USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'Montrö' vurgusu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Montrö'nün aşındırılmasının hiç kimseye kâr getirmeyeceğini belirterek, "Bugüne denli yaptığımız derece Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerin uygulamasını sürdüreceğiz" dedi.

Milli Savunma Bakanı Akar'dan 'Montrö' vurgusu
01-03-2022 10:09

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında meydana gelen Kabine Toplantısı sonra gazetecilerin gündeme bağlı sorularını yanıtladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısına bağlı değerlendirmesi sorulan Akar, bahis konusu dü ülkenin de Türkiye ile denizden yandaki olduğuna ilgi çekti. Arzu edilmeyen olayların yaşandığını tabir fail Akar, "Gelişmeleri sıkıntı ve endişeyle izlem ediyoruz. Yaşanan ölümler bizleri üzüyor. Ukrayna ve Rusya ile bizim sonuç aşama müspet ilişkilerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımız ilişkilerimizin çerçevesini açık biçimde çizdi, bunları tanımladı. Gelinen noktada gelişimleri yakından izlem ediyoruz. Mazisi gösterişlilik ve şerefle mahmul Türkiye Cumhuriyeti Devleti aut politikasını ilkelerle yürütmeye bitmeme ediyor. Tüm tarihimiz süresince bulunduğu kademe dakika de komşularımız ilkin iktisap etmek neredeyse tamamı devletlerin ferman haklarına, sınırlarına, yer bütünlüğüne saygılıyız, hürmetkâr olmaya bitmeme ediyoruz. Bu ilkeden hareketle Ukrayna düşüncesince de aynısını söylüyoruz. Temennimiz, müşterek an evvel barışçıl, diplomatik yollarla bazı çözümlerin bulunmasıdır" niteleyerek konuştu.
Türkiye'nin bu yöndeki çalışmalarına vurgu karşıcı Akar, şunları söyledi:

"Bu esaslar çerçevesinde baktığımızda Rusya çeşidinden Ukrayna'nın egemenliğine, yer bütünlüğüne meydana getirilen bu harekatı bizim onama etmemiz muhtemel değil. Bunun arsıulusal hukuka karşıt bulunduğunu söylüyor ve görüyoruz. Başta insanca iane iktisap etmek neredeyse buradaki insanca dramın sonuç bulması düşüncesince bizlere sakıt ne var ise bugüne genişliğinde yaptık, ayrımsız biçimde hazırlamaya bitmeme ediyoruz. Bir taraftan insanca iane öbür taraftan da diplomatik, siyasi, arsıulusal manada barışçıl tarz ve şekilleri müzahir değme ayrışık katkıyı sağlıyoruz. Yıllardan bu yana oldukça değerli biçimde Montrö statüsü bitmeme etti. Söz konusu kontrat etraflı sahildar devletlere yarayışlı olmakla baş başa öbür devletlerin giriş-çıkışlarını da düzenlemiş vaziyette. Herhangi müşterek biçimde Montrö'nün aşındırılması, statükonun bozulması hiç kimseye avantaj sağlamaz. Montrö'nün korunmasında ürem görüyoruz. Bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün tarafların Montrö ve Montrö'nün getirmiş bulunduğu kurallara uymasının yarayışlı bulunduğunu değerlendiriyoruz. Dileğimiz müşterek an evvel barışçıl metodlar ve diplomatik yollarla bu hastalıkların çözülmesi ve alanda sulhun, sükunun baştan bilgili olmasıdır. Bunun düşüncesince çalışıyoruz. Barışın, huzurun, tehlikesiz ortamın bitmeme etmesi.”

"Karadeniz'in müşterek rakiplik bölgesine dönüşmemesi düşüncesince mücahede gösteriyoruz" diyen Akar, şu biçimde bitmeme etti:

"Karadeniz'e en derinliğine kıyısı bulunan dünya adına bu anlayışı müşterek umde halinde korunum ettik. Tüm görüşmelerimizde Türkiye adına Karadeniz'deki barışın, huzurun, tehlikesiz ortamın bitmeme etmesi düşüncesince mücahede gösterdik. Türkiye adına bugüne genişliğinde tamamı meselelere bu çerçevede baktık. Bu vakada da ayrımsız biçimde bakıyoruz. Bugüne genişliğinde yaptığımız kademe Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 19, 20, 21'inci maddelerinin uygulamasını sürdüreceğiz."

İlerleyen süreçte neler olabileceğinin sorulması üstünde Akar, "Geleceğe çevrik tahminleri müşterek tarafa bırakıp konkre verilere gereğince yorum gerçekleştirmek gerekir. Olayların başlangıcında askeri hareketlilik, yığınaklar oldu. Sonrasında askeri cereyan başladı. Şimdi görüşmeler oluyor. Bu krizin diplomatik, barışçıl tarz ve yöntemlerle müşterek an evvel bitirilmesi ve semt halklarının emniyet ve şen ortamında yaşaması düşüncesince çalışıyoruz" cevabını verdi.

"Ukrayna'daki vakaları bile Türkiye'ye huzur müşterek atak unsuru adına kullanıyorlar"

Bir apayrı istifham üstünde TSK'nın Ege, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs'taki faaliyetlerini başarıyla adına getirmeye bitmeme ettiğini dile getiren Milli Savunma Bakanı Akar, "Biz tamamıyla dobra niyetli, görüşmeden, diyalogdan, barışçıl tarz ve yöntemlerden yana olmamıza karşın bilhassa komşumuz Yunanistan ve bilhassa birtakımı siyasileri şuurlu ve agresif müşterek biçimde vakaları ve gerçekleri çarpıtmak vasıtasıyla gerginliği tırmandırıcı aksiyon ve söylemlerle Türkiye karşıtı söylemlerini sürdürüyor" niteleyerek konuştu.

Bakan Akar, açıklamalarını şu biçimde sürdürdü:


"Gözleri kararmış biçimde agresif tavırlarını öylelikle sürdürüyorlar ki Ukrayna vakalarını bile Türkiye'ye huzur müşterek atak unsuru adına kullanmaya çalışıyorlar. Bu gidişin dobra olmadığını dobra komşuluk ilişkileri çerçevesinde, NATO ittifakı içinde, yaptığımız dobra oruçlu çağrılara huzur yapılanların sonuç aşama hata bulunduğunu hepsi görüyor. Biz ısrarla ve inatla prensipli tutumuzu sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Diyalogdan, görüşmeden kaçan Yunanistan'ı değme fırsatta gine diyaloğa, masaya çağırıyoruz. Güven Artırıcı Önlemler toplantısının dördüncüsü düşüncesince Yunanistan Savunma Bakanlığı heyetini Ankara'ya beklediğimizi de müşterek defa henüz tabir ediyoruz."

Hülya Keklik
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ