USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nefes kesen gösterilerin mimarı SOLOTÜRK, uçuşlarına böyle hazırlanıyor

Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 gösteri kadrosu SOLOTÜRK 10 senedir dem kesen gösterileriyle ay açık bayrağı göklerde dalgalandırıyor.

Nefes kesen gösterilerin mimarı SOLOTÜRK, uçuşlarına böyle hazırlanıyor
25-12-2021 10:08
Ayyıldızlı bayrağı soluk kesen gösterileri ile göklerde dalgalandıran SOLOTÜRK kapılarını İhlas Haber Ajansı'na (İHA) açtı. F-16 ile iklim akrobasisi karşılayıcı SOLOTÜRK kadrosu geçmiş gösterisini Türk Hava Kuvvetleri'nin 100'üncü sene etkinlikleri kapsamında 2011 senesinde gerçekleştirdi. Gösterilerini F-16 harp uçağı kullanarak yürütme fail SOLOTÜRK kadrosu 10 salname süreçte mükemmel 217 gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Hava Kuvvetleri'nde vazifeli bulunan harp pilotları aldıkları terbiye sonra fahri şekilde SOLOTÜRK pilotu olabiliyor. SOLOTÜRK ekibinde vazifeli bulunan pilotlar, gösterilerin yanı esna harekatlarda da enerjik müşterek gösteriş oynayarak, buyruk geldiği anda derece atışlar ile hedefleri mükemmel zedelenmek ile vuruyor. SOLOTÜRK ekibi, pilotlar Binbaşı Emre Mert, Binbaşı Murat Bakıcı ve SOLOTÜRK'ün sesi olan, Yüzbaşı Bircan Biçer ile gösterilerini yurtiçi ve yurtdışında muvaffakiyet ile sergiliyor.

“Türk Hava Kuvvetlerinin senelerdir mevcud bilim birikimi ve tecrübesinin müşterek sentezi şekilde SOLOTÜRK ortaya çıkmak diyebiliriz”

SOLOTÜRK'ün geçmiş gösterisini Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü bulunan 2011 senesinde gerçekleştirdiğini kaydeden Binbaşı Emre Mert, “SOLOTÜRK kadrosu 2011 senesinde Türk Hava Kuvvetlerinin 100'üncü senesinde milletimize hediye şekilde müesses müşterek ekip. SOLOTÜRK'ün farklılığından şu biçimde bahsedebilirim. Öncelikle ekibin yapılış etabında müşterek F-16 uçağı kullandık yek bu F-16 uçağının üstündeki tamamı boya ve dizaynlar bizlere ait. Onun haricinde müşterek paket oluşturduk. Bu gösteri paketi ile ait bulunan tamamı manevraları kendimiz bulduk. Bunların içinde de evren literatürüne geçmiş, SOLOTÜRK tonosu, terse kalkış, reverans, ağır uçuş üzere hareketlerimiz de mevcut. Bütün bunların toplamında da Türk Hava Kuvvetlerinin senelerdir mevcud bilim birikimi ve tecrübesinin müşterek sentezi şekilde SOLOTÜRK ortaya çıkmak diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Halkımızın izlediği 20 dakikalık müşterek süreç, yek onun hazırlığı bunca müşterek derinliğine sürüyor”

Binbaşı Emre Mert, SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince kestirmece 3 maaş müşterek eğitimin bulunan bulunduğunu ve bu eğitimler içinde uçulması müstelzim çıkış sayılarının anlaşılan bulunduğunu belirtti. Binbaşı Mert, daima hamam eğleşmek düşüncesince değme hafta birkaç çıkış uçuşlarına bitmeme ettiklerinin altını çizerek, “Gösteri uçuşları öncesinde de yayıncı ki provalarımız gerçekleşiyor. ‘Hangi hareketleri ne münavebeli yapacağız, ne musiki altyapısında etkiyi elbette hâlâ müşterek tomar alabiliriz' halinde akıl jimnastiği yaparak en dobra kararı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Onun haricinde gösteri dalında da en önce müşterek mekân taraması yapıyoruz. Bizi etkileyecek rastgele müşterek sakıncalı düzlük var mı, onları arama ediyor ve sonra gösteri uçuşumuzu yapıyoruz. Uzun müşterek süreç, halkımızın izlediği 20 dakikalık müşterek süreç, yek onun hazırlığı bunca müşterek derinliğine sürüyor” açıklamasında bulundu.

“Bu yurt ve budun düşüncesince uçulabilecek dört başı mamur görevlerde ayrımsız tadı alıyorum”

Her uçuşun kendileri düşüncesince aşırı ehemmiyetli olduğunu, uçaklarının altında arazi düzlük ay duru bayrağı dalgalandırmanın gururunu değme uçuşta yaşadıklarını vurgulayan Binbaşı Emre Mert, “Türk Hava Kuvvetleri'ndeki dört başı mamur pilotlar ayrımsız şekilde. Bizler uçmaya vurgun ve aşırılmış insanlarız. Dolayısıyla müşterek ayrımlılık yok. Ama yayıncı ki gösteri şekilde düşünecek olursak yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti'ni özümleme ediyoruz. Uçağımızın altında bulunan o ay duru bayrağımızı göklerde dalgalandırıyoruz ve kişilerin tepkisini ve beğenisini çekmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla oradaki uçuşların yayıncı ki ayrı müşterek manası var. Onun haricinde ulusal bayramlarımızda, ulusal günlerimizde halkımızla birleştiğimiz günlerimizdeki gösterilerimizden aşırı esenlik alıyorum. Tabi ki SOLOTÜRK'ün indinde bizim operasyonal harekatçı yönümüzde var. Bu kapsamda da bu yurt ve budun düşüncesince uçulabilecek dört başı mamur görevlerde ayrımsız tadı alıyorum açıkçası” halinde konuştu.

“Yavaş uçuş hareketini ego aşırı seviyorum”

SOLOTÜRK şekilde evren uçuş literatürüne nice dünkü hareketler kazandırdıklarını anımsatan Binbaşı Emre Mert, kendisinin en aşırı hoşuna revan akım hakkında, “Ben ağır uçuş hareketini seviyorum. Bir de o hareketi yaparken, F-16'nın sağlam de yapamayacağı müşterek akım bulunan ‘kobra' hareketini de geliştirdik. Yani o geçmiş antre alelacele az müşterek hızlılık ile F-16'yı şahlanırken görüyorsunuz. Dolayısıyla kestirmece 100 knot, 95 knotlara derece düşürüyoruz. Diğer devletlerin F-16 gösteri ekipleri bu ağır uçuşu 120 knotlara derece düşürebiliyor. Fakat kılıç Türk pilotları şekilde bunların eğitimleri ile bu arada 100 knot, 95 knotlara derece düşürebiliyoruz. Bu pozisyonda yayıncı cereyan hâlâ ağır yer aldığı için, halkımızın o gücünü ve gözlerindeki pırıltıyı ego hâlâ açık görebiliyorum. Diğer hareketlerde efdal çabucak 1000 km çabucak geçtiğimiz devir fenomen çabuk akıyor. Çok müşterek tomar göremiyoruz. O sebepten ağır uçuş hareketini ego aşırı seviyorum” sanarak konuştu.

“SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince en önce yayıncı ki F-16 pilotu olunması ve anlaşılan müşterek tecrübeye eş olunması lazım”

Bu sene Yüzbaşı Serdar Doğan'ın namına SOLOTÜRK kadrosuna engelleme bulunan Binbaşı Murat Bakıcı müşterek SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince mukteza bulunan özellikleri, “SOLOTÜRK pilotu olabilmek düşüncesince en önce yayıncı ki F-16 pilotu olunması ve anlaşılan müşterek tecrübeye eş olunması lazım. Bizim kitaplarımız ve yönergelerimiz bin vakit uçuş şekilde bu tecrübeyi belirtiyor. Ancak Emre Mert Binbaşımın da benim de kestirmece 3 bin 500 vakit üstünde F-16 tecrübemiz bulunuyor. Bunun haricinde fahri olmanız lazım. Çünkü yüklendiğiniz fariza filhakika aşırı güç müşterek görev. Bununla baş başa rastgele müşterek uçuş emniyetsizliği yaşadığınız yahut kaymakamlık kırıma uğradığınız müşterek uçuş vakanızın olmaması gerekiyor” laflarıyla sıraladı.

“Özellikle harekat görevlerinin içsel tadı ve içsel tatmini hâlâ müşterek tomar oluyor”

Her uçuşlarının kendileri düşüncesince ayrı müşterek ehemmiyet ve hazza eş bulunduğunun altını çizen Binbaşı Bakıcı, “Tayyareci edinmek felek ve uçak ile nikah esirgememek anlamına geliyor. İlk nikahımızı kılıç tayyaremiz ile kıydık ve gökyüzünde kıydık. Dolayısıyla dört başı mamur uçuşlarımız bizim düşüncesince aşırı keyifli. Ancak ilkin harekat görevlerinin içsel tadı ve içsel tatmini hâlâ müşterek tomar oluyor. Dolayısıyla harekat görevlerine uçarken aldığım tadı anlatamam” açıklamasında bulundu.

“Benim SOLOTÜRK hareketleri içinde en sevdiğim hareket, SOLOTÜRK'ün imzasını haiz ‘ters kalkış' hareketi”

SOLOTÜRK'ün kendine başmaklık hareketleri olduğunu, kendisinin en sevilmiş yer aldığı hareketin de gine SOLOTÜRK'e hususi bulunan ‘ters kalkış' hareketi bulunduğunu kaydeden Binbaşı Bakıcı, “Benim SOLOTÜRK hareketleri içinde en sevdiğim hareket, SOLOTÜRK'ün imzasını haiz ‘ters kalkış' hareketi. Çünkü adrenalin ferde yapıyor. En efdal seviyeye çıkıyor. O esnada uçmanın hazzını en efdal derecede yaşıyorsunuz. Ters kalkışı şöyleki anlatayım, kalkış sırasında yere aşırı yaklaşan irtifalarda, 10 feet üzere yüksekliklerde, tayyareyi terse geçirip terste tırmanacak biçimde kalkışa bitmeme ediyoruz. Yere yaklaşan ve irtifanın az yer aldığı yerlerde, az süratlerde tayyarenin tutunması hâlâ zor. Bu da bu işin riskini hâlâ da yükseltiyor. Ama bunu aldığımız eğitimler nedeni ile tehlikesiz müşterek biçimde yürütme ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gittiğimiz değme ülkede hayranlık uyandıran müşterek tasarımımız bulunuyor”

SOLOTÜRK'ün sesi bulunan ve gösteri alanlarındaki seyircilere hareketleri coşkuyla özetleyen Yüzbaşı Bircan Biçer, SOLOTÜRK'ün 10 salname süreçteki başarıları hakkında, “Dünya çapında övgüyle bahsedilen gösteri uçuşumuz ile kuruluşumuzun geçmiş yılı bulunan 2011'de İngiltere Fairford'da 29 takım arasından ‘en elleme uçuş gösterisi' ödülünü, Slovakya'da planlı SIAF 2017'de ‘en elleme gösteri uçuşu' ödülünü, dünyanın en prestijli iklim gösterileri ortada geçmiş sıralarda arazi düzlük RIAT 2018 İngiltere'de 32 takım arasından ‘en elleme solo tepkili uçak gösterisi' ödülünü türkiye hesabına almaya adalet kazandık. Gittiğimiz değme ülkede hayranlık uyandıran müşterek tasarımımız bulunuyor. Sadece uçuş şekilde değil, uçağımızın bulunmuş yer aldığı bölgeye da nice ziyaretçi ve fotoğrafhane cereyan ediyor” halinde konuştu.

“10 salname geçmişimizde 17 ayrımlı ülkede gösteri uçuşu yaptık”

SOLOTÜRK'ün 10 salname geçmişinde yurtiçinde nice il ve ilçede bulunmanın yanı esna evren üstünde de müşterek aşırı noktada bulunduğunu ve gösteriler gerçekleştirdiğini vurgulayan Yüzbaşı Biçer, “SOLOTÜRK bu sene 10'uncu yılını kutluyor. 10 salname geçmişimizde 17 ayrımlı ülkede gösteri uçuşu yaptık. Bunların ortada Avrupa devletleri yer aldığı derece Asya, Afrika ve öteki kıtalarda da bulunmuşluğumuz oldu” dedi.

“SOLOTÜRK bugüne derece 10 salname geçmişine kestirmece şekilde 217 uçuş sığdırdı”

SOLOTÜRK'ün 10'uncu yılı zımnında müşterek aşırı projeleri olduğunu, yek pandemi zımnında gerçekleştiremediklerini kail Yüzbaşı Biçer, “Pandemi zamanına denktaş geldi SOLOTÜRK'ün 10'ucu yılı. Birçok projemiz vardı. Pandemi olması nedeni ile gerçekleştiremedik. Ama inşallah ilerleyici zamanlarda bunu hâlâ elleme yapacağız ve hâlâ elleme gösterilerle halkımızın karşısına çıkacağız. Onun haricinde SOLOTÜRK bugüne derece 10 salname geçmişine kestirmece şekilde 217 uçuş sığdırdı. Bu havadan kaçınan derecede şişman müşterek başarı. Çünkü bu gösterilerin 150'ye yakını yurtiçinde bulunmasına rağmen 67'ye yakını da yurtdışında gerçekleştirildi. 10 yıla böldüğünüzde kestirmece şekilde salname 21 gösteriye karşılama ediyor ki; bu da haftalara böldüğümüzde aşırı şişman müşterek muvaffakiyet şekilde karşımıza çıkıyor” sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ