USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar: Bölgedeki topu topu askeri tesisler vatandaşların kullanımına açıldı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "İlk hazırlamaya çalıştığımız husus, bölgenin acele gereksinim duyan arama-kurtarma timlerinin, personel ve malzemesini zelzele sahasına aksettirmek oldu." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar: Bölgedeki topu topu askeri tesisler vatandaşların kullanımına açıldı
11-02-2023 22:09
Hatay

Bakan Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin peşi esna kontrol istirdat çalışmalarının sürdüğü Hatay'daki Acil Durum Koordinasyon Merkezi'nde izah yaptı.

Mehmetçiğin depremde de milletin yanında, görevinin başlangıcında bulunduğunu tamlayan Akar, "Türk Silahlı Kuvvetleri, ayrımsız sürede terörle mücadele, uç görevlerini de azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Deprem sabahı, arka dönerek müşterek beslemek icabında vakit 5'te göreve mevrut komutanlar ve alakadar personel ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, güç komutanlıkları ve bunlara ilişkin karargah ve birlikler kâffesi olanaklarıyla kontrol kurtarma, ulaştırma, güvenlik, korunma ve bakma kabil yaraların müşterek biçimde sarılması düşüncesince seferber olmuştur. Şu anda da bu tarz neredeyse bitmeme etmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, sahada 26 bin 211 personeliyle zelzele haricinde da bütünlük ve karargahlarla 24 vakit esasına gereğince vazifesini sürdürdüğünü bildiren Bakan Akar, şu biçimde bitmeme etti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgedeki faaliyetlerin kolaylaşması düşüncesince maksimum çaba göstermekte ve kolaylaştırıcı müşterek gösteriş oynamaktadır. Bu çerçevede 54 taburumuz ve 29 saf facia kontrol istirdat timimiz sahada fariza yapmaktadır. Deprem olduktan doğrudan sonradan çöküntü merkezlerini kurup, karargahların çalışmasından itibaren geçmiş hazırlamaya çalıştığımız husus, bölgenin aceleci gereksinim duyan arama-kurtarma timlerinin, personel ve malzemesini zelzele alanına yansıtmak oldu. Bu açıdan müşterek iklim köprüsü kuruldu ve o günden bu yana de bu güreşçi köprüsü şişman müşterek azimle kararlılıkla çalışmaktadır. Şu anne derece 841 çıkış yürütme edilmiştir, bu mevzuda 63 tayyare fariza yapmakta.

Ayrıca bölgedeki iklim vaziyetini ve umumi vaziyeti kıymetlendirmek düşüncesince de İHA'larımız, SİHA'larımız daima çalışkanlık göstermekte, 45 İHA ve SİHA fariza yapmakta. Helikopterlerimiz bizim düşüncesince baş döndürücü önemli. Belirli havaalanlarına derece gelindikten sonradan personel ve malzemenin zelzele branşında gerekseme sahibi bulunan bölgelere ulaştırılabilmesi düşüncesince helikopterlerimizin görevi baş döndürücü büyük. Bu açıdan da 57 helikopterle şu anne derece 840 çıkış yürütme edildi."

"Günde 50 bin insana ısıdam aşındırmak verebilecek kapasiteye ulaştık"

Hatay Havalimanı'nın mestur olmasının alanda personel ve gereç dair kimi gecikmelere faktör bulunduğunu tamlayan Akar, "Büyük müşterek çabucak meydana gelen icraat böylelikle havaalanının hizmete girmesiyle işlerimizin baş döndürücü şimdi kolaylaşacağını değerlendiriyorum." dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının, taşımalık koridoru oluşturarak bölgedeki gereksinimleri karşılamaya çalıştığını bildiren Bakan Akar, müşterek yandan bölgedeki yaralıların şimdi emniyetli bölgelere götürülmesi düşüncesince seferler yapılırken, öteki yandan da gerekseme mahsus personel ve malzemenin de iklim içerisinden alana taşındığını söyledi.

Deniz Kuvvetlerine ilgilendiren 24 sefine ve 5 helikopterin İskenderun Körfezi'nden bölgedeki faaliyetlerini sürdürdüğünü tamlayan Akar, şu detayları verdi:

"Sancaktar ve Bayraktar gemilerimizi, Rol 2 şifahane adına tahsis ettik ve Sağlık Bakanlığımızla koordineli müşterek biçimde yurttaşlarımıza afiyet hizmeti vermeye başladı. Bunun yanında yurttaşlarımızın geçmiş anda gereksinim duyan manca ihtiyacını istikbal kılmak neredeyse geçmiş andan itibaren azık ve çorbaların dağıtılmasıyla müşterek seviyede aceleci gereksinimi karşılamaya çalıştık. Şu anne derece yurttaşlarımıza 700 bin azık dağıtıldı. Bilahare hadiseler geliştikçe alanda 61 kumluk mutfağıyla 16 kumluk fırını kurarak, bu fırın ve mutfaklarla 502 bin ekmeği de yurttaşlarımıza dağıttık. Şu anda günde 50 bin insana ısıdam aşındırmak verebilecek kapasiteye ulaştık ve bunu da açık açık tezyit gayretlerimizi sürdürüyoruz.

Bu arada 72 deri şehirde Mehmetçik, 19 bin çadırın kurulmasını sağladı. Ayrıca alanda 17 kaza ve 147 köye de karadan ve açıktan ulaştırılması müstelzim materyallerin intikali sağlandı. Ayrıca gidilen o kaza ve köylerden de marazlı ve çorlu yurttaşlarımızın nakli de desteklendi. Ayrıca akaryakıtta rastgele müşterek başağrısı yaşanmaması düşüncesince zat depolarımızdan, hususi depolardan ve arttırma depolardan da yararlanma geçirmek aracılığıyla şu anne derece alanda hem amme büyüklenme ve şirketler hem de yurttaşlarımıza 655 titrem akaryakıtı dağıttık. Bu mevzuda gene çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtiyaçlara gereğince arttırma desteği de sağlayacağız, sürdüreceğiz inşallah."

"Bölgedeki kâffesi askeri tesisler vatandaşların kullanımına açıldı"

Vatandaşların icra ettiği yardımların alana ulaşmasıyla geçmiş hizmet üsse gerekseme duyulduğuna ayraç fail Bakan Akar, bu mevzuda alakadar valiliklerle lüzumlu eş güdüm sonrası şu anne derece zelzele bölgesindeki 8 ilde 19 geçmiş hizmet üs kurulduğunu söyledi.

Söz konusu geçmiş hizmet üslerin yer, personel ve anahtar tahsisi dair da alakadar valiliklerle ve AFAD ile koordinasyonun yapılarak, lüzumlu desteklerin sürdüğünü tamlayan Bakan Akar, şunları kaydetti:

"Gelen yardımların müşterek an ilkin gerekseme sahibi yurttaşlarımıza kavuşması düşüncesince değme çeşitli gayreti gösterip desteği sağlıyoruz. Bunun yanında bölgedeki kâffesi askeri tesislerimizi de yurttaşlarımızın kullanımına açarak aceleci gereksinimlerin karşılanması, yiyecek, içecek, barınma, mecburi gereksinimler kabil bebeklerin, evlatların bakımına dayanak iletmek kabil ıvır zıvır de olsa kimi afiyet hizmetlerinin sağlanması kabil çalışmalarla da arkadaşlarımız vatandaşlarımızla dal omuza çalışmalarını sürdürüyorlar. Bunun yanında bilindik yazları geçer hususi yetişek merkezleri var. Bunlar da gene yurttaşlarımız hizmetine açıldı. Şu anne derece da 850'den müşterek tomar vatandaşımız burada mihman edilmektedir.

Hatay özeline baktığımızda da burada sahada 5 binden müşterek tomar Mehmetçik fariza yapmakta. Bunlar 18 grup ve 6 saf afet, kontrol istirdat timinden ibaret. Bunlar hem istirdat çalışmalarına katılıyor hem dirim dayanak çalışmalarında çalışkanlık gösteriyorlar. Ayrıca jandarma ve polisle de düzenlilik dayanak kollarında bu arada çalışıyorlar. Bunun yanında irili ufaklı 25 deri şehirde de mecmu 3 bin 500 çadırın kurulmasında Mehmetçik çalışkanlık gösterdi. Antakya özelinde 26 kumluk mutfağı, 3 fırın bulunmakta. Şu anda geldiğimiz sığa bakımından da 40 bin insana günce ısıdam aşındırmak dağıtabilecek müşterek noktaya geldik."

NATO'dan 2 bin yabanlık deri kent

Yurt dışından kimi yardımların da geleceğini bildiren Akar, bu desteklerin gerekseme mahsus bölgelere ulaştırılması düşüncesince lüzumlu projelerin yapıldığını söyledi.

Gelecek yardımlar dair bilgelik verici Bakan Akar, "Bunların başlangıcında gelenlerinden bir tanesi NATO kabilinden planlanıp buraya gönderileceği söylenen 2 bin yabanlık müşterek deri kent. Bu deri şehrin İskenderun Limanı'na ulaşmasından sonradan karadan ve açıktan bunların alana nakli düşüncesince lüzumlu planlamayı yaptık. Önümüzdeki günlerde buradaki sıkıntıyı müşterek nebze de olsa giderilmesinde bu deri şehrin ulama sağlayacağını değerlendiriyorum." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu çetin günlerde de öteki bakanlık, büyüklenme ve kuruluşlarla ortaklık biçiminde milletin emrinde ve geçmiş andan itibaren vazifesini başlangıcında bulunduğunu kail Akar, "Hala 'asker nerede' diyen körler, sağırlar var. Bu fitnedir, fesattır. Mehmetçiğin alın terine saygısızlıktır. Bunun da altını burada yutmak istiyorum. Depremde yaşamını kaybeden kâffesi vatandaşlarımıza, tabanca ve çalışma arkadaşlarıma da Allah'tan rahmet, yaralılarımıza aceleci şifalar diliyorum. İnşallah ahit de erte da deli dolu adına enkazdan çıkacaklar dair gene sürprizler bekliyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ