USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Müşteri şikayeti, bankanın 2 milyon 756 bin liralık zarara uğratılmasını ortaya çıkardı

Adana'da gerçek olmayan belgelerle kredi kullandırılarak birlikte bankanın 2 milyon 756 bin teklik zarara uğratılmasıyla ait bankanın emektar kasacı mensubunun da ortada bulunmuş olduğu 112 sanık karşı 38'er yıla denli delik cezası istemiyle dava açıldı.

Müşteri şikayeti, bankanın 2 milyon 756 bin liralık zarara uğratılmasını ortaya çıkardı
12-08-2022 13:05
Adana

Adana'da gerçek sıfır belgelerle kredi kullandırılarak ortak bankanın 2 milyon 756 bin liralık zarara uğratılmasıyla dayalı bankanın emektar "bireysel alıcı ilişkileri asistanı"nın da ortada bulunmuş yer aldığı 112 sanık karşı 38'er yıla derece delik cezası istemiyle dava açıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, aralarında bankanın emektar personeli ve ortak firmanın iştirak muhasebecisinin de yer aldığı tutuklanmadan 112 sanık karşı "Resmi belgede sahtecilik", "Bilişim sistemlerinin, vezneci yahut kredi kurumlarının anahtar adına kullanılması yoluyla dolandırıcılık", "Banka yahut öteki kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi müstelzim ortak kredinin açılmasını getirmek özgü dolandırıcılık", "Kamu kasıntı ve müesseselerinin zararına dolandırıcılık" ve "Özel belgede sahtecilik" suçlarından hazırlanmakta bulunan iddianame Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesince ikrar edildi.

İddianamede, belgeler, zanlı anlatım tutanakları, sızlanan anlatımları, uzman raporları, HTS dökümleri, bankanın sormaca raporu, Teftiş Kurulu Başkanlığının kanuncu sormaca çerçevesinde toplamış yer aldığı deliller ve tahsil edilen beyanlar, gerçek sıfır aylık bordroları, gerçek sıfır SGK görev dökümleri ve tutanaklara arazi verildi.

Bankanın alıcısı bulunan ortak firmanın yetkilisinin, 2016 senesinde firmasında çalışıyormuş üzere yayınlanan ve bankadan kredi kullanan 4 kişiyle dayalı şikayeti üstünde tetkik başlatılmış yer aldığı tamlanan iddianamede, soruşturmanın genişletilmesi üstünde bankanın o dönemki ferdî alıcı ilişkileri asistanı H.İ'nin usulsüzlüklerinin ortaya çıkarıldığı anlatım edildi.

H.İ. ile 10 sanığın, düşün ve teşrikimesai süresince dolandırıcılığı birleştirme ettikleri, kredi kullanan insanların bankaya sunmuş yer aldığı SGK görev dökümlerinin ve aylık bordrolarının gerçek sıfır bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi.

İddianamede, H.İ'nin vasıtalık meydana getirmiş yer aldığı kredi kullanımlarının bankacılık teamüllerine ve rasyonelliğe karşıt olması üstünde geçmiş adına 20 Haziran 2016'da mevzuya bağlı denetmen görevlendirildiği belirtildi.

Teftiş Kurulu Başkanlığının tetkik ondan sonra hazırladığı raporda, vezneci personeli H.İ'nin ayrımlı tarihlerde öteki sanıklara ferdî kredi kullandırdığı ve onları sigorta ve genel ağ bankacılığı üzere ürünler ile canlı alıcı biçimine getirmiş yer aldığı ve "suça bap müşterileri portföyüne eklememesinin" dikkati çekici geçmiş belirgi olduğuna ayraç edildi.

İnceleme sonucunda, 111 sanığın tamamında gerçek sıfır aylık bordrosu ve gerçek sıfır SGK görev döküm belgesine rastlandığı, bu kredilerin tamamının H.İ. çeşidinden vezneci sistemine girildiği aktarıldı.

Raporda başkaca aylık bordrolarının incelendiğinde "dikkati çekmemesi amacıyla" 13 ayrımlı firmaya yayıldığı, sanıkların 6 ay süresince bu firmalarda çalışıyor üzere gösterildiği fakat SGK sicil numaraları üstünden yaptırılan sorgulama ve şirketlerin etkin personel listesinin incelenmesinde bu insanların tamlanan tarihlerde dayalı firmalarda "gerçekten çalışmadığının" belirleme edilmiş yer aldığı ve "kredi kullanmaya eş sıfır kişiler" sınıfında bulundukları bilgilerine arazi verildi.

Bankayı 2 milyon 756 bin 941 liralık zarara uğrattılar

İddianamede, kredi kullanımında gerçek sıfır belgelerin tespiti üstünde müfettişler çeşidinden zanlı alıcıların ifadeye çağrıldığı, tetkikat üstünde geçmiş dosyalarındaki dağ bayır ve imzalar ile konfigürasyon dosyalarındaki dağ bayır ve imzaların uyuşmadığının belirlendiği, bu imzaların ise eylemi birleştirme fail 10 sanık çeşidinden atıldığının anlaşıldığı belirtildi.

Eylemi birleştirme fail 10 sanığın gerçek sıfır evraklarla kredi kullanması sağladıkları, bu kredilerden alt kurul aldıkları, H.İ'nin de bankaya bu kredilerin girişini meydana getirmiş yer aldığı anlatıldı.

Teftiş Kurulu Başkanlığının tutanağına arazi sunulan iddianamenin son kısmında, H.İ. ve baş başa cereyan etmiş yer aldığı 10 sanığın, bankacılık kanun ve uygulamalarına layıkıyla tahsis edilmemesi müstelzim kredileri alıcı konumundaki öteki sanıklara kullandırarak çıkar sağladıkları ve bankayı 2 milyon 756 bin 941 liralık zarara uğrattıkları kaydedildi.

İddianamede, 112 sanığın 5 suçtan 38'er yıla derece hapisle cezalandırılmaları arzu edildi.

"Bankaya gittiğimde müracaat evrakları hazırdı"

İddianamede ifadelerine arazi sunulan sanıklardan A.Y. kredi kullandığı süreçte maddesel başağrısı yaşadığını ve o devre sanıklardan K.K. ile tanıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Nüfus cüzdanımın fotokopisini K.K'ye verdim. Bir müddet sonradan K.K. beni arayarak 'Şu an A.Ö'ye ilgilendiren ortak firmada işe başladın' dedi. Daha sonradan kimesne beni işbaşı yapmam düşüncesince aramadı. Ben gine K.K'yi arayarak 'Benim paraya ihtiyacım mevcut çalışmam lazım' dediğimde, 'Sana kredi çekelim fakat çekilen kredi ücretinin yarısını firmaya vereceğiz' dedi. Bana 26 bin 500 liralık kredi kullanacağımı ve bankanın şubesine gelmemi söyledi. Bankaya gittiğimde K.K. ve A.Ö. oradaydı. Bana ikinci katta ortak görevlinin yanına gitmem icap ettiğini söylediler. Görevlinin yanına gittiğimde müracaat evraklarım hazırdı. Ben hoppadak vezneci görevlisine kişi cüzdanımı verdim. Bana yayınlanan bölgelere imza attım. Aynı güneş bankadan 23 bin liralık aldım. Bu paranın 12 bin 500 lirasını K.K. ve A.Ö'ye verdim. Bu eşhas bana 'Seni işe başlatma yapmasaydık bu krediyi kullanamazdın. Bir hafta süresince de işe başlarsın' dediler."

Sanıklardan A.Ü. de 2016'da kahvehanede otururken tanımadığı dü ferdin yanına geldiğini anlatarak, şu beyanlarda bulundu:

"Bana akıllıca kredi kullandıracaklarını, alınacak paranın da yarısını kendilerinin alacağını söylediler. Ben 14 bin liralık kredi gitmek istediğimi söyleyerek bu bireylere kişi cüzdanımın fotokopisini verdim. Bir hafta sonradan beni aradılar ve kredimin apiko olduğunu, vezneci şubesine gelmemi söylediler. Beni bankanın ikinci katında mevcut H.İ. adlı vezneci çalışanına yönlendirdiler. Görevliye hoppadak kişi cüzdanımı verdim. Başvuru evraklarım filhakika orada hazırdı. 14 bin liranın 7 bin lirasını ego bu bireylere verdim. Kredi kullandığım devir tek iş durumunda sigortalı çalışmıyordum. Benim çalışıyor adına gösterildiğim iş yerinin varlığından caba haberim yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ