USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Menderes Çifti, Aydın enginarına değer kattı,

Türkiye'nin en dip enginar üretiminin yapıldığı Aydın'ın Efeler ilçesine ilişkin Gölhisar Mahallesi'nde enginar üretimi bayağı çiftçilerin müşterek düşkü değil diplomalı mühendislerin işi oldu. Üniversite eğitimini Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret hakkında b?

Menderes Çifti, Aydın enginarına değer kattı,
03-05-2022 09:34
Eşi Cafer Menderes ve kardeşi Ahmet Çelik ile beraberce Aydın enginarına değer katan Mürşide Menderes yan yana taraftan enginar üretimi yaparken gayrı taraftan da Aydın enginarını ilkin Türkiye peyda etmek nerede ise bütün dünyaya tanıtıyor. Kurduğu e-ticaret sistemi ile enginarla beraberce adeta iflah dağıtan Mürşide Menderes etrafına de dayanıklı oluyor.

Ağustos sonundan Eylül ortalarına derece dikilen enginarlardan 'Sakız enginarı' Kasım ve Aralık aylarında, 'Bayrampaşa enginarı' ise ilkbahar mevsiminde hasat ediliyor. Karaciğer dostu yerine aşina enginarın hasat zamanına girilmesi ile beraberce yemyeşil enginar bahçelerinde yoğun çalışmalara başlandı. Enginar tarlalarında arak döken Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret mezunu Mürşide Menderes, enginar sevdası ile gayrı üreticilerden ayrılıyor. Çok sevilmiş olduğu enginar yoluna talih memurluğundan vazgeçerek elektronik beyin mühendisi benzeri Cafer Menderes ile enginar üreticisi koca kardeşi Ahmet Çelik ile istihsal karşılayıcı Mürşide Menderes kurmuş oldukları e-ticaret sistemi ile içtimai iletişim araçları üstünden Aydın enginarını Tüm Türkiye'ye gönderiyor.

“5 bin hektarın üstünde enginar ekimi yapılıyor”

Sabah saatlerinde enginar işçileri ile beraberce tarlaya gelmiş şekilde itinayla enginarları toplayan Mürşide Menderes, “Aydın'ın Efeler ilçesi Gölhisar Mahallesi'nde kısaca 5 bin hektarın üstünde enginar ekimi yapılıyor. Bu mahallenin az hâlâ hepsi geçimini enginardan sağlıyor. Babam da etraflıca müddet enginar üreticiliği yaptı. Erkek kardeşim de bu işi babamdan devralarak enginar üretimi yapıyor. Hep enginar ile iç içeydim ve senelerdir istekle tüketiyorum. Üniversite öğrenimimin peşi esna talih memurluğuna başladım. Ancak bu iş gelişigüzel devir aklımdaydı ve sevdiğim, bildiğim işi gerçekleştirmek düşüncesince harekete geçtim. Çalıştığım kurumdan parasız müsaade alarak bu işe başladım. Sağ olsun eşim de bana baş döndürücü şişman dayanak noktası oluyor. Hasat dönemlerinde sabahın er saatlerinde tarlaya gelmiş şekilde enginarları topluyoruz. Sonra bu enginarlar işletmemize gidiyor. Orada da soyularak çanağını çıkartıyoruz. Çanak enginar yerine hazırlıyoruz” dedi.

E-ticaret üstünden Türkiye'ye yayılıyor

Özenle hazırlanmakta bulunan enginarları kurmuş oldukları e-ticaret sistemi üstünden kurmuş oldukları ‘Aydın Yöresel Ürünler' isminde içtimai iletişim araçları hesabından vatandaşlarla buluşturduklarını tamlayan Menderes, “Kamu kurumda çalışıyorken, enginar sevdasına işimize elveda dedik. Eşim elektronik beyin mühendisi kardeşim de üretici. Kardeşim üreticiliği, ego pazarlamacılığını eşim de beceri yerine ast yapıyı meydana getiren elektronik beyin mühendisi yerine üçümüz el ele vererek e-ticarete başladık. Enginarlarımızın genel ağ üstünden satışını gerçekleştiriyoruz. Talep fail restoranlara, marketlere de gönderiyoruz. Bunun indinde global adanmış da yapıyoruz” niteleyerek konuştu.

"Tarladan mevrut enginarlar eli uz başkaları çeşidinden soyuluyor"

Enginarların tarladan toplandıktan sonradan işletmeye getirildiğini ve burada da soyularak çanaklarının çıkartıldığını tamlayan Menderes, “Enginarlar tarladan toplanarak işletmemize geliyor. Burada da eli uz başkaları çeşidinden soyularak çanakları çıkartılıyor. Sonrasında da içleri çıkartılarak sevkiyata anık bir vaziyete getiriliyor. Talebe layıkıyla 15, 30 ve 50'lik peyda etmek nerede ise bidonların içine koyuyoruz. Limon ve sodyum klorür mevcut hususi suyu da bidonun içine koyuyoruz. Son yerine da hazırlamış olduğumuz enginarları Türkiye'nin 81 iline kargo yolu ile gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Uzmanlar haftada 2 el tüketilmesini öneriyorlar”

Enginarın insanoğlu sağlığına yarayışlı bulunduğunu ve uzmanlar çeşidinden haftada 2 el tüketilmesinin haber mektubu edildiğini tamlayan Menderes, “Enginarın uykuluk dostu bulunduğunu bilmeyen kalmadı. Uzmanlar da hassaten insanoğlu sağlığına nafi bulunan enginarın haftada minimum 2 el tüketilmesini öneriyorlar. Bu göveri dört dörtlük yan yana iflah deposu” dedi.

“Enginar etten hâlâ giranbaha yan yana ürün”

Enginarın etten hâlâ değeli yan yana verim bulunduğunu tabir fail enginar üreticisi Ahmet Çelik ise şunları söyledi; “Yaklaşık 15 senedir enginar üreticisiyiz. Kendi arazilerimizin yanı esna kiraladığımız arazilerde de enginar yetiştiriyoruz. Bu işi babamızdan devraldık ve gittiği yere derece da götüreceğiz. Üretimde başağrısı yaşıyoruz, ancak tığ durmayacağız ve üretmeye bitmeme edeceğiz. Enginar yıldan yıla ismini hâlâ da duyurarak pazarını genişletiyor. Bana kalırsa enginar etten hâlâ giranbaha yan yana ürün. Lezzet yerine da bu sebzenin üstünde haz tanımam. Bu sebzenin bundan böyle gıdadan çoğalma esenlik açısından da kıymeti de büyük. Karaciğere baş döndürücü faydası var. Enginar, esenlik ve iflah kaynağı.”

Murat Uçkaç - Güldemet Kızıl

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ