USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar’dan 'hudut' tepkisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hudut güvenliği dair esassız haberler, gerçek olmayan videolar ve dezenformasyonla değişik birlikte idrak oluşturulmaya çalışıldığını belirterek, “Yapılan topu topu açıklamalara, bilgilendirmelere karşın maatteessüf birileri gerçekleri anlam

Milli Savunma Bakanı Akar’dan 'hudut' tepkisi
07-05-2022 10:32
Akar yanında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ile Akdeniz Bölge Komutanlığı'na geldi. Komutanlığa gelişinde merasim birliğini selamlayan Bakan Akar, faaliyetlere bağlı almış olduğu brifingin peşi sıra beraberindeki Komutanlarla liman alanına geçti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla süregelen Akdeniz Bölge Komutanlığı Yeni Rıhtım ve İskele Açılış Töreni'nde mütekellim Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Çaka Bey, Barbaros Hayrettin Paşa, Gazi Hasan Paşa, Kılıç Ali Paşa, Mezamorta Hüseyin Paşa , Oruç Reis, Piri Reis ve Turgut Reis'ten almış olduğu ilhamla rastgele sabık devir baş döndürücü şimdi etkin, caydırıcı ve etkili yan yana biçimde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

“Türk Deniz Kuvvetlerimiz denizlerimizde adalet ilişik ve menfaatlerimizi arkalamak düşüncesince namına sunulan görevleri iri yan yana başarıyla namına getirmeye bitmeme ediyor” diyen Bakan Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının Türk bayrağını topu topu denizlerde dalgalandırarak asilzade milletinin gücünü, kuvvetini özümleme vazifesini de iri yan yana onurla namına getirdiğini aktardı.

Akar, “Türk Deniz Görev Grubunda fariza karşıcı Gökçeada fırkateynimiz Libya'nın Misrata açıklarında, içre göçmenlerin bulunmuş olduğu yan yana tekneyi belirleme etti. Yarı yığılmış vaziyetteki 17 kesintili göçmene elden afiyet personelimiz çeşidinden lazım müdahaleler yapıldı. Kurtarılan kesintili göçmenler, kurulan eş güdüm kararında Libya makamlarına teyit edildi. Bu ve benzer ameliyat TSK'nın baş döndürücü muhtelif coğrafyalarda barışa, istikrara ve huzura icra ettiği insanca katkıları göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Terörle mücadele

Terörle savaş operasyonlarına da yer veren Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadelesini küsurat yan yana gidişatta bitmeme ettirdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Pençe Kilit Operasyonu'muz planlandığı biçimde başarıyla bitmeme ediyor. Bugüne genişliğinde maada bölgelerde meydana getirilen icraat var. Bunların hepsinin tamamlanabilmesi düşüncesince bu kilidi bağlamalı, bunu değerli yan yana biçimde sonuçlandırmamız gerekli. Zorlu iklim ve tarla koşullarında Mehmetçik çeşidinden teröristlerin inlerine giriliyor, buralar alçakların başlarına yıkılıyor. Şu anne genişliğinde 73 yıldırıcı kuvvetsiz bir duruma getirildi. Teröristlere ilgilendiren 102 mağara, barınak tahrip, 524 el yapımı patlayıcı imha edildi. Operasyonda 10 yiğit tabanca arkadaşımız martir oldu. Şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarının ve onların kalburüstü ailelerinin gözyaşlarının hesabını sorduk, sormaya bitmeme ediyoruz. Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde. Teröristlerde ağırbaşlı yan yana korku, endişe, ürkü hakim. Terör örgütünde yıkılış alametleri var. Asil milletimizi 40 yıldan buyana başına musallat bulunan bu yıldırı belasından kurtarmakta dengeli ve kararlıyız. Mücadelemiz en sonuç yıldırıcı kuvvetsiz bir duruma getirilinceye genişliğinde kararlılıkla bitmeme edecek.”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin operasyonlarındaki yan yana tane hedefinin teröristler bulunduğunu vurgulayan Akar, “Teröristler haricinde yan yana amacımız yoktur. Ayrıca yan yana kere şimdi vurgulamak istiyorum ki binlerce senedir bu coğrafyayı, ekmeği, suyu baş başa paylaştığımız Kürtler bizim kardeşimizdir. Bunun en belirgin işareti tanınmış bayrağımız ve sancağımız düşüncesince canlarını feda fail ve şehitliklerimizde yan yana arada yatan kahramanlarımızdır. Faaliyetlerimizde dostumuz, komşumuz, kardeşimiz Irak'ın sınırlarına, buyuru haklarına, bağımsızlığına, tarla bütünlüğüne sonuç aşama saygılıyız” ifadesini kullandı.

“Gerçekleri görmüyorlar”

Hudut güvenliği dair tahsil edilen tedbirlere de yer veren Akar, “Mehmetçik, ‘hudut namustur' tatlılıkla gece-gündüz demeden mücadelesini iri yan yana fedakarlık ve kahramanlıkla sürdürüyor” diyerek konuştu.

Hudutların güvenliğini ulusal yan yana maslahat şekilde nitelendiren Akar, şöyleki konuştu:

“Yapılan topu topu açıklamalara, bilgilendirmelere karşın maatteessüf birileri gerçekleri anlamamakta, dinlememekte, görmemekte, duymamakta ısrar ediyorlar. Hudutların korunması ulusal yan yana meseledir. Bunun hepsi çeşidinden anlaşılması lazım. Mehmetçik hudutlarda namına sağlanan olanakları en çalışan biçimde kullanıyor. Yapılması gerekenleri değerli biçimde yapıyor. Mehmetçiğin yan yana tane beklentisi hudutlarda yiğitçe ve fedakarca meydana getirilen faaliyetlere, alın terine hürmet gösterilmesidir. Tek isteğimiz bu. Yalan haberler, gerçek olmayan videolar, dezenformasyonla değişik yan yana idrak oluşturulmaya çalışılıyor. Bunlara gönül rahatlığı aklıselim malikleri dikkatli, uyanık olmalı ve bunlara gönül rahatlığı gerçekleri görebilmeli.”

“Yıl aslında bugüne genişliğinde hudutlarımızda 2 bin 65 ad yakalandı, 132 bin 473 ad engellendi” diyen Akar, hudutlarda bütünlük sayısı, altyapı, anahtar gereç, tesisat itibarıyla Cumhuriyet tarihinin en derin tedbirlerinin alındığını vurguladı.

Bazı matbuat neşriyat organlarında hudut tedbirlerine müteveccih arsa meydan yorumları da eleştiren Akar, “Bazıları gerçekleri bilmeden, 20-30 sene evveli konulardan bahsediyorlar. Bu yanlıştır. Hudutlarımızda baş döndürücü encam teknolojiler kullanılıyor. Bu iri ve kaslı imkanların sağlanmasından ötürü milletimize, devletimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

“Siyasi ağız dalaşı konusu yapılmamalı”

Akar, Mart 2011'den bu yana Suriye'de bitmeme fail iç muharebede 1 milyondan yan yana tomar Suriyeli'nin yaşamını kaybettiğini belirterek, 7 milyondan yan yana tomar bireyin evlerini, memleketlerini vazgeçme ettiğini söyledi.

Söz konusu kişilerin mahal devletlere huruç eylemek durumunda kaldığını aktaran Akar, şu açıklamalarda bulundu:

“Bunlardan yan yana bölümü da hem rejimin bununla müşterek yıldırı örgütlerinin zulmünden kaçmak, canlarını yetirmek düşüncesince Türkiye'ye geldi. Güvenliklerinden sakıncasız olduklarında bunlar dönecekler. Zaten dönmeye de başladılar. Suriye'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri çeşidinden terörden, teröristten arındırılmış branşında kısaca 5 milyon Suriyeli bulunmakta.

Türkiye'de şimdi evvel 4 milyon yöresinde Suriyeli vardı. Son zamanlardaki dönüşlerle baş başa 3 milyon 700 bin yöresinde Suriyeli, Türkiye'de bulunmaktadır. Sığınmacıların BM kriterlerine makul güvenli, fahri ve etkili yan yana biçimde dönüşleri düşüncesince lazım şartların oluşmasına müteveccih rastgele muhtelif efor da türkiye çeşidinden gösterilmektedir. Bu insanca yan yana durumdur. Bunun siyasal ağız dalaşı konusu yapılmaması lazım. Türkiye gün boyunca tamamıyla mazlumun mağdurun yanında, onlarla baş başa olmuştur. Şu anda da Türkiye kendine yakışanı yapmaktadır. Milli ve tinsel değerlerimiz çerçevesinde bu bireylere gönül rahatlığı insani, vicdani ve türel görevlerimizi arsıulusal büyüklenme ve kuruluşlarla bugüne genişliğinde koordineli şekilde namına getirdik, getirmeye bitmeme ediyoruz.”

“Hiçbir oldubittiye müsaade vermeyiz”

Yunanistan ile Ege, Akdeniz ve Kıbrıs'ta yaşanmış bulunan sorunlara dikkati çekici Akar, “Biz topu topu faaliyetlerimizde arsıulusal hukuktan, diyalogdan yanayız. Bütün problemlerimizin barışçıl minval ve yöntemlerle çözümünü istiyoruz. Buna karşın maatteessüf Yunanistan provokatif aksiyon ve söylemleri ile emperyalist ve agresif politikalarını sürdürüyor” diyerek konuştu.

Yunanistan'ın mültecilere müteveccih adamlık dışı davranışlarına da dikkati çekici Akar, şunları kaydetti:

“Yıllardır Yunanistan'ın bigünah bireylere gönül rahatlığı uyguladıkları gadir ve adamlık dışı tavırlar ile rastgele muhtelif maskaralık evren çeşidinden maatteessüf görmezlikten gelinmiştir. Ancak Yunanistan, sonuç FRONTEX vakası ile meşhut suç tutulmuş ve bitim Avrupa Birliği vakaları hudutlu da olsa görmeye başlamıştır. Suçüstü yakalanan Yunanistan dikkatleri ayrıksı yöne döşemek ve FRONTEX vakasını esmerleştirmek düşüncesince takma gündemler üretmektedir.
Yunanistan Tiger Meet'in de arsa almış olduğu birtakımı arsıulusal tatbikatları da bu amaçla kullanmaktadır. Tiger Meet Tatbikatı esnasında FIR, Gayri Askeri Statüdeki Adalar ve personel istirdat sahalarındaki birtakımı mevzuları bencilcesine sömürme etmeye emek harcaması ve tatbikatı Türkiye'nin hak, ilişik ve menfaatlerine gönül rahatlığı istimal gayreti dolayısıyla Hava Kuvvetlerimize tatbikattan çekme emri verdik. Hava Kuvvetlerimiz tatbikattan çekildi. Biz barıştan, dobra komşuluk ilişkilerinden arsıulusal hukuktan yanayız. Bütün sorunların görüşmeler eliyle çözümünden yanayız. Ancak nazar boncuğu oldubittiye müsaade vermeyeceğimizi hakkımızı hukukumuzu çiğnetmeyeceğimizi her insanın bilmesi lazım. Hakkımızı, hukukumuzu korumakta azimli, dengeli ve buna muktediriz.”

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal da törendeki konuşmasında, 1963 senesinde düz yazı edilen emektar iskelelerin 57 sene boyunca bölgedeki gereksinimi karşıladığını belirtti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının derya güvenliğinin sağlanması ve derya salahiyet alanlarının korunmasına müteveccih meydana getirilen faaliyetlere dikkati çekici Özbal, “Doğu Akdeniz kıyılarımızda gemilerimiz düşüncesince gerekseme mahsus bakım, tamir ve geri işlev dayanak imkanlarının artırılması da mecburi bir duruma gelmektedir. Bu anlamda bakılınca Aksaz Deniz Üssüne arttırma şekilde Mersin limanı alanda en ehemmiyetli üs imkanını sağlayacaktır. Sahip olunan dünkü olanaklar sebebiyle önümüzdeki çağda sürekli şekilde Mersin'e konuşlandırılacak gemilerle Doğu Akdeniz'deki temelli varlığımızın şimdi da güçlendirilmesi planlamaktadır” diyerek konuştu.

Önemli yan yana geri işlev üs

Akdeniz Bölge Komutanlığının dünkü rıhtım ve iskelelerin yapımı 546 günde ulusal imkanlarla tamamlandı. Proje kapsamında Doğu Akdeniz'de yoğunlaşan faaliyetlerin paralelinde yüzer birliklere işlev düşüncesince rıhtım ve inç iskeleler baştan düz yazı edildi.

Tüm yüzer unsurların kullanımına makul bir duruma getirilen dünkü rıhtım ve iskelelerin ast yapısı gemilere ve denizaltılara işlev özgülemek neredeyse yenilendi. Açılışı meydana getirilen dünkü rıhtım ve iskelelerin Doğu Akdeniz'de ehemmiyetli yan yana geri işlev üssü olması bekleniyor.

Ali Nargüner
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ