USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Medya sektöründe bıçak kemiğe dayandı'

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu, ekonomideki sonuç gelişmelerin iletişim araçları sektörüne negatif etkilerini değerlendirdi.

'Medya sektöründe bıçak kemiğe dayandı'
17-12-2021 11:35
Konuyla ilişik meydana getirilen mukayyet açıklamada minimal ücrette sağlanan artışın iletişim araçları sektöründe etkin matbuat çalışanları hesabına sevinme donör bulunduğunun altı çizildi ve “Benzer iyileştirmenin matbuat işletmeleri düşüncesince sağlanmaması şeklinde bu artma sektör düşüncesince anlamını yitirecektir. Aksi biçimde matbuat personellerinin çalışacak kasıntı bulamama tehlikesi ile dirlik karşıya kalması bahis konusu olacaktır” denildi.

TGK Yönetim Kurulu açıklamasında şu görüşlere arazi verildi; “Gazete maliyetlerini meydana getiren kâğıt, durum ve birleşmiş özellikle kazanmak az daha hepsi materyallerin döviz cinsinden tutarları artarken Dolar elden müşterek yılda yüzdelik 100'den çok arttı. Bunun yanı sıra, iletişim araçları müesseselerinin girdileri de Dolar bazında yüzdelik 50'ye vasıl oranlarda terfi etti ve mecmu artma yüzdelik 200'lere ulaştı. Sektörümüzde bundan böyle bıçak kemiğe dayandı. Gerekli destek sunar sağlanmaz ve BİK anons bedelleri müşterek an evvel arttırılmazsa, 2022 senesinde muteber olacak minimal ücretteki artışın da etkisiyle yüzlerce evcil iletişim araçları kuruluşu kapanacak, binlerce iletişim araçları personeli aylak kalacaktır.”

Açıklamada katılması müstelzim önlemler şu şekilde sıralandı:

Basın duyuru Kurumu resmi ilanları evcil gazeteler düşüncesince dirimsel ehemmiyet taşıyor. Ancak, Hükümet kanadının 12 mümessili atanmadığından, Kasım 2021 zamanı sebebiyle Basın duyuru Kurumu Genel Kurulu tahminî müşterek senedir toplanamıyor. Genel Kurul en endamsız müddette toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması şeklinde de, adalet kaybı yaşanmaması düşüncesince acemi paha tarifesini BİK idare oturmuş belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır. Artış sonucu verilirken, dolar artışı ve pahalılık payı dikkate alınarak paha yükseltilmeli, acemi fiyatlar 1 Ocak sebebiyle uygulanmalıdır.

Bu mevzuda önerimiz, resmi anons paha tarifesi bülten santimetre fiyatının satı sayısı 50 binin altındaki gazeteler düşüncesince minimum 35 TL olmalı, satışı 50 binin üstünde bulunan gazeteler düşüncesince de bunun paralelinde paha belirlenmelidir. Acil önlemler kapsamında özellikle ceride kâğıdı kazanmak az daha sektörde geçer hepsi sarfiyat malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, levent boylu vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA kabil pusula fabrikaları baştan kurulmalıdır. Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ salık siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalıdır. Ayrıca KOSGEB, IŞKUR yahut Hazine kabilinden çetince vaziyetteki iletişim araçları kuruluşlarına bağış verilmelidir.

Medya müesseselerinin katılmış SGK ile öteki vergilerinde tenzilat yapılmalı, tenzilat sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmelidir. Yargı Paketi kapsamında TBMM'de meydana getirilen farklılık arka alınmalı, yürütme ve batkınlık ilanlarının müşterek vakitler bulunduğu kabil mükemmel şümullü yayınlanması ve yürütme müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması düşüncesince Adalet Bakanlığınca sirküler yayınlanmalı ve arkası sıra yasalı aranjman yapılmalıdır. Bu aranjman ile Kamu İhale Mevzuatı'nda bulunduğu kabil eşik değerler sistemi getirilerek, bu alandaki boz alanlar ortadan kaldırılmalı, icralık yurttaş ile gazetelerin kuma menfaatine müşterek düzenek yaşama geçirilmelidir.

Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde tenzilat yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, müşterek müddet alınmamalıdır. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmelidir.

Yerel matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları kabilinden anons ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve amme ilanları evcil medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermeli. Bu kapsamda, evcil yönetimlerin divan tutanaklarının hepsi il ve ilçelerde evcil gazetelerde yayınlanması sağlanmalıdır.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde arazi meydan artırım tedbirleri kapsamında amme kurumlarına getirilen evcil basına sürdürümcü olunmama uygulamasına akıbet verilmeli, reklam ve anons ödeme kısıtlaması kaldırılmalıdır. Ülkemizde çalışkanlık yayınlayan çıplak maşer müesseselerinin ve manzume örgütlerinin Genel Kurul ilanları ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun çağırma cihazı ilanları, eskisi kabil mecburi şekilde evcil gazetelerde yayınlanmalıdır.

Tüm RTÜK ödemeleri minimum müşterek sene ötelenmeli, bulunan borçların faizleri sıfırlanarak 72 aya vasıl önel ile yapılandırılmalıdır.

Gazete, radyo-televizyonlar veya sayısal yatak ayırımı olmadan hepsi iletişim araçları alanının sarfiyat malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

Gazete, radyo-televizyonlar veya sayısal yatak ayırımı olmadan hepsi iletişim araçları sektörüne tenzilatlı erke desteği sağlanmalıdır.

Gazeteler, radyo-televizyonlar ile genel ağ sitelerinin düzenleme, teftiş ve terviç esasına mucibince ele alındığı müşterek düzenek oluşturulmalı, duyuru Kurumu kuruluş edilmeli, Hazine, KOSGEB, IŞKUR ve Kalkınma Ajansı desteklerinden sayısal yatak ayırımı olmadan hepsi iletişim araçları yararlanmalıdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ