USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar: Rusya ile Ukrayna arasındaki bunalım barışçıl yollarla çözülmeli

Milli Savunma Bakanı Akar, "Her muhtelif arsıulusal platformda Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki krizin barışçıl yollarla, arsıulusal hukuka akla yatkın ve Ukrayna'nın yer bütünlüğüne hürmet çerçevesinde çözülmesi icap ettiğini vurguluyoruz." dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar: Rusya ile Ukrayna arasındaki bunalım barışçıl yollarla çözülmeli
22-01-2022 16:25
Ankara

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, savunma ve takip dergisi M5'e verdiği röportajda, Türkiye'nin Amerika ve Rusya Federasyonu'yla ilişkileri ve Doğu Akdeniz mevzularına değgin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye-ABD ilişkileri ve Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (S-400) tedarikine değgin istifham üstünde Akar, dü iklim ortada karşılaşılan zorlukların sağlam çoğunun Türkiye'nin milli güvenliğine müteveccih mevzular olduğuna dikkati çekti.

Suriye'deki gelişmeler ile S-400 tedariki kabilinden hususlar zımnında ilişkilerin kavi birlikte dönemden geçtiğini tamlayan Akar, şunları kaydetti:

"Ayrıca, ABD'nin FETÖ ve PKK/PYD-YPG yıldırı örgütlerine yaklaşımı Türk kamuoyunda kalan birlikte hassasiyete ve ABD'ye için birlikte güvensizliğe sebep olmaktadır. Askeri ilişkilerimizin elden Suriye ve S-400 tedariki bağlamında değerlendirilmesinin ehemmiyetli birlikte sorumluluk olacağını düşünüyorum. ABD, bu mevzuları dü müttefike reva halde halletmek yerine, ilişkilerimizi zararlı etkilemesi mübrem kararlar almıştır. Biz, problemlerin müttefiklik ruhuna akıllıca şekilde, diyalog eliyle ele alınmasından yanayız."

"S-400 tedariki yeğleme değil zorunluluktur"

Türkiye'nin ağırbaşlı birlikte iklim ve roket tehdidi altında bulunduğunu tamlayan Bakan Akar, "S-400 tedariki yeğleme değil zorunluluktur." ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye'nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ihtiyacını istikbal etmek az daha icra ettiği nice girişime karşın NATO üyesi ülkelerden bu sistemlerin tedarikinin beklenir olmadığını hatırlattı.

"Rusya, Suriye'de yıldırı örgütü ile ilişkilerini birlikte ceviz adına kullanmakta"

Rusya Federasyonu ve Suriye'deki hale değgin soruya cevap Akar, "Suriye'ye gelindiğinde Rusya Federasyonu'nun birlikte taraftan Astana formatında Türkiye ile iş birliğini sürdürürken öbür taraftan kefaret ve yıldırı örgütü ile teşrikimesai içinde bulunduğunu görüyoruz. Rejimin arsıulusal maşer gözetiminde meşrulaştırılması ve Suriye'nin baştan yapımı dair Rusya Federasyonu'nun kefaret ile iş birliğini sağlamlaştırdığı gözlemlenmektedir. Rusya Federasyonu, yıldırı örgütü ile ilişkilerini birlikte ceviz adına kullanmaktadır." değerlendirmesini yaptı.

Bakan Akar, Türkiye'nin taahhütlerine değgin kalarak, lehçe meselelerde, başta Suriye ve Kafkaslar'da Rusya ile diyaloğu sürdürdüğünün altını çizdi.

Ukrayna'ya satılan SİHA'lar

Bakan Akar, "Rusya'nın, Türkiye'nin Ukrayna ordusuna satışını gerçekleştirdiği SİHA'lara müteveccih tepkisini ve bu tepkiler karşısındaki NATO müttefiklerinin gine Türkiye'yi bekâr bırakmasını nite değerlendiriyorsunuz?" sorusunu da Türkiye'nin herhangi birlikte devir problemlerin arsıulusal hukuka uygun, dobra komşuluk ilişkileri içinde ve diyalogla çözümünden yana bulunduğunu belirterek yanıtladı.

Akar, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Her kabil arsıulusal platformda da Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki krizin barışçıl yollarla, arsıulusal hukuka akıllıca adına ve Ukrayna'nın arazi bütünlüğüne hürmet çerçevesinde çözülmesi icap ettiğini vurguluyoruz. Ülkemiz lüzum Rusya Federasyonu lüzum Ukrayna ve gerekse bağlaşık devletler ile nice bölgede bulunduğu kabilinden savunma endüstri dalında da baş döndürücü muhtelif teşrikimesai faaliyetleri yürütmektedir. Ukrayna'ya satılan SİHA'lar da bunlardan biri.

Ukrayna'nın bu sistemleri tedariki ve kullanımı özlük tasarrufundadır. Dolayısıyla Türkiye ihraç ettiği bu sistemlerle ilişik suçlanamaz. Ukrayna'nın NATO'nun 'Geliştirilmiş Fırsatlar Ortaklığı' ülkesi bulunduğu da delik uğrunda bulundurulmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna'nın savunma kapasitesinin artırılması 'NATO Bireysel Ortaklık Ülke Planı' maddelerinden birisini oluşturmaktadır. Bir NATO ülkesi adına Türkiye çeşidinden düet ve NATO çerçevesinde Ukrayna'nın savunma kapasitesinin artırılmasına yardım sağlanmaktadır."

"Beklentimiz, ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği desteği kesmesi"

Milli Savunma Bakanı Akar, terörle savaş ve ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği desteğine değgin soruya da "Müttefiklerimizden beklentimiz, yıldırıcı ayrımı yapmadan topu topu yıldırı örgütleriyle savaş etmesi, başta ABD'nin PKK/YPG'ye verdiği desteği kesmesidir. ABD'den yıldırı örgütü YPG ile teşrikimesai gerçekleştirmek adına kısaca 70 senedir NATO üyesi ve müttefiki bulunan Türkiye ile teşrikimesai yapmasını bekliyoruz." laflarıyla cevap verdi.

"Yunanistan'ın, NATO içindeki dayanışmaya dokunca verdiği kanaatindeyim"

Doğu Akdeniz'de yaşanmış bulunan gelişmeler ve Yunanistan'ın bu süreçteki duruşuna değgin istifham üstünde Akar, şunları kaydetti:

"Yunanistan'ın bölgede sulh ve istikrara negatif etkide bulunacak ve dü iklim arasındaki müspet atmosfere dokunca verecek biricik yandaş girişimlerden kaçınmasını bekliyoruz. Türkiye, NATO'nun Güneydoğu Avrupa kanadının yıldırıcılık ve muhaceret engelleme herhangi birlikte kabil tehdide için savunulmasında en ön safta arsa almaktadır. Aynı cephede arsa meydan ve Türkiye'ye dayanaklık etmek vermesi müstelzim Yunanistan'ın, NATO içindeki dayanışmaya dokunca verdiği kanaatindeyim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ