USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

MİT çalışan "istihbarat diplomasisi" ile toptan krizlerde çözüme bap araladı

Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, 2022 senesinde Rusya ve Ukrayna ortada 200 harp esirinin takası, Amerika ve Rusya'nın duyu teması ve dü iklim arasındaki hava takasının koordinesi üzere duyu diplomasisinde ehemmiyetli çalışmalara imza attı.

MİT çalışan
30-12-2022 13:07
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, formül ve kapasitesini istihbaratın mütebeddil doğasına layıkıyla ayarlayan Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT), 2022'de duyu diplomasisi dalında ehemmiyetli gelişmelerin sonuçlanmasında kılavuz gösteriş oynadı.

Rusya'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a 24 Şubat'ta hususi askeri dizi fiil başlatmasının arkası sıra Türkiye, dü dünya arasındaki savaşla alakadar diplomatik temaslarını sürdürdü.

Rusya ve Ukrayna arasındaki 200 harp esirinin takasında ehemmiyetli gösteriş oynayan MİT, CIA Direktörü Bill Burns ve Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ortada 14 Kasım'da meydana getirilen ve "Türkiye'nin global barışa sunmuş yer aldığı ehemmiyetli katkılardan biri" şekilde yorumlanan görüşmeye ev sahipliği yaptı.

MİT'in koordinesi ve nezdinde dü dünya ortada Rus uçucu Konstantin Yaroshenko ile Amerikan bahir piyadesi Trevor Reed'in takası da 27 Nisan'da Türkiye'de gerçekleştirildi.

PKK/KCK/YPG'ye müteveccih operasyonlar

Yurt içi ve dışındaki operasyonlarla yıldırı örgütlerinin cereyan yeteneğini kısıtlayan MİT, 1 Ocak-31 Aralık 2022'de özellikle PKK, DEAŞ ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) edinmek gibi yıldırı örgütlerine müteveccih planlı operasyonlarda sanki fevk düzem personellerinin da aralarında bulunmuş yer aldığı 187 teröristi kuvvetsiz bir vaziyete getirdi. Bunların 99'u ölü, 88'i de iyi ele geçirildi.

PKK'ya müteveccih operasyonlarda 44'ü sanki fevk düzem 119 yıldırıcı benek operasyonlarla öldürüldü yada yakalandı. Bunların 21'i adli makamlara konfirmasyon edildi.

Etkisiz bir vaziyete getirilen PKK'lıların 12'si sanki fevk düzem avrat terörist

Operasyonlarda al kategoride aranan ve Türkiye'deki orman yangını eylemlerinden mesul bulunan PKK/KCK'lı Sabah Oğur, sanki PKK-HPG konseyi üyesi ve örgütün avrat yapılanması YJA-STAR'ın sanki fevk düzem yöneticisi "Berfin Nurhak" ve PKK'nın sanki avrat yapılanması sorumlularından Norşin Afrin'in de aralarında yer aldığı 3'ü iyi mecmu 13 avrat yıldırıcı ele geçirildi.

Bu sene taşınmazlar içi ve haricinde iyi ele geçirilen 88 yıldırıcı arasında DEAŞ'ın en ehemmiyetli sanki fevk düzem yöneticilerinden Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai ve DEAŞ'ın sanki "Türkiye vilayeti sorumlusu" Kasım Güler ile DHKP/C'nin Türkiye sorumlusu Gülten Matur, Necip Hablemitoğlu suikastının acımasız zanlısı Nuri Gökhan Bozkır da bulunuyor.

Güvenlik kuvvetleriyle koordineli operasyonlarla ehemmiyetli esame yakalandı

Anlık istihbaratları, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Jandarma Genel Komutanlığı ile paylaşan MİT, asayiş kuvvetleriyle koordineli ehemmiyetli operasyonlara imza attı.

Bu operasyonlarda, "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan aranan emektar HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 2 Eylül'de Edirne'ye giderken yakalandı.

Bursa'da 20 Nisan 2022'de mahpus servis aracına müteveccih bombalı saldırıyı oluşturan MLKP yıldırı örgütünün silahlı yapılanması FESK üyesi 2'si kadın, 3 yıldırıcı 17 Eylül'de, MLKP üyesi Cebrail Gündoğdu 22 Ekim'de ele geçirildi.

Son şekilde MİT ve inanma ekiplerince 21 Aralık'ta planlı operasyonda, yıldırı örgütü DEAŞ'ın sanki kıyı küme komutanı "Abu Süleyman El Aşkar" harf ünlü Ahmed A.K. Ali'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı 8 yıldırıcı yakalandı.

PKK/YBŞ'nin sanki hususi kudret sorumlusuna aracında benek atış

MİT, 28 Ocak'ta PKK/KCK kontrolündeki Irak/Sincar'daki Bab Şilo bölgesinde PKK/YBŞ'nin sanki hususi kudret sorumlusu "Azad" harf ünlü Sileman Şemo Yusuf'u bulunmuş yer aldığı araçta benek atışıyla kuvvetsiz bir vaziyete getirdi.

Suriye sınırındaki bombalı eylemlerin sorumlusu PKK/YPG'li yıldırıcı "Hebat Gever" harf ünlü Süleyman Orhan, 17 Şubat'ta meydana getirilen operasyonda öldürüldü.

MİT, PKK/YPG'nin sanki Aynularab Savunma Komitesi Eş Başkanı "Ronahi Kobani" harf ünlü Rodin Abdulkadir Muhammed ile sanki YPJ Kobani Yürütme Komitesinden "Dilar Halep" harf ünlü Ranya Henan'ı, 20 Şubat 2022'de Aynularab'da planlı operasyonda kuvvetsiz bir vaziyete getirdi.

PKK/YPG'nin sanki Amude-Derbesiye eyalet sorumlusu kuvvetsiz bir vaziyete getirildi

Suriye'nin Derbesiye ilçesinde 17 Nisan'da benek atışıyla PKK/YPG'nin sanki Amude-Derbesiye eyalet sorumlusu Mehmet Aydın, Suriye'nin Aynularab bölgesinde saklandığı yerde 15 Mayıs'ta PKK yıldırı örgütü üyesi "Hayri" harf ünlü Ekrem Üstek, 21 Mayıs'ta Irak'ın kuzeyindeki Musul'da 21 Mayıs'ta PKK-HPG'nin sanki Mahmur-Kerkük-Süleymaniye sorumlusu "Ahmet Rubar" harf ünlü Mehmet Erdoğan, 2 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de PKK'nın sanki Kerkük cephesi sorumlusu "Dılhaz Gabar" harf ünlü Mehmet Doğan planlı operasyonlarla kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

MİT ve TSK'nın 31 Mayıs'ta Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde gerçekleştirdiği operasyonda 4 PKK/KCK'lı yıldırıcı öldürüldü.

Irak'ın Gara bölgesinde 9 Haziran'da PKK/KCK'lı 3 terörist, 19 Haziran'da Irak'ın Süleymaniye kentinde PKK'nın sanki Suriye kocabaşı yönetimi tarz icra konseyi eş başkanı Hüseyin Şibli, 17 ve 21 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Gara'da 5 terörist, 24 Haziran'da Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kentinde PKK'nın sanki fevk düzem yöneticilerinden "Raperin" harf ünlü Delal Azizoğlu planlı operasyonlarda kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da planlı operasyonda yıldırı örgütünün silahlı faaliyetlerinin yönetildiği sanki PKK-HPG konseyi üyesi ve örgütün avrat yapılanması YJA-STAR'ın sanki fevk düzem yöneticisi "Berfin Nurhak" harf ünlü Hanım Demir, 4 Temmuz'da öldürüldü.

Irak'ın kuzeyindeki Duhok-Gara bölgesinde meydana gelen operasyonda yıldırı örgütünün silahlı faaliyetlerinin yönetildiği sanki PKK-HPG Konseyi üyesi ve apollo akademiler sorumlusu "Dersim Malatya" harf ünlü İzzettin İnan 17 Temmuz'da, PKK-YPG'nin sanki Aynularab (Kobani) eyalet sorumlusu "Kendal Ermeni" harf ünlü Şahin Tekintanğaç 24 Temmuz'da planlı hususi operasyonlarla kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

PKK'ya 1991'de eklenmiş bulunan ve örgütsel faaliyetine Irak'ın kuzeyinde çaba verdiği belirleme edilen yıldırı örgütü PKK/KCK'nın sanki icra konseyi üyesi "Berivan Zilan" harf ünlü Hatice Hezer, Süleymaniye kentinde 28 Temmuz'da benek operasyonla kuvvetsiz bir vaziyete getirildi. Eski HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk'ün ablası yer aldığı öğrenilen Hezer'in eş kardeşinin de 1998'de asayiş kuvvetleriyle çıkan arbedede kuvvetsiz bir vaziyete getirilmiş yer aldığı öğrenildi.

Öte taraftan MİT operasyonuyla temmuzda Suriye'nin kuzeyinde 3 yıldırıcı kuvvetsiz bir vaziyete getirildi. Amerika Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) taziyet mesajı yayımladığı 3 teröristten birinin Suriye'de PKK/YAT'ın sanki Cezire semt sorumlusu "Roj Habur" harf ünlü Civana Heso yer aldığı doğrulandı.

Güngören saldırısının faillerinden PKK'lı Nüsret Tebiş'e Suriye'de operasyon

İstanbul'un Güngören ilçesinde 2008'de planlı bombalı eylemin faillerinden PKK'lı "Rüstem" harf ünlü Nüsret Tebiş, Türkiye sınırına 60 kilometre mesafedeki Haseke'de saklandığı evde 30 Temmuz'da öldürüldü.

PKK/YPG'nin sanki Aynularab (Kobani) icra konseyi üyesi "Berxwedan Muş" harf ünlü Erhan Arman, 1 Ağustos'ta hususi operasyonla kuvvetsiz bir vaziyete getirildi. Aynularab'da hususi şekilde tünel ve mevzilendirme sorumlusu şekilde görevlendirilen yıldırıcı Arman'ın, Türkiye'nin mümkün harekatlarına dirlik teşekkül savunmasını organize ettiği öğrenildi.

Suriye Kamışlı'da 6 Ağustos'ta planlı operasyonla PKK/YPG'nin sanki Amude-Derbesiye eyaleti umumi sorumlusu İran kökenli "Rezan Cavit" harf ünlü Yusif Mehmud Rebani ile beraberindeki sanki Amude-Derbesiye eyaleti umumi istihkam sorumlusu "Ruhaz Amude" harf ünlü Mazlum Esat, kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Gara'da PKK'nın sanki Gara geri hizmet sorumlusu "Soro Amed" harf ünlü Azad Yandı'nın ortada yer aldığı 7 yıldırıcı ile PKK/YPG'li teröristlere ideolojik ve silahlı eğitimler maruz sanki Hebat Derik akademisinin yöneticilerinden yıldırıcı Mıhyeddin Gulo, Kamışlı'da 9 Ağustos'ta kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

PKK/KCK'nın sanki akademiler sorumlusu Tarhan'a Kamışlı'da operasyon

Irak'ın kuzeyindeki Hakurk ve Metina'da 14 Ağustos'ta 6 PKK/KCK'lı terörist, 16 Ağustos'ta Suriye'nin kuzeyindeki Kamışlı'da PKK/YPG'nin sanki Kamışlı eyalet yöneticisi "Dijvar Silopi" harf ünlü Muhsin Yağan öldürüldü.

Irak'ın Süleymaniye-Asos bölgesinde 27 Ağustos'ta PKK/KCK'ya planlı operasyonda teşekkül elebaşlarından Murat Karayılan'ın başlangıcında yer aldığı sanki el defans merkezine ilişkin çalışkanlık örümcek İran tabiiyetli "Rezan Baran" harf ünlü Mervan Misto ve "Bawe Sur" harf isminde Huseyin Resuli Kizilbaş öldürüldü.

PKK/KCK'nın sanki akademiler sorumlusu "Rezan Amed" harf ünlü yıldırıcı umut Tarhan ve beraberindeki ayrıksı müşterek terörist, 31 Ağustos'ta Irak'ın kuzeyindeki Duhok/Gara'da kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da 4 Eylül'de yıldırı örgütü PKK'nın sanki yöneticilerinden "Darav Gevda" harf ünlü Bedirhan Abi, 12 Eylül'de Irak'ın kuzeyindeki Erbil/Halifan bölgesinde PKK'nın sanki suikast timinde arazi düzlük "Şahan" harf ünlü yıldırıcı Vedat Aksaç ve beraberindeki 2 yıldırıcı öldürüldü. Aksaç'ın kanun dışı şekilde büyükşehirlere koşulmak üzereyken MİT'in izlemesine alındığı ve operasyonla kuvvetsiz bir vaziyete getirilmiş yer aldığı öğrenildi.

Irak'ın kuzeyinde 10-12 Eylül'de Gara'da 3, Kandil'de 1 edinmek gibi PKK/KCK'lı 4 teröristi kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Terör örgütüne Suriye'nin kuzeyinde tepme operasyon

Suriye'nin kuzeyindeki Ayn İsa'da 16 Eylül'de SİHA operasyonuyla PKK/YPG'nin sanki Fırat bölgesi sorumlusu "Rojhat Karakoçan" harf ünlü Mehmet Gürbüz ve beraberindeki koruması kuvvetsiz bir vaziyete getirildi. Bu operasyonda, Barış Pınarı Bölgesindeki asayiş güçlerine müteveccih hisse senedi meydana getirecek 3 yıldırıcı öldürüldü, dü Grad füzesi ve türlü cephane imha edildi.

Irak'ın kuzeyinde 21 Eylül'de meydana getirilen 2 ayrı operasyonda yıldırı örgütü PKK/KCK'lı 6 terörist, Suriye'nin kuzeyinde 26 Eylül'de PKK/YPG'nin sanki Ayn İsa harp alanı sorumlusu "Doğan Amanos" harf ünlü Mehmet Akyol, al kategoride aranan ve orman yangını eylemlerinden mesul bulunan PKK/KCK'lı Sabah Oğur, Suriye'nin Halep kentinde 28 Eylül'de kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Birçok eylemin emirini sağlayan Sabah Oğur'un kardeşi PKK/KCK-PYD/YPG personeli Zahra Oğur da 2010'da kuvvetsiz bir vaziyete getirilmişti.

PKK/KCK'nın sanki esenlik komitesi sorumlusu Ökkeş Deveri ile koruması öldürüldü

Suriye'nin kuzeyindeki Aynularab (Kobani) bölgesinde 6 Ekim'de PKK/YPG'nin sanki Kobani umumi sorumlusu "Koçero Batman/Koçer Amed" harf aldı Hasan Demertaş, Irak'ın kuzeyinde 8 Ekim'de Gara'da 3 ve Asos'ta 3 edinmek gibi 6 PKK/KCK personeli meydana getirilen operasyonlarla kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da 9 Ekim'de yıldırı örgütü PKK/KCK'nın sanki esenlik komitesi sorumlusu "Kendal Pirsus" harf ünlü Ökkeş Deveri ile sanki PKK hususi çelim personeli "Kemal Pir" harf ünlü koruması Kayhan Kartal, Suriye'de 14 Ekim'de meydana gelen hususi operasyonla karargahı Suriye'nin Şeddade bölgesinde mevcut PKK/YPG'nin sanki Çavreş tugayı sorumlusu "Geli Serhat" harf ünlü Nejdet Dağlarer öldürüldü.

Suriye'deki en neşeli yıldırıcı birliklerden birisi bulunan sanki Çavreş tugayı sorumlusunun kuvvetsiz bir vaziyete getirilmesi, örgütün Suriye'deki yapısına ağırbaşlı dokunca verdi.

Sözde Çavreş tugayı baltalama taburu sorumlusu Eyyüp Yakut kuvvetsiz bir vaziyete getirildi

Suriye'nin Şeddade bölgesinde 24 Ekim'de PKK/YPG'nin sanki Çavreş tugayı baltalama taburu sorumlusu "Amed Dorşin" harf ünlü Eyyüp Yakut, Suriye'de 1 Kasım'da sanki Derik baltalama taburu sorumlusu "Serdem Pir-Serhat Harun" harf ünlü Ersin Şahin, 6 Kasım'da sanki Ayn İsa eyalet sorumlusu "Azad" harf ünlü Irak tabiiyetli Kays Berho Sulayva öldürüldü.

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 18 Kasım'da PKK'nın sanki avrat yapılanması sorumlularından Norşin Afrin ve beraberindeki 4 terörist, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da 30 Kasım'da PKK'nın sanki duyu yöneticisi Fatma Onur, planlı operasyonlarla kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Suriye'de 2 Aralık'ta PKK/YPG'nin sanki Tel Tamir eyaleti tuğgeneral sorumlusu Kemal Pir harf ünlü Muhammed Nasır ve PKK/YPG'nin sanki Ayn İsa eyaleti sorumlularından "Mizgin Kobani" harf ünlü Siham Mislih 5 Aralık'ta kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Terör örgütü PKK'nın sanki dü sorumlusuna Suriye ve Irak'ın kuzeyinde operasyon

Güvenlik güçlerine müteveccih havan topu topu saldırılarını düzenli fail PKK/YPG personeli "Dilxwaz Agir" harf ünlü Osman Mutlu, 15 Aralık'ta Suriye'nin Amude bölgesinde patlayıcı mühimmatların bulunmuş yer aldığı taşıt içinde öldürüldü.

Aynı çağ Irak'ın Gare bölgesinde teröristlere silahlı ve ideolojik eğitimler sağlayan sanki "apollo akademileri"nde mesul kurda çalışkanlık gösterdiği belirlenen sanki yaymaca sorumlusu "Roza" harf ünlü Songül Tarıncı ve 2 koruması, Irak'ın kuzeyinde öldürüldü.

Yurt içi ve haricinde 88 yıldırıcı yakalandı

İran istihbaratının kimi rağmen adları Türkiye'den kaçırma projelerine taşeronluk karşıcı 14 şüpheli, MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 11 Şubat'ta planlı operasyonla gözaltına alındı.

MİT ve Van Emniyet Müdürlüğünce Van'ın İpekyolu ilçesinde muhacir kaçakçılığına müteveccih 11 Şubat'ta planlı operasyonda 30 gerçek olmayan pasaport, durma müsaade vesikası ve arsıulusal dulda vesikası ele geçirildi, 3 şüpheliden birisi çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

Manisa İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü, Ahmetli İlçe Jandarma Komutanlığı ve MİT, FETÖ üyeliğinden kontrolör kaydı mevcut E.K'yi, 22 Şubat'ta Ahmetli ilçesinde yakaladı.

MİT ve emniyetin DEAŞ'ın Türkiye'deki para ve geri hizmet şebekesinin çökertilmesine müteveccih eş operasyonunda, Tunus tabiiyetli Mahmud Jabran, Lübnan tabiiyetli Muhammed Mehdi Aldine ve Suriye tabiiyetli Refik harf ünlü Husam Elhumeydi, İstanbul, Ankara ve Mersin'deki eş anlı operasyonlarla 25 Şubat'ta yakalandı.

FETÖ'nün devletteki kadrolaşma çalışmalarını ele düzlük "Köstebek" ünlü kitabı yayımlayamadan 18 Aralık 2002'de maktul Necip Hablemitoğlu'nun acımasız zanlılarından al bültenle aranan Nuri Gökhan Bozkır, 27 Ocak'ta MİT kabilinden taşınmazlar dışından Türkiye'ye getirilerek Emniyet'e konfirmasyon edildi. Hakimlikçe sorgulanan Bozkır, "örgüt üyeliği" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MİT, Terörden Arananlar Listesi'nde al kategoride arazi alan, DEAŞ'ın sanki "Türkiye vilayeti sorumlusu" Ebu Usame el Türki harf ünlü Kasım Güler'i 15 Haziran 2021'de Suriye'de gerçekleştirdiği operasyonla yakalayarak Türkiye'ye getirdi.

Terör örgütü DEAŞ'a 2014'te katılmış yer aldığı belirleme edilen Güler'in üstünden baş döndürücü sayıda örgütsel belge ile duyurulmayan bilgiler çıktı. Güler, çıkarıldığı yasakçı barış ukubet hakimliğince "silahlı yıldırı örgütü yöneticiliği" suçundan tutuklandı.


MİT, PKK/KCK mensubunu Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye getirdi

PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Mahmur Kampı'na 14 Eylül'de düzenlemiş yer aldığı dizi fiil sonucunda "Şahan/Cihan" harf ünlü Hatip Güney ile Suriye tabiiyetli "Tekoşin Kamışlı/Civan" harf ünlü Aya Ahmet Süleyman Türkiye'ye getirildi.

PKK/KCK personeli ve 2015'ten buyana Irak'ın kuzeyinde gümrüksüz canlı yıldırı örgütü üyesi Abdulkerim Yılmaz, MİT'in kandırma emek vermesi sonucunda 14 Nisan'da Türkiye'ye getirildi.

Türkiye'ye müteveccih hisse senedi hazırlığında yer aldığı belirleme edilen DEAŞ üyeleri Orhan Moran ve Mustafa Kılıçlı, MİT kabilinden Suriye'de planlı operasyonla yakalanarak 18 Nisan 2022'de Türkiye'ye getirildi. Kılıçlı, 19 Nisan'da çıkarıldığı yasakçı hakimlikçe tutuklandı. Diğer şüpheli, taşınmazlar dışına depar vesikası yasağı ve adli kontrolör şartıyla başıboş bırakıldı.

PKK/YPG'nin suikastçısı şekilde türlü eylemlere katılmış yer aldığı belirlenen "Rojda" harf isminde Dilbirin Kaçar, MİT'in 7 Haziran 2022'de Suriye'deki operasyonuyla Türkiye'ye getirildi.

MİT'in operasyonuyla yakalanan Yunan ajan tutuklandı

Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP) hesabına Türkiye'ye müteveccih casusluk faaliyetinde bulunmuş yer aldığı belirlenen Yunan yurttaşı Muhammed Amar Ampara, MİT kabilinden 25 Haziran'da yakalandı. Hakkında hazırlanmakta bulunan evrakla yasakçı mahkemeye irsal edilen kuşkulu tutuklandı.

Mahkeme heyeti, 1 Kasım'da "siyasal ve askeri casusluk" suçundan 12 sene 6 ay mahpus cezası verdiği Ampara'nın tutukluluğunun devamına hükmetti.

MİT ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele büro müdürlüklerine ilişkin ekiplerce, Beyoğlu, Beylikdüzü ve Büyükçekmece'de planlı operasyonda İsrail vatandaşlarına müteveccih hisse senedi hazırlığında oldukları iddiasıyla 8 İranlı çirkin gözaltına alındı. Hakimlik, 29 Haziran'da 5 şüpheliden 4'ünün tutuklanmasına, birinin adli kontrolör şartıyla başıboş bırakılmasına değişmeyen verdi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda İl Jandarma Komutanlığı, Ege Deniz Sahil Güvenlik Bölge Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerince 30 Haziran'da Gümüldür Azmak Koyu açıklarında "Kardelen" isminde tekneye planlı operasyonda, FETÖ üyeliğinden yargılanan emektar akademisyen Ş.A. ve emektar sarıklı M.G. yakalandı, gayrikanuni geçişlerine iane ettikleri iddiasıyla dü kuşkulu gözaltına alındı.

Jandarmadaki işlemlerin arkası sıra hakimliğe irsal edilen emektar akademisyen Ş.A. ile gayrikanuni geçişi düzenli etmekle suçlanan H.K. ve B.K, tutuklandı. Eski sarıklı M.G. ise adli kontrolör şartıyla başıboş bırakıldı.

Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'a müteveccih 2015'teki yıldırı saldırısının firarı sonuç faili PKK'lı yıldırıcı Savaş Çelik'in de aralarında yer aldığı 8 terörist, 20 Temmuz'da taşınmazlar haricinde yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

Yunanistan'a savuşma hazırlığındayken, Çanakkale'de MİT, jandarma ve kıyı asayiş ekiplerinin 5 Eylül'de düzenlemiş yer aldığı operasyonda yakalanan 2 FETÖ şüphelisi ile gayrikanuni geçişi düzenli etmiş yer aldığı belirlenen kuşkulu tutuklandı.

Biri al bültenle aranan 2 PKK/KCK'lı yıldırıcı uç hattında yakalandı

"Devletin birliğini ve dünya bütünlüğünü bozma" suçundan al bültenle aranan PKK/KCK personeli "Lehenk" harf ünlü Atilla Çiçek ile Suriye ve Irak'ta sanki mesul kurda çalışkanlık yayınlayan "Alişer" harf ünlü Hüseyin Yıldırım, 23 Eylül'de uç hattında meydana gelen operasyonla yakalanarak Türkiye'ye getirildi.

Terörist Çiçek'in 25 Eylül 2012'de Tunceli'de meydana gelen ve 6'sı er 7 ferdin martir edilmiş yer aldığı bombalı saldırının faillerinden yer aldığı belirleme edildi.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 2 askerin martir yer aldığı 25 Ağustos 2020'deki saldırının da failleri ortada arazi düzlük Çiçek'in Suriye ve İran'da, Yıldırım'ın ise Suriye ve Irak'ta sanki mesul kurda çalışkanlık gösterdiği belirlendi.

DEAŞ'ın sanki yöneticisi Türkiye'de yakalandı

EGM ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve MİT'in düzenlemiş yer aldığı operasyonla Türkiye'de yakalanan DEAŞ'ın en ehemmiyetli sanki fevk düzem yöneticilerinden "Abu Zeyd/Üstad Zeyd" harf ünlü yıldırıcı Bashar Hattab Ghazal Al Sumaidai 9 Eylül'de tutuklandı.

MİT ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığının 17 Eylül'de eş operasyonuyla, Bursa'da 20 Nisan'da mahpus servis aracına müteveccih bombalı saldırıyı oluşturan MLKP yıldırı örgütünün silahlı yapılanması FESK üyesi ikisi kadın, 3 yıldırıcı İzmir Dikili'de yakalandı. Kadın teröristlerin isimlerinin ise Dilek Aksu ve Seda Baykal yer aldığı öğrenildi.

Suriye'nin kuzeyinde 3 yıldırıcı silahlarıyla yakalandı

Türkiye'de asayiş güçlerine hisse senedi amacıyla yıldırı örgütü PKK kabilinden görevlendirilen, "Bahoz Erdal" harf ünlü Fehman Hüseyin'in andıran müdafaasının da ortada yer aldığı "Adnan Piro" harf ünlü Ferhad Edemen, "Bahtiyar" harf ünlü Ozan Tunç ve "Çem Riha" harf ünlü Mehmet Kaykır, 29 Eylül'de Afrin-Azez kişmiri önünde tabanca ve teçhizatlarıyla ele geçirildi.

MİT'in duyu ve operasyonel desteği ile yerli asayiş güçlerince Fırat Kalkanı Harekatı ve Barış Pınarı Harekatı bölgelerinde 30 Eylül'de planlı operasyonda birisi ölü, 19 yıldırıcı kuvvetsiz bir vaziyete getirildi, baş döndürücü sayıda cephane ele geçirildi.

Yakalanan DEAŞ'lı teröristler, Suriye'deki TSK üs bölgelerine ve Türk kurumlarına müteveccih koyu his faaliyeti yürüttüklerini ve TSK araçlarına müteveccih 4 hisse senedi girişiminde bulunduklarını itiraf etti.

PKK'nın sanki geri hizmet sorumlusuna Irak'ın kuzeyinde operasyon

MİT, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da 10 Ekim'de düzenlemiş yer aldığı operasyonda yıldırı örgütü PKK/KCK'nın sanki geri hizmet sorumlusu "Çiyager Mamhuri" harf ünlü Çekdar Kaya'yı yakalayarak Türkiye'ye getirdi.

MİT, Irak'ta yürüttüğü emek vermek sonucunda, PKK/KCK'nın suikast biriminde ve Musul Sincar'da sanki eş şekilde çalışkanlık yayınlayan "Canşer-Laşer" harf ünlü Burhan Piçak'ı 21 Ekim'de Türkiye'ye getirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Başkanlığı koordinesinde sürdürülen ve MİT Başkanlığınca dayanaklık etmek maruz icraat sonucunda Menemen ilçesinde İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, Bursa'da mahpus personelini haiz servis aracına müteveccih 20 Nisan'daki saldırının faillerinden MLKP üyesi Cebrail Gündoğdu, 22 Ekim'de İzmir'de yakalandı.

Gündoğdu, çıkarıldığı barış ukubet hakimliğince tutuklandı.

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi (TEM) ve MİT'in meydana getirdiği eş çalışmayla hâlâ önceki Suriye'de DEAŞ hesabına duyu faaliyetleri örümcek ecnebi tabiiyetli M.S, 1 Kasım'da Adana'da yakalandıktan sonraları çıkarıldığı yasakçı hakimlikçe tutuklandı.

DHKP/C'nin sanki Türkiye sorumlusu Matur, FETÖ personeli Demirok tutuklandı

Hakkında "silahlı yıldırı örgütü ihdas ve yönetme" suçundan soruşturma sonucunda mevcut ve MİT kabilinden meydana gelen operasyonla yakalanarak 12 Kasım'da Türkiye'ye getirilen FETÖ personeli Uğur Demirok, çıkarıldığı yasakçı hakimlikçe cezaevine gönderildi.

Terör örgütü DHKP/C'nin Türkiye sorumlusu Gülten Matur, MİT Başkanlığı ve emniyetin eş operasyonu sonucunda 28 Kasım'da İstanbul'da yakalandı, 29 Kasım'da çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

MİT kabilinden planlı istihbari icraat sonucunda "Silahlı yıldırı örgütüne unsur olma" suçundan dirlik soruşturma sonucunda mevcut firari yıldırıcı Matur'un, taşınmazlar dışına çıkacak arayışında yer aldığı belirleme edildi.

Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı Harekatı sahasına Suriye Milli Ordusu'na (SMO) ilişkin yerli güçlerle 19 Kasım'da planlı operasyonlarda 11 DEAŞ'lı yıldırıcı yakalandı.

MİT ve Suriye Milli Ordusuna ilişkin yerli asayiş güçlerince Barış Pınarı Harekatı dalında planlı operasyonlarla 5 DEAŞ personeli terörist, 1 Aralık'ta tabanca ve teçhizatlarıyla ele geçirildi.

MİT ve EGM İstihbarat Başkanlığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve hususi Harekat Şube Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin katılımıyla yıldırı örgütü DEAŞ'ın göze yapılanmasına müteveccih 3 Aralık'ta planlı operasyonda 7 çirkin gözaltına alındı.

Antalya İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı ve MİT Başkanlığı ekiplerince, narkotik ticareti karşıcı bireylere müteveccih Alanya ilçesinde 16 Aralık'ta meydana getirilen operasyonda gözaltına tahsil edilen 7 zanlıdan 2'si tutuklanırken, 5'i adli kontrolör şartıyla salıverildi.

MİT ve polislerce 21 Aralık'ta planlı operasyonla yıldırı örgütü DEAŞ'ın sanki kıyı küme komutanı "Abu Süleyman El Aşkar" harf ünlü Ahmed A.K. Ali'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı 8 terörist, Hatay'da durma ettikleri örgüte alakadar evlerde yakalandı.

HDP'li Semra Güzel yakalandı

MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğünün 2 Eylül'de düzenlemiş yer aldığı operasyonla, "silahlı yıldırı örgütüne unsur olma" iddiasıyla dirlik dü hülasa hazırlanmakta bulunan ve teşrii masuniyet kaldırılan emektar HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, gerçek olmayan geçişlik ve A.G. isminde muhacir kaçakçısı ve teşekkül propagandası karşıcı ad ile Edirne'ye giderken yakalandı.

HDP'li Güzel, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Semra Güzel'in milletvekilliği, 22 Aralık'ta TBMM Genel Kurulunda, TBMM İçtüzüğü gereği unsur tamsayısının kesin çoğunluğu bulunan 301'in üstünde oyla düşürüldü.

HDP'li Güzel'in taşınmazlar dışına kaçmasının, beraberinde mevcut Fırat D'nin müşterek fuhuş şebekesiyle meydana getirdiği görüşmelerin MİT ve Emniyet kabilinden belirleme edilmesiyle zorla izin verilmediği ortaya çıktı.

Terörle uğraş kapsamında PKK personeli 3'ü iyi 13 avrat yıldırıcı kuvvetsiz bir vaziyete getirildi.

Bunlardan "Ronahi Kobani" harf ünlü Rodin Abdulkadir Muhammed, "Dilar Halep" harf ünlü Ranya Henan, "Raperin" harf ünlü Delal Azizoğlu, "Berfin Nurhak" harf ünlü Hanım Demir, "Berivan Zilan" harf ünlü Hatice Hezer, "Roj Habur" harf ünlü Civana Heso, "Şilan Emgihan" harf ünlü Sabah Oğur, Norşin Afrin, "Mizgin Kobani" harf ünlü Siham Mislih, "Roza" harf ünlü Songül Tarıncı ölmüş ele geçirildi.

"Tekoşin Kamışlı/Civan" harf ünlü Aya Ahmet Süleyman, "Rojda" harf isminde Dilbirin Kaçar ve emektar HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ise yakalandı.

Yunanistan, "MİT" korkusuyla 8 FETÖ üyesi askeri ayrıksı devletlere kaçırdı

15 Temmuz 2016 vuruş girişimi sonrası Yunanistan'a kaçarak dehalet talebinde mevcut FETÖ üyesi 8 asker, "olası müşterek MİT operasyonu" endişesiyle, Yunan makamlarınca Almanya, Belçika ve Kanada'ya gönderildi.

Rusya ve Ukrayna ortada hava takası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Eylül'de New York'ta gazetecilerle meydana getirdiği söyleşide, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomatlık trafiği sonucunda 200 harp esirinin değişme edildiğini açıkladı.

MİT, harp esirlerinin takasında ehemmiyetli gösteriş oynadı.

Rus uçucu Konstantin Yaroshenko ile Amerikan bahir piyadesi Trevor Reed'in takası, MİT'in koordinesi ve nezdinde 27 Nisan'da Türkiye'de gerçekleşti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a telefon görüşmesinde, Yaroshenko ile Reed'in takası nedeniyle teşekkürname etti.

CIA ve SVR'nin Ankara'daki teması

MİT, CIA Direktörü Burns ve SVR Başkanı Narışkin ortada 14 Kasım'da meydana getirilen görüşmeye ev sahipliği yaptı. Görüşme, "Türkiye'nin global barışa sunmuş yer aldığı ehemmiyetli katkılardan biri" şekilde yorumlandı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, CIA ile SVR ortada Ankara'da meydana getirilen görüşmenin Ukrayna savaşından fazla Amerika ile Rusya ortada hata hesaplamaları karşılamak gibi çapraz haberleşme kanallarının açıkça tutulmasına odaklı bulunduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da Ankara'da CIA ile SVR arasındaki görüşmede "hassas konular"ın ele alındığını söyledi.

Türkiye-Rusya-Suriye Savunma Bakanları ve duyu başkanları Moskova'da müşterek araya geldi

2022 yılının sonuç günlerinde Suriye krizi ve bölgedeki yıldırı örgütleriyle eş uğraş çabaları gündemdeki ehemmiyetli mevzular ortada arazi aldı.

Bu kapsamda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile dü ülkenin duyu başkanları 28 Aralık'ta Moskova'da müşterek araya geldi.

Suriye krizi, sığınmacı problemi ve Suriye topraklarında mevcut tamamı yıldırı örgütleriyle eş uğraş çabalarının ele alındığı görüşmede Suriye'de ve müşterek eksiksiz şekilde bölgede, istikrarın gerçekleştirme edilmesi ve sürdürülmesi düşüncesince üçgen formattaki toplantıların devamı dair uygun kalındı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ