USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

‘Nihayet kulüplere ciddiyet geldi’

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu'nun detaylarını, bize neler getireceğini ve ne amaçla hazırlandığını Türkiye Futbol Federasyonu emektar Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin değerlendirdi. Alkin yaptığı değerlendirmede “Nihayet kulüplere ciddiyet geldi” dedi.

‘Nihayet kulüplere ciddiyet geldi’
26-04-2022 17:41

Uzun senelerdir emekleri devam eden Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla beraberce spor kulüpleri, spor aşırı ortaklı şirketleri ve spor federasyonlarının kuruluşu, organları, fevk yapılış oluşturmaları, sağlık ve giderleri, bütçe ve gider esasları, görev, mezuniyet ve sorumlulukları, denetimleri, bunlara yapılacak gelişigüzel çeşitli yardımın biçim ve koşulları düzenleniyor.

Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu'nun etraflıca senelerdir hazırlandığını hatırlatan Türkiye Futbol Federasyonu emektar Genel Sekreteri ve İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, “Takriben 10 senedir tartışılan ve eskiz metinleri hazırlanmakta bulunan müşterek Kanun'du. TFF Genel Sekreterliği vazifesini yürütürken eskiz metinler üstünde zamanın yönetimiyle icraat yapmıştık. Özellikle finansal ahkâm dair şişman tartışmalar çıkmıştı. Bugün de tartışmalar yaşanacağını düşünüyorum.” dedi.

‘Devlet vatandaşın hakkına ve parasına cemaat çıkıyor'
Prof. Dr. Emre Alkin, Kanun'un biraz kısımda ele alınmasını icap ettiğini tabir ederek, “Spor kulüpleri yahut federasyonlarında fariza düzlük kişiler, esasen amme şu demek oluyor ki vatandaşın parasını kullanan ve yurttaş hesabına borçlanan müşterek kimliğe kavuştular. Bu da harcanan gelişigüzel kuruşun vatandaşın bulunduğunu ve matematik ita yükümlülüğünü gösteriyor. Para vatandaşınsa, vatandaşın hakkını da mutluluk koruyor. Dolayısıyla mutluluk böylece müşterek karışma yapıyor ve diyor ki ‘Tüm tüketimlerinin envestisman ve borçlanmalarını bu anayasa üstünden çalıştıracaksın. Aksi takdirde müşterek yıldan üç yıla denli dam cezası peyda etmek karışma nice egemenlik var.' Kanunun semere bölümünde ise ne fiilde ne ukubet verilebileceği belirtilmiş. Bu sebeple Kanun bence sıkı düzen yönetmeliği değil ukubet yönetmeliği denli yazılmış.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Belediyeler kulüplere servet aktaramayacak'
Belediyelerin iştiraklerinden, spor kulüplerine servet aktarmasının da yasaklandığının altını çizen Prof. Dr. Emre Alkin, “Belirli istisnalar mevcut ancak nahak rakiplik meydana getiren bu hale da rastlıyorduk. Çünkü belediyenin parası da vatandaşa ait. Eskiden yönetimler matematik vermeden görevlerinden ayrılabiliyordu. Kanun diyor ki ‘Bir kulübün borçlandırılması muhtemelen şartlara bağlı. Sen borcu müşterek bankaya yahut mal kuruluşu eliyle anlaşmaya bağlayıp süresini uzatsan ve bu müddette yönetimin, başkanlığın tükenmiş olsa fark bu borçtan sorumlusun.' Yani yapılandırılmış borçlardan da gözetim yahut yöneticiler mesul tutuluyor.” dedi.

‘Zarar olursa müşterek yöneticiden de tazmin edilebilmektedir yönetimin tamamından da'
Yeni Kanun ile beraberce sportif aşırı ortaklı şirketlerinin de denetlemeye gireceğini tabir fail Prof. Dr. Emre Alkin, “Ayrıca diyor ki ‘Yaptığın borçlanmalar ve zararlardan ötürü amme hesabına izleme yapılabileceği denli hissedarlar da değişik sorun açar ve zincirleme mesul tutar' diyor. Müteselsil mesul demek, ortaya çıkmak bulunan zararın tazminini topu topu üyelerin yahut gelişigüzel müşterek üyenin değişik hata dibine katılması anlamına gelir. Ortaklaşa değişmeyen alıp dokunca ettirdiğiniz denli kolektif değişmeyen alıp ziyanı tazmin edin diyor.” ifadelerini kullandı.

‘Suça müdahil ne kulüpte ne de federasyonda fariza alamaz'
Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu ile fariza alabilecek yöneticilerin de tanım edildiğini tamlayan Prof. Dr. Emre Alkin, “Özellikle aldatma ve isteklendirme vakalarına dağılmış olanlar ne spor kulüpleri ne de federasyonlarda fariza alamazlar. enteresan müşterek özellik henüz var. Bir spor federasyonunda fariza düzlük bireyin spor kulüplerindeki idarecilik ve üyeliğinin biteceğini söylüyor. Federasyon yetkililerinin taraftarı oldukları kulüplerin çıkarlarını anabolizma fail söylemlerde bulunmaları on paralık güzel değildi. Artık bu da bitti.” dedi.

‘İşi bilenler göreve gelmezse hem kendilerinin aynı zamanda camiaların başına iş açarlar'
Prof. Dr. Emre Alkin, istikraz ve masraflar dair ehemmiyetli müşterek aşama atıldığını belirterek, “UEFA'nın Financial Fair-Play ilkeleriyle uygun uyuşan ve rastgele müşterek açıkça noktaya toprak vermeyen müşterek düzentileme olmuş. Kanun çıktıktan sonraları spor kulübünü yönetmeyi bilmeyenler sporu henüz güzel bildiğini tez yazar hile ve finansal işlerinden anlamayanlar fariza alamayacak. Aksi biçimde başları belaya girer. ‘Kanun çıkınca fariza borç kimesne bulunamaz' deniyor, katılmıyorum. Tabi ki bulamayız! Çünkü isim çabucak adlı sanlı peyda etmek düşüncesince bu kulüplerde fariza bildirme etmek isterse felaketi yaşar. Dolayısıyla bundan sonraları umumi kurullar bilsin ki oylarını liyakate mucibince kullanmazlarsa canlarını fark vereceklerini tez ettikleri renklerin batışına çağrılık çıkaracaklar.” diye konuştu.

‘Genel kurullara şişman iş düşüyor'
Prof. Dr. Emre Alkin, Kanun'la beraberce kulüplerin ve federasyonların umumi kurullarına şişman iş düştüğünü belirtti. Alkin, “Ancak bence umumi kurullar, sporu seven, dernekçiliğe ve sivil polis polis topluma inanan, sporun tabana yayılmasından hoşlanan, çabucak kârı değil içtimai faydayı da gözeten insanoğlu bulunduğu düşüncesince dört başı mamur kullanıcılarını göreve getirecektir. Çünkü bundan sonraları çabucak başkana oy verilmeyecek. Büyük ihtimalle gözetim kurulları ve öteki organların da üyelerinin belirlenmesinde lakırtı sahibi olacaklar.” dedi.

‘Umarım kanun, mevzuatlarla yumuşatılmaz'
‘Kanun Türk sporunu kötüye götürecek' diyenlerin yanıldığını tamlayan Alkin,” mühim müşterek sıkı düzen getirilmiş. Fakat kimi maddeler var. Onlar da Bakanlığın uhdesine bırakılmış. Umarım Kanun'un bu gayrimeskûn Bakanlığın çıkardığı mevzuatlarla yumuşatılmaz. Çünkü TFF'nin Kulüp Lisans Tescil Kurulu var. Orası da UEFA'nın Financial Fair-Play ilkelerine mucibince davranıyor. Burada basketbol, uçan top ve öteki topu topu acemi branşlar düşüncesince makbul olacak Financial Fair-Play yaklaşımı getirilmiş. Tebrik ediyorum. Çünkü şişman müşterek ciddiyet getirilmiş.” değerlendirmesinde bulundu.

‘Finansal konulardan anlayanlar idareci olmalı'
Sportif aşırı ortaklı şirketlerinde yönetimin bilirkişiler kabilinden oluşturulması icap ettiğinin önemine aksan önleyen Prof. Dr. Emre Alkin, “Spor kulübünden hazırlanmış sportif aşırı ortaklı şirketleri şu demek oluyor ki iştirakler müşterek pres zekasıyla yönetilmekten aşırı yandaş kafasıyla yönetiliyordu. İstikrarlı muvaffakiyet düşüncesince sportif A.Ş.'lerin Kanun'da belirtildiği denli amme yararı gözeten, finansal manada muvazene sağlayıcı yapıda olması lazım. Dolayısıyla derneğin gözetim müesses üyelerinin kendi kendine aşırı ortaklı firması yöneticisi olması denli müşterek zorunluluğu bulunmadığı ortaya konuyor. Sportif A.Ş.'nin hakkıyla bu işi bilen, finansal tablolardan, finanstan, satıştan ve pazarlamadan anlayan, sporun müşterek iş bulunduğunu bildirme fail insanlardan oluşması lazım. Aksi takdirde semere ziyan olur.” ifadeleriyle laflarını noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ