USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani bedel vardır'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiği görüşme kapsamında, Uluslararası Maarif Okulları’nın hükûmet merkezi Üsküp’teki kampüsünün açılışına katıldı.

'Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani bedel vardır'
21-12-2022 02:06
Üsküp

TBMM Başkanı Şentop, buradaki konuşmasında, "Milletimiz mazide sayımsız kültürü buluşturmuş, rastgele ortak defa tamamıyla uygarlığı yükseltmiş kural dışı milletlerdendir." dedi.

Medeniyetimizin temelinde insani, ahlaki ve imani değerlerin bulunduğunu dile getiren Şentop, "Ecdadımız, Balkanlardaki yönetimi boyunca alanı binlerce eserle donatmış, burada koskoca ortak kültürel kalıt bırakmıştır. Balkanlarda çağ halen ayakta duran evlerimiz, camilerimiz, kütüphanelerimiz, köprülerimiz, hamamlarımız, şadırvanlarımız ve başka elit eserlerimiz, ehemmiyetli ortak bölümü bozma olsa da medeniyetimizin seviyesini yayınlayan konkre eserlerdir, izlerdir." sanarak konuştu.

Şair Yavuz Bülent Bakiler'in Balkanlardaki Osmanlı mirasını özetleyen şiirine atıfta bulunan Şentop, şunları tabir etti:

"Ecdadımızın buralarda en ehemmiyetli mirası kuşkusuz düz yazı etmiş bulunduğu uygarlık kimliği, buralarda kurmuş bulunduğu değişik kültürler arasındaki anahtar bağıdır. Asırlarca bu toprakları emlak markajcı ecdadımız, uygarlık kozasını burada ördü; bu uygarlık Müslümanları tıpkı zamanda başka Balkan halklarını, gayrimüslimleri etkiledi ve ortak Balkan kimliği oluşturdu. Bunu yaparken bulunan kültür, liberalizm ve onlara ilişkin değerleri yıkmaya, bulunmayan etmeye kalkışmadı. Bilakis, bulunan olan kültüre hoşgörüyle ve adaletle yaklaştı. Buralardaki inanç, ekin ve medeniyetten yararlanma etti; öz ekin ve uygarlık anlayışını bunlarla zenginleştirdi. Balkanlar’da kültürleri ortak araya biriktirerek uygarlık düz yazı etti ve aslında Osmanlı ortak Balkan devleti oldu."

Osmanlı yönetimindeki tolerans ortamının konkre örneklerinin Balkanların rastgele ortak köşesinde görülebildiğini dile getiren Şentop, "Bu devirde Balkanlarda kâffesi dinlere mensup inananlar erinç içre yaşadılar. Kent merkezlerinde camilerle kiliseler ve sinagoglar giriş başa taraf yana durdular. Bugün Kuzey Makedonya’da halen bire ortak hoşgörü, giriş başa geçinme iradesi, kültürel zenginliği esirgeme arzusunu görmenin bizleri mutlu ettiğini tabir geçirmek isterim." biçiminde konuştu.

Bilgi üretiminin aşırı ortak süratte arttığı günümüzde, fertlerin bilgelik toplumuna katılımı, kabiliyetlerini sabah akşam namına geliştirmesi ve çabucak mütebeddil dünyanın gerektirdiği biçimde avlu boyu öğrenmeyi benimsemesinin fakat fazla boyutlu ortak görgü bilimi bilimi sistemi ile belkili olabildiğine nazarıitibar çekici Şentop, "Eğitimin mahiyeti ve metodu çabucak değişirken emektar görgü bilimi bilimi araçları da yerini bilgisayar, genel ağ ve başka acemi teknolojilere bırakmış durumdadır. Yeni teknolojilerin de çabucak dönüştürdüğü eğitim, bundan böyle okullara, sınıflara, ibret saatlerine ilişkin kalmamakta; toprak ve vakitten serbest sabah akşam bitmeme fail ortak proses biçimine gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Dünyayı tesiri dibine meydan koronavirüs salgınının da eğitimde bitmeme fail bu dönüşümü fazla şişman seviyede hızlandırdığını, sayısal vasıtaların eğitimin anne unsuru biçimine geldiğini kail Şentop, salgının sona ermesinin, sayısal vasıtaların önemini azaltmadığını, bilakis müstevli sürecinde elde edilmiş deneyim ile bu vasıtaların etraflıca vadeli görgü bilimi bilimi stratejilerinin ortak parçası olması periyodunu hızlandırdığını belirtti.

Küreselleşme ile mevrut bu çabuk değiş ve dönüşümün, çabuk ortak istihlak kültürünü de bellek başa getirdiğinin altını çizen Şentop, bu tüketimin, çabucak konuşu ortak tüketimi değil, değerlerin ve dönemin tüketimini de içerdiğini söyledi.

Şentop, şöyleki bitmeme etti:

"İnsanları arsıulusal rakiplik zarfında öne çıkabilecek, fakat kurulmuş bir duruma mevrut istihlak kültürü ile de giriş edebilecek ortak şekilde; değerlerini korunum fail ve kimliklerini kaybetmemiş kişiler, erat namına yetiştirecek ortak görgü bilimi bilimi sistemi düz yazı etmeliyiz. Yani eğitimde hedef, çabucak güzel ortak cümle edindirmek değil, sosyal ahlakı artırarak ve geçmişten tahsil edilen uygarlık mirasını da güçlendirerek dünyamızı hâlâ da yaşanabilir ortak toprak biçimine getirmektir. İşte dört dörtlük bu aşamada Maarif Okullarımızın önemi ortaya çıkmaktadır. 2016 senesinde Türkiye Büyük Millet Meclisimizde onama ettiğimiz ortak kanunla Türkiye Maarif Vakfını kurduk. Maarif Vakfı, 51 ülkede kurduğu 500’e yaklaşan görgü bilimi bilimi kurumu ile hem fazla nitelikli, birinci sınıf ortak görgü bilimi bilimi veriyor tıpkı zamanda insanoğlu odaklı yaklaşımıyla domestik ihtiyaçlara ve domestik değerlere akıllıca nesiller yetiştiriyor. Türkiye, kolonyalist geçmişi bulunan emperyal ülkelerden değişik olarak, Türkiye Maarif Vakfı marifetiyle ilmi, irfanı insanlığın sulh ve huzuru düşüncesince kullanacak nesiller yetiştirmeyi hedeflemektedir, çalışkanlık gösterdiği devletlerde birinci sınıf görgü bilimi bilimi olanağı sunarak eğitimde punt eşitliğine yardım yapmaktadır."

Öğrencilerine fazla girişken görgü bilimi bilimi sunan Maarif Okulları'nın, çabucak öğrencilerin anadillerini tam ortak biçimde kullanabilmelerini öncelemediğini kail Şentop, "Maarif Okulları başkaca çocuklarımızın Türkçe ve ortak ecnebi dili hâlâ güzel biçimde öğrenmelerini sağlayarak, dünyanın rastgele ortak durumunda kendini ve kimliğini çelimli ortak biçimde tabir edebilecek nesiller yetiştiriyor. Bu sebeplerle Maarif Okulları, faaliyete başladığı günden bugüne endamsız müddet içerisinde, Makedonya’da en birinci sınıf görgü bilimi bilimi verici görgü bilimi bilimi kurumlarından birisi biçimine mevrut ve ortak tasrif merkezi olmuştur." biçiminde konuştu.

Maarif Okulları'nın Türk halkı ile arkadaş ve karındaş diyar halkları ortada köprüler oluşturduğunu ve Türkiye'nin insanoğlu merkezli aut politikasının ortak yansıması bulunduğunu dile getiren Şentop, bu okulların çabucak 6 yılda yaptıklarıyla menfaatlerini gururlandırdığını ve onları desteklediklerini tabir etti.

Öğretmenlerin burada fazla ehemmiyetli ortak vazifeyi ödeme ettiğine, eksiksiz değiş ve dönüşümlere uzlaşma sağlayabilen, bununla bu arada kimliğini ve değerlerini esirgeyici nesiller esermek kabil çetin fakat ortak o denli da kıymetli ortak yazık taşıdığına nazarıitibar çekici Şentop, günümüzün kâffesi görgü bilimi bilimi gereksinimlerine karşılık verecek özelliklere erbap Üsküp Kampüsü ile Maarif Okulları'nın görgü bilimi bilimi kalitesinin hâlâ da yükseleceğini vurguladı.

Açılış törenine, Şentop ve heyetinin yanı esna Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Kuzey Makedonya Meclis Başkan Vekili Hüsni İsmaili, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Lulzim Aliu, Türkiye Maarif Vakfı (TMV) Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Ahmet Emre Bilgili, ülkedeki Türk ve domestik gurur ve yapı temsilcileri, siyasiler, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Alanyaspor3448+3
8Sivasspor3448-4
9Çaykur Rizespor3348-6
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3337-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ