ve Azerbaycan'ın sözleşmeyi imzalamadığı aktarıldı. İstanbul Sözleşmesi'ni imzalayan birtakımı ülkelerin, sözleşmeyi onaylamaktan sakınma ettiği, birtakımı devletlerin de sözleşmeden çekme yönündeki izahat icra ettiği anlatım edildi.

AA'nın Kadına Şiddet Olaylarında Haber Politikası tutanağa yansıdı

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan'ın, komisyonda, "AA'nın Kadına Şiddet Olaylarında Haber Politikası" başlıklı sunumu da raporda arazi aldı.

14 dilde neşriyat yapan, dünyanın 40 ayrımlı noktasında temsilciliği mevcut AA'nın, hanıma kuvvet gelişmeleri dair esas yaklaşımının; suçun önlenmesine, amme düzeninin korunmasına, mağdurun hakkını almasına müteveccih olduğu, suçlunun cezalandırmasına bariyer yapılanma edecek yayınlardan kaçınıldığı tutanağa yansıdı.

Komisyondan 547 öneri

Raporda, 17 anne iç kulak altında 42 belirleme ve 547 öneriye arazi verildi.

e-Devlet'e, hanıma müteveccih hızlı savaş müracaat mekanizmaları ve dayanak hizmetlerine erişim sağlayıcı "Kadına Yönelik Şiddet Bildirim Sistemi" hizmeti eklenmesi istendi.

KADES uygulamasının, afiyet mensupları ve öğretmenler ilkin kazanmak az daha amme kasıntı ve kurumlarında devim bilimi tamamı eş personele, kasıntı ve kuruluşlarca planlı çörek kadar etkinliklere paydaşlık sağlayıcı kadınlara, itidalli ve yükseköğretim kurumlarında tahsil gören öğrenciler ile yurtlarda küsurat kız öğrencilere tanıtımının yapılarak zeki telefonlarına yüklemelerinin sağlanması arzu edildi.

Raporda arazi düzlük birtakımı tavsiyeler şöyle:

- Toplumda ve kuvvet mağdurlarında, hızlı mücadelede açılan mekanizmalar ve tedarik kararlarının "mağdur düşüncesince yeteri kadar dulda sağlamayacağı" algısının oluşması engellenmeli.

- Hukuk fakültelerinde öğrencilerin mevzuya bağlı uzmanlaşmalarına medet gelmek ve farkındalıklarını tasarruf etmek düşüncesince Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, uygulaması ve eş hakları dersi müfredata konulmalı.

- Muhtarlara eş koca okazyon eşitliği, hanıma hızlı ve er yaşta evliliklerle savaş hikayelerinde eğitimler verilmeli.

- ŞÖNİM'lerde işyar sistem elemanı sayısı artırılmalı.

- Alo 183 Sosyal Destek Hattı'ndan ayrı adına ünlü ileti servislerine yönlendirilmeksizin aracısız operatöre bağlanan, familya içi ve hanıma kuvvet mağdurları düşüncesince krize karışma dair talimli ve tercihen eş personelin çalıştığı, ayrımlı dillerde misyon veren, akılda kalıcı, özürlü erişimine uygun, 7 devir 24 zaman misyon sunan ayrı nezdinde "Acil Şiddet Hattı" kurulmalı.

- Kadınlara ilgilendiren cep telefonlarına acemi kurulacak bulunan Acil Şiddet Hattı ve KADES ilkin kazanmak az daha müracaat mekanizmaları üzerine bilgilendirici SMS'ler gönderilmeli.

- Şiddet mağduru hanımlara verilen hizmetlerin nezdinde tane vasıtasız gerçekleştirilmesi amacıyla ilkin tedarik hakimleri, Cumhuriyet savcıları, ŞÖNİM, alakalı polis birimleri, baro temsilcileri ve alakalı başka birimlerin temsilcilerinin bire nezdinde bina altında bulunmuş yer aldığı Adalet Bakanlığı kabilinden oluşturulan, "Çocuk Adalet Merkezi" modeli benzeri, "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Merkezleri"nin tayyareci adına uygulamaya geçirilmesi anlamında icraat yapılmalı.

- Cinsel töhmet mağdurlarına müteveccih abuhava genelinde tam kurda misyon sağlayan "Kadın İzlem Merkezleri" oluşturulmalı.

- Aile içi ve hanıma müteveccih kuvvet mağdurlarına bağlı işlemlerin nezdinde tane nezdinde mahkemede sonuçlandırılarak sürecin hızlanması ve ortalık arasındaki anlaşmazlıkların acemi ihtilaflara mevzi vermemesi amacıyla tedarik sonucu verebilen, ortalık arasındaki cezai uyuşmazlıkları çözebilen ve familya hukukundan meydana gelen ihtilafları gideren, hususiyet ve ukubet yargılamasının baş başa yapıldığı duygu mahkemeleri kurulmalı.

- Toplumda hanıma müteveccih işlenen suçlarda "cezasızlık yahut az ceza" algısına defa açan uygulamaların sona erdirilmesi ve "kadına müteveccih adına işlenen kuvvet suçları" ile devim bilimi halde savaş edilebilmesi amacıyla kamuoyunda "kravat indirimi" adına tanıdık güzel eritme indiriminin, hanıma kuvvet suçları zımnında hükmedilen cezalarda uygulanmamasına müteveccih mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilmeli.

- Türk Ceza Kanunu'nda eşe ve boşanmış eşe huzur işlenen suçlarla alakalı kanunda öngörülen cezayı ziyade nedenlerin, aralarında dünyaevi bağı sıfır hanımlara müteveccih meydana gelen kuvvet eylemlerini de kapsayacak halde genişletilmesi düşüncesince tensikat yapılmalı.

- Boşanma davasının, tümüyle süs alacağı, kayıt alacağı kadar talepler zımnında uzadığı dikkate alınarak, bu talepler boşanmadan ayrı birer sorun çeşidi adına ikrar edilmeli ve metrukiyet davalarından ayrı adına ele alınmasına müteveccih tensikat yapılmalı.

- Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak acemi nezdinde organizasyon ile ısrarlı strateji fiilleri çarpıcı ve caydırıcı özellikte nezdinde yaptırıma bağlanmalı.

- TBMM'de eş mebus temsiliyet payı artırılmalı.

- Olağanüstü hallere müteveccih millî karışma projelerine hanımlara müteveccih sertliği önleme ve mağdurları korumaya müteveccih hizmetler de engelleme edilmeli ve hanımlara müteveccih desteklere evleviyet verilmeli. Karantina vaktiyle kuvvet mağdurları düşüncesince misafirhane ve tahaffuz kapasitesi artırılmalı.

- Kadına kuvvet dair duyarlılık ve duygunluk gösteren, tedbirler düzlük şirketlere 'Kadına Şiddet Konusunda Yılın Duyarlı Şirketi' ödülü verilerek başka firmalar isteklendirme edilmeli.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ